Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To byłoby prawdziwe poświęcenie - zapakować i wysłać 50 roślinek to masa roboty! :)

Jeszcze mam odwiedzić dwie szkółki w okolicy, ale to większa wyprawa, jedna za Puckiem, druga za Wejherowem. I w jednej na pewno mają cisa Dovastonii Aurea, warto się wybrać. Tylko zwlekam z tym, bo w miejscu sadzenia okoliczne irgi chorują, czekam, aż się okaże, co z nimi. Czyli pewnie po powrocie z urlopu! :rolleyes:

A jak z Twoim cyprysikiem, Akuś, ciągle szukasz?

Sure, u nas też susza :(

na dodatek jadę tam raz w tygodniu, więc Michał pamięta to podleje, ale częściej nie pamięta :(

...a mój miły zabrał się za podlewanie, jak było już całkiem ciemno i też nie wiem, co z tego wyszło, okaże się jutro. Ale na dworze nadal gorąco, więc nic za bardzo nie idzie. Nawet kocur nie chce polować wieczorem, a zazwyczaj urządzał dzikie harce!:rolleyes:

Mój tata urodził sie w Salinie ;) To Twoje strony sure :D

O, tę miejscowość nawet kojarzę w okolicy. Ale nie zawsze tak jest, bo wyjściowo to nie były moje strony, przywędrowałam tutaj z południa Polski i tak mi się spodobało, ze się osiedliłam! ;) :)

ia okoliczne irgi chorują, czekam, aż się okaże, co z nimi. Czyli pewnie po powrocie z urlopu! :rolleyes:

A jak z Twoim cyprysikiem, Akuś, ciągle szukasz?

niestety!

zapowiadało sie, że uda mi sie dojechać do super szkółki, jednak wizyta u lekrza sie przeciągnęła i nici były, bo było już za późno...

coś nakupowała, ze czekasz na posadzenie????

Nakupowałam różnych roślinek, sama już nie pamiętam, ale większość zgodnie z planem. Dzisiaj doszły szczodrzeńce płożące, mają być też z przodu na wrzosowisku, ładne roślinki, upał im na szczęście nie zaszkodził, upc jest szybka, a ten kurier niedługo chyba zostanie moim kumplem, tak często się widujemy! ;)

(no i można się z nim sensownie umówić na dostarczenie paczki).

Po południu jeden ze sklepów dzwonił, że wstrzymuje się z dostawą, aż się ochłodzi, pewnie słusznie, tym bardziej, że przesyłka z funkiami i nie wiem, czym jeszcze... :rolleyes:

wow...ale len wlochaty na oknie lezy:jawdrop:

Sure, mi tez sasiadka wczoraj przyslala wiesci ze moje 20 letnie wisnie ledwo zyja....jedna jeszcze jeszcze ale druga juz trafilo:eek: podobno straszna zaraza panuje na roslinnosci w tym roku...a myslalam, ze chociaz te 2 wisnie mi sie uchowaja w czasie tej budowlanej zawieruchy...cienko to wyglada:eek:

Akuś, wczoraj lało do nocy, już nic nie sadziłam, ale przynajmniej nie jest sucho i dzisiaj trochę chłodniej. Niestety, z tych posadzonych dotychczas wrzosy nie mają się najlepiej, brązowieją? Podlewam wszystkie tak samo, a tylko niektóre są zielone, co może być przyczyną??

Maja, już mi ręce opadają z tą zarazą, szkoda, bo się sporo przy tym napracowałam. No i teraz nie wiem, co robić, pryskać, wyrywać, czy olewać? No i co posadzić wzamian, skoro tam się jakieś grzybki pewnie w ziemi czają.... :(

A te Twoje wiśnie ktoś powinien czymś opryskać, skoro zaraza jest w okolicy, pewnie wiedzą, jaka?

Szurku, parzydłu obłam wszystkie liście, zostaw tylko wierzchołek, powinno przeżyć, pod warunkiem, że posadziłaś tak jak Ci mówiłam w cieniu...:rolleyes:
rośnie w cieniu przez większość dnia, po południu przenika tam trochę słońca. A ten badyl tez przycinać, czy zostawić, jak jest?

Sure, moje wrzosy też średnio się mają, niektóre zielone, niektóre brązowieją i marnie z nimi.

Widzę, że łazi tam turkuć, może on jest sprawcą? nie wiem.

Sure, moje wrzosy też średnio się mają, niektóre zielone, niektóre brązowieją i marnie z nimi.

Widzę, że łazi tam turkuć, może on jest sprawcą? nie wiem.

Turkuć podjadek? Myślisz, że zniszczyłby całe wrzosowisko? :rolleyes:

Muszę poczytać o tym szkodniku, bo niewiele wiem, Ale już mam trochę dość tych plag egipskich w moim ogródku...

założe się, że na wisniach jest brunatna zgnilizna drzew pestkowych (tzw. monilioza) - nie sposób utrzymać wiśni owocowych od tej choroby bez pryskania.

Chore, zasychające, gałęzie trzeba wyciąć - tego nie da się już wyleczyć.

http://www.target.com.pl/katalog/choroby/85.html

a wrzos moim skromnym zdaniem, usechł z suszy.

Hmm, wrzos był codziennie podlewany... ...może za mało? :rolleyes:

czytałam, że za dużo wody to on nie lubi i starałam się nie lać po gałązkach, tylko bezpośrednio pod roślinę. No i ma korę. No cóż, pewnie trzeba będzie wymienić te roślinki, które nie przetrwają, ale jak skończą się upały. Nie wiem, czy lepiej jesienią, czy na wiosnę?