JMaciek 19.10.2003 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Do końca tego roku będę mieć stan surowy otwarty budynku wraz z dachem (pokrytym dachówką). Kierownik musi odebrać konstrukcję dachu (pokrycie dachu chyba już go nie powinno obchodzić?) i wpisać to do dziennika. I co dalej? W przyszłym roku chcę doprowadzić dom do minimum wykończenia nadającego się do zamieszkania (wykończony jeden pokój, łazienka i kuchnia). Budowa będzie trwać i stąd pytanie - do czego bedzie potrzebny kierownik budowy po zakończeniu stanu surowego? Czy musi odbierać i zatwierdzać w dzienniku budowy elewację, tynki, podłogi, instalacje i przyłącza czy też nie muszę go wzywać do prac wykończeniowych i wtedy ja uznaję czy są dobrze wykonane i mi odpowiadają? Wiem, że na końcu budowy musi się pojawić aby przy zgłoszeniu budynku do odbioru złożył wymagane oświadczenie kierownika budowy, że dom wybudowano zgodnie z projektem. Podsumowująć - czy jest potrzebny tylko do odbioru prac konstrukcyjnych: fundament, mury, dach a potem tylko przy odbiorze budynku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 19.10.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Podpinam się pod to pytanie - Jak to jest ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 19.10.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2003 Pytanie z ust wyjete - wczoraj zamknąłem stan surowy. Też ustawiam się w kolejce po mądrą odpowiedź na powyższe pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 20.10.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 jestem następny w kolejce - Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 20.10.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Jesteście pewni, że potaficie sami ocenić jakość prac wykończeniowych ??? Jeśli tak, to Kierownik może je wam odbierać tylko na papierze, wpisy w dzienniku powinny sie znaleźć... Ale nie warto ryzykować, Kierownik zauważy to, co Wam umknęło, albo czego nie jesteście w stanie sami ocenic. Przyłącza odbierają instalatorzy i oni wpisują to do dziennika, albo załączają protokół luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 20.10.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ostatnio ogladalem budowe ktora chcial sam dopilnowac inwestor. Coz mozna i tak tylko dlaczego nalezy wiecej zaplacic za usterki niz planowano na poczatku. Pan Henryk.P. zrozumial to dopiero po sobotniej wizycie na budowie . Szkoda ze tak pozno odwazyl sie na telefon aby zaprosic kierownika budowy teraz to przyznaje ale dodatkowych kosztow jego budowy juz nikt mu nie wroci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 20.10.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 U mnie jest tak samo. Kierowniczka powiedziała, że jak będziemy jej lub jej wpisów potrzebowac to mamy się zgłosić, ale zapewniam Was że budowę stanu surowego dobrze sprawdzała....a reszta....czas pokaże. Pozdr..G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 20.10.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Jeżeli mój kierownik mówi, że musi być przy malowaniu ścian (autentyk!!!) to zaczynam domniemywać że chce mnie naciągnąć na koszty swojej wizyty - z mojego punktu widzenia niepotrzebnej.Dlatego ponawiam pytanie - co z prac wykończeniowych kierownik budowy musi potwiedzić wpisem w dzienniku budowy (jest jakiś urzędowy spis?) a co go nie powinno interesować z punktu widzenia prowadzenia dziennika i późniejszego końcowego oświadczenia o zgodności wykonania budynku z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 20.10.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 późniejszego końcowego oświadczenia o zgodności wykonania budynku z projektem. W twoim pytaniu zawarta jest odpowiedz . Jesli kierownik budowy ma wystawic oswiadczenie o zgodnosci budynku z projektem to wystarczy otworzyc projekt aby sie zorientowac do czego potrzebny jest kierownik. Zlozenie zas falszywego oswiadczenia moze skonczyc sie dla kierownika odebraniem uprawnien budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 20.10.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Ja umówiłem się z keirownikiem , że nie płacę mu za malowanie, glazurę itp.Przyznam , że też uważałem płacenie kierownikowi bez sensu do dziś - odkrył , że jedno okno jest zwichrowane. Odchylenie jest niewielkie ale sam w życiu bym tego nie odkrył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amadeusz 20.10.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Zgadzam się, że kierownik budowy potrzebny jest jak przysłowiowa dziura w moście. Stowarzyszenie zawodowe wywalczyło sobie w ustawie odpowiedni przepis i owi "uprawnieni" zbijają kasę za nic. Przynajmniej takie są moje doświadczenia. Oczywiście jest to ustawowy przymus, chyba że wykonawca ma odpowiednie uprawnienia. I niestety nie przeskoczysz tego. A tak naprawdę to inwestor musi dopilnować każdego szczegółu. Tych uczciwych kierowników budów z prawdziwego zdarzenia na palcach rąk można policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 20.10.2003 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Jeśli w projekcie wszystko by było jednoznaczne to nie szukałbym tutaj odpowiedzi na moje pytanie.Wydaje mi się, że wyrażam się jasno - szukam informacji przy jakich krokach po zakończeniu etapu otwartego potrzebny jest kierownik - patrząc na projekt to wydaje się, że odbiór dachu jest jego przedostatnią wizytą na budowie przed odbiorem końcowym - moim zdanie czy też się mylę?Na przykład -w projekcie jest rysunek więźby dachowej oraz rzut dachu. W dokumentacji jest informacja, że dach bedzie pokryty dachówką ceramiczną. Czy kierownik musi być przy kładzeniu dachówki (moim zdaniem nie - bo nie ma zielonego pojęcia o układaniu dachu) oraz idąc dalej - przy kładzeniu tynków i wylewaniu podłóg (nie - bo mam zaufanie do ekipy) i żądać certyfikatów na użyte surowce i materiały?W tej sytuacji jak nie będzie przy tych etapach to czy może stwierdzić, że nie wie czy dom jest wykonany zgodnie z projektem i odmówić napisania oświadczenia?PS. Pierwszego kierownika uratowałem przed odebraniem uprawnień - zwolniłem go gdy zobaczyłem w dzienniku 10 wpisów wiedząc, że był na budowie tylko 2 razy i to na moje usilne wezwanie.Pytam bo chciałbym uniknąć szukania trzeciego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 20.10.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Moj na dachówce akurat się zna . Dekarze właśnie opowiadali jakie mieli przejścia na innej budowie. Z ociepleniem też się nie zgadzam - np sprawa zabezpieczenia w czasie złej pogody lub uniknięcie mostków termicznych przy ocieplaniu okien .Facet z poważnej firmy ocieplającej sam stwierdził że od mojego kierownika dużo się nauczył...Myślę że jesli zły Kierownik , to lepiej się dogadać na wpis ostateczy - dużo takich z uprawnieniami chodzi . Chyba , że masz dobrego - przy różnych ekipach/firmch pelni rolę inspektora nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 21.10.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2003 W tej sytuacji jak nie będzie przy tych etapach to czy może stwierdzić, że nie wie czy dom jest wykonany zgodnie z projektem i odmówić napisania oświadczenia? . Kierownik budowy jesli nie uczestniczy w procesie budowy np. ukladanie dachowki a pozniej malowanie z racji nalozonego na niego obowiazku z ustawy prawo budowlane powinien zapisac w dzienniku budowy ze nie uczestniczyl w tym procesie od daty xxx do daty xxx . wtedy spada z niego odpowiedzialnosc za te roboty natomiast dla inwestora wynika brak nadzoru technicznego w tym okresie czasu. Nalezy uwazac aby ten okres nie byl wiekszy niz 2 lata bo wtedy PINB uzna to za niedopuszczalna przerwe w budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 26.10.2003 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2003 Czy ustawa prawo budowlane nakłada na kierownika obowiązek odbioru malowania moich ścian? Jakie konsekwencje może on ponieść z tytułu nieobecności przy tym etapie oraz co mi grozi z tego powodu?Od wczoraj moj kierownik nie musi widzieć koloru ścian ani jakości wykonania elewacji - a jeszcze niedawno musiał być przy tych pracach.Dużym wysiłkiem było określenie niezbędnych wizyt na budowie: zbrojenie i wylewanie podłóg, tynki (tu nie jestem przekonany) i odbiór końcowy. To - wg niego - niezbedne wizyty aby uzyskać oświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 07.04.2004 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Może komuś także się przyda: http://dom.gazeta.pl/dom/1,50836,410999.html . Są granice naciągania ludzi na pieniądze - po Świętach wznawiam budowę z trzecim z kolei kierownikiem - mam nadzieję, że ostatnim (do tej pory myślałem, że nie ma nic gorszego niż agent nieruchomości - myliłem się ) ... Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 07.04.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Ciao JMaciek przeczytalem z zainteresowaniem twoj watek bo bedzie mnie tez dotyczyl. Mam wrazenie ze twoj problem polega na czym innym - jarpol (i internet) odpowiedzial na twoje pytania - ale jak uniknac naciagaczy to juz inna sprawa. Sam chcialbym wiedziec jak to zrobic - badz dzielny i nie daj sie ale tez czasem musisz komus zaufac bo jak nie to szalenstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMaciek 07.04.2004 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Witam , jarpol (i internet) odpowiedzial na twoje pytania - Nie do końca - mój problem wciąż polega na tym, że brak mi informacji - poprostu - i nijak nie mogę jej otrzymać lub odnaleźć. Na pytanie w temacie też nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Ciągle mam wątpliwości czy kierownik powinien być (lub odbierać): 1. instalacje elektryczne, alarmowe, komputerowe, telefoniczne - mam elektryka z uprawnieniami SEP których nie ma kierownik - więc co kierownik może wiedzieć - zobaczy tylko, że są druty, zainkasuje kasę i pojedzie, 2. instalacje wodne, kanalizacyjne i CO - jak kierownik sprawdzi szczelność tych instalacji (???) - zrobi to człowiek, który to wykonywał więc za co należą się pieniądze kierownikowi - za to że był na budowie i zobaczył rurki? 3. tynki - czy są przepisy na wygląd tynków - a może mi się podobają niedociągnięte i nierówne itp. - jeśli go nie proszę o sprawdzenie ich jakości to nie powinien obwarowywać tego tym, że nie zrobi odbioru końcowego. 4. odbiór kominiarski - przecież przyjedzie ktoś z uprawnieniami bodajże ze strazy pożarnej i to zrobi, dostanie za to pieniądze - więc za co dostanie pieniądze kierownik - za asystę przy wizycie? 5. odbiór gazowy - to robią ludzie z gazowni, im się za to płaci - a kierownik w tym czasie co robi - znów asystuje? 6. Itd, itp. To są pytania na które nikt nawet z tu obecnych na forum kierowników nie daje jednoznacznej odpowiedzi - i nawet to rozumiem - daje to ogromne pole do manewru i interpretacji. Jeśli pada jakaś odpowiedź to ogólnik z prawa budowlanego który mówi wszystko i nic. Już wspominałem o przeboju poprzedniego roku kiedy kierownik kategorycznie twierdził, że musi być przy malowaniu tynków. Dziś zastrzelił mnie kolejną rewelacją - nie będzie odbioru dachu dopóki nie przedstawię certyfikatu jakości dachówki (HIT!!!) - bo co? - dach się przez nią zawali? - a jakbym krył tylko papą to też muszę mieć na nią certyfikat??? (na marginesie: odnalazłem ten certyfikat na stronie internetowej producenta i go wydrukowałem - pomijam fakt, że jest to renomowany Wiekor a nie firma krzak więc nie powinien się czepiać i podobne sytuacje traktuję jako uprzykrzanie mi życia - a zdawałoby się, że kierownik reprezentuje interesy inwestora). A taki fakt, że dom z dachem stoi już 5 miesięcy to umyka - był tylko raz podczas kładzenia dachówek i nawet nie wiedział kiedy ekipa się zwinęła po wykonanej robocie (i nadal jestem przekonany, że weźmie pieniądze tylko za fakt obejrzenia dachu z parteru - co może wiedzieć na temat układania dachówek?). Ponosi mnie - ale się rozpisałem - jak nigdy dotąd. Żyję dla tej chwili kiedy jutro - to już dziś ! - się rozstaniemy ..... Maciek Jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 08.04.2004 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, JMaciek dobrze zrobiłeś szukałeś tu pomocy,tymczasem wyszło, że twoje przemyślenia będą pomocą dla innych dzięki pozdrawiam.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 08.04.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Witam , jarpol (i internet) odpowiedzial na twoje pytania - . Na pytanie w temacie też nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Maciek Jot I mysle ze na twoje pytania nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi poniewaz prawo budowlane naklada na inwestora obowiazek zatrudnienia kierownika budowy a on w koncowej fazie inwestycji ma wydac oswiadczenie ze wszystko zostalo zrobione wg. projektu technicznego i pozwolenia na budowe. To oswiadczenie jest zwiazane z odpowiedzialnoscia karna czyli jesli nastapi katastrofa budowlana to kierownik budowy moze spedzic kilka lat w kryminale.Niemniej jednak pozwole sobie opisac twoje punkty: 1.kierownik nie ma uprawnien SEP-owskich ale z racji swojego stanowiska powinien sprawdzic czy tzw. druty sa polozone we wlasciwym miejscu na odpowiedniej glebokosci sa puszki itd. nie zrobi ci badan elektrycznych ale sprawdzi czy elektryk nie zrobil fuszerki - rozmowa w tym miejscu kto na tym sie lepiej zna to inna sprawa. 2.kierownik ma obowiazek uczestniczyc podczas prob szczelnosci i podpisuje protokol odbioru szczelnosci wiec wszystko moze sprawdzic - pozostale wg. pkt.1. 3.na wykonanie tynkow jest norma ktora w dalszym ciagu obowiazuje nie bede w tym miejscu sie rozpisywal ale mierzy sie to na milimetry - krzywizny na murze itd - pozostale jak pkt.1. 4. protokol kominiarski sporzadza kominiarz wazne aby w tym protokole zapisac nawiew , wywiew powietrza oraz sprawdzic kanaly dymowe. w tym punkcie protokol sporzadza kominiarz ale kierownik budowy w tym protokole otrzymuje potwierdzenie ze przewody kominowe sa drozne. spotkalem sie kilkakrotnie w tamtym roku ze byly problemy z odbiorem koncowym budowy poniewaz kominiarz zle wypisal protokol / sa to ludzie najczesciej z podstawowym wyksztalceniem/ wiec obecnosc kierownika budowy ? 5.kierownik budowy to czlowiek ktory odpowiada za cala budowe i jego asystencja wiaze sie z oswiadczeniem. To tylko lakoniczne wytlumaczenie do czego potrzebny jest kierownik budowy na budowie. Patrzac inaczej jest to czlowiek ktory odpowiada za te wlasnie wszystkie historyjki na budowie i ponosi za nie odpowiedzialnosc czyli po podpisaniu tych w/w protokolow bieze na siebie odpowiedzialnosc zwalniajac z niej elektryka , hydraulika , instalatora itd. Natomiast nie ma jednoznacznego okreslenia ze kierownik ma nocowac na budowie to juz jego sprawa jak odpowiada za swoje czyny. Tutaj na budowie jest najwazniejszy inwestor i on ma prawo zwolnic kierownika z okreslonych robot czy sprawdzen - MOZE TAK ZROBIC INWESTOR - i kierownik musi ustapic ale powinien w dzienniku budowy zapisac _ NIE UCZESTNICZYLEM W TAKIM A TAKIM ZAMIERZENIU NA BUDOWIE W OKRESIE OD xxx DO xxx>- Tylko jak postapi PINB wlasciwy do miejsca usytuowania budowy po zgloszeniu do odbioru koncowego budynku przez inwestora wg. nowelizacji prawa budowlanego to juz inna sprawa.A na koniec dodam ze od 1 maja 2004 roku kierownik budowy ma obowiazek zbierania i gromadzenia certyfikatow CE bo przy odbiorze koncowym beda wymagane na poszczegolne materialy niezaleznie od ktorego roku jest budowany budynek. Brak takowych certyfikatow moze byc podstawa do nie odebrania budynku co bedzie wiazac sie z dodatkowymi kosztami. Dlatego zawsze jak kraj nasz kochany dlugi i szeroki jest w tym miejscu spor co ma a czego nie ma kierownik robic jest wg. prawa budowlanego taki zapis ze za wszystkie czynnosci na budowie odpowiada INWESTOR i on ponosi skutki swoich decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts