ms. 26.11.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 witam,w domu będzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Na etapie adaptacji projektu zlikwidowaliśmy jeden kanał wentylacyjny. Następne "zniknęły" w trakcie budowy. Będzie tylko kratka w garażu i kotłowni (kocioł kondensacyjny). Pozostałe pomieszczenia będzie obsługiwał rekuperator. Kanały są już rozprowadzone. Uruchomienie całości niedługo. Mam pytanie - jak wygląda odbiór kominiarski takiego domu? Co kominiarz sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Jak kumaty kominiarz, to ma druk do odbioru wentylacji mechanicznej.Sprawdza poprawność jej działania.Ma mierniczek (anemometr) którym bada czy nawiew nawiewa i wywiew wywiewa i czy ilości są wystarczające.Sprawdza też zgodność instalacji z zaleceniami/normami/prawem związanymi z bezpieczeństwem. Chodzi o to czy chałupa nie wyleci w powietrze, jak się rurka gazowa rozszczelni (kratka pod sufitem dla gazu miejskiego lub przy podłodze dla LPG) lub czy się kto nie zaczadzi jak zatka się jaki komin spalinowy. Kominek, piec CO...No, takie sprawy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.11.2008 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Dziękuję Adamie,pytałam się o podobną rzecz w wątku "rekuperator tymi ręcami". Tak się składa, że ciekawa jestem relacji osób, które w praktyce przez to przeszły. Z grubsza wiem co może sprawdzać, ale nie chciałabym być zaskoczona jakimś hakiem z rękawa. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.11.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 U znajomego w przypadku kiedy projekt WM nie był w projekcie budowalnym, kominiarz chciał projektu zastępczego - czy miał prawo czy nie to nie wiem, fakt był taki, że chciał. A potem to tak jak Adam napisał, posprawdzał czy ładnie dmucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Było i na ten temat.Kominiarz nie jest od dokumentacji tylko od sprawdzenia, czy fizyka wentylacji została zachowana.Rozumiem, że czasem chce zobaczyć jaki szkic tego, co ma sprawdzić, ale nie powinien kwestionować takiego czy innego rozwiązania. Takich uprawnień nie ma.Sprawdza i stwierdza: wentylacja jest i działa, albo nie działa.Czasem sugeruje co trzeba zrobić, aby zadziałało (jak nie działa).Tyle. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokonik 26.11.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 u mnie był ostatnio kominiarz i powiedział, że przy wentylacji mechanicznej nie stosuje się kuchni gazowej. Ponoć jest to zabronione. Kotłownia powinna być szczelnie oddzielona od reszty budynku i posiadać własną wentylację grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Generalnie - TAK! Ale... Nie zawsze i nie wszędzie!!! Są przecież zalecenia, przepisy... Piec z zamkniętą komorą pozwala na wentylację mechaniczną zrównoważoną kotłowni. Było! Zdarza się , że jakaś fachura bredzi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.11.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 zadzwoniłem do spółdzielni kom. i poprosiłem o kominiarza, który zna się na went. mech. mała mieścina, więc powiedzieli, że mają takiego tylko jednego, a ten jeden jak przyjechał to powiedział "o, wreszcie się na coś te uprawnienia przydadzą, pierwszy dom jednorodzinny z went. mech.". zapytał o projekt, powiedziałem, że formalnie takiego sporządzonego przez uprawnionego projektanta i z obliczeniami to nie mam. skoro nie, to zapytał czy wiem co i jak tutaj działa i czy mu mogę przedstawić. przedstawiłem. posprawdzał anemometrem czy każdy wywiew/nawiew funkcjonuje, wartości określił jako imponujące i tyle. kuchenki gazowej akurat nie mam. co do kotłowni to piec z zamkniętą komorą spalania, tak więc realizacja wentylacji mech. zrównoważonej w kotłowni mu odpowiadała. nie wiem czy ze względu na egzotykę i swoje mniejsze doświadczenie z tym, zrobił wszystko zgodnie z procedurami i sztuką, ale też nie wystawił tylko papierka za kasę. co wg mnie powinien sprawdzić to sprawdził, bez czepiania się o nieistotne szczegóły i nadinterpretacji przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.11.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Było i na ten temat. Kominiarz nie jest od dokumentacji tylko od sprawdzenia, czy fizyka wentylacji została zachowana. Rozumiem, że czasem chce zobaczyć jaki szkic tego, co ma sprawdzić, ale nie powinien kwestionować takiego czy innego rozwiązania. Takich uprawnień nie ma. Sprawdza i stwierdza: wentylacja jest i działa, albo nie działa. Czasem sugeruje co trzeba zrobić, aby zadziałało (jak nie działa). Tyle. Adam M. Wiem, że było ale nie widziałem podstawy prawnej więc nie wiem na 100% jak powinno być. Z tego co usłyszałem to obejrzał, spytał czy wentylacja wyregulowana zgodnie z projektem inormami, sprawdził anemometrem w 2 miejscach i po wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 26.11.2008 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 tak się składa, że mam kuchnię gazową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.11.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 u mnie był ostatnio kominiarz i powiedział, że przy wentylacji mechanicznej nie stosuje się kuchni gazowej. Ponoć jest to zabronione. Też było, ale dla przypomnienia. Kominiarza wysłać na kurs dokształcający – no chyba, ze liczy na „kieszonkowe” kiedy będzie przymykał oko na taką „niezgodność”. Tak stanowią obowiązujące przepisy (Rozporządzenie w sprawie warunków techn….) § 150. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Kuchenka gazowa nie ma przewodu odprowadzającego spaliny (komina „spalinowego”) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokonik 26.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 tylko on to uzasadniał tym, że ulatniający się gaz mógłby się gromadzić w kanałach wentylacyjnych w przypadku przerwy dostawy prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.11.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 To mu powiedz, ze kuchenka jest na propan-butan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 sSiwy12 KUPUJĘ!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz.urbanowicz 30.06.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Szanowni Państwo. Pozwólcie,że odpowiem po kolei na nurtujące Was tutaj pytania i jeszcze weselsze odpowiedzi Otóż to co mistrz kominiarski będzie sprawdzał w danym budynku nie można uściślić,bo są to różne konstrukcje i czasami nawet dla Was nie znaczące różnice czy zmiany będą dla nas miały ogromne znaczenie. Nie prawdą jest, że "kominiarz" jeśli kumaty to posprawdza poprawną pracę wentylacji mechanicznej...musi mieć do tego stosowne uprawnienia (kwalifikacje zawodowe), gdyż tytuł mistrza kominiarskiego upoważnia do kontroli przewodów kominowych dymowych oraz grawitacyjnych spalinowych i wentylacyjnych. W odniesieniu do wentylacji mechanicznej należy posiadać odrębne kwalifikacje,a nie każdy je posiada. Osobiście praktykuję,aby potwierdzenie poprawnego działania wraz z pomiarem skuteczności i wydatków powietrza w wentylacjach mechanicznych nawiewno-wywiewnych, wykonywała i zostawiała po sobie firma, która takową instalację wykonywała. Oczywiście jeśli ktoś się bardzo uprze to mogę wykonać takie pomiary potwierdzone stosownym protokołem, tylko uważam to za nieprzemyślany krok inwestora, gdyż osobiście wynajmując firmę do wykonania takiej instalacji chciałbym mieć dowód,że podpiszą się pod tym co wykonali i w dodatku można tak wynegocjować cenę aby było to w ramach kosztu instalacji... -Co do kuchni gazowych (GZ50) w pomieszczeniach z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną, przykro mi to stwierdzić ,ale spotkaliście Państwo niekompetentne osoby widocznie, gdyż jeśli występuje wentylacja jak wyżej , jest ona wystarczająca w świetle wytycznych GUINB oraz wewnętrznych PGNiG i nie ma potrzeby wykonywania tam żadnej dodatkowej grawitacyjnej (a nawet nie można zmieszać grawitacyjnej z mechaniczną). -Sprawdzana będzie na pewno za to wentylacja garażu, gdyż takowy nie może być włączony do centrali wentylacyjnej więc musi posiadać indywidualną. -Sprawdzany na pewno będzie również komin od kominka o ile takowy będzie występował oraz stosowny dopływ powietrza na potrzeby takiego paleniska... -Sprawdzany będzie dogodny dostęp do kominów ponad dachem (o ile takie będą) we wszystkich budynkach powyżej 1 kondygnacji naziemnej. -Błędnym myśleniem jest również to, iż nie mamy prawa wglądu w projekt... dokumentacja odbiorowa powinna zawierać potwierdzenie,że zostało wszystko wykonane zgodnie z projektem więc jak mielibyśmy to potwierdzić skoro byśmy tego nie skonfrontowali? Oczywiście wszystko w granicach rozsądku i jeśli coś zostało zmienione, a nadal jest bezpieczne to też na pewno nikt nie będzie kazał domu "zburzyć i na nowo postawić" Tak jak i również jeśli projektu akurat nie ma, a wszystko wykonane jest poprawnie to też nikt nie będzie na siłę go żądał. Zazwyczaj jest potrzebny kiedy coś jest nie tak... Mam nadzieję,że wyczerpałem temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koroliow 15.02.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Brak kotłowni, brak komina, brak wentylacji grawitacyjnej, brak kuchenki gazowej i czegokolwiek co by spalało paliwa stałe lub ciekłe. Ogrzewanie przez pompę ciepła. Wentylacja tylko mechaniczna i mechaniczna z rekuperatorem. Czy odbiór kominiarski jest wymagany? Jeśli tak, to na podstawie jakiego przepisu. Czy nie wystarczy tylko wpis kierownika robót sanitarnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 kratka w kotłowni przy kotle kondensacyjnym i WM to błąd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 16.02.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 kratka w kotłowni przy kotle kondensacyjnym i WM to błąd! Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Bo nie miesza się systemów wentylacyjnych w domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 16.02.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Bo nie miesza się systemów wentylacyjnych w domu! Racja, źle zrozumiałem pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts