Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Kasi i Michała:-) - tak mieszkamy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To oznacza, ze sposród desek jakie są dostępne w merbau zostały wybrane te, które są jaśniejsze. Merbau i tak z czasem ciemniej a mnie zależało na tym żeby jak najdłużej mial ten piękny miodowy odcień. :)

Pozdrawiam

dziękaski :D

Jeszcze jedno, deski były lakierowane czy olejowane? I jaki to był specyfik?

Deski są lakierowane lakierem matowym VPA 204(2 warstwy) i IDRO 2K G60 (1 warstwa)

Kasia spelnienia kolejnych marzen i wiele wiele radosci :D

Mam nadzieje ze nie jestes jeszcze zmeczona tymi pytaniami i masz sile jeszcze troszke poodpowiadac :)

Wykonawca stanal na wysokosci zadania bo Twoj kominek wyglada faktycznie jak na przykladowej fotce.Mozesz mi pomierzyc na ile od sciany wystaje u Ciebie kominek i ile ma calej szerokosci?Jakiej szerokosci i grubosci jest pólka?Czy jest wystarczajacym zabezpieczeniem przed ewentualnym wypadnieciem "czegos" z kominka?Czy dobrze mysle ze wklad kominkowy podlaczyliscie obok ( a nie z przodu) murowanego komina?

Skoro jestes zadowolona z jasnego gresu to poprosze o jego nazwe-producenta.Nawet nie wiem co to znaczy lapatto :oops: wiec tylko mi powiedz czy jest on matowy czy z polyskiem i co z nim pozniej nalezy robic (impregrowac?)

Jezeli nie trzeba go myc codziennie to go juz lubie :-))

Bardzo dziekuję wszystkim za życzenia imieninowe:)

Wymiary kominka mogę przesłać na priv albo lepiej na adres email bo mam całą jego specyfikację w jakims starym pliku. W rzeczywistosci pewnie i tak nie do końca będzie się dalo wykonać identyczny. W każdym domu wystepują specyficzne elementy, które trzeba wziąc pod uwagę i modyfikować projekt. U nas też tak było. Wkład rzeczywiście jest obok komina i mamy jeszcze rekuperator wiec jego instalacja musiała być ukryta pod czopuchem. Kuliśmy ścianę po to żeby wpuścić wklad jak najglębiej i żeby koninek nie wystawał zbyt dużo ze ściany. Ostatecznie wyszło chyba 51cm.

Jeśli chodzi o gres to chyba to była grespania ale kupowalismy te płytki już ponad rok temu i nie pamiętam dokładnej nazwy kolekcji. Lappato to rodzaj szkliwienia. Nie jest to mat ani też pełen połysk. To coś po środku- jak satyna. Drobinki delikatnie połyskujące zatopione w matowym kaflu. Kupowalismy je w Maxflizie w Krakowie.

Joani

Stół i krzesła w jadalni to meble w fornirze dębowym bejcowane potem na ciemny orzech. Charakterystyczne jest to że są zupełnie matowe. Nie mają żadnego połysku.

acca5

Podłoga na górze to jesion- klepka Finish Parkiet- Select.

Drzwi wykonane z litego drewna dębowego , bejcowane na ciemny orzech. Projekt własny. Lokalny wykonawca.

A toster i czajnik to produkty firmy Russel Hobbs

Pozdrawiam

Dziekuję za Wasze komentarze. Ciesze się, że Wam się podoba. Miło jest przeczytać coś takiego po cieżkiej pracy :)

Odpowiedając na pozostałe pytania

Kanapę zamawialismy gdzie indziej zew zględu na cenę. De Velde wyceniło nasze zamówienie South End w alkantarze zdecydowanie drożej.

Na podłodze na dole mamy merbau i gres - kafle 30x60. Nie mamy podłogówki pod deskami. Szczerze mówiąc nie widzę sensu bo drewno jest izolatorem i jakaś część energii, za która płacisz zostanie zmarnowana. Mamy podłogówkę pod gresem i kaloryfery. Pewnie widać je gdzieś na zdjęciach.

Na kominku jest tynk strukturalny z firmy Fox. Nazywa się chyba Mika bo ma drobinki kamieni Miki w sobie. Barwnik "Ziemia kaselska" dodana według uznania (tak naprawdę to zwykły kolor szary ale ktos go tak ładniej nazwał więc niech ma:) Tynk nakladał własnoręcznie mój mąż:) niekt inny nie chciał się tej zabawy podjąć:)

Zbliżenia zrobię jak bedę miała chwilkę czasu.

Narzuta jest z Home&You. Rozmiaru nie pamiętam ale łózko mamy 180x200 i wystarcza:)

Dołączam do grona zachwyconych tym domkiem:).

Mam kilka pytań:

1. jakie wymiary, z jakiego drewna (czy jakies specjalnie impregnowane) jest wykonana podwieszana szafka w wiekszej lazience?Patrzac na gabaryty, jest dosc ciezka. W jakis sposob jest stabilnie przymocowana do sciany?Czy na priv moglabym dostac namiary na tego stolarza oraz poznac koszt wykonania tej szafki?Rozumiem, ze na dole posiada 1 wysuwana szuflade?

ad1. Szafka ma długosc 180cm. Głębokosc chyba około 50cm. Tak aby zmieściła się umywalka i bateria. Wysokości to odpowiednio 10cm górna i 20cm ta na dole. W tej dolnej są dwie szuflady odpowiednio pod każdą umywalką. Szafka wisi na trzech solidnych kątownikach, które ukryte są w konstrukcji mebla. Szuflady mają głębokość mniejszą niż 50cm i tym samym za nimi jest miejsce dla instalacji.

witam.... o ochach i achach już się nie będę powtarzać, ale naprawdę chylę czoła...

pomęczę Cie jednak o tę szafkę.... napisałaś wisi więc to jest tylko konstrukcja z drewna (czy tam płyty) zawieszona na tych kątownikach, a nie zabudowa k-g? i jeśli tak, to jak te kątowniki są wbite :o w ścianę - tak by utrzymać taką szafkę?

i jak dla mnie to umywalka ze storczykiem to odlot - zdradź gdzie taką można kupić...

Kasiu ... no zatkało mnie!!!!!! Ukłony, ukłony, ukłony!!!!! Pokoik Małej to majstersztyk!!!!

Gratuluję zamieszkania i życzę samych cudownych chwil !!!!!

I serdeczności imieninowe przesyłam!!!!

http://republika.pl/blog_so_4258295/6012753/tr/set56im.jpg

nitubaga w tej zabudowie nie ma żadnego kartongipsu. Pólka i szafka z szufladami ( bo to osobne meble) wisi na 3 kątownikach, które są przykręcone śrubami do ściany. Dwa po obu stronach luster i jeden centralnie pomiędzy nimi. Kątowniki są potężne. Nie wiem nawet czy nazwa kątowniki jest właściwa bo wyglądało to jak stalowe trójkąty, pełne wewnątrz. Te stalowe konstrukcje były wykonane na zamowienie ze stali chyba trójki. Wszystko bylo obliczone tak aby utrzymać wagę szafki i umywalek stojących na nich.

Umywalki niestety albo stety takiej samej nie można kupić. To mój pomysł:) Umywalka jest z Villeroy&boch a storczyk był projektowany i wypalany na zamówienie:)