Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To pewnie muchomor czerwony :yes:

No nie, to na pewno muchomor ecru! ;)

Matko kochana - po pierwsze, przepraszam, że wpisałam się w dziennik, ale w linku teraz nic nie napisane, więc w sumie nigdy się nie wie, jak się nazywa linkowany wątek, a Ty wkleiłaś linka do zdjęć i ja nie przyjrzałam się innym postom i byłam pewna, że jestem w komentach! :oops:

Przepraszam bardzo jeszcze raz!

Co do grzybków - ja myslę, po obejrzeniu spodu, że pieczarki łąkowe (one wyglądają nieco inaczej niż te w sklepie, mają ciemne blaszki) albo jakaś gąska.

W każdym razie nie jedz tego, aż ktoś znający się na rzeczy nie obejrzy na żywo!

Bo wiesz - licho nie śpi... ;)

Buziaki! :D

Depsia, na pewno nie zjem bez konsultacji, w kwestii grzybów to ja strachliwa jestem, nawet te znane i rozpoznane traktuję z rezerwą! ;)

Nic się nie przejmuj z tym dziennikiem, faktycznie się można pomylić. A w razie potrzeby zawsze mogę poprosić o przeniesienie wpisu do komentarzy, chyba to nadal jest możliwe...

Czyli ma lepsze, pieskie zycie:D

To fajnie, chociaz na starosc jej sie polepszylo:D

Niom, suk tez teraz zadowolony. Ale długo się przyzwyczajała, próbowała wracać do domu, jak tylko ktoś z nas się zbierał do wyjścia.

Sure - piekny taras! Aż chce się na nim posiedzieć, cieszę się, że tak to u Ciebie wyszło, bo też będziemy mieli modrzew, boję się tylko o jego patynowienie, bo to akurat mi się nie podoba.

Modrzew jest fajny, a jaki planujecie, gładki, czy ryflowany? Mnie patynowanie nie przeszkadza, choć teraz bardzo fajnie "gra" z podłogą, co jest dodatkowym plusem!..

zapytaj w tej firmie .... mieści się w Tczewie http://www.filtronix.pl/

Cześć Alu, dawno Cię nie było. Zaraz zerknę, czy masz jakieś nowe fotki w dzienniku! :)

Hejka!

z kosodrzewin mam wiele Mopsów, sosnę Bośniacką, Radiatę i jeszcze jedną-największa, którą obecnie nie mogę nazwy "zlokalizować"

O, fajnie - poszukam w Twoim dzienniku, pewnie masz zdjęcia"na żywo"! :)

a ja własnie zakupiłam irgi dammera major do obsadzenia murków przy wejściu od wschodu, ale zapomniałam, ze miało być 13 i mam 10... i jeszcze skusiłam się na sosnę negishi, po raz drugi, bo moja strasznie malutka, a w szkółce była całkiem pokaźna za 30 zł (na taka musiałabym czekać chyba kilka lat?). Znowu będę się zastanawiać, co zrobić z tą malutką? Chyba powinnam utworzyć miejsce dla "przypadkowych zakupów", na przykład obok tych 3 sosenek, które już posadziłam? :rolleyes:

i jeszcze mam 3 rozchodniki, ale to już celowo, będą rosły w pobliżu kamieni! ;)

Sure - mam jeszcze głupie pewnie pytanie :) Wyjdzie, że się nie orientuję w Twoim domu :) Chodzi mi o zdjęcie w łazience - w którym miejscu się znajduje? czy dobrze mi się wydaje, że pod prysznicem? nie chciało mi się w to wierzyć. Tak się zastanawiam, bo mam mieć w małej łazience komiks na ścianie i szukam dla niego miejsca, może niektóre odrzuciłam niepotrzebnie...

Mazo, dokładnie tak - zdjęcie znajduje się pod prysznicem! ;)

I przyznaję, nie ma z nim żadnych problemów, choć wcześniej miałam pewne wątpliwości. Ważny jest rodzaj materiału - my mamy wydruk wielkoformatowy na pcv, które jest zmywalne. Zresztą nie bardzo się brudzi w trakcie użytkowania, może dlatego, że jest na tej ścianie z dyszami, główny strumień trafia na ścianki kabiny...

Drewienka na elewacji Ci zazdroszczę. tez mieliśmy w planach i następnym razem już bym się bardziej upierała!..

Sure - powymieniaj się z innymi forumowiczami z roślinami, których masz nadmiar

Elfir, na razie jeszcze nie mam nadmiaru roślinek, ciągle o wiele za mało! ;)

Cała wschodnia strona prawie nie ruszona, teraz właśnie próbowałam posadzić irgi i wyszło, że najpierw będę musiała przebudować murek!! Nie wiem, kto z wykonawców wymyślił te kretyńskie "schodki", ale ziemia na pewno będzie stamtąd spływać!

Może ułóż duże głazy zebrane w okolicy, jako ogranicznik? Po jakimś czasie przerosną irgą.

A o tę wymianę to chodziło o te roślinki, które okazały sie nadprogramowe, albo jak w przypadku tej sosny Negishi - masz dwie sztuki.

Czasem w szkółce można zamienić okaz na inny.

Edytowane przez Elfir

Mazo, dokładnie tak - zdjęcie znajduje się pod prysznicem! ;)

I przyznaję, nie ma z nim żadnych problemów, choć wcześniej miałam pewne wątpliwości. Ważny jest rodzaj materiału - my mamy wydruk wielkoformatowy na pcv, które jest zmywalne. Zresztą nie bardzo się brudzi w trakcie użytkowania, może dlatego, że jest na tej ścianie z dyszami, główny strumień trafia na ścianki kabiny...

Drewienka na elewacji Ci zazdroszczę. tez mieliśmy w planach i następnym razem już bym się bardziej upierała!..

A więc dobrze mi się wydawało! To fajnie - muszę to przemyśleć, po prysznicem chciałam dać mozaikę, gdzieś na sąsiedniej ścianie komiks, we wnęce z umywalką wielkie lustro - nie wiem, czy to nie za dużo elementów jak na malutkie wc z prysznicem, dzięki Twoim informacjom może coś wyeliminuję.

Czy ostatecznie jesteś zadowlona z firmy, w której zmawiałaś to zdjęcie? jesli tak - poproszę o namiary. Wyszło to świetnie.

A elewacja drewniana - fajnie, tylko nie wiem, jak po latach...

Ułożę głazy, albo rzeczywiście wymuruję murek, mam jeszcze resztę kostki granitowej w odpowiednim rozmiarze, nie jest to trudne, jak się okazało... ;)

Elfir, mam dwa miejsca, gdzie leżą duże kamienie (jeden przy tarasie od północy, drugi w okolicy skarpy pomiędzy choinami i irgami. jak wiesz, chciałabym t posadzić trochę rozchodników i rojników, czy można takie miejsca do tego wykorzystać? Jedno z tych miejsc jest słoneczne, , drugie bardziej w cieniu, nie wiem, czy będzie się nadawało? :rolleyes:

A więc dobrze mi się wydawało! To fajnie - muszę to przemyśleć, po prysznicem chciałam dać mozaikę, gdzieś na sąsiedniej ścianie komiks, we wnęce z umywalką wielkie lustro - nie wiem, czy to nie za dużo elementów jak na malutkie wc z prysznicem, dzięki Twoim informacjom może coś wyeliminuję.

Czy ostatecznie jesteś zadowlona z firmy, w której zmawiałaś to zdjęcie? jesli tak - poproszę o namiary. Wyszło to świetnie.

A elewacja drewniana - fajnie, tylko nie wiem, jak po latach...

Z firmy jestem zadowolona, ale pewnie sporo drukarni robi takie rzeczy. Jeżeli myślisz o dużym wydruku, transport raczej nie przez kuriera, warto poszukać blisko...

wyślę namiar na pw, ok?

A szkoda, właśnie postawiłam dwie doniczki na kamyczkach przy tarasie i podziwiam przez okno - wyglądają pięknie! ;)

Pewnie i tak by je z czasem zasłoniło parzydło, które ma być obok! Pozostaje to drugie miejsce na skarpie za grujecznikiem, obok choin. Wygospodaruję im trochę miejsca przy tym kamieniu! :)