Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrawy Wigilijne.....

magpie101

Recommended Posts

• Odpowiedzi 173
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uszka i pierogi gotowane zamroziłam. Pierogów smażonych było najwięcej. Już się nawet zastanawiałam, czy nie za dużo, bo w sumie (dwa rodzaje) 1010. Jednak dzisiaj, kiedy chciałam zapakować wyjeżdżającym "na drogę", okazało się, że niewiele zostało.

W sumie pierogów wszelkiej maści (5 rodzajów) ulepiliśmy w tym roku 1513 sztuk (starannie policzonych).

Nigdy nie potrafię wyliczyć ilości ryby. Kupilismy, potem doszłam do wniosku, że za mało, więc dokupiliśmy i... zostało, oczywiście. A były 3 gatunki smażonej, ryba po grecku i sałatka śledziowa.

U mnie na szczęście nie zostało kompletnie nic :D Tyle co po kawałku ciasta do kawki - ja już swoje zjadłam, zostało dla męża :wink:

Cieszy mnie bardzo, że goscie wymietli wszystko bo po pierwsze znaczy się, że smakowało 8) a po drugie strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia :roll:

Wigilię mielismy wyjściową więc, żeby nie pójść z gołymi rękoma zrobiłam wigilijny kompocik z suszu i kutię.

Natomiast na swiateczne posiedzenia przygotowałam 2 sałatki, rybę po grecku, karkówkę pieczoną na chleb i ogromne ilosci karkówki pieczonej w plastrach z czosnkiem i cebulą, do tego pieczone ziemniaki i duużo surówki, sznycelki z piersi z ananasem, tort Midako,sernik toffi (kupny) i orzechowe ciateczka :D

Specjalnie nie robiłam jedzenia na zapas bo nas przecież tylko dwójka, córci nie liczę bo je jak wróbelek :wink:

Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami 8)

prosze bardzo

TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm)

30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie)

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 jajek

20 dkg cukru

sok 1 cytryny

białka ubic z cukrem na pianę

żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia

( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu )

wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st .

Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne

:lol:

Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem

Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow :D

Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami.

Co do jedzenia to ja w tym roku wszystkiego szykowalam mniej niz zawsze, oczywiscie siostra i mama byly oburzone, ze wszystko jest wydzielone. I po raz pierwszy nie wyrzuce jedzenia, bo goscie dzisiaj sie rozjechali, a my do kolaqcji powyjadamy resztki.

Zupa rybna i grzybowa dzisiaj na obiadek byla wykonczina, zostal barszczyk do picia, uszka i pierozki drozdzowe zamrozone beda na Nowy Rok. Rybke odsmazylismy ostatnie kawalki na dzisiejszy obiad.

Bigos gotowalam tylko z 1 kg kapusty i dzisiaj na sniadanie goscie wykonczyli, salatek nie robilam zadnych w tym roku i dobrze, bo wziecie mial schab w galarecie i galantyna. Schabu juz nie ma, a galantyny kilka plastrow. Zostalo kawalek boczku zawijanego pieczonego i szynki swojskiej.

Co do ciasta to mialam zamowione 3 male blaszki i ciasta zostalo tyle, ze juz w pierwszy dzien swiat zamrazalam, mam jeszcze prawie jedna blaszke ale zaraz przychodza znajomi na kawke, wiec mam nadzieje, ze ciaqsto bedzie wyjedzone. Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami (ciasto kupne mialam pierwszy raz na swieta) i ciasto o nazwie 3bit ale ono bardziej pasowalo pod marsa.

Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami.

.......... Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami

czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ?

jeśli to ten t....o oto przepis

Miodownik z orzechami

ciasto

50 dkg mąki

20 dkg cukru

20 dkg roztopionej margarny

2 jaja

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody czyszczonej rozpuszczonej w zimnej wodzie -3łyżki

Składniki wyrobić i podzielic na II części

I czesc nałożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem !

piec w 200 st 10-15 min na złoty kolor ( ciasto bedzie cieniutkie ale w piecu urosnie )

Masa orzechowa

30 dkg posiekanych orzechow

10 dkg cukru

12 dkg masla

2 łyżki miodu

czasem dodaję rodzynki ,ale moje dorosłe dzieci je nadal wydłubują :-?

Skłądniki połączyc w garnuszku - zagotowac i ostudzić

II czesc ciasta wyłóżyć na pergamin na to ostudzoną masę orzechową i piec ok 15 minut

Po ostygnieciu oba ciasta są twarde jak kamien :lol: ale zmiekną kiedy przełóżymy je kremem budyniowym + esencja kawowa (oczywiscie orzeszkami na wierzchu)

Ja w tym roku kupiłam krem Karpatka -dodałam kawę instant i było super :D

Ciasto nalezy zrobic dzien przed wtedy ideanie zmieknie :D

Ew-ka dokladnie takie ciasto mialam i wszyscy tylko je wyszukiwali na talerzu.

Jesli chodzi o krem to tez zrobie mase gotowa karpatkowa z tluszczem.

A te orzechy z miodem to roztapiasz w garnku?

No i napisz mi prosze jak robisz esencje kawowa do nasaczania w proporcjach, bo nigdy czegos takiego nie robilam i czy nasaczyc trzeba obydwa placki?

Za przepis bardzo dziekuje!!!

Ew-ka dokladnie takie ciasto mialam i wszyscy tylko je wyszukiwali na talerzu.

Jesli chodzi o krem to tez zrobie mase gotowa karpatkowa z tluszczem.

A te orzechy z miodem to roztapiasz w garnku?

orzechy +masło +miód i cukier w garnku czesto mieszac ,zeby sie nie przypaliło

No i napisz mi prosze jak robisz esencje kawowa do nasaczania w proporcjach, bo nigdy czegos takiego nie robilam i czy nasaczyc trzeba obydwa placki

ta esecja ....to dla smaku kremu budyniowego :lol: -mozna zrobic napar z kawy czyli zalac malutka iloscią wrzatku łyżeczkę lub dwie kawy rozpuszzcalnej i jak przestygnie wlac do kremu lub wsypac saszetke kawy instant tzw 2 w jednym .....w ostatecznosci wsyp na sucho jedną łyzeczke kawy mielonej tylko lekko bedzie zgrzytac w zebach :wink: plackow sie nie nasącza one zmiekną jak dostaną krem i troche postoją :D

ta esecja ....to dla smaku kremu budyniowego -mozna zrobic napar z kawy czyli zalac malutka iloscią wrzatku łyżeczkę lub dwie kawy rozpuszzcalnej i jak przestygnie wlac do kremu lub wsypac saszetke kawy instant tzw 2 w jednym .....w ostatecznosci wsyp na sucho jedną łyzeczke kawy mielonej tylko lekko bedzie zgrzytac w zebach plackow sie nie nasącza one zmiekną jak dostaną krem i troche postoją

No, bo wlasnie w tym naszym placku ten krem byl budyniowy ale w kolorze kawowym. Jeszcze raz dziekuje, bede robic na pewno, bo wszyscy sie nim zajadali, a swoj bedzie jeszcze lepszy.

A moze podsuniecie jakis pomysl co mozna przygotowac na wieczor sylwestrowy. Bedziemy w domku we trojke i mysle i mysle co tu zrobic i nie mam pomyslu, bo w swieta juz wiele potraw bylo. Chce zrobic jedno danie na cieplo i na zimno salatke warzywna (nie mialam w swieta) i cos jeszcze na zimno.

moze na zmino zrob salatke z rukola, malymi kulkami mozarelli, pomidorami koktajlowymi i szynka parmenska?

jest prosta i pyszna.

na polmisku ukladasz rukole, wrzucasz mozarelle i pomidorki, zraszasz octem balsamico i oliwa z oliwek i opcjonalnie dorzucasz skrawki szynki parmenskiej.

Polecam :)

z prostych, szybkich i pysznych dan goracych - pod warunkiem ze lubicie kozi ser polecam ser kozi zapiekany na ciescie fransuskim z pomidorami.

zapiekasz arkusz ciasta francuskiego (tak zeby ciasto zaczynalo wstawac, ale jeszcze nie bylo zarumienione), nakladasz plasterki sera koziego (ja kupuje taka roladke) i calosc pokrywasz szczelnie plastrami pomidora i zapiekasz.

pyszne - naprawde polecam ;)

A moze podsuniecie jakis pomysl co mozna przygotowac na wieczor sylwestrowy. Bedziemy w domku we trojke i mysle i mysle co tu zrobic i nie mam pomyslu, bo w swieta juz wiele potraw bylo. Chce zrobic jedno danie na cieplo i na zimno salatke warzywna (nie mialam w swieta) i cos jeszcze na zimno.

jak nie chcesz sie napracowac to idz na efekt .....kup ogromne makaronowe muszle -ugotuj je i jak ostygna -włóż do nich sałatkę jarzynowa - efektownie wygladaja :lol:

Ja na domowego Sylwka przygotowuję kruche babeczki ,ktore nafaszeruję różnymi pastami ....na słodko tez bedę ,a jakze :lol: z galaretka ( już sie studzi -pokroje ją w kosteczkę ) z bitą śmietaną -prosto i smacznie :D

babeczki kupiłam gotowe :wink: