Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży stół czy raczej narożnik przed TV i niewielki stolik w kuchni??  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Duży stół czy raczej narożnik przed TV i niewielki stolik w kuchni??

Recommended Posts

Gość tabita85
DZIEWCZYNY jak czytam te wszystkie wasze posty o az mi cieplej na sercu ze macie podobne rozmieszczenie do mojego:):) niektorym sie wogole tkaie uklady nie podobaja, kwestia gustu, ale taki uklad jest chyba najbardziej funkcjonalny.pozdrawiam
  • 2 months później...
  • Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

nie wiem czy wypada mi tu prosić o pomoc, bo mój niby salon zdecydowanie odbiega od prezentowanych na forum standartów, ale może uda się Wam wymyślić jakąś koncepcję.

Na etapie urządzania mieszkania prosiłem projektanta wnętrz o radę, niestety nie dogadaliśmy się, bo pani też nie miała jakieś konkretnej wizji. Jestem na etapie, że muszę zmieścić stół z czterema krzesłami, wypoczynek ze stolikiem kawowym i tv z jakąś szafką. Załączam fotki jak to wygląda w chwili obecnej. Meble oczywiście tymczasowe, jak będzie wiedział co i jak to kupię.

http://www.bergerac.republika.pl/image001.jpg

http://www.bergerac.republika.pl/image002.jpg

http://www.bergerac.republika.pl/image003.jpg

http://www.bergerac.republika.pl/image004.jpg

http://www.bergerac.republika.pl/image005.jpg

http://www.bergerac.republika.pl/salon.jpg

Tam gdzie TV dałabym kanapę, a na dużek ścianie TV. Nie dałabym rady siedząc na kanapie patrzeć cały czas na kuchnie, koszmar!!!

Mamy też salon z kuchnią u kanapa stoi tyłem do kuchni. U nas niestety nie ma stołu.

Stół mógłby być tam gdzie jest teraz.

Tam gdzie TV dałabym kanapę

zmieści się? Jakoś wątpię :roll:

Kanapa nie musi stać pod ścianą przecież. Choć mnie patrzenie na kuchnię nie razi.

Tam gdzie TV dałabym kanapę, a na dużek ścianie TV. Nie dałabym rady siedząc na kanapie patrzeć cały czas na kuchnie, koszmar!!!

Mamy też salon z kuchnią u kanapa stoi tyłem do kuchni. U nas niestety nie ma stołu.

Stół mógłby być tam gdzie jest teraz.

nie sądze, żeby się zmieścił tam gdzie TV teraz. Tzn. może i się zmieści, ale będzie ciężko i TV bardzo blisko.

Stół tam średnio wygląda. Przymierzałem wczoraj i jakoś tak słabo. Najlepiej stół wygląda pod ścianą.

Tam gdzie TV dałabym kanapę

zmieści się? Jakoś wątpię :roll:

Kanapa nie musi stać pod ścianą przecież. Choć mnie patrzenie na kuchnię nie razi.

ano właśnie, nie zmieści się. Myślałem o wstawieniu jakieś konstrukcji z KG do zawieszenia TV i oddzielenia od kuchni, ale nie wiem czy to zbytnio nie ograniczy przestrzeni.

• 1 year później...

Proszę, pomóżcie,

w poniedziałek przychodzi malarz, a ja jestem w lesie z kolorami :-( Niby wiedziałam co i jak, a na miejscu wychodzą same znaki zapytania.

Obawiam się szatkować przestrzeń kolorami, niestety nie mam w tym polotu i wyobraźni, więc pomyslałam,że cały parter będzię w jednym kolorze.

Ale jakim?

W kuchni będzie kuchnia z Ikei Ramsjo lub Lidingo ( czyli biała) blaty dębowe olejowane, płytka na ścianie to kolor ecru, ale bardziej wpada w kawę z mlekiem,

część jadalna : stół dębowy, krzesła białe ( Ikea),

salon kominek portalowy z kremowego marmuru + prosta obudowa z belek dębowych woskowanych i czesanych, podłoga: parkiet jesionowy,

przedpokój: schody jesionowe na poddasze, płytki na podłodze takie jak w kuchni,

drzwi, opaski i listwy przypodłogowe: kość słoniowa.

Do salonu uznałam kolor cappucccino z Beckersa, a dalej to samo? W kuchni przyłożyłam na próbkę pomalowaną cappiccino do płytek ściennych i kolory wyszły prawie identycznie - czy może w jednak wybrać coś kontrastowego?

Okno z kuchni wychodzi na zachód,

jadalnia - południe,

salon- wschód- południe.

Co wybrać?

kuchnia 1.jpg

kuchnia 2.jpg

aneks jadalny.jpg

przejście z aneksu do salonu.jpg

salon.jpg

Widzę, że zdecydowałaś się na kolorystykę w beżo-brązach. Może, żeby schłodzić to jasny szary? Albo konsekwentnie wszędzie biały z balety brązów. Edytowane przez Aleksandryta

Aleksandryto :-)

Z założenia miało być jasno, pastelowo, świeżo.

Płytka na ścianie w kuchni ( cerkolor image ecru) w sklepie i w katalogach wyglądała pięknie pastelowo i jasno, miała być nie dominująca kolorystycznie. Niestety u mnie wyszła dużo ciemniej, w zależności od pory dnia przechodzi nawet do okropnego koloru beżowego- a nie takie było założenie.Zastanawiam się jaki kolor na ścianie mógłby

wydobyć z niej tą jasną, pastelową barwę.

Jeśli chodzi o meble i wykończenia: okna mamy w kolorze dębu - więc chcę parapety(barwione i olejowane) dopasować do okien. W kuchni blat także - dębowy, olejowany- więc dalej w salonie chciałam to kontynuować: czyli obudowa do kominka, w przyszłości - meble, komoda, półki na książki.Marmur na kominek wybrałam również bardzo jasny, kremowy,żeby nie dominował.

Do tego dojdzie jesion na podłodze- i uznałam,że dosyć mieszania z kolorami drewna, stąd drzwi i listwy już malowane.

Faktycznie- jesli będzie wszędzie capuccino- to będzie beżowo-brązowo- czyli ...chyba nudno ....zwyczajnie...

Kurcze, nie widzę tego, może faktycznie biały z palety brązów?

Aleksandryto, czy szary nie będzie za zimny, smutny?

Ja jestem strasznie zachowawcza i ostrożna - boję się urządzać, bo niestety nie mam w tym za bardzo gustu i polotu i STRASZNIE BOJĘ SIĘ NAMIESZAĆ :-( Chcę,żeby było bezpiecznie i spokojnie w kolorystyce - ale nie pospolicie...jałowo...

Wiem, trudna jestem,

czy macie jeszcze jakieś koncepcje?

gahan, jest tu cały, ogromny wątek z inspiracjami w szarości, przekonaj się sama, czy jest to smutny kolor we wnętrzu.

Masz rację -nie jest smutny.

W takim razie- w kuchni - rozbielone szarości, czy raczej ciemniejszy, kontrastujący?

Kominek chciałam pomalować jak resztę salonu, bo bryła jest masywna i trochę za ciężka - może tu pomyśleć z nasyceniem koloru, ciemniejszy do wnęk,

jaśniejszy na obudowę?

Edytowane przez gahan

Nie wiem, czy wolno mi posłużyć się zdjęciem ,które kiedyś wrzuciłam do moich inspiracji; przepraszam forumowiczkę, właścicielkę zdjęcia- (niestety nie zapisałam z czyjego dziennika ściagnęłam ). Jeśli nie wolno- proszę Admina o usunięcie.

Chodzi mi o kolor na tym zdjęciu, który mnie trochę inspirował - ale to już chyba beże?

szarości.jpg

na twoim miejscu pomalowałabym wszystko na biało.

Kolory są modne, ale wymagają o wiele bardziej przemyślanej aranżacji wnętrza - od mebli, po abażury i poduszki na kanapie. Ty jesteś na zbyt wczesnym etapie, nie wszystko masz jeszcze ustalone. Do białej ściany pasować będzie wszystko. Białą ścianę można zawsze przemalować.

A kolor na zdjęciu to chyba jest greige - szaro-beżowy.

Wiesz Elfir,że też mi po głowie chodziła taka wersja - wszystko na biało i potem w trakcie mieszkania łatwiej będzie coś pozmieniać i zestawić.

Ale biel bieli nierówna, myslę,że to musiałaby być taka "ciepła" biel, bo taka śnieżna, niebieskawa - raczej nie bardzo.

Czy tak?

Czyta biel nie jest "niebieskawa". Ocień nadaja jej inne kolory we wnetrzu - stalowo szara kanapa da wrażenie "niebieskości", ale bezowa ja ociepli.

Masz bezowe kafle, idziesz w ciepłe odcienie, więc możesz użyć też odcienia smietankowego (np. "egipska bawełna" Duluxa)

Jeśli mogę to polecę konkretny kolor: Y480 z wzornika Tikkurila Symphony. Niedawno sama stałam przed wyborem koloru i w końcu udało mi się trafić. W puszce farba wygląda jak biała, gdy patrzysz na ścinie na wprost i nie ma bezpośrednio styku z bielą też wygląda biało, ale w połączeniu z sufitem i śnieżną bielą dobrze widać, ze to bardzo delikatny jaśniutki beż, chłodny z nutą szarości. Moim zdaniem do Twoich wnętrz będzie bardzo pasował.

asizo :-)

wczoraj wieczorem wzięłam do ręki wzornik, poleciałam na budowę i po wielu próbach wybrałam odcienie właśnie z numeru 480 :-)

Do kuchni chcę spróbować K 480-jest ciemny, ale zamówię pół litra i spróbuję, płytki na ścianie dobrze się z nim spasowały. Poczekam tylko na kuchnię ( białą) i będę eksperymentować.

Na resztę pomieszczeń wybieram właśnie między jasnymi odcieniami.

Ale teraz po Twoich spostrzeżeniach upewniam coraz bardziej w swoich wyborach.Dzięki:-) już mi o wiele lepiej...:-)

asizo :-)

wczoraj wieczorem wzięłam do ręki wzornik, poleciałam na budowę i po wielu próbach wybrałam odcienie właśnie z numeru 480 :-)

Do kuchni chcę spróbować K 480-jest ciemny, ale zamówię pół litra i spróbuję, płytki na ścianie dobrze się z nim spasowały. Poczekam tylko na kuchnię ( białą) i będę eksperymentować.

Na resztę pomieszczeń wybieram właśnie między jasnymi odcieniami.

Ale teraz po Twoich spostrzeżeniach upewniam coraz bardziej w swoich wyborach.Dzięki:-) już mi o wiele lepiej...:-)

Aleksandrycie też chyba chodziło o podobną biel( radziła biały z palety brązów).

Macie dziewczyny dobre oko, ja jeszcze próbowałam zestawić kolory z próbnika Tikurilli z takimi samymi z próbnika Kabe (bo cena jednak niższa).

Wiecie,że ciężko mi było dobrać właściwe kolory? Pomagała mim córka, oj ciężko z moimi zmysłami :-)