edde 17.12.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 na obecnym etapie budowy chciałbym wykonać w ścinach szczytowych otwory na przyszłe czerpnię i wyrzutnię, d wyboru mam szczyty położone na:- płn-wsch- płn-zach- płd-wsch- płd-zach które kierunki są optymalne dla "końcówek" wentylacji biorąc pod uwagę zarówno lato i zimę, słońce i wiatr i sam nie wiem co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 17.12.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 na obecnym etapie budowy chciałbym wykonać w ścinach szczytowych otwory na przyszłe czerpnię i wyrzutnię, d wyboru mam szczyty położone na: - płn-wsch - płn-zach - płd-wsch - płd-zach które kierunki są optymalne dla "końcówek" wentylacji biorąc pod uwagę zarówno lato i zimę, słońce i wiatr i sam nie wiem co jeszcze? jeśli chcesz zrobić sobie np dwie czerpnie ścienną i GWC to proponuję ścianę południową na ścienną, wiosną i jesienią będzie ładnie ogrzewana poprzez słoneczko, wyrzutnia, wg mnie nie ma znaczenia , wg mnie nie powinna być z zachodniej strony - w Polsce większość wiatrów jest z zachodu. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 17.12.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 WPolsce przeważnie dominują wiatry z zachodu i dlatego czerpnie powinno umiejscowić się od strony zachodniej eleminuje to że czerpnia do kominka będzie czerpać powietrze a nie zasycać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishka2 18.12.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 WPolsce przeważnie dominują wiatry z zachodu i dlatego czerpnie powinno umiejscowić się od strony zachodniej eleminuje to że czerpnia do kominka będzie czerpać powietrze a nie zasycać o co chodzi z tym kominkiem? Przeciez tu chodzi o czerpnie i wyrzutnie wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej. Proponuje SW na czerpnie, a wyrzutnie po przeciwnej stronie, znaczy NE. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 18.12.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Czy zastanawialiście się nad miejscem montażu czerpni: ściany szczytowa czy grunt - działka. Jeden z instalatorów doradził mi, żeby czerpnia została zainstalowana na poziomie gruntu. Unikniemy w ten sposób np.: - zawiany dym z komina,- dym z ogniska sąsiada,- wszelkie dymne maści, które będą się unosiły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.12.2008 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 to w końcu jak to jest? czerpnia powinna być od zachodu aby przeważające wiatru wiejące z zachodu w nią nawiewały? czy też powinna być na innej ścianie nie narażonej na bezpośrednie silne wiatry? ps. wyrzutnię rozważam też w pionie do góry jednym z kanałów wentylacyjnych murowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.09.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 WitamJestem po montażu reku. Z powodu ograniczonego miejsca w pomieszczeniu gdzie powieszono reku czerpnie skierowano mi na ścianę południową (długosc kanału tylko 0.5m, a wyrzutnie na ścianę północną (długość kanału około 8m). Wydaje mi sie to nieprawidłowe. Poczytałem kilka artykułów i zwykle zalecają czerpnie od północy żeby w lecie wtłaczane powietrze do domu było jak najchłodniejsze. Wydaje mi sie to logiczne bo powietrze w cieniu w lipcu może być nawet kilka stopni chłodniejsze niż te z południowej nagrzanej ściany. Czy to jest podstawa do zamiany miejscami rur na rekuperatorze? JEst to wykonalne bo i tak uzywają elastycznych kanałów, po prostu bede bardziej skręcone. W projekcie mialem czerpnie od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Czerpnię najlepiej zrobić od strony, gdzie nie będzie zasysać dymu w komina sąsiada, z grilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 17.09.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Czerpnia od zachodu... Hmmm, z tymi wiatrami zachodnimi to taka troszkę teoria. W moim rejonie rozkład jest taki, że może i najczęściej wieje z ćwiartki zachodniej, ale też najsłabiej. Mocniejsze wiatry są przeważnie z południa (halny) lub z północnego wschodu. Ja miałem wybór lekko północny wschód vs lekko południowy zachód (ok 20 stopni odchylenia). Po tym, jak zrobiłem elewację, nie miałem już wątpliwości. W słoneczny dzień wzdłuż elewacji zachodniej unosi się powietrze o temperaturze chyba z 50 stopni. Nie chciałbym tego zaciągać do wentylacji. Od równoważenia wiatru mam system constant flow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.09.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Tyle że ja nie mam w promieniu 100m żadnego kopciucha palącego węglem, cała ulica albo gaz albo pompy ciepła. Więc pytam czy czerpnia od południa jest akceptowalna czy mam wzywać fachowców żeby mi zamienili wlot i wylot na rekuperatorze? Chodzi mi jedynie o fakt czy czerpnia od ciepłej strony budynku rzeczywiście spowoduje że w lato będzie jeszcze cieplej w budynku ? Edytowane 17 Września 2017 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 17.09.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Chłodniej nie będzie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Jeśli to nie problem to zamień. Nie będzie cię to męczyć w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.09.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Ja proponuję co niektórym najpierw wsadzić termometr do tej południowej czerpni, zobaczyć co pokazuje i jaki to ma faktyczny wpływ na temperaturę powietrza nawiewanego do pomieszczeń a dopiero potem pisać jakieś zalecenia...Ja z własnego doświadczenia wiem że nie ma to praktycznie żadnego znaczenia na której stronie świata się znajduje a najlepiej aby czerpniami i wyrzutnią znajdowała się na tej samej płaszczyźnie naporu wiatru bo się równoważy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 19.09.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 A jakie masz doświadczenia konkretnie? jak to zmierzyłeś?Przejrzałem instrukcje montażu mojego reku i jest tam napisane że czerpnia powinna być zlokalizowana w mocno zacienionym miejscu od chłodniejszej strony budynku, najlepiej od północy lub północnego wschodu. I tak na zdrowy rozum to dlaczego umiejscowienie od południa miało by nie mieć wpływu? PRzeciez to powietrze nagrzane od słońca na pewno będzie cieplejsze a reku go przeciez nie schłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tj.100 12.11.2024 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2024 Ja mam czerpnie oraz wyrzutnie na ścianie garażowej od strony Południowej i niemal z tym żadnego problemu w lato jak jest lampa to z której by niebyła umieszczona to i tak będzie zaciągać ciepłe powietrze jak liczysz na chłód to Załuż se klimatyzator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts