ifka13 11.12.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 JAk przechować pręty do zbrojenia przez sezon zimowy? Kupiłem piewszą partię prętów żebrowanych (w dobrej cenie)- muszę je teraz przechować do wiosny, i pytanko mam: czy trzeba je zabezpieczyć przed korozją? tzn zadaszyć? z odcinkami 6m nie ma problemu, miejsce pod dachem jest, ale pręty w odcinkach 12m musze gdzieś ułożyć- czy muszą być pod zadaszeniem? czy mogę je zostawić na wolnym powietrzu opartych na kilku belkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.12.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 możesz, moje leżały sobie spokojnie pod chmurką (na stemplach) od grudnia zeszłego roku, wiosna, latem i jesienią sukcesywnie zużywane, trochę jeszcze zostalo, przeleżą kolejna zimę, na wiosnę w beton pójdą, za zimę raptem pokryją się lekkim nalotem rdzawym co poprawi ich formę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.12.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Możesz, u mnie leżą już 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 12.12.2008 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 dzięki, w takim razie będę miał mniej roboty z ich umieszczeniem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.12.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 JAk przechować pręty do zbrojenia przez sezon zimowy? Kupiłem piewszą partię prętów żebrowanych (w dobrej cenie)- muszę je teraz przechować do wiosny, i pytanko mam: czy trzeba je zabezpieczyć przed korozją? tzn zadaszyć? z odcinkami 6m nie ma problemu, miejsce pod dachem jest, ale pręty w odcinkach 12m musze gdzieś ułożyć- czy muszą być pod zadaszeniem? czy mogę je zostawić na wolnym powietrzu opartych na kilku belkach? Musisz je wstawić do suchego pomieszczenia i utrzymywać stałą wilgotność 45% i temperaturę 18 deg C. Poprzekładaj je suchymi kawałkami drewna. A na poważnie nic się im nie stanie. Korozja wręcz pomaga przy łączeniu z betonem, a po zalaniu nic im się już nie stanie. Po 1 roku strata materiał u na grubości będzie wręcz niezauważalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 12.12.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 No fakt, ale tylko po to żeby te pręty nie dostały nóg Powinieneś ją odizolować od ziemi – połóż na przekładkach i nakryj brezentem Owszem lekka korozja powierzchniowa może i pomaga w połączeniu z betonem (świadczy wyłącznie o odtłuszczeniu powierzchni), ale do wiosny przy dzisiejszej jakości stali węglowych możesz spodziewać się na niej dość grubej powłoki tlenków Co do utraty grubości 18 G2 - nie pamiętam 3-4 mikrony na rok bez spłukiwania czy jakoś tak (dotyczy korozji powierzchniowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 12.12.2008 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 ok, dzięki, pisząc post bardziej kierowałem sie wątpliwościami czy rdza pomaga czy przeszkadza w późniejszym wiązaniu z betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.12.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 nalot rdzawy nie przeszkadza, natomiast rdza elyminuje stal do użycia w kostrukcjach typu strop. Z mego doświadczenia spotykałem się z sytuacją gdzie inspektor/kierownik nie dopuścił do użycia takiej stali, dotyczyło to większych budów (np. budynki wielorodzinne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.12.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 U mnie 12 lat leżały pręty zbrojeniowe pod chmurką które zostały ojcu po budowie, a później poszły jeszcze do mnie na strop. I po 12 latach leżenia pod chmurka pręty te miały tylko powierzchowny nalot rdzy, który łatwo można było osunąć szczotka drucianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 14.12.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Bo to była dobra stara stalDzisiejsza ponad 100 gatunków dostępnych od ręki a większość to gnioty lub gliny - łopata tego łopata tamtego + kontener złomu Nic mnie już nie zdziwi odkąd 0H18N9 pokryła się białym nalotem po tygodniu leżenia w namiocieOstatnio testowałem taką fajną próbkę 300 mm długości 20 szerokości 2 grubości - 2 chłopa żeby ją przegiąć materiał super - w warunkach wilgotnych przerdzewiała na wylot w 1,5 miesiącaA dziadek przed wojną wbił rury w ziemie i rozciągnął na nich siatkę - stoją do tej pory - zardzewiałe na jakieś 2mm ale stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.03.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Nawiążę do tematu. Zakładam, że ułożenie siatek i prętów zbrojeniowych na paletach i przykrycie ich plandeką to prawidłowe działanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.03.2019 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Możesz między prętami a plandeką dać jakieś przekładki aby była minimalna wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja.wozniok 11.08.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2020 Jak przyrdzewieją to i lepiej będzie, beton bedzie mial "lepiej" czego sie chwycic https://stainlesseurope.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts