Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SOLAR ULRICH Solarset Dual proszę o opinie

secam

Recommended Posts

Co do samego urzadzena moja opinja jest taka od 1-10

automatyka z pompa - 10

osprzet - 9,5

kolektor(porownujac z innymi HEAT PIPE) - 9

latwosc montazu(uwaga nie zaciskac opasek wkretarka!!) - 9

Ps. u siebie mam inny :D

Dodam od siebie jedną opinię:

Uzyski energii - 1.

Źródło: http://www.solarenergy.ch/spf.php?lang=de&fam=1&tab=1

Przy temperaturze 118stC pompa powinna ładować zbiornik, dopiero powyżej 130stC pompa powinna się wyłączyć.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W przypadku Makroterm wydaje mi się, że "optyczny stopień sprawności" jest naciągnięty o jakieś 20 punktów % (podwójna rura szklana wg. opisu na stronie), w ofercie podali powierzchnię brutto "1,52 m2 x 3 = 4,56 m2" jednak należy pamiętać, że powierzchnia apertury będzie wynosić 3x 0,83m^2=2,49m^3.

CPC ale którego producenta?

Witam ponownie chciałem się odnieść do tego co napisaliście a mianowicie że nie możliwe jest żeby temp. wody była 65*C a solara 118*C. Szczerze mówiąc nie za bardzo się na tym znam napisałem co widziałem.Dzisiaj miałem podobną sytuację ale wiem dlaczego tak się dzieje. A jest tak dlatego że fabrycznie jest ustawiona temperatura wody w dolnej części bojlera na 60*C gdy zostanie ona przekroczona pompa się wyłącza i stąd taki wzrost temperatury na solarze dopiero po przekroczeniu 120*C lub 140*C ( nie pamiętam) następuje wychładzanie kolektora przez włączenie się pompy. Dzisiaj sam sobie przestawiłem tem. z 60*C do 65*C i momentalnie tem. na solarze spadła. Może ktoś z was się orientuje do jakiej maksymalnej tem. można ustawić wodę czyli do jakiej tem. może grzać wodę tak żeby było bezpiecznie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Paweł.

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

a z jakim kotlem gazowym dziala Twoj zestaw??

Tak naprawde jezeli masz spiety uklad z gazowcem,olejem,kominkiem to woda jest dogrzewana natychmiast po otrzymaniu sygnalu ze sterownika(resol) i ok 40% poj zasobnika jest zawsze grzana z gazu, bez twojej wiedzy!(chyba ze kociol jest WYL) a solar nawet ten z 24 rurkami nie ma problemu nagrzac 180l wody!

Mam pewne doswiadczenie z heat pipe . niestety po 2-3 latach(czasem juz po roku) nastepuje korozja w wymienniku i cieplo nie jest przekazywane tak jak na starcie. Sprawnosc spada i zadowolenie z takowej instalacji djabli wezma!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja mam taki zestaw na dachu. Działa bezawaryjnie ponad dwa lata, jestem bardzo zadowolona z oszczędności na ogrzewaniu wody i polecam ten system.

Mam pytanie pytanie do tych, co się lepiej znają ode mnie. Czy mogę pod ten zestaw włączyć jeszcze jeden panel bez powiększania zasobnika na wodę? Liczba osób się zwiększa z 4 do (w porywach) 15 osób. Ani jeden ani nawet dwa panele pewnie nie sprostają takiej liczbie osób, ale chodzi o oszczędność na ciepłej wodzie grzanej przez piec olejowy. Może mi ktoś doradzić, jak powiększyć ten zestaw jak najmniejszym kosztem? [/i]

Witam, u nas jest system połączony, kocioł olejowy, solar i kominek z płaszczem wodnym. Solar jest wpięty w kocioł olejowy jako zimna woda użytkowa, temperatura, jaką solar podaje do kotła jest przez niego ew. dogrzewana do zadanej temp. na sterowaniu kotła. Liczyłam, że oszczędność roczna na zakupie oleju przez używanie solara jest rzędu 4 tys., co pozwala na kupienie w zasadzie całorocznego wsadu do kominka. Ogrzewam 400 m 2.

Witam, u nas jest system połączony, kocioł olejowy, solar i kominek z płaszczem wodnym. Solar jest wpięty w kocioł olejowy jako zimna woda użytkowa, temperatura, jaką solar podaje do kotła jest przez niego ew. dogrzewana do zadanej temp. na sterowaniu kotła. Liczyłam, że oszczędność roczna na zakupie oleju przez używanie solara jest rzędu 4 tys., co pozwala na kupienie w zasadzie całorocznego wsadu do kominka. Ogrzewam 400 m 2.

No w takim układzie to jestem w stanie uwierzyć, że się opłaca :)

• 2 months później...

Witam.

Zbieram się do zakupu solara Urlich 24 elementy ale ze zbiornikiem 220 L, mam nadzieję że będzie równoważne jak dołożenie do 30 rur.

W domu mieszkać będzie 2 osoby w porywach 3.

Pytałem się w firmie o zbiornik 220 litrów, bo jest taki w ofercie ale robią problemy ze niby bedzie latem za wysoka temperatura.