Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czerpnia i wyrzutnia wentylacji - z której strony świata ?

edde

Recommended Posts

na obecnym etapie budowy chciałbym wykonać w ścinach szczytowych otwory na przyszłe czerpnię i wyrzutnię, d wyboru mam szczyty położone na:

- płn-wsch

- płn-zach

- płd-wsch

- płd-zach

które kierunki są optymalne dla "końcówek" wentylacji biorąc pod uwagę zarówno lato i zimę, słońce i wiatr i sam nie wiem co jeszcze?

na obecnym etapie budowy chciałbym wykonać w ścinach szczytowych otwory na przyszłe czerpnię i wyrzutnię, d wyboru mam szczyty położone na:

- płn-wsch

- płn-zach

- płd-wsch

- płd-zach

które kierunki są optymalne dla "końcówek" wentylacji biorąc pod uwagę zarówno lato i zimę, słońce i wiatr i sam nie wiem co jeszcze?

jeśli chcesz zrobić sobie np dwie czerpnