Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No już sama nie wiem. Elfir, jak rozpoznać tę zarazę ogniową, czy jest jakaś szansa na diagnozę ze zdjęcia? Już mnie to martwi, jak nie ogniki, to magnolia, zresztą pęcherznice też jakoś nei teges, jedną przycięłam przy ziemi i zobaczę co będzie... :(

Etiudo, przędziorka na liściach to chyba widać? Zresztą nie wiem, na zarazach jeszcze się nie znam... :rolleyes:

Akuś, a co Tobie się działo z ognikiem, to samo?

Cześć Alunek, a pochwal się, czym zasilasz roślinki? Nie wiem, jaki nawóz wybrać. Do iglaków kupiłam Substral, do innych nic jeszcze nei mam...

...a w ogóle to jakoś niewesoło ostatnio, fajnie, ze zaglądacie! :)

sure - nie jestm specem za bardzo od ochrony, musiałabyś zdybać Pinusa, albo zadać pytanie na konkurencyjnym forum, gdzie czasem widuję Mirka

Dzięki, Elfir. Rozumiem, że Pinus to tez na fm, ale konkurencyjne forum? Widać, że jeszcze nie do końca jestem w temacie, nie wiem, które!... :rolleyes:

Cześć Alunek, a pochwal się, czym zasilasz roślinki? Nie wiem, jaki nawóz wybrać. Do iglaków kupiłam Substral, do innych nic jeszcze nei mam...

...a w ogóle to jakoś niewesoło ostatnio, fajnie, ze zaglądacie! :)

Florowitem do zielonych lub Azofoską ( jeszcze teraz można). Do róż - Substralem do róż, do iglaków i innych kwasolubych - Florowitem lub Substralem do iglaków, do trawnika - ostatnio miałm Fructus.

A dlaczego nie fajnie, co się dzieje?

Cześć Sure :rolleyes:

Pytałaś o canny .. spójrz tutaj:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=14777

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=40&t=36204

Nasza to jakaś Sum and Substance

PS. Przepraszam, że dopiero teraz, ale lepiej późno niż wcale

Pozdrowienia ślę

Alunek, dzięki za info. Z tych wymienionych na razie zakupiłam Substral do iglaków, dodałam trochę do podłoża dla wrzosów. Wymieszałam ziemię z kwaśnym torfem, ale nie wiem, czy nie będzie mało. NIedługo zmierzę ph-metrem, wygodne urządzenie. Strasznie napracowałam się przy tym wrzosowisku, samo rozpakowywanie sadzonek zabrało mi chyba z pół godziny, każda była oddzielnie owinięta folią. A że zakupiłam 60, było co odwijać!... Udało mi się posadzić połowę!

(a o smutkach nie chce mi się za bardzo pisać, bo robi się smutno... :(

ale dzięki za troskę, w każdym razie)

Gwoździku, dzięki za fajne linki, mnóstwo odmian, jest w czym wybierać, a zdecydować się trudno! ;)

Kupowałeś w necie, czy w szkółce?

Akuś, a co Tobie się działo z ognikiem, to samo?

mój cały usechł, tak jakby zmarzł i wtedy ja go obciachałam i przyznaje się, że to nie było pierwszy raz, bo już kiedyś go na działeczce rekr. przesadziłam i też tak zachorował...

obciachałam tak jakbym obcinała np migdałka a on skubany on korzenia puścił liści i teraz sobie ładnie rośnie;)

przyszłam wrzosy zobaczyć a tu nic nima:D

:)

no, mam nadzieję, ze w końcu będzie, tak się zmachałam przy tym wrzosowisku, że strach! ;)

...ale w planach była jeszcze brukentalia ostrolistna, tylko nigdzie nie mogę dostać. Ciekawe, czy to nieodpowiednia pora na nią, nie mam pojęcia! Może powinnam zamienić ją na jakieś inne wrzosy? :rolleyes:

Alunek, dzięki za info. Z tych wymienionych na razie zakupiłam Substral do iglaków, dodałam trochę do podłoża dla wrzosów. Wymieszałam ziemię z kwaśnym torfem, ale nie wiem, czy nie będzie mało. NIedługo zmierzę ph-metrem, wygodne urządzenie. Strasznie napracowałam się przy tym wrzosowisku, samo rozpakowywanie sadzonek zabrało mi chyba z pół godziny, każda była oddzielnie owinięta folią. A że zakupiłam 60, było co odwijać!... Udało mi się posadzić połowę!

(a o smutkach nie chce mi się za bardzo pisać, bo robi się smutno... :(

ale dzięki za troskę, w każdym razie)

... jakbyś chciała pogadać to zadzwoń :hug:

... piękne wrzosowisko zapowiada się ... już wyobrażam sobie jak będzie pieknie, jak wszystkie zakwitną.

60 sztuk :eek::eek::eek: wow ...pozazdrościć!!!

Spore te sadzonki... pliss daj mi namiary i cenę na priv... może skuszę się , a raczej powinnam , bo może poletko z wrzosami w porównaniu z twoim wygląda badzo mizernie ;)

W której części ogrody mam wszosowisko? Po prawej stronie od tarasu?

Aka, przeglądając sklepy internetowe widziałam różne kolory rozchodników, ale mój nie wiem, jaki jest, bo kupowałam u ogrodnika, był bez nazwy. Tutaj maja chyba taki i parę innych fajnych:

http://rosliny.abc24.pl/default.asp?kat=36759&pro=219551#fotka

a tu mają fajne rojniki ;) (ale ich jeszcze nie sprawdzałam):

http://egarden.pl/index.php?limit_od=25&podkat=58&producent=&k_prod=

Alunek, wrzosowidsko oczywiście od frontu i kiedyś trochę od zachodu, ale tego na razie nie ruszałam, bo tam blisko jest ta zaraza na ognikach...Te sadzonki nie są duże, zamawiałam w sklepie http://wolski.com.pl/ - moim zdaniem są drogie, ale był tam największy wybór. W innych miejscach sadzonki były po 3,80, tylko po kilka odmian mieli. W LM ostatnio widziałam za 8 zł, dwa kolory, żadnych danych, jak duże urosną. No to sie skusiłam na te, mam nadzieję, że będą sobie radziły i szybko urosną... :)

...ale jeszcze mam miejsce na tę brukentalię! :rolleyes:

Edytowane przez sure