szczukot 13.12.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Mam problem z postawieniem plotu miedzy dwoma dzialkami o roznych wysokosciach (sasiad ma duzo nizej i sie czepia).Rzedna terenu u mnie wynosi posrodku dzialki 27,4 - 27,5 m. W kierunku zachodnim spada znacznie na samej koncowce i wzdluz granicy ma od 26,7 przez 26,5 do 26,3 m. Dom (podloge) mam w projekcie i wybudowana na poziomie 27,5 m. Rzedna gleby jest 27 m - zaznaczone w jednym miejscu. U sasiada rzedna posrodku dzialki to 25,8 (nie wiem na jakim poziomie ma dom ale wydaje mi sie ze podniosl). Ja od drugiej strony musialem wgyzc sie troche w ziemie a z jego strony wystaje ponad jego dom o prawie metr.No i teraz pytania :1) Jak mam prawo ksztaltowac sobie ziemie (wysokosc) na dzialce na tej granicy ?2) Czy moge postawic u siebie np mur oporowy i zrobic u siebie wszedzie poziom ziemi 27 m ?3) Czy musze zostawic dokladnie tak jak bylo zanim zaczalem budowe ?4) Ktore dokladnie przepisy to normuja ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 05.01.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Też będzie mnie ten problem dotyczyłpozdrawiam wytrwale budujących i korzystających z doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.01.2009 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Też będzie mnie ten problem dotyczył pozdrawiam wytrwale budujących i korzystających z doświadczeń No ja juz sie sporo dowiedzialem. W skrocie - na swojej dzialce mozesz robic co chcesz - ziemei ksztaltowac jak chcesz i plot stawiac jak chcesz. Trzeba chyba tylko zglosic budowe plotu jezeli jest do 1 m od granicy czy jakos tak. Jak postawisz tren plot (sasiad nie musi sie zrzucac) to potem jego eksploatacja powinna byc wykonywana przez obie strony. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2004 05.01.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie wiem jak jest z wysokością płotu , czy nie ma czasem ograniczenia do 2 m, a powyżej potrzebne jest już pozwolenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.01.2009 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie wiem jak jest z wysokością płotu , czy nie ma czasem ograniczenia do 2 m, a powyżej potrzebne jest już pozwolenie??? A tutaj to nie wiem akurat - tego nie sprawdzalem. Ale wazna uwaga - pytanie co znaczy "wysokosc" jezeli jest to murek oporowy i z jednej strony jest nizej niz z drugiej Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 06.01.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 No ja juz sie sporo dowiedzialem. W skrocie - na swojej dzialce mozesz robic co chcesz - ziemei ksztaltowac jak chcesz i plot stawiac jak chcesz. Trzeba chyba tylko zglosic budowe plotu jezeli jest do 1 m od granicy czy jakos tak. Jak postawisz tren plot (sasiad nie musi sie zrzucac) to potem jego eksploatacja powinna byc wykonywana przez obie strony. Fantom Sorrki, ale kto ci takich głupot naopowiadał. Zgłoszeniu podlega tylko ogrodzenie od dróg i placów publicznych. Poczytaj sobie to : http://forum.muratordom.pl/sasiad-buduje-dom-niezgodnie-z-zasadami-zdrowego-rozsadku,t142730.htm i to http://forum.muratordom.pl/czy-sasiad-moze-nadsypac-sobie-ziemi-powyzej-mnie,t144144.htm Najlepiej pogadaj z sąsiadem przy czymś mocniejszym i uzgodnijcie wariant dla wszystkich dogodny , bo zrobisz sobie wroga i sąsiad później będzie miał oko na to co robisz i zapewnie doniesie gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 06.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 No ja juz sie sporo dowiedzialem. W skrocie - na swojej dzialce mozesz robic co chcesz - ziemei ksztaltowac jak chcesz i plot stawiac jak chcesz. Trzeba chyba tylko zglosic budowe plotu jezeli jest do 1 m od granicy czy jakos tak. Jak postawisz tren plot (sasiad nie musi sie zrzucac) to potem jego eksploatacja powinna byc wykonywana przez obie strony. Fantom Sorrki, ale kto ci takich głupot naopowiadał. Zgłoszeniu podlega tylko ogrodzenie od dróg i placów publicznych. Poczytaj sobie to : http://forum.muratordom.pl/sasiad-buduje-dom-niezgodnie-z-zasadami-zdrowego-rozsadku,t142730.htm i to http://forum.muratordom.pl/czy-sasiad-moze-nadsypac-sobie-ziemi-powyzej-mnie,t144144.htm Najlepiej pogadaj z sąsiadem przy czymś mocniejszym i uzgodnijcie wariant dla wszystkich dogodny , bo zrobisz sobie wroga i sąsiad później będzie miał oko na to co robisz i zapewnie doniesie gdzie trzeba. nie tylko. przy torach też, powyżej 2,20 też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.01.2009 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 No ja juz sie sporo dowiedzialem. W skrocie - na swojej dzialce mozesz robic co chcesz - ziemei ksztaltowac jak chcesz i plot stawiac jak chcesz. Trzeba chyba tylko zglosic budowe plotu jezeli jest do 1 m od granicy czy jakos tak. Jak postawisz tren plot (sasiad nie musi sie zrzucac) to potem jego eksploatacja powinna byc wykonywana przez obie strony. Fantom Sorrki, ale kto ci takich głupot naopowiadał. Zgłoszeniu podlega tylko ogrodzenie od dróg i placów publicznych. Poczytaj sobie to : http://forum.muratordom.pl/sasiad-buduje-dom-niezgodnie-z-zasadami-zdrowego-rozsadku,t142730.htm i to http://forum.muratordom.pl/czy-sasiad-moze-nadsypac-sobie-ziemi-powyzej-mnie,t144144.htm Najlepiej pogadaj z sąsiadem przy czymś mocniejszym i uzgodnijcie wariant dla wszystkich dogodny , bo zrobisz sobie wroga i sąsiad później będzie miał oko na to co robisz i zapewnie doniesie gdzie trzeba. nie tylko. przy torach też, powyżej 2,20 też... No wlasnie - powzyej 2,20. A ja nie wiem jak jest liczone te 2,2 ? Od ktorego poziomu jezeli jest roznica ziemi z obu stron ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts