Nataly 02.07.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 (edytowane) Ona333 podpowiedz/-dzcie proszę w sprawie okapu kominowego z wydmuchem na zewnątrz: 1. jak spisuje się to pochylenie czerpni?, bo do tej pory miałam do czynienia tylko z poziomym okapem. Na pewno nie uderza się głową, ale czy nie ciągnie gorzej? 2. szukamy raczej cichego, co w tej chwili jest ciche? Bo kilka lat temu zawiedliśmy się na TEKA NC2 60, który niby miał mieć 48dB, a startował jak odrzutowiec Co sądzcie o GORENJE DVG600ZBE ?? Edytowane 3 Lipca 2017 przez Nataly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 05.07.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 spotkaliście się z taką sytuacją że okap dostosowuje prędkość wentylatora do oporów instalacji? Zakupiłem okap Amica OKC656S i jest on potwornie głośny nawet na I biegu. Jeżeli ściągnę rurę odprowadzającą opary, robi się cicho. Do wlotu do komina mam ok 120cm.. tyle że jest on z boku i mam jeden łuk 90 stopni i kolanko 90 stopni. Źródłem oporów jest właśnie to kolano 90 stopni. Będę to przerabiał na 2x45 stopni, może hałas się zmniejszy. Mój poprzedni okap nie zwiększa obrotów po podłączeniu do kanału i dlatego to zachowanie nowego okapu mnie dziwi. Na infolinii oczywiście żadnego problemu nie widzą. Też tak macie w swoich okapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danioxx 17.07.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2017 Mój okap miał to samo, więc go zwróciłem i kupiłem inny. Może mało pomocne, ale to chyba najprostsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 16.09.2017 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Opory powodują , że jest głośniej i okapy są mniej wydajne .Rura powinna mieć min 150 a załamanie 90 to nieporozumienie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.09.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Opory powodują , że jest głośniej i okapy są mniej wydajne .Rura powinna mieć min 150 a załamanie 90 to nieporozumienie ... Ta dyskusja jest bez sensu. Zasadniczym czynnikiem głośności okapu jest szum powietrza powodowany przez przewód wywiewny. A na ten szum ma wpływ średnica, liczba i kąt zagięć oraz zwężenia. Generalna zasada: im grubszy, prostszy i krótszy kanał wywiewny - tym cichszy okap. Jak puścisz sobie okap przed montażem do kanału to każdy będzie cichy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.09.2017 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Ta dyskusja jest bez sensu. Zasadniczym czynnikiem głośności okapu jest szum powietrza powodowany przez przewód wywiewny. A na ten szum ma wpływ średnica, liczba i kąt zagięć oraz zwężenia. Generalna zasada: im grubszy, prostszy i krótszy kanał wywiewny - tym cichszy okap. Jak puścisz sobie okap przed montażem do kanału to każdy będzie cichy. nie do końca. Zasadniczym źródłem głośności mojego okapu nie jest szum powietrza tylko zwiększone obroty wentylatora. Ostatecznie, po przeróbce, został tylko łuk 90 stopni i kolano 45 stopni włożone w rozkuty przewód kominowy i skierowane do góry. Zatem opory niezbyt duże ale okap dalej głośny. Nie tak jak na początku ale jednak. U mojego znajomego 3 kolana 90 stopni, spiro długie na ok 6m i okap zdecydowanie cichszy niż mój.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hamstergong 30.10.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Próbowałam sprawdzić ie ma mój, ale nie doszukałam się tej informacji. Mój tez jest dosyć głośny staram się go nie używać, ale co zrobić. Czytam sobie https://tekstowy.net/jaki-okap-wybrac-czym-sie-kierowac-wybierajac-okapy/ i kto wie, może przy najbliższym remoncie podziałam w tym kierunku. Jakbyście mieli jeszcze jakieś spostrzeżenia to będę przeglądać wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 12.11.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Mój okap też kiedyś hałasował a teraz mruczy 24dB. Rozwiązałem ten problem u siebie i u kilku moich klientów. Wyrzucam trefne silniki i instaluje wentylatory kanałowe harmana na wylocie okapu w szafce lub przy samym kominie. Słychać tylko szmer powietrza. Silnik ma 24 dB (Poziom 20 dB to ledwo słyszalny szept.) Instaluję też czujnik temperatury i gdy czajnik zagotuje wodę sterownik włącza 1 bieg silnika (150m2/h) automatycznie, gdy spadnie temperatura w okolicach okapu to go wyłącza. Kraków i okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkorol 18.11.2019 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Kolejny okap wyciszony, to słychać! : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.12.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Nie ma cichych okapów to raz:)Te ciche są ciche na 1 biegu (może na drugim), kupuj okap o dużo większej wydajności niż potrzebujesz i załóż, że wyższych biegów nigdy nie użyjesz.Ja "wyrzuciłem" silnik na strych a i tak jest względnie głośno od tłoczonego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejWalczak 11.01.2020 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Ja też szukam czegoś cichego do 1 tys, ponieważ mam małe dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.01.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Ja też szukam czegoś cichego do 1 tys, ponieważ mam małe dziecko. Masz problem z wyszukiwarką? https://pl.lmgtfy.com/?q=okap+kuchenny&pp=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roberto_75 06.02.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Cichy okap to taki, który jak go włączysz na I biegu, będzie miał nie więcej niż 50 dB. Sprawdź to po prostu na stronie producenta, zwykle to podają. Wiadomo,że jak włączysz 3 palniki i na jednym bulgocze zupa, na drugim ziemniaki, a na trzecim smażysz kotlety, to trzeba okap trochę podkręcić i wedy będzie głośniejszy. No ale to tylko przez jakiś czas. - tutaj piszą, że lepszy będzie okap z podłączoną rurą, która idzie do komina, niż taki z samym filtrem węglowym, bo jak się powietrze kotłuje i nie wylatuje z kuchni, to jest głośniej Edytowane 6 Lutego 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts