Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Idiotyzmy Ekologiczne.

Recommended Posts

ty czytałeś opis wypadku ?? zdajesz sobie sprawę co tam się właściwie stało ??

Wyjaśnię Ci. Jestem fizykiem i doskonale wiem co tam się wtedy stało. Nie miało to nic wspólnego z eksplozją jądrową, bo konstrukcja reaktora nie daje takiej możliwości. Tyle Ci jako laikowi mogę napisać. To co się stało to rozszczelnienie reaktora (związane z przegrzaniem) i wyrzut radioaktywnych oparów z jego wnętrza.

pewnie nie bo nawet nie zdajesz sobie sprawy że reaktory z moderatorem grafitowym nie są przestarzałe

Za to zdaję sobie sprawę, że są w użyciu nowsze, lepsze, i bezpieczniejsze reaktory :)

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra -- setki. Ciężarówek są tysiące i zużywają one 100l oleju napędowego na dzień.

Polski nie da się napędzać biopaliwami bo o ile dobrze pamiętam wyniki obliczeń, które gdzieś widziałem, mamy za mało gruntów rolnych, by naprodukować tyle biopaliw aby zastąpić paliwa ropopochodne.

Orlen wozi swoimi cysternami paliwo i tez zuzywaja 100l oleju i cena na stacjach w zaleznosci od odleglosci jest od 10-30 gr wieksza na litrze.Grunty rolne :o nie rozumiesz chodzi o odzysk energii ze zuzytego oleju nie trzeba siac trzeba odzyskiwac na tym polega myslenie ekologiczne. ja pisze o odzysku i ograniczeniu paliwa mineralnego na rzecz zrodla odnawialnego ktore truje o wiele mniej srodowisko.Do tego ciekawe jak sie ma 100l do tego ze cysterna jest mi wstanie przywiez 18000l i kto mowi o paleniu 100l dziennie ?? od tego sa bazy tranzytowe no chyba ze dalej wierzysz ze luk oil transportuje samochodem benzyne z rosji?a shell z holadnii??wchodzimy w kwestie logistyczna a to jest zupelnie inna bajka ktora oczywiscie podwyzsza cene koncowa ale glowny komponent jest w cenie 0 zl.pomysl ze w brazylia stawia wlasnie taka fabryke tylko tutaj jakos nikomu nic sie nie oplaca ciekawe co nie?? :lol:

Orlen wozi swoimi cysternami paliwo i tez zuzywaja 100l oleju i cena na stacjach w zaleznosci od odleglosci jest od 10-30 gr wieksza na litrze.

Ja o tych ciężarówkach wspomniałem po to, by Ci uzmysłowić, ile oleju napędowego (który można zastąpić biodieslem) w Polsce potrzeba.

Grunty rolne :o

O gruntach rolnych pisałem po to, by uzmysłowić Ci, że nie da się w pełni zastąpić oleju napędowego biodieslem, bo tego biodiesla nie wystarczy. Czyli zawsze olej napędowy będzie musiał być sprzedawany.

nie rozumiesz chodzi o odzysk energii ze zuzytego oleju nie trzeba siac trzeba odzyskiwac na tym polega myslenie ekologiczne. ja pisze o odzysku i ograniczeniu paliwa mineralnego na rzecz zrodla odnawialnego ktore truje o wiele mniej srodowisko.

Popieram, tylko że to niczego nie załatwi, bo tego biodiesla z odzysku będzie zdecydowanie za mało w stosunku do potrzeb.

ty czytałeś opis wypadku ?? zdajesz sobie sprawę co tam się właściwie stało ??

Wyjaśnię Ci. Jestem fizykiem i doskonale wiem co tam się wtedy stało. Nie miało to nic wspólnego z eksplozją jądrową, bo konstrukcja reaktora nie daje takiej możliwości. Tyle Ci jako laikowi mogę napisać. To co się stało to rozszczelnienie reaktora (związane z przegrzaniem) i wyrzut radioaktywnych oparów z jego wnętrza.

pewnie nie bo nawet nie zdajesz sobie sprawy że reaktory z moderatorem grafitowym nie są przestarzałe

Za to zdaję sobie sprawę, że są w użyciu nowsze, lepsze, i bezpieczniejsze reaktory :)

Bodajrze uklad chlodzenia[prety paliwowe sie nie wysunely] nie zadzialal i kontrolka to sygnalizujaca a rozruch prowadzila drugorzedna osoba lecialo to juz na discovery i bylo wytlumaczone co jak czemu i dlaczego to wylecialo w powietrze.Pytanie poza konkursowe co myslisz o energi termojadrowej slyszalem ze pierwsze reaktory komercyjne w 2050 maja zostac uruchomione i jest to energia oparta na lekkich jadrach no i ze reakcja tak zachodzi w wysokiej temp ok 9000C[tak dziala slonce]?

KrzysztofLis2 ja nie pisze o zastapieniu tylko o tym ze firma palajaca sie przerobka i odzyskiem byla by samowystarczalna w paliwo co automatycznie tnie koszty produktu koncowego.ODZYSK juz dajcie spokoj z sianiem tego rzepaku :-? a ludzie jak samzyli tak beda smazyc na olejach czy innych dajacych sie odzyskac tluszczach tylko po co to wlewac w kanal pytam sie po co??.poza konkursem znam rolnika ktory ma 30ha i na 5 ha sadzi rzepak by przerobic go i uzywac do maszyn rolniczych dzieki czemu jego produkty rolne sa tansze do tego samochod ma diesla i za darmo jezdzi ale to darmo to pewnie juz kole w oczy;)

Pytanie poza konkursowe co myslisz o energi termojadrowej slyszalem ze pierwsze reaktory komercyjne w 2050 maja zostac uruchomione i jest to energia oparta na lekkich jadrach no i ze reakcja tak zachodzi w wysokiej temp ok 9000C[tak dziala slonce]?

Moim zdaniem bardziej fiction niż science. Już bliżsi jesteśmy zbudowania orbitalnej stacji pozyskiwania energii z promieni słonecznych (panele) przekazującej energię na ziemię wiązkami mikrofalowymi.

Pytanie poza konkursowe co myslisz o energi termojadrowej slyszalem ze pierwsze reaktory komercyjne w 2050 maja zostac uruchomione i jest to energia oparta na lekkich jadrach no i ze reakcja tak zachodzi w wysokiej temp ok 9000C[tak dziala slonce]?

Moim zdaniem bardziej fiction niż science. Już bliżsi jesteśmy zbudowania orbitalnej stacji pozyskiwania energii z promieni słonecznych (panele) przekazującej energię na ziemię wiązkami mikrofalowymi.

Z tego co tez wiem buduja reaktor we francji pod paryzem wiec moze nie takie fiction chociaz rozumiem ze uzyskanie 9000 stopni w warunkach ziemskich moze byc trudne ocenili swoje szanse na 50%

a dwa posty temu nie mogłeś napisać że mając na myśli eksplozję chodziło ci o niekontrolowaną syntezę jądrową, czytanie ze zrozumieniem twoich postów było by wtedy łatwiejsze

1. Jestem kobietą

2. Czytanie ze zrozumieniem jest ogólnie trudną sztuką i trzeba się w tym ćwiczyć

3. Eksplozja

- wg wiki

- wg PWN

4. Jak Ci się uda przeczytać te dwa hasła ze zrozumieniem (polecam w ramach ćwiczenia tej umiejętności) to sam dojdziesz do wniosku, że eksplozji nie było.

Te tokamaki już są od paru lat ale tylko do celów badawczych i potrzebują więcej energii niż wytwarzają :)

Synteza nie zachodzi tam w temp. 9000 stopni tylko liczy się to raczej w milionach. Na słońcu jest te 6000 stopni i reakcja zachodzi, ale ciśnienie jak wiemy jest wiele większe. Stąd do syntezy termojądrowej przy ziemskim ciśnieniu potrzeba większej temperatury.

Te elektrownie mogą być cudnym dziełem, jeśli zostaną udoskonalone. dużo czystej energii, tanio (nie uran czy pluton, tylko powszechnie występujące pierwiastki w przyrodzie i to nie promieniotwórcze) i czysty hel uwalniany do atmosfery).

jak dla mnie mieszanina wodoru i tlenu

OK. Masz rację... Po rozszczelnieniu reaktora mogła nastapić eksplozja wodoru tylko co to za eksplozja, która nie uszkodziła nawet budynków sąsiednich reaktorów. Śmiesznie mała w porównaniu z tym czym nas się straszy w związku z elektrowniami jądrowymi.

jak dla mnie mieszanina wodoru i tlenu

OK. Masz rację... Po rozszczelnieniu reaktora mogła nastapić eksplozja wodoru tylko co to za eksplozja, która nie uszkodziła nawet budynków sąsiednich reaktorów. Śmiesznie mała w porównaniu z tym czym nas się straszy w związku z elektrowniami jądrowymi.

Prosty przyklad wlac wode do czajnika uszczelnic go gotowac tak dlugo wode az czajnik wyleci w powietrze[radze uwazac na metalowe czesci] to stalo sie w czarnobylu prety grafitowe nie weszly w reaktor przez to reakcja byla coraz szybsza i szybsz i coraz cieplej bylo az topiacy sie rdzen polaczyl z woda chlodzaca a ze woda parowala to nie miala gdzie uciec wybilo gore reaktora i chmura w postaci pary wodnej radioaktywnej poszla jak pierd z dupy i spadla z pierwszym deszczem :cry:.Chyba kazdy wie ze elektrownia jadrowa dziala jak weglowa tylko medium grzewcze jest inne ,woda zamieniana jest w pare i napedza tym turbiny pod wysokim cisnieniem ok 10MPa[para nasycona].Dlatego tam zadnych wodorow i innych nie bylo poprostu reaktor sie zagotowal jezeli uwazacie inaczej to proponowal bym wam przestac gotowac wode w czajniku bo jeszcze rozdzieli sie na wodor i tlen i w kalendarz przed czasem kopniecie:wink:

w wyniku tej małej eksplozji...

Oj... Kłamiesz... To nie eksplozja rozszczelniła reaktor tylko była wynikiem rozszczelnienia. To nie eksplozja (podmuch) zabiła ludzi tylko opad radioaktywny. Trzymajmy się faktów i nie uprawiajmy demagogii.

Chyba kazdy wie ze elektrownia jadrowa dziala jak weglowa tylko medium grzewcze jest inne ,woda zamieniana jest w pare i napedza tym turbiny pod wysokim cisnieniem ok 10MPa[para nasycona].Dlatego tam zadnych wodorow i innych nie bylo poprostu

Niestety miały szansę być, bo jak wiadomo woda składa się z wodoru i tlenu.

jezeli uwazacie inaczej to proponowal bym wam przestac gotowac wode w czajniku bo jeszcze rozdzieli sie na wodor i tlen i w kalendarz przed czasem kopniecie:wink:

Obawiam się, że w czajniku to mimo najszczerszych chęci trudno uzyskać.

jak dla mnie EOT bo zaczęła się mała demagogia, najpierw piszesz nie było eksplozji, potem że jednak była, a ja kłamię bo eksplozja była i nie była jednocześnie

Nie było eksplozji jądrowej ani termojądrowej o czym mowa była w tym wątku.

Wybuchła para i wodór z tlenem.

Jeśli nie odróżniasz bomby z trotylu od bomby jądrowej to rzeczywiście ciężko może być Ci się w tym zorientować. ;)

w Czarnobylu były 2 eksplozje, i z szansą 10-15% była jeszcze możliwa trzecia termojądrowa, na szczęście udało się w porę wypompować całą wodę spod płonącego reaktora

Właśnie chodzi o to, że nie była możliwa nawet z szansą 1%... A już na pewno nie termojądrowa. Propagujesz kłamstwa a nawet zaryzykuję stwierdzenie ekokłamstwa.

Właśnie przez taki ciemnogród, oszołomstwo i propagowanie kłamliwych informacji od lat blokowane są tego typu inwestycje w Polsce.

KrzysztofLis2 spróbujesz to skomentować ?? wszak od kilku lat prowadzone są zaawansowane prace lokalizacyjne dla jednej lub dwóch EJ w Polsce, na pomorzu oraz na śląsku lub w Bełchatowie, prace prowadzi PGE SA zakres czasowy rok 2020

Od lat = od 1986.

• 3 weeks później...

To doleję oliwy itd.

Mam na myśli toyotę Prius - niby ekologiczny samochód, a pali jak smok i kopalnie potrzebnego do silników elektrycznych pierwiastka zdewastowały środowisko naturalne w Kanadzie, zdaje się.

A' propos elektrowni i Czarnobyla - ten temat jest szeroko poruszany na forum racjonalista.pl.

Kanton napisał:

kolejny problem "ekoidioci" utrzymują że energia atomowa jest be, czy ktoś może wytłumaczyć logicznie dla czego?

Chcesz logicznie? Proszę.

1. Jest za droga

2. Jest zależna od importowanych surowcow.

3. Surowce te sa wyczerpywalne.

4. Nie jest rozwiazany problem przechowywania odpadów.

Stalker Greg , nie osmieszaj sie .,,

1) Pamietaj ze juz niedlugo zaczna sie w unii ograniczenia w emisji CO2, wiec energia atomowa bedzie tansza od tej z wegla.

2) Fakt.

3) Fakt, tak jak i wegiel.

4) Jest rozwiazany juz od dawna. Skladowanie głeboko pod ziemia. W polsce jest okolo 10 lokalizacji gdzie mozliwe jest skladowanie odpadow z elektrowni.

Ponadto :

Zapotrzebowanie na energie elektryczna w polsce rosnie w tempie okolo 3-4% rocznie. Juz niedlugo moze nam braknac mocy wytworczych ( okolo 2020 roku, przy czym te 11 lat to malo na wybudowanie porzadnej elektrowni)

Energia ze zrodel odnawialnych - obecnie kosztuje kilkakrotnie wiecej niz energia z wegla.

Odpady sie zabetonuje, zaleje szkłem, ołowiem, umieści 1km pod ziemią w pokładach soli i beeedzie pan zadoowolonyy....

To dla mnie zadne rozwiazanie. Broń chemiczna po wojnie tez topili w Bałtyku - miało być git. Dla tych którzy topili w wiekszości to juz nie problem.

Limitów CO2 na razie mamy nadmiar i mozemy nimi handlowac.