Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To zależy jakie będzie kruszywo i wypełniacz.

Jeśli chodzi o szczelność, to właśnie dodatek żywic powoduje, że są lepsze od marmuru (może nie granitu). Dlatego je wziąłem na parapety pod kwiatki.

Aby nie strzeliło - brać grubszą płytę.

O rysowaniu od okruchów to bym się nie bał- więcej od noży i przesuwania gorących patelni. Tu mi brakuje wiedzy jak to się będzie zachowywać. Z parapetami - po raz pierwszy jestem zadowolony, a używałem różne patenty.

A czy mogłabym zapytać o cenę takiego blaciku? Jestem na etapie projektu kuchni :wink:

Pozdrawiam

Na blaty kuchenne nie używa się marmuru a tym bardziej konglomeratu. Mogę zaoferować Pani granit grubości 3 cm w wyrobie za 500 zł\m2 brutto.

Jeśli jest Pani zainteresowana to proszę o kontakt.

jak to nie robi sie blatu z konglomeratow - a rausolit??? :roll:

Chodziło mi o konglomerat marmurowy. Rausolit jest tworzywem powstałym z połączenia wodorotlenku alum. z akrylem. Jest to drogi materiał, więc po co przepłacać jak można mieć taniej blat z naturalnego kamienia.

hmmm, a ja chcialabym wiedziec gdzie moge obejrzec te blaty, jaki jest termin realizacji zamowienia i czy mozan zamowic blat zanim gotowe sa juz meble kuchenne???

Najlepiej jest zamówić blat jak są już ustawione meble, termin realizacji wynosi kilka dni. Salon mieści się na ul. Trakt Brzeski 58 c, Warszawa-Wesoła. Jeśli Pani potrzebuje jeszcze jakieś meble to warto tu przyjechać, bo jest dużo sklepów meblowych.

• 3 years później...

Nie polecam aglomarmuru na blat kuchenny. Aglomarmur składa się z 95% marmuru i reszta żywicy. Właściwości posiada takie jak marmur, czyli chłonie kwasy i tłuszcze. We Włoszech robi się blaty kuchenne z marmuru czy aglomarmurów i nikt nie patrzy na powstałe podczas użytkowania plamy. Musisz mieć jednak świadomość, że takie plamy powstaną po cytrynie, winie, kawie, herbacie itp. Impregnacja niewiele tu pomoże.

Jeśli ewentualne plamy nie będą Ci przeszkdzać to grubość 3 cm jak najbardzie wystarczy.

Kurcze, a sie napalilam..

czytalam ze marmuru syntetycznego sie nie poleca, bo sklada sie z maczki marmurowej i zywicy i wlasnie chlonie plamy.

A aglomarmur to wieksze kawalki marmuru i da sie zaimpregnowac...

moze jeszcze ktos sie wypowie?A czy jest trwalszy niz blat drewniany?

Czy ktos szlifowal drobnoziarnistym papierem taki blat, mysle ze 1000ka usunelaby ewentualne plamy? A potem znow impregnat?

Moze ktos ma dostep do probek aglomarmuru i moglby zrobic jakies proby - typu wylac to i owo, probowac zczyscic, zeszlifowac?

Algomarmur to mielony drobno albo grubo marmur łączony z żywicą. Plamy będą. Wiem to.

Nie da się ich zeszlifować bo wchłaniają się wgłąb kamienia. Można te plamy polewać gorącą wodą i czekać cierpliwie aż spenetrują całą grubość kamienia i "wyjdą" spodem. Zeszlifować można ewentualne zmatowienia po cytrynie np.

Są też czyściki, które niektóre plamy usuną, ale czy warto chodzić i czyścić wiecznie?

Jeśli chcesz koniecznie blat kamienny to poszukaj taniego grnaitu, różnice w cenie nie są wcale takie duże.

• 11 months później...

Witam :D

Znalazłem opisy blatów z materiału który nazywa się kwarcogranit.

Czy ktoś z Państwa ma taki blat jak się sprawuje bo do tanich to nie należy :(

Opisy są na stronach firm Quarella, Velen, Silestone

Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam

• 1 year później...

Zachcialo mi sie do kuchni zlewu z konglomeratu (zmielony kamien z zywica). No i mam problem : nikt mi nie chce wyciac w tym otworu na kran :( O co tu biega ? Kamienairze odmawiaja, w uslugach typu Castorama tez. To kto to moze mi zrobic ?

Chyba, ze mozna samemu jakos zaryzykowac, ale jak peknie ....

Fantom

Edytowane przez szczukot