pati25 27.12.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 U nas zostało ... Przesadziłam z ilościami sałatek ...w sumie zrobiłam ich za duzo bo az 4 rodzaje .. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.12.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 U mnie, jak co roku, zostało i to całlkiem sporo. Została sałatka, uszka, pierogi, sledzie, ryba, mięsa, grzybowa. Nawet ciasto zostało ale z tym to najmniejszy problem bo dzisiaj do syna przychodzą dzieci z przedszkola i pewnie nawet okruszka nie zostawią Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.12.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Uszka pierogi i gołabki tez nam zostały ale Specjalnie zrobiłam więcej ,bo lubię zamrażac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Uszka i pierogi gotowane zamroziłam. Pierogów smażonych było najwięcej. Już się nawet zastanawiałam, czy nie za dużo, bo w sumie (dwa rodzaje) 1010. Jednak dzisiaj, kiedy chciałam zapakować wyjeżdżającym "na drogę", okazało się, że niewiele zostało.W sumie pierogów wszelkiej maści (5 rodzajów) ulepiliśmy w tym roku 1513 sztuk (starannie policzonych).Nigdy nie potrafię wyliczyć ilości ryby. Kupilismy, potem doszłam do wniosku, że za mało, więc dokupiliśmy i... zostało, oczywiście. A były 3 gatunki smażonej, ryba po grecku i sałatka śledziowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Macie kobietki zdrowie, zeby tyle pierogów nalepić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 27.12.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 27.12.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 U mnie na szczęście nie zostało kompletnie nic Tyle co po kawałku ciasta do kawki - ja już swoje zjadłam, zostało dla męża Cieszy mnie bardzo, że goscie wymietli wszystko bo po pierwsze znaczy się, że smakowało a po drugie strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia Wigilię mielismy wyjściową więc, żeby nie pójść z gołymi rękoma zrobiłam wigilijny kompocik z suszu i kutię. Natomiast na swiateczne posiedzenia przygotowałam 2 sałatki, rybę po grecku, karkówkę pieczoną na chleb i ogromne ilosci karkówki pieczonej w plastrach z czosnkiem i cebulą, do tego pieczone ziemniaki i duużo surówki, sznycelki z piersi z ananasem, tort Midako,sernik toffi (kupny) i orzechowe ciateczka Specjalnie nie robiłam jedzenia na zapas bo nas przecież tylko dwójka, córci nie liczę bo je jak wróbelek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami prosze bardzo TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm) 30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 jajek 20 dkg cukru sok 1 cytryny białka ubic z cukrem na pianę żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia ( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu ) wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st . Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.12.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami. Co do jedzenia to ja w tym roku wszystkiego szykowalam mniej niz zawsze, oczywiscie siostra i mama byly oburzone, ze wszystko jest wydzielone. I po raz pierwszy nie wyrzuce jedzenia, bo goscie dzisiaj sie rozjechali, a my do kolaqcji powyjadamy resztki.Zupa rybna i grzybowa dzisiaj na obiadek byla wykonczina, zostal barszczyk do picia, uszka i pierozki drozdzowe zamrozone beda na Nowy Rok. Rybke odsmazylismy ostatnie kawalki na dzisiejszy obiad. Bigos gotowalam tylko z 1 kg kapusty i dzisiaj na sniadanie goscie wykonczyli, salatek nie robilam zadnych w tym roku i dobrze, bo wziecie mial schab w galarecie i galantyna. Schabu juz nie ma, a galantyny kilka plastrow. Zostalo kawalek boczku zawijanego pieczonego i szynki swojskiej.Co do ciasta to mialam zamowione 3 male blaszki i ciasta zostalo tyle, ze juz w pierwszy dzien swiat zamrazalam, mam jeszcze prawie jedna blaszke ale zaraz przychodza znajomi na kawke, wiec mam nadzieje, ze ciaqsto bedzie wyjedzone. Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami (ciasto kupne mialam pierwszy raz na swieta) i ciasto o nazwie 3bit ale ono bardziej pasowalo pod marsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami. .......... Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Miodownik z orzechami ciasto 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg roztopionej margarny 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody czyszczonej rozpuszczonej w zimnej wodzie -3łyżki Składniki wyrobić i podzielic na II części I czesc nałożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem ! piec w 200 st 10-15 min na złoty kolor ( ciasto bedzie cieniutkie ale w piecu urosnie ) Masa orzechowa 30 dkg posiekanych orzechow 10 dkg cukru 12 dkg masla 2 łyżki miodu czasem dodaję rodzynki ,ale moje dorosłe dzieci je nadal wydłubują Skłądniki połączyc w garnuszku - zagotowac i ostudzić II czesc ciasta wyłóżyć na pergamin na to ostudzoną masę orzechową i piec ok 15 minut Po ostygnieciu oba ciasta są twarde jak kamien ale zmiekną kiedy przełóżymy je kremem budyniowym + esencja kawowa (oczywiscie orzeszkami na wierzchu) Ja w tym roku kupiłam krem Karpatka -dodałam kawę instant i było super Ciasto nalezy zrobic dzien przed wtedy ideanie zmieknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2899996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.12.2008 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Ew-ka