RAPczyn 13.07.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Co do samego urzadzena moja opinja jest taka od 1-10 automatyka z pompa - 10 osprzet - 9,5 kolektor(porownujac z innymi HEAT PIPE) - 9 latwosc montazu(uwaga nie zaciskac opasek wkretarka!!) - 9 Ps. u siebie mam inny Dodam od siebie jedną opinię: Uzyski energii - 1. Źródło: http://www.solarenergy.ch/spf.php?lang=de&fam=1&tab=1 Przy temperaturze 118stC pompa powinna ładować zbiornik, dopiero powyżej 130stC pompa powinna się wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregorek26 13.07.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 a co kolega powie na CPC?? albo na nowy makroterm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.07.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W przypadku Makroterm wydaje mi się, że "optyczny stopień sprawności" jest naciągnięty o jakieś 20 punktów % (podwójna rura szklana wg. opisu na stronie), w ofercie podali powierzchnię brutto "1,52 m2 x 3 = 4,56 m2" jednak należy pamiętać, że powierzchnia apertury będzie wynosić 3x 0,83m^2=2,49m^3. CPC ale którego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregorek26 13.07.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 cpc Watt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.07.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Kiedyś również były na SPF i wyniki miały ciut lepsze chyba niż Ulrich. Nie pamiętam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiazow 13.07.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam ponownie chciałem się odnieść do tego co napisaliście a mianowicie że nie możliwe jest żeby temp. wody była 65*C a solara 118*C. Szczerze mówiąc nie za bardzo się na tym znam napisałem co widziałem.Dzisiaj miałem podobną sytuację ale wiem dlaczego tak się dzieje. A jest tak dlatego że fabrycznie jest ustawiona temperatura wody w dolnej części bojlera na 60*C gdy zostanie ona przekroczona pompa się wyłącza i stąd taki wzrost temperatury na solarze dopiero po przekroczeniu 120*C lub 140*C ( nie pamiętam) następuje wychładzanie kolektora przez włączenie się pompy. Dzisiaj sam sobie przestawiłem tem. z 60*C do 65*C i momentalnie tem. na solarze spadła. Może ktoś z was się orientuje do jakiej maksymalnej tem. można ustawić wodę czyli do jakiej tem. może grzać wodę tak żeby było bezpiecznie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 13.07.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Do maksymalnej, dopuszczalnej temperatury zbiornika np. 85,90,95stC. Pamiętaj, że aby nie poparzyć się pod prysznicem musisz mieć zamontowany automatyczny mieszalnik c.w.u. na zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregorek26 14.07.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 ja mam nastawione na 95'C tak jak moj przedmowca proponowal, lecz jezeli nie masz takiego zaworu to uwazaj na goraca wode!!mozesz sobie zakupic w tej samej firmie co solar!a wtglada tak:http://picasaweb.google.com/gregorestherm/HeatingInMyHome#5358196218938396434 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.07.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Lub http://www.esbe.pl/subpage.php?id=2&prod=3&x=97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 14.07.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 To może i jeszcze ta stronka http://szaniec.biz.pl/jaki-kolektor-plaski-czy-prozniowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 16.09.2009 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ja uzywam i jest BOBMA!! Jestes zadowolony....cholernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 16.09.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 My też używamy i jesteśmy zadowoleni. Wczoraj jak wróciliśmy z pracy woda w zbiorniku miała 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 26.09.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 do tego moj sterownik na saolarze jest zintegrowany z kotlemgazowym i dsokonale sie uzupelniaja... juz nie wspomne o wejsciu w ten uklad kominka z PW alternatywa niezla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregorek26 05.11.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 a z jakim kotlem gazowym dziala Twoj zestaw??Tak naprawde jezeli masz spiety uklad z gazowcem,olejem,kominkiem to woda jest dogrzewana natychmiast po otrzymaniu sygnalu ze sterownika(resol) i ok 40% poj zasobnika jest zawsze grzana z gazu, bez twojej wiedzy!(chyba ze kociol jest WYL) a solar nawet ten z 24 rurkami nie ma problemu nagrzac 180l wody!Mam pewne doswiadczenie z heat pipe . niestety po 2-3 latach(czasem juz po roku) nastepuje korozja w wymienniku i cieplo nie jest przekazywane tak jak na starcie. Sprawnosc spada i zadowolenie z takowej instalacji djabli wezma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 18.11.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzialam na kondensacie jednofunkcyjnym Hoval 18 KW i jak na razie nie mam problemów. Glownym sterownikiem mojego "spietego" zestawu jest sterownik Solarow. Nie narzekam i mysle ze to super rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pu 30.11.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Ja mam taki zestaw na dachu. Działa bezawaryjnie ponad dwa lata, jestem bardzo zadowolona z oszczędności na ogrzewaniu wody i polecam ten system. Mam pytanie pytanie do tych, co się lepiej znają ode mnie. Czy mogę pod ten zestaw włączyć jeszcze jeden panel bez powiększania zasobnika na wodę? Liczba osób się zwiększa z 4 do (w porywach) 15 osób. Ani jeden ani nawet dwa panele pewnie nie sprostają takiej liczbie osób, ale chodzi o oszczędność na ciepłej wodzie grzanej przez piec olejowy. Może mi ktoś doradzić, jak powiększyć ten zestaw jak najmniejszym kosztem? [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 30.11.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Ja mam taki zestaw na dachu. Działa bezawaryjnie ponad dwa lata, jestem bardzo zadowolona z oszczędności na ogrzewaniu wody i polecam ten system. [/i] A można konkretniej? jakiego rzędu to są oszczędności ? robiłaś jakieś wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pu 01.12.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam, u nas jest system połączony, kocioł olejowy, solar i kominek z płaszczem wodnym. Solar jest wpięty w kocioł olejowy jako zimna woda użytkowa, temperatura, jaką solar podaje do kotła jest przez niego ew. dogrzewana do zadanej temp. na sterowaniu kotła. Liczyłam, że oszczędność roczna na zakupie oleju przez używanie solara jest rzędu 4 tys., co pozwala na kupienie w zasadzie całorocznego wsadu do kominka. Ogrzewam 400 m 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 01.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam, u nas jest system połączony, kocioł olejowy, solar i kominek z płaszczem wodnym. Solar jest wpięty w kocioł olejowy jako zimna woda użytkowa, temperatura, jaką solar podaje do kotła jest przez niego ew. dogrzewana do zadanej temp. na sterowaniu kotła. Liczyłam, że oszczędność roczna na zakupie oleju przez używanie solara jest rzędu 4 tys., co pozwala na kupienie w zasadzie całorocznego wsadu do kominka. Ogrzewam 400 m 2. No w takim układzie to jestem w stanie uwierzyć, że się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailman 14.02.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Witam.Zbieram się do zakupu solara Urlich 24 elementy ale ze zbiornikiem 220 L, mam nadzieję że będzie równoważne jak dołożenie do 30 rur.W domu mieszkać będzie 2 osoby w porywach 3.Pytałem się w firmie o zbiornik 220 litrów, bo jest taki w ofercie ale robią problemy ze niby bedzie latem za wysoka temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts