Adamol 23.11.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Szanowni Forumowicze,zwracam się do Was z prośbą o pomoc.W niedalekiej, łatwo dającej się określić przyszłości (w przyszłym tygodniu) zamierzam rozmawiać z hydraulikiem na temat instalacji centralnego ogrzewania.Jedną z moich rozterek jest kwestia konieczności lub jej brak zainstalowania kaloryfera pod oknem dachowym.Dodam, że okna dachowe są z wkładem trzyszybowym (szyba U=0,5). Generalnie to dom ma być energooszczędny: reku z gwc, wszystkie okna U=0,8 (oprócz dachowych), 20 cm styro na ścianach i pod posadzką, 30 cm wełny na skosach. Nie wiem, czy w ogóle ma to jakiekolwiek znaczenie odnośnie mojego pytania...Czy w takich razie kaloryfer jest niezbędny pod oknami czy można to sobie odpuścić?Pozdrawiam i proszę o porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.11.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Ja mam zwykłe (nie trzyszybowe) Veluxy i kazali pod każdym instalować grzejniki. Również koło drzwi balkonowych podobno musi być grzejnik.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 24.11.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Gdzieś mi się obiło o uszu że okna nie będą mieć gwarancji jeżeli nie będzie kaloryferko pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.11.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Gdzieś mi się obiło o uszu że okna nie będą mieć gwarancji jeżeli nie będzie kaloryferko pod nim. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 24.11.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Gdzieś mi się obiło o uszu że okna nie będą mieć gwarancji jeżeli nie będzie kaloryferko pod nim. Przedziwne . A jak masz poddasze bez ścianek kolankowych (czyli skos do podłogi) i chcesz tak zostawić i nie robić "ścianki" z profili np to jak tam zamontujesz kaloryfer ?A jak w pokoju masz kilka Veluxów to też trzeba mieć kilka kaloryferów ? Moim zdaniem to bujda na kołach. Kaloryfer pod oknem zapobiega rosieniu/parowaniu szyb i skraplaniu się na nich wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.11.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Gdzieś mi się obiło o uszu że okna nie będą mieć gwarancji jeżeli nie będzie kaloryferko pod nim. Przedziwne . A jak masz poddasze bez ścianek kolankowych (czyli skos do podłogi) i chcesz tak zostawić i nie robić "ścianki" z profili np to jak tam zamontujesz kaloryfer ?A jak w pokoju masz kilka Veluxów to też trzeba mieć kilka kaloryferów ? Moim zdaniem to bujda na kołach. Kaloryfer pod oknem zapobiega rosieniu/parowaniu szyb i skraplaniu się na nich wody. I dodatkowo poprawia rozkład temperatur w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 24.11.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Lokalizacja grzejnika pod oknem ma za zadanie tylko i wyłącznie prowidłową prace ogrzewania i optymalnego rozchodzenia się ciepła po ogrzewanym pomieszczeniu. Suma mocy grzejników powinna byc nie mniejsza niż przyjęta w projekcie najlepiej grzejniki umieścić pod oknami co nie znaczy, że jeżeli w pokoju jest 5 okien to musi być 5 grzejników! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ajur 24.11.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Ja mam okno połaciowe nad schodami, a jednocześnie mam ogrzewanie podłogowe w korytarzu na piętrze i zastanawiałam się czy to nie wystarczy,... przecież ciepłe powietrze idzie w górę, więc ostatecznie dałam rurkę pod oknem, zabudowałam na rzie g-k i jak będzie coś nie tak.. po prostu wytnę otwór i założę grzejniczek konwekcyjny.. Pozdrawiam,Ajur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.11.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Gdzieś mi się obiło o uszu że okna nie będą mieć gwarancji jeżeli nie będzie kaloryferko pod nim. Przedziwne . A jak masz poddasze bez ścianek kolankowych (czyli skos do podłogi) i chcesz tak zostawić i nie robić "ścianki" z profili np to jak tam zamontujesz kaloryfer ?A jak w pokoju masz kilka Veluxów to też trzeba mieć kilka kaloryferów ? Moim zdaniem to bujda na kołach. Kaloryfer pod oknem zapobiega rosieniu/parowaniu szyb i skraplaniu się na nich wody. to jakaś bzdura, bo w mieszkaniu deweloper nie ustawił grzejników pod oknami połaciowymi i jakoś mieliśmy gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 24.11.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Mój fachowiec twierdził, że pod oknem dachowym trzeba dać grzejnik aby uniknąc zaparowywania okien. Posłuchałem się GO. Jest jeden grzejnik (po środku) na dwa okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Krótko i treściwie:Takie okno to dziura w dobrze ocieplonym domu. Zimniejsze ewidentnie miejsce.Tam właśnie będzie się wykraplała para wodna i...Grzybek na framudze (takie zielone wylazło! ratujcie! co to jest! Obiecywali,że nie będzie a jest - co teraz!) . Poczytajcie. Sporo tu tego.Okna połaciowe to kłopot, problem i utrudnienie.Jak nie ma konieczności to bym tego unikał. Sposobem bronienia się przed nidogodnościami ich istnienia jest puszczenie po nich strumienia ogrzanego powietrza. Dlatego ten kaloryfer.Można go tam mieć i nie poznać problemu lub nie i pisać różne posty o domestosach czy innych środkach na grzyba...A co do gwarancji - to nie mam pojęcia...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 24.11.2008 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! Co do słów Mistrza Adama, to pozwolę sobie na chwilę polemiki. Skoro generalnie wszystko sprowadza się do puszczenia na szybę strumienia ogrzanego powietrza, to czy nie można tego osiągnąć kierując strugę nawiewanego powietrza z anemostatu? Czy to nie będzie wystarczające? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 24.11.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Przez 6 lat mieszkałam w dwupoziomowym mieszkaniu, NIGDZIE nie zrobił się grzyb, z powodu tego że pod oknem połaciowym nie miałam grzejnika. Ważne jest wietrzenie pomieszczenia, woda nie skraplała się po oknach. Okna mieliśmy z wietrznikami u góry. Teraz też takie wybraliśmy w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 24.11.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Wykraplanie się powietrza jest wynikiem spotkania się ciepłego powietrza w pomieszczeniu z zimną powierzchnią okna. Podstawa to wentylacja i niedopuszczenie do wystąpienia nadmiernej wilgotności powietrza w ogrzewanych pomieszczeniach. Ogrzewanie nie spowoduje obniżenia wilgotnoiści w powietrzu. Powtarzam do znudzenia - lokalizacja grzejnika pod oknami to tylko kwestia skuteczności ogrzewania - nie trwałości okna czy też występowaniu w jego obrębie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Oj gazio! Tu chodzi o punkt rosy! Wiesz co to za "zwierzę"? Nawet w +60stC da się go przekroczyć!!! Będziesz miał wtedy "spłakane" miejsce ewidentnie gorące! Z anemostatu nawiewasz - co? Masz reku? sonia2003 Masz dobrze (wystarczająco) wentylowane wnętrza. Nie przekraczasz NIGDZIE (w tym na szybach) punktu rosy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 25.11.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Z anemostatu nawiewasz - co? Masz reku? Adam M. Dokładnie. Czy w takim razie zaproponowane rozwiązanie jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.11.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Nawiewasz tyle, blisko, ile jest we wnętrzach.Powinno być dobrze.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts