Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje przesuwane okna tarasowe

kasiaa256

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

skat skrzydło przesuwane faktycznie jest węższe od stałego - szyba ma odpowiednio 83cm i 93cm szerokości - ale różnica nie rzuca się w oczy, nawet jej nie zauważyłam! Myślę, że to wynika ze względów technicznych, po pełnym otwarciu skrzydło ładnie chowa się za częścią stałą.

Tutaj jeszcze raz od środka po pełnym otwarciu, widać też próg.

http://img585.imageshack.us/img585/4219/dsc08162d.jpg

I zdjęcia z zewnątrz - niestety mało estetyczne, bo taras nie jest skończony, brakuje płytek klinkierowych na obu ścianach wnęki tarasowej (czyt. brakuje na nie funduszy:) )

otwarte, ale nie maksymalnie..

http://img202.imageshack.us/img202/1093/dsc08164q.jpg

a tutaj zamknięte/uchylone - tak można je zamknąć od zewnątrz

http://img62.imageshack.us/img62/9031/dsc08166k.jpg

dzięki!!! bardzo mi się podoba Twoja przesowka:) a jaki masz kolor? to drewno czy pvc? ja mam mieć pvc kolor jednostronny siena noce chyba, od wewnątrz chcę białe, i teraz główkuję nad szerokością, bo jeden otwór w ścianie muszę dopiero wykuć (remontuję pięterko w domu) a drugi dopasować. Ta galeria dla mnie jak zbawienie teraz :)

Dziękuję skat!:)

Okna mamy z pvc z systemem veka perfectline, w kolorze orzech. W salonie i kuchni (połączone) pozostawiliśmy obustronnie w orzechu, pozostałe okna w całym domu są białe od środka. Do tego rolety, brama i drzwi zewnętrzne w tym samym odcieniu - wszystko od tego samego lokalnego producenta.

ja na taką packę do skrobania szyb zimą (ale może być np. drewniana łopatka kuchenna) nakładam gazę (w ogóle okna myję gazą - jest rewelacyjna) i wtedy mogę dotrzeć do tych elementów pod roletą (u mnie wprawdzie wewnętrzne, ale skoro pod wewnętrzne, montowane w świetle okna wchodzi, to i pod zewnętrzną roletę powinno dać radę)

Gremlinka liczenie najlepiej pozostawić producentowi okien/drzwi, ale przy takiej szerokości raczej nie ma mowy o równym podziale. Wówczas skrzydło przesuwane musiałoby mieć ok.130cm - bez poziomej "belki" się nie obędzie. Wyobraź sobie wagę tak ogromnej tafli szkła:) Pozostaje podział na 3 części lub brak symetrii.

Oj joj joj:) Widać że ten temat nie jest w dziale Okna i drzwi, bo mielibyście tu parę szybkich odpowiedzi na niektóre pytania.

Ania i Bartek - Wasza przesuwka ma skrzydło przesuwne, a w miejscu części stałej jest tylko "szklenie w ramie", czyli ościeżnica/rama okna i szyba. Część producentów tylko tak to wykonuje, ale nie ma żadnych przeciwskazań, by część stała była jako "szklenie stałe w skrzydle" - wówczas szyby były by i jednej szerokości, ale i / przede wszystkim - wysokości.

W otwór o szerokości 270 cm bez problemu da się włożyć przesuwkę dzieloną na pół. Przewiązka nie jest tu niezbędna, bo na skrzydło suwane działają inne siły niż to zwykłe otwierane.

finlandia w takim razie dobrze, że jesteś i szybko udzieliłaś odpowiedzi:)

Ja zasugerowałam się tylko tym, co usłyszałam od naszego producenta. Nasz twierdził, że nawet przy naszej szerokości skrzydło przesuwane bez poprzeczki to ryzyko.

Na szczęście udało się wynegocjować pełną szybę i nic złego się nie dzieje:)

Przy większych i cieższych skrzydłach warto pomyśleć o wersji przesuwnej ze wspomaganiem, czyli tzw. automatem. Różnie się to fachowo nazywa w poszczególnych systemach okuć, ale chodzi o to, że o ile w normalnej przesuwce do zamknięcia trzeba ręcznie dopchnąć skrzydło z pozycji uchylonej, to w automacie tą czynność wspomaga większa klamka ze specjalną przekładnią.

A można zrobić przesówkę, taką, żeby otwierały się 2 skrzydła "na zakładkę"? Nie wiem jak to lepiej wyjaśnić :-)

Np okno 270 podzielone na 3 części i dwie się przesuwają i nachodza na jedną zewnętrzną?

Teoretycznie, ale poki co widziałem to tylko w drewnie i to tez nie w kazdej firmie i jako balkon niskoprogowy HS. Mogę się mylić, ale w innych opcjach nie słyszałem.

• 1 year później...

Witam wszystkich, mam problem z oknem przesuwnym HST Oknoplastu.

Zastanawiamy się czy to norma w tych oknach czy błąd przy montażu a mianowicie chodzi o ich przesuwanie. Ja jeśli się porządnie nie zaprę to ich nie otworzę. Jak klamkę ustawię w połowie między otwarciem a zamknięciem to idzie lżej, ale i tak to nie jest do końca to czego oczekiwaliśmy... Na reklamówkach Oknoplastu mała dziewczynka otwierała okno jedną ręką... Zauważyliśmy też, że opór zmniejsza się wraz ze spadkiem temperatury. No ale tych okien raczej nie otwiera się zimą tylko użytkuje latem... Nie wiemy co mamy zrobić. Montażyści powiedzieli, że tak musi zostać...

Czy ktoś miał też taki problem? Będę wdzięczna za odpowiedzi

• 1 year później...
Mam Też okna przesuwne. Wzięłam się za ich mycie, a tu klops. Roleta zewnętrzna zachodząca na nieruchomą część okna jest nie do umycia. Trochę się trzeba nagimnastykować. Ja próbowałam z wężem ogrodowym i mopem. Może macie jakieś sposoby?

Witam,

Wie ktoś, jak się dostać do tej części nieruchomej aby taką roletę umyć?

I jeszcze jedno pytanko, na oknach typu Fix , to już całkiem tylko demontaż wchodzi w gre?....czy wogóle nie zakładać rolet na Fixach ?

Wprawdzie mam czas jeszcze na okna, ale w założeniu były wszędzie okna z roletami zewnętrznymi i wszędzie jest zostawione 20cm na skrzynkę.

Ma ktoś z Was rolety na oknach typu Fix ?

• 8 months później...

Witajcie,

Mam pytanie, zakupiliśmy projekt Alan 4 g2. Projekt ten posiada olbrzymie okno tarasowe przesuwne, chcielibyśmy dowiedzieć się od was jaką firmę proponujecie dla takich rozwiązań.

Wymiary okna to 726 x 230

view_clpe6s50acobao_zoom1_PL.jpg

Z góry dziękujemy za pomoc.