skat 03.06.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Ania i Bartek a jak macie podzielone? bo ze zdjęcia wydaje mi się, że skrzydło suwane jest węższe? ładne jest, ja chciałam 1,8 m, ale teraz myslę o szerszym mogłabyś wrzucic fotkę otwartego? chętnie zobaczę próg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 03.06.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 skat skrzydło przesuwane faktycznie jest węższe od stałego - szyba ma odpowiednio 83cm i 93cm szerokości - ale różnica nie rzuca się w oczy, nawet jej nie zauważyłam! Myślę, że to wynika ze względów technicznych, po pełnym otwarciu skrzydło ładnie chowa się za częścią stałą.Tutaj jeszcze raz od środka po pełnym otwarciu, widać też próg. http://img585.imageshack.us/img585/4219/dsc08162d.jpg I zdjęcia z zewnątrz - niestety mało estetyczne, bo taras nie jest skończony, brakuje płytek klinkierowych na obu ścianach wnęki tarasowej (czyt. brakuje na nie funduszy:) )otwarte, ale nie maksymalnie..http://img202.imageshack.us/img202/1093/dsc08164q.jpg a tutaj zamknięte/uchylone - tak można je zamknąć od zewnątrzhttp://img62.imageshack.us/img62/9031/dsc08166k.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skat 04.06.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 dzięki!!! bardzo mi się podoba Twoja przesowka:) a jaki masz kolor? to drewno czy pvc? ja mam mieć pvc kolor jednostronny siena noce chyba, od wewnątrz chcę białe, i teraz główkuję nad szerokością, bo jeden otwór w ścianie muszę dopiero wykuć (remontuję pięterko w domu) a drugi dopasować. Ta galeria dla mnie jak zbawienie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 05.06.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Dziękuję skat! Okna mamy z pvc z systemem veka perfectline, w kolorze orzech. W salonie i kuchni (połączone) pozostawiliśmy obustronnie w orzechu, pozostałe okna w całym domu są białe od środka. Do tego rolety, brama i drzwi zewnętrzne w tym samym odcieniu - wszystko od tego samego lokalnego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika i lukasz 06.06.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 U nas przesuwka ma ten sam rozmiar co drugie skrzydło. Jak narazie jest ok, ale mamy je dopiero od grudnia i w sumie narazie jeszcze nie użytkujemy tak bardzo. Ja mam okna z oknoplastu, profil platinium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVA 06.06.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Mam Też okna przesuwne. Wzięłam się za ich mycie, a tu klops. Roleta zewnętrzna zachodząca na nieruchomą część okna jest nie do umycia. Trochę się trzeba nagimnastykować. Ja próbowałam z wężem ogrodowym i mopem. Może macie jakieś sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 06.06.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 ja na taką packę do skrobania szyb zimą (ale może być np. drewniana łopatka kuchenna) nakładam gazę (w ogóle okna myję gazą - jest rewelacyjna) i wtedy mogę dotrzeć do tych elementów pod roletą (u mnie wprawdzie wewnętrzne, ale skoro pod wewnętrzne, montowane w świetle okna wchodzi, to i pod zewnętrzną roletę powinno dać radę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 06.06.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Kochani a jak się liczy taką przesuwkę. Jak będę miała otwór 270 szeroki i 236 wysoki to mogę zrobić jedną część stałą, a jedną przesuwaną. Bo z tego co tu piszecie, to mogą być jakieś problemy techniczne...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 08.06.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Gremlinka liczenie najlepiej pozostawić producentowi okien/drzwi, ale przy takiej szerokości raczej nie ma mowy o równym podziale. Wówczas skrzydło przesuwane musiałoby mieć ok.130cm - bez poziomej "belki" się nie obędzie. Wyobraź sobie wagę tak ogromnej tafli szkła:) Pozostaje podział na 3 części lub brak symetrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.06.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Oj joj joj:) Widać że ten temat nie jest w dziale Okna i drzwi, bo mielibyście tu parę szybkich odpowiedzi na niektóre pytania.Ania i Bartek - Wasza przesuwka ma skrzydło przesuwne, a w miejscu części stałej jest tylko "szklenie w ramie", czyli ościeżnica/rama okna i szyba. Część producentów tylko tak to wykonuje, ale nie ma żadnych przeciwskazań, by część stała była jako "szklenie stałe w skrzydle" - wówczas szyby były by i jednej szerokości, ale i / przede wszystkim - wysokości. W otwór o szerokości 270 cm bez problemu da się włożyć przesuwkę dzieloną na pół. Przewiązka nie jest tu niezbędna, bo na skrzydło suwane działają inne siły niż to zwykłe otwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 09.06.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Mam przesuwkę o tych samych wymiarach. Podział na dwie równe części . Problem jedynie jest w tym że, mam pakiet trzy szybowy i skrzydło jest ciężkie do otwarcia, jak również do zamknięcia. Dziecko nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 09.06.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 finlandia w takim razie dobrze, że jesteś i szybko udzieliłaś odpowiedzi:)Ja zasugerowałam się tylko tym, co usłyszałam od naszego producenta. Nasz twierdził, że nawet przy naszej szerokości skrzydło przesuwane bez poprzeczki to ryzyko.Na szczęście udało się wynegocjować pełną szybę i nic złego się nie dzieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 09.06.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 A można zrobić przesówkę, taką, żeby otwierały się 2 skrzydła "na zakładkę"? Nie wiem jak to lepiej wyjaśnić Np okno 270 podzielone na 3 części i dwie się przesuwają i nachodza na jedną zewnętrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.06.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Przy większych i cieższych skrzydłach warto pomyśleć o wersji przesuwnej ze wspomaganiem, czyli tzw. automatem. Różnie się to fachowo nazywa w poszczególnych systemach okuć, ale chodzi o to, że o ile w normalnej przesuwce do zamknięcia trzeba ręcznie dopchnąć skrzydło z pozycji uchylonej, to w automacie tą czynność wspomaga większa klamka ze specjalną przekładnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.06.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 A można zrobić przesówkę, taką, żeby otwierały się 2 skrzydła "na zakładkę"? Nie wiem jak to lepiej wyjaśnić Np okno 270 podzielone na 3 części i dwie się przesuwają i nachodza na jedną zewnętrzną? Teoretycznie, ale poki co widziałem to tylko w drewnie i to tez nie w kazdej firmie i jako balkon niskoprogowy HS. Mogę się mylić, ale w innych opcjach nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 03.07.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam wszystkich, mam problem z oknem przesuwnym HST Oknoplastu.Zastanawiamy się czy to norma w tych oknach czy błąd przy montażu a mianowicie chodzi o ich przesuwanie. Ja jeśli się porządnie nie zaprę to ich nie otworzę. Jak klamkę ustawię w połowie między otwarciem a zamknięciem to idzie lżej, ale i tak to nie jest do końca to czego oczekiwaliśmy... Na reklamówkach Oknoplastu mała dziewczynka otwierała okno jedną ręką... Zauważyliśmy też, że opór zmniejsza się wraz ze spadkiem temperatury. No ale tych okien raczej nie otwiera się zimą tylko użytkuje latem... Nie wiemy co mamy zrobić. Montażyści powiedzieli, że tak musi zostać...Czy ktoś miał też taki problem? Będę wdzięczna za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 04.07.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Powinny"jechać"bez użycia siły.Przejdz może z tym problemem do działu okna,na pewno chłopaki montażyści będą w stanie dokładnie odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 21.08.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Mam Też okna przesuwne. Wzięłam się za ich mycie, a tu klops. Roleta zewnętrzna zachodząca na nieruchomą część okna jest nie do umycia. Trochę się trzeba nagimnastykować. Ja próbowałam z wężem ogrodowym i mopem. Może macie jakieś sposoby? Witam, Wie ktoś, jak się dostać do tej części nieruchomej aby taką roletę umyć? I jeszcze jedno pytanko, na oknach typu Fix , to już całkiem tylko demontaż wchodzi w gre?....czy wogóle nie zakładać rolet na Fixach ? Wprawdzie mam czas jeszcze na okna, ale w założeniu były wszędzie okna z roletami zewnętrznymi i wszędzie jest zostawione 20cm na skrzynkę. Ma ktoś z Was rolety na oknach typu Fix ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SupriseMe 24.04.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witajcie, Mam pytanie, zakupiliśmy projekt Alan 4 g2. Projekt ten posiada olbrzymie okno tarasowe przesuwne, chcielibyśmy dowiedzieć się od was jaką firmę proponujecie dla takich rozwiązań. Wymiary okna to 726 x 230 Z góry dziękujemy za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 27.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Moje okno ma 3m szerokości. Obydwa skrzydła równe, ale tylko jedno się przesuwa. Użytkowane intensywnie 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts