bdan 15.02.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 sorry że tak się dopytuję, ale sama mam dylemat, czy robic went. mechaniczną z rekuperatorem, bo gdybym nie czytała forum, to bym nawet nie wiedziała, że cos takiego jest;Bo że zaoszczędzimy kase na ogrzewaniu to już wiem, że nie i wentylację robimy dla komfortu. W Twoim przypadku powietrze powinno nawiewać przez okna/nawiewniki i wylatywac grawitacyjnie, jako, że na chwilę obecna nie masz wen. mechanicznej- wymuszonej uruchomionej. I zastanawiam się, czy bardzo odczuwasz ten brak komfortu bo nie chciałaby później żałowac że dałam sie naciągnąć na coś bardzo drogiego bez czego zupełnie dałabym radę a nawet nie odczułabym byc może różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 15.02.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Tego ponoć się nie odczuwa koleżanka ma ale nie widzi żadnej namacalnej różnicy. Jedynie dom to wyczuje po latach może grzyba nie będzie,wilgoci ,zarazków alergenów i oszczędność ogrzewaniu. Na następną zimę kupuję reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 15.02.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 mam nadzieje, że koleżanka chociaż na ogrzewaniu zauważyła; choć doliczając prąd - to nie wiadomo; och te dylematy i wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 15.02.2011 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 nie zauważyła bo ma gazowe i jak dostała rachunek to doznała szoku ,pewnie gdyby nie miała reku dostałaby zawału:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 15.02.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 no nie dokońca, to tez zależy jaką wymiane powierza miała, bo wiadomo choć coś reku podgrzeje to powietrze to jednk wpada chłodniejsze, które trzeba podgrzać. niektórzy majacy rekuperator wyłanczają go w ciągu dnia/ nocy i robia wymiane przykładowo 0,2 kubatury. Jak sobie robiła 1 wymianę na godzine to przypuszczam ze zapłaciła więcej niz Ci z grawitacyjna, którzy maja przykładowo kartki higrosterowalne z blokada cofki. Inna rzecz jak sprawny to rekuperator i ile w rzczywistości odzyskuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 16.02.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Claudii mam pytanie do Ciebie , ostatnio na forum wspomniałaś że masz płytę indukcyjną i w związku z tym moje pytanie… zastanawiam się nad indukcyjną , a zwykłą ceramiczną elektryczną i nie bardzo wiem jaka jest różnica , oprócz tego że na indukcyjną potrzebne są super garnki:( i są droższe. Do tej pory mam gazówkę, więc jestem zielona w tej sprawie, :confused:czy warto inwestować w indukcyjną? :confused:Czy indukcyjna zużywa, chociaż mniej prądu? :confused:Czy taką płytę masz podłączoną do zwykłego gniazdka, czy do siły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 16.02.2011 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Ewa , polecam indukcję , jestem bardzo zadowolona.Garnki owszem musisz mieć specjalne do indukcji ,koszt kompletu garnków np. z Berghoffa (nie narzekam ) to k ok 400zł -na allegro, patelnia też specjalna ok.50złale są to ciężkie porządne rzeczy , na lata .Nie wyginają się ,nie śmierdzą podczas gotowania.Płyta indukcyjna nie jest droga,poszukaj na allegro w zestawie z piekarnikiem,okapem,zmywarką (3,5-4tys za zestaw) , podłącza się ją do przewodu siłowego i jest energooszczędna.Trzeba się jednak przyzwyczaić do płyty , ja o mało chałupy nie wypaliłam przy frytkach:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 17.02.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 ...to faktycznie przyzwoita cena za taki zestaw:yes: Dzięki za podpowiedź, pogrzebie w necie! A używałaś może " podkładek " (nie wiem jak to sie konkretnie nazywa ) na płytę indukcyjną , dzięki której możesz gotować w zwykłych garnkach Pytam , bo mam takie garnki , brytwanki , które używa się bardzo rzadko np na święta - są praktycznie jak nowe i nie chciałabym ich wymieniać widziałam takie podkładki w sklepie i zastanawiam się czy naprawdę zdają egzamin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 17.02.2011 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 niestety nie , pierwsze słyszę o takich podkładkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWA 28 17.02.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 niestety nie , pierwsze słyszę o takich podkładkach ...są napewno , ostatnio miałam takie w ręce (http://www.1002.pl/TALERZ_INDUKCYJNY_PODSTAWA_INDUKCYJNA_19CM_PL55_p6002.html) .... ale jak sie sprawują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andre79 21.02.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Witam, czy ktoś z Was drodzy granatowicze ma wentylację mechaniczną z GWC, jeśli tak to proszę o pochwalenie się tym rozwiązaniem w granacie. Jestem obecnie na etapie rozpoznawania tego tematu, więc wszelkie informacje o rozwiązaniach praktycznych w granacie będą baaardzo pomocne.