dokladnie takie ciasto mialam i wszyscy tylko je wyszukiwali na talerzu. Jesli chodzi o krem to tez zrobie mase gotowa karpatkowa z tluszczem. A te orzechy z miodem to roztapiasz w garnku? No i napisz mi prosze jak robisz esencje kawowa do nasaczania w proporcjach, bo nigdy czegos takiego nie robilam i czy nasaczyc trzeba obydwa placki? Za przepis bardzo dziekuje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2900363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Ew-ka dokladnie takie ciasto mialam i wszyscy tylko je wyszukiwali na talerzu. Jesli chodzi o krem to tez zrobie mase gotowa karpatkowa z tluszczem. A te orzechy z miodem to roztapiasz w garnku? orzechy +masło +miód i cukier w garnku czesto mieszac ,zeby sie nie przypaliło No i napisz mi prosze jak robisz esencje kawowa do nasaczania w proporcjach, bo nigdy czegos takiego nie robilam i czy nasaczyc trzeba obydwa placki ta esecja ....to dla smaku kremu budyniowego -mozna zrobic napar z kawy czyli zalac malutka iloscią wrzatku łyżeczkę lub dwie kawy rozpuszzcalnej i jak przestygnie wlac do kremu lub wsypac saszetke kawy instant tzw 2 w jednym .....w ostatecznosci wsyp na sucho jedną łyzeczke kawy mielonej tylko lekko bedzie zgrzytac w zebach plackow sie nie nasącza one zmiekną jak dostaną krem i troche postoją Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2900551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2008 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ta esecja ....to dla smaku kremu budyniowego -mozna zrobic napar z kawy czyli zalac malutka iloscią wrzatku łyżeczkę lub dwie kawy rozpuszzcalnej i jak przestygnie wlac do kremu lub wsypac saszetke kawy instant tzw 2 w jednym .....w ostatecznosci wsyp na sucho jedną łyzeczke kawy mielonej tylko lekko bedzie zgrzytac w zebach plackow sie nie nasącza one zmiekną jak dostaną krem i troche postoją No, bo wlasnie w tym naszym placku ten krem byl budyniowy ale w kolorze kawowym. Jeszcze raz dziekuje, bede robic na pewno, bo wszyscy sie nim zajadali, a swoj bedzie jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2900568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Nam też pozostawało, ale powoli dojadamy Piernik według przepisu Ew-ki to poezja Dziękuję za udostępnienie, będę piec nie tylko na święta Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2901572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2008 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 A moze podsuniecie jakis pomysl co mozna przygotowac na wieczor sylwestrowy. Bedziemy w domku we trojke i mysle i mysle co tu zrobic i nie mam pomyslu, bo w swieta juz wiele potraw bylo. Chce zrobic jedno danie na cieplo i na zimno salatke warzywna (nie mialam w swieta) i cos jeszcze na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2901774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 30.12.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 moze na zmino zrob salatke z rukola, malymi kulkami mozarelli, pomidorami koktajlowymi i szynka parmenska? jest prosta i pyszna. na polmisku ukladasz rukole, wrzucasz mozarelle i pomidorki, zraszasz octem balsamico i oliwa z oliwek i opcjonalnie dorzucasz skrawki szynki parmenskiej. Polecam z prostych, szybkich i pysznych dan goracych - pod warunkiem ze lubicie kozi ser polecam ser kozi zapiekany na ciescie fransuskim z pomidorami. zapiekasz arkusz ciasta francuskiego (tak zeby ciasto zaczynalo wstawac, ale jeszcze nie bylo zarumienione), nakladasz plasterki sera koziego (ja kupuje taka roladke) i calosc pokrywasz szczelnie plastrami pomidora i zapiekasz. pyszne - naprawde polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2904815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A moze podsuniecie jakis pomysl co mozna przygotowac na wieczor sylwestrowy. Bedziemy w domku we trojke i mysle i mysle co tu zrobic i nie mam pomyslu, bo w swieta juz wiele potraw bylo. Chce zrobic jedno danie na cieplo i na zimno salatke warzywna (nie mialam w swieta) i cos jeszcze na zimno. jak nie chcesz sie napracowac to idz na efekt .....kup ogromne makaronowe muszle -ugotuj je i jak ostygna -włóż do nich sałatkę jarzynowa - efektownie wygladaja Ja na domowego Sylwka przygotowuję kruche babeczki ,ktore nafaszeruję różnymi pastami ....na słodko tez bedę ,a jakze z galaretka ( już sie studzi -pokroje ją w kosteczkę ) z bitą śmietaną -prosto i smacznie babeczki kupiłam gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2905236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.12.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 polecam takie "muchomorki" - są smaczne i efektownie wyglądająja osobiście na liściu sałaty kładę trochę sałatki jarzynowej i potem jajo http://images37.fotosik.pl/44/4942d43d4dcb774d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2906994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.12.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Czy kropki robiłaś z majonezu czy inaczej ? Efekt fantastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2909048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.12.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 kropki robię z majonezu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/113310-potrawy-wigilijne/page/5/#findComment-2909070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.