Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje przesuwane okna tarasowe

kasiaa256

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

witam!

Planuję montaż przesuwki, otwór okienny to 4000x2100 myslałam o podziale na 3 części i przesuwna by była srodkowa część a boki fix widziałam że niektórzy z was tu wklejali fotki z takimi rozwiązaniami mam pytanie do was czy na fixie bocznym jest możliwośc zamontowania rolety w prowadnicach czy podczas przesuwania środka nie będzie haczyc puszka z roletą zamontowana na ramie fixa i drugie pytanie jak się to sprawdza w funkcjonalności- środkowa część tylko przesuwana

witam!

Planuję montaż przesuwki, otwór okienny to 4000x2100 myslałam o podziale na 3 części i przesuwna by była srodkowa część a boki fix widziałam że niektórzy z was tu wklejali fotki z takimi rozwiązaniami mam pytanie do was czy na fixie bocznym jest możliwośc zamontowania rolety w prowadnicach czy podczas przesuwania środka nie będzie haczyc puszka z roletą zamontowana na ramie fixa i drugie pytanie jak się to sprawdza w funkcjonalności- środkowa część tylko przesuwana

Chodzi Ci o zwykla materialowa rolete zamontowana po wewnetrznej stronie? Czy chodzi Ci o rolete zewnetrzna?

materialowa rolete czy zaluzje na ramie fixa raczej nie da rady zamontowac (chyba ze tego fix'a na ktorego storne nie otwiera sie suwanka). Nie bedzie miejsca. Rozwiazaniem byloby zamontowanie rolety nie na stolarce okiennej ale na scianie od gory okna ....wciecia na okno...nadporoza....nie wiem jak to sie fachowo nazywa....;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Patrze na Wasz wieeelkie okna przesuwne i ciekaw jestem jak sie beda uzytkowac ? Zwlaszcza w zimie ...jeszcze bez poprzeczki poziomej (usztywnienia) ? Sam pomysl jest swietny - nie zamienilbym suwanych na zwykle za nic, ale :

Mam 270 cm podzielone na 3 z srodkiem przesuwanym i jak chcialem zamowic podzial "na pol" to technolog w fabryce odmowil gwarancji - pcv sie rozszerza lato zima, profil sie kurczy i mechanizmy pracuja ciezej - z perspektywy roku musze przyznac mu racje...

http://s1.ifotos.pl/mini/IMG4875a_hnashsh.jpg

I dzisiaj też takie bym zrobił. Znaczy się potrójne ale normalnie otwierane. Z suwanymi jest problem z zamykaniem od zewnątrz w razie jakiego np. grilla.

Mam takie

P1000972.JPG

P1010007.JPG

Dwa razy mniejsze niż przy drzwiach z ruchomym słupkiem;)

A więc: przesuwka ze skrzydłem suwanym - światło przejścia ok 78cm.

Balkon ze słupkiem ruchomym - ok 161cm.

I to tyle w tym temacie:)

Ja wyznaję zasadę - jak przesuwka to chociaż powyżej 2 metrów lub drugie drzwi z ruchomym słupkiem:)

mam otwór okienny 210x236, zastanawiam się czy jest sens montowania okien tarasowych przesuwnych? co o tym myślicie?

My mamy dokładnie 210x230cm - mówię o otworze okiennym już po odjęciu miejsca na puszkę rolety. Drzwi przesuwne, tak jak na zdjęciu.

Nic się z nimi nie stało przez zimę.

Przez otwór przechodzi swobodnie rozkładana suszarka z praniem:)

Jedynym minusem jest brak zamknięcia od stroy tarasu i wpadające muchy. Nie mamy zamontowanego uchwytu z zewnątrz do przymykania drzwi.

Ale jesteśmy bardzo zadowoleni.

Producent sugerował poprzeczkę poziomą, ale udało się uzyskać gwarancję bez dzielenia drzwi i okien (wszystkie 120x150cm).

http://img42.imageshack.us/img42/5200/dsc08161q.jpg