Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja sie tak z drugiej strony zastanawiam - jeszcze przeciez ziemia jest ciepla, zanim to przemrozi to musza byc dluzszy czas dosc znaczne minusowe temperatury - jakbys tak wkopala te chabazie nie wyjmujac z donic i okryla kora albo wloknina, to przeciez by im sie nic nie stalo... sama nie wiem. Najlepiej idz na ogrodowy i zapytaj, tam napewno beda wiedziec.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 7,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jamles, koreanki też trzeba okrywać?

 

No, jestem ciekawa, jaka u nas pogoda, bo tu na południu teraz wygląda tak:

 

http://img831.imageshack.us/img831/1994/p10101570.jpg

 

chyba jednak nie ryzykowałabym sadzenia delikatniejszych roślin, choć Elfir pisała, ze ziemia tak szyblo nie przemarznie...

 

dobry ranek! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maya, czy na pewno mieszkasz na Wyspach?? To jakieś anomalie pogodowe są., ciekawe, jak będzie wyglądać Gwiazdka?

Wiolasz, ja teraz właśnie jestem na Podkarpaciu! :)

Możliwe, że trochę dosypało, ale po ciemku nie widzę. Cieszę się, że tym razem na święta przyjedziemy z nartami!

Amtla, ja się nie boję... skoro przeżyłam ubiegłroczny styczeń w nowym domu, już mi taka byle zima nie straszna! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spacerując po wątkach trafiłam znowu na fajne przepisy:

Tartę zrób.

Kup ciasto francuskie, wyłóż nim formę do tarty i wsadź do piekarnika (minimalny z podanych czasów, bo to ma być upieczone ba blado). Nałóż farsz. posyp serem żółtym, można ułożyć fantazyną kratkę z zostawionych pasków ciasta, ale niekoniecznie. Podpiecz jeszcze chwilkę albo podgrzej w pacy w mikrofalówce, coby się farsz zapiekł.

A farsze różne można wydumać. Np. jakieś warzywka, ser pleśniowy, polać jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i przyprawami (pieprz i sól). Albo porowa (tę bardzo lubię) pokrojonego drobno pora zblanszować na sitku, nałożyć, polać śmietanką albo tym samym rozbełtanym jajkiem. Albo pizzowa (pomidory i pieczarki). Albo szpinakowa (szpinak mrożony w listkach, czosnek, jajko), ale ta ze względu na czosnek może się nie cieszyć uznaniem.

A moja ulubiona sałatka typu "otwórz puszkę" - kukurydza, groszek, żółty ser w kostkę krojony (na lenia trę na tarce, ale to w wersji domowej - nie dla gości), sos majonezowy i gotowe. To podstawa, a dodać można fasolkę z puszki, pieczarki ze słoiczka, pokrojoną czerwoną paprykę

 

Sałatka pyszna:

 

1 słoik selera

1 por (pokroić w plasterki)

3 jajka (na twardo, w małe kawałki)

1 pierś z kurczaka (podsmażona w kawałeczkach i posolona) / ew. szynka jakaś chuda w drobne paseczki

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa (w plasterkach ale podziubany na kawałki)

1 słoik majonezu (ja biorę winiary light albo winiary omega 3:6)

 

Wszystko wymieszać i jest przepyszne i dużo :)

to jak już są te sałatki, to może jeszcze koreczki pod coś?

 

http://img535.imageshack.us/img535/5139/obraz018large.jpg

... u mnie to wiekszość przepisów szybkich i łatwych :)

Do koreczków które "pstryknął" Robert powyżej, możesz zrobić faszerowane jajeczka (deviled egg) ... na to danie przepis jest bardziej niż prosty.

 

Gotujesz jajca na twardo, studzisz, rozcinasz wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujesz żółtka, rozgniatasz je widelcem z dodatkiem majonezu z musztardą (1/4 musztardy w stosunku do majonezu) i ... hulaj duszo kulinarna ... do żółtkowej masy dodajesz drobno posiekane:

- marynowane pieczarki (lub inne warzywa)

- wędzoną rybę (dobry jest łosoś, ale nawet z makrelą wyjdą znakomite)

- kawior (jak chcesz zabłysnąć i masz nadmiar kasy)

- podsmażany, posiekany boczek z chrzanem (dobre dla plebsu ... ale i błękitna krew tym nie gardzi)

- różne morskie robale, (kraby, krewetki, langusty, homary ... uwielbia je Gospodyni tego Wewontka)

- wędzone wędliny (szynka, polędwica, ozorki ... nie tylko świńskie ma się rozumieć)

- drób (pod każdą postacią i w każdej formie ... byle bez piór)

- co tylko lubisz i podpowie Tobie wyobraźnia ... na słodko, kwaśno, ostro, słono i ... umami

... tymi farszami wypełniasz rozpołowione białka, całość (albo części półmiska) posypujesz drobno posiekanym szczypiorkiem, sproszkowaną papryką, kaparami, pietruszką, suszonymi ziołami, itd (zależy w jakich sekcjach półmiska jaki farsz) ... jeżeli zrobisz jajca dzień wcześniej (a nawet dwa) to możesz posmarować je galaretką na bazie czystego bulionu warzywnego i kiedy wystygną przykryć je folią spożywczą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...