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorana 28.02.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Claudio, czy możesz mi powiedzieć (lub inni forumowicze) jak mieszka się w takim domu, kiedy dosyć szybko człowiek się wprowadza i za bardzo nie ma czasu na pozostawienie domku do "odstania"? Czy jest w nim zimniej, wilgotno itp? Bardzo zależy mi na odpowiedzi ponieważ sama szybko będę zmuszona się wprowadzić prawdopodobnie w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 28.02.2011 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 dorana , nie stwierdziłam dolegliwości typu wilgoć i żadnych innych związanych z nieustaniem domu, jedynie trudne do zniesienia były dalsze prace remontowe,ekipy ,brud i kurz , poza tym sielanka Natomiast dopiero teraz czyli po 10 m-cach domek się "usiada" o czym świadczą mikropęknięcia na tynkach , czasami dach zatrzeszczy , nie mam i nie miałam problemu z wilgotnością ale to może zasługa ogrzewania na eko-groszek i dobrej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorana 02.03.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Claudii dziękuję Ci serdecznie za szybką odpowiedź. Murarz ostatnio wspominał mi, że mogą mury wytynkowane nierówno schnąć. Zaczynamy w tym roku na wiosnę (najchętniej już byśmy chcieli, tylko ta zima:() Czy jak mówisz o tych mikropęknięciach, to jest ich dużo i czy przede wszystkim widać je na glazurze i terakocie? A i jak zachowują się Wam płyty karton gipsowe na poddaszu. Też pękają? Ktoś kiedyś na innym forum pisał, że zauważył efekt usiadania podłogi - więc popękały płytki pomiędzy ścianą, a podłogą. Super:( Pewnie też dużo zależy od murarza i podłoża.W ogóle to gratuluję domku!!!! PIĘKNY! Też chcieliśmy GRANATA, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na AMBROZJĘ I z tego powodu, że ciut większy. Budujemy pod Elblągiem. Trochę przeraża mnie ta budowa, ale Twój dziennik budowy dodaje otuchy i jakiejś siły:) Oby wszystko poszło bez grubszych przestojów i problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 02.03.2011 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Mikropęknięć nie jest dużo , zauważyłam miejscami na ścianach i prawie na każdej ściance kolankowej.W pomieszczeniu nad garażem nie mamy jeszcze wykończone i tam widać najbardziej spękany tynk na kolankowej, w miejscu łączenia się kolankowej z dachem. Fachowiec mówi ,że to dobrze, że sobie pęka , niech spęka co ma teraz.Co do płyt k/g jest ok ale też się znajdzie cieniutka niteczka w okolicach okna połaciowego. To chyba jest nieuniknione , widziałam w każdym nowo wybudowanym domku takie niteczki. Podłoga siada w piwnicy , tzn pojawiła się spękana krecha na wylewce , jeszcze nie mam tam płytek. W domu nic się z kafelkami nie dzieje.Kiedyś robiło się fundamenty i tak to zostawiano na lata a teraz 3 m-ce i gotowe. Uszy do góry , budowa to super okres , i nie przejmuj .... nie raz dojdzie do zgrzytów między lubym ... hihihihih Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr30 02.03.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Witam. Jak zastanawiałam się nad wyborem projektu to brałam pod uwagę właśnie Granacika, jednak zdecydowaliśmy się na inny, jednak cały czas zaglądam na forum dot. Granata i zaglądam też do Twojego dziennka budowy ponieważ bardzo mi się podoba jak urządziłaś swój domek! Mam takie pytanko dotyczące tych półeczek na wino przy barku... z czego to jest wykonane? A i ta obudowa kominka i barku - co to jest? Edytowane 2 Marca 2011 przez mr30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 03.03.2011 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 mr30- półeczki zrobione są z płyt k/g na stelażu obłożone marmuritem , obudowa kominka i barku to płyty kamienne takie w paczkach z marketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hoot 09.03.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Claudii, wyczytałem gdzieś na początku że postawiliście Granata na działce ok 700 m kwadratowych, powiedz jakie wymiary ma twoja działka i jaką ma szerokość od frontu, mśslę też nad granatem z garażem dwu stanowiskowym, i zaciekawia mnie jakie działka powinna mieć minimalne wymiary aby się granat tam wpasował.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 09.03.2011 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Hoot , dokładnie 696m , moja działka jest chuda a długa tzn na długość czyli od frontu domu ma 39m ,na szer./głębokość 17,8m a Granat to jedyny praktyczny projekt co nam się wcisnął na działkę , było bardzo ciężko coś dopasować no i od południa mam pokaźny ogródek tzn na razie pseudo ogródek:D Edytowane 9 Marca 2011 przez Claudii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hoot 09.03.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 CZy mogłabyś mi zdradzić jeszcze wymiary granata od frontu, tzn ile ma metrów z 2 stanowiskowym garażem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts