pati25 27.12.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 U nas zostało ... Przesadziłam z ilościami sałatek ...w sumie zrobiłam ich za duzo bo az 4 rodzaje .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.12.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 U mnie, jak co roku, zostało i to całlkiem sporo. Została sałatka, uszka, pierogi, sledzie, ryba, mięsa, grzybowa. Nawet ciasto zostało ale z tym to najmniejszy problem bo dzisiaj do syna przychodzą dzieci z przedszkola i pewnie nawet okruszka nie zostawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.12.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Uszka pierogi i gołabki tez nam zostały ale Specjalnie zrobiłam więcej ,bo lubię zamrażac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 27.12.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Uszka i pierogi gotowane zamroziłam. Pierogów smażonych było najwięcej. Już się nawet zastanawiałam, czy nie za dużo, bo w sumie (dwa rodzaje) 1010. Jednak dzisiaj, kiedy chciałam zapakować wyjeżdżającym "na drogę", okazało się, że niewiele zostało.W sumie pierogów wszelkiej maści (5 rodzajów) ulepiliśmy w tym roku 1513 sztuk (starannie policzonych).Nigdy nie potrafię wyliczyć ilości ryby. Kupilismy, potem doszłam do wniosku, że za mało, więc dokupiliśmy i... zostało, oczywiście. A były 3 gatunki smażonej, ryba po grecku i sałatka śledziowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 27.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Macie kobietki zdrowie, zeby tyle pierogów nalepić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 27.12.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 27.12.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 U mnie na szczęście nie zostało kompletnie nic Tyle co po kawałku ciasta do kawki - ja już swoje zjadłam, zostało dla męża Cieszy mnie bardzo, że goscie wymietli wszystko bo po pierwsze znaczy się, że smakowało a po drugie strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia Wigilię mielismy wyjściową więc, żeby nie pójść z gołymi rękoma zrobiłam wigilijny kompocik z suszu i kutię. Natomiast na swiateczne posiedzenia przygotowałam 2 sałatki, rybę po grecku, karkówkę pieczoną na chleb i ogromne ilosci karkówki pieczonej w plastrach z czosnkiem i cebulą, do tego pieczone ziemniaki i duużo surówki, sznycelki z piersi z ananasem, tort Midako,sernik toffi (kupny) i orzechowe ciateczka Specjalnie nie robiłam jedzenia na zapas bo nas przecież tylko dwójka, córci nie liczę bo je jak wróbelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ew-ka podziel się tym przepisem na tort orzechowy,wszak sylwester przed nami prosze bardzo TORT ORZECHOWY (tortownica 26cm) 30 dkg zmielonych orzechow ( ja dalam laskowe i wloskie) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 jajek 20 dkg cukru sok 1 cytryny białka ubic z cukrem na pianę żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia ( tak przygotowane natychmiast sie spieniają wiec prosze to zrobić w wiekszym naczyniu ) wlać żółtka do białek ,delikatnie wymieszać dodać zmielone orzechy i bułkę tartą . Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką -tortownicy Piec ok 40 minut w 180 st . Upieczony biszkopt pp ostudzeniu przekoic 2 razy . Każdą częsc namoczyc -ja mocze esencją kawową z alkoholem . Krem miałam Dr Oteker orzechowy i czekoladowy -polecam te kremy - są bardzo latwe ( miksuje sie je z zimnym mlekiem ok 3 min) i są pyszne Na każdy nasączony krązek wyłożyłam dzem z czarnej porzeczki i przykryłam kremem - kazdy krem obsypałam drobnopokrojonymi orzechami i przykryłam nastepnym krążkiem Całośc tortu wysmarowałam resztkami kremu - i udekorowałam ładnymi połówkami orzechow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.12.2008 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami. Co do jedzenia to ja w tym roku wszystkiego szykowalam mniej niz zawsze, oczywiscie siostra i mama byly oburzone, ze wszystko jest wydzielone. I po raz pierwszy nie wyrzuce jedzenia, bo goscie dzisiaj sie rozjechali, a my do kolaqcji powyjadamy resztki.Zupa rybna i grzybowa dzisiaj na obiadek byla wykonczina, zostal barszczyk do picia, uszka i pierozki drozdzowe zamrozone beda na Nowy Rok. Rybke odsmazylismy ostatnie kawalki na dzisiejszy obiad. Bigos gotowalam tylko z 1 kg kapusty i dzisiaj na sniadanie goscie wykonczyli, salatek nie robilam zadnych w tym roku i dobrze, bo wziecie mial schab w galarecie i galantyna. Schabu juz nie ma, a galantyny kilka plastrow. Zostalo kawalek boczku zawijanego pieczonego i szynki swojskiej.Co do ciasta to mialam zamowione 3 male blaszki i ciasta zostalo tyle, ze juz w pierwszy dzien swiat zamrazalam, mam jeszcze prawie jedna blaszke ale zaraz przychodza znajomi na kawke, wiec mam nadzieje, ze ciaqsto bedzie wyjedzone. Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami (ciasto kupne mialam pierwszy raz na swieta) i ciasto o nazwie 3bit ale ono bardziej pasowalo pod marsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Przepis na tort juz skopiowalam, a moge jeszcze prosic przepis na miodownik z orzechami. .......... Najbardziej schodzil placek miodowy z orzechami czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Miodownik z orzechami ciasto 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg roztopionej margarny 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody czyszczonej rozpuszczonej w zimnej wodzie -3łyżki Składniki wyrobić i podzielic na II części I czesc nałożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem ! piec w 200 st 10-15 min na złoty kolor ( ciasto bedzie cieniutkie ale w piecu urosnie ) Masa orzechowa 30 dkg posiekanych orzechow 10 dkg cukru 12 dkg masla 2 łyżki miodu czasem dodaję rodzynki ,ale moje dorosłe dzieci je nadal wydłubują Skłądniki połączyc w garnuszku - zagotowac i ostudzić II czesc ciasta wyłóżyć na pergamin na to ostudzoną masę orzechową i piec ok 15 minut Po ostygnieciu oba ciasta są twarde jak kamien ale zmiekną kiedy przełóżymy je kremem budyniowym + esencja kawowa (oczywiscie orzeszkami na wierzchu) Ja w tym roku kupiłam krem Karpatka -dodałam kawę instant i było super Ciasto nalezy zrobic dzien przed wtedy ideanie zmieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.12.2008 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Ew-ka dokladnie takie ciasto mialam i wszyscy tylko je wyszukiwali na talerzu. Jesli chodzi o krem to tez zrobie mase gotowa karpatkowa z tluszczem. A te orzechy z miodem to roztapiasz w garnku? No i napisz mi prosze jak robisz esencje kawowa do nasaczania w proporcjach, bo nigdy czegos takiego nie robilam i czy nasaczyc trzeba obydwa placki? Za przepis bardzo dziekuje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 27.12.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 czy to taki z orzeszkami w miodzie na górze i przkłądany kremem budyniowym ? jeśli to ten t....o oto przepis Ew-ka dokladnie takie ciasto mialam i wszyscy tylko je wyszukiwali na talerzu. Jesli chodzi o krem to tez zrobie mase gotowa karpatkowa z tluszczem. A te orzechy z miodem to roztapiasz w garnku? orzechy +masło +miód i cukier w garnku czesto mieszac ,zeby sie nie przypaliło No i napisz mi prosze jak robisz esencje kawowa do nasaczania w proporcjach, bo nigdy czegos takiego nie robilam i czy nasaczyc trzeba obydwa placki ta esecja ....to dla smaku kremu budyniowego -mozna zrobic napar z kawy czyli zalac malutka iloscią wrzatku łyżeczkę lub dwie kawy rozpuszzcalnej i jak przestygnie wlac do kremu lub wsypac saszetke kawy instant tzw 2 w jednym .....w ostatecznosci wsyp na sucho jedną łyzeczke kawy mielonej tylko lekko bedzie zgrzytac w zebach plackow sie nie nasącza one zmiekną jak dostaną krem i troche postoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2008 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ta esecja ....to dla smaku kremu budyniowego -mozna zrobic napar z kawy czyli zalac malutka iloscią wrzatku łyżeczkę lub dwie kawy rozpuszzcalnej i jak przestygnie wlac do kremu lub wsypac saszetke kawy instant tzw 2 w jednym .....w ostatecznosci wsyp na sucho jedną łyzeczke kawy mielonej tylko lekko bedzie zgrzytac w zebach plackow sie nie nasącza one zmiekną jak dostaną krem i troche postoją No, bo wlasnie w tym naszym placku ten krem byl budyniowy ale w kolorze kawowym. Jeszcze raz dziekuje, bede robic na pewno, bo wszyscy sie nim zajadali, a swoj bedzie jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.12.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Nam też pozostawało, ale powoli dojadamy Piernik według przepisu Ew-ki to poezja Dziękuję za udostępnienie, będę piec nie tylko na święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.12.2008 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 A moze podsuniecie jakis pomysl co mozna przygotowac na wieczor sylwestrowy. Bedziemy w domku we trojke i mysle i mysle co tu zrobic i nie mam pomyslu, bo w swieta juz wiele potraw bylo. Chce zrobic jedno danie na cieplo i na zimno salatke warzywna (nie mialam w swieta) i cos jeszcze na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 30.12.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 moze na zmino zrob salatke z rukola, malymi kulkami mozarelli, pomidorami koktajlowymi i szynka parmenska? jest prosta i pyszna. na polmisku ukladasz rukole, wrzucasz mozarelle i pomidorki, zraszasz octem balsamico i oliwa z oliwek i opcjonalnie dorzucasz skrawki szynki parmenskiej. Polecam z prostych, szybkich i pysznych dan goracych - pod warunkiem ze lubicie kozi ser polecam ser kozi zapiekany na ciescie fransuskim z pomidorami. zapiekasz arkusz ciasta francuskiego (tak zeby ciasto zaczynalo wstawac, ale jeszcze nie bylo zarumienione), nakladasz plasterki sera koziego (ja kupuje taka roladke) i calosc pokrywasz szczelnie plastrami pomidora i zapiekasz. pyszne - naprawde polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 30.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A moze podsuniecie jakis pomysl co mozna przygotowac na wieczor sylwestrowy. Bedziemy w domku we trojke i mysle i mysle co tu zrobic i nie mam pomyslu, bo w swieta juz wiele potraw bylo. Chce zrobic jedno danie na cieplo i na zimno salatke warzywna (nie mialam w swieta) i cos jeszcze na zimno. jak nie chcesz sie napracowac to idz na efekt .....kup ogromne makaronowe muszle -ugotuj je i jak ostygna -włóż do nich sałatkę jarzynowa - efektownie wygladaja Ja na domowego Sylwka przygotowuję kruche babeczki ,ktore nafaszeruję różnymi pastami ....na słodko tez bedę ,a jakze z galaretka ( już sie studzi -pokroje ją w kosteczkę ) z bitą śmietaną -prosto i smacznie babeczki kupiłam gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.12.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 polecam takie "muchomorki" - są smaczne i efektownie wyglądająja osobiście na liściu sałaty kładę trochę sałatki jarzynowej i potem jajo http://images37.fotosik.pl/44/4942d43d4dcb774d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.12.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Czy kropki robiłaś z majonezu czy inaczej ? Efekt fantastyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.12.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 kropki robię z majonezu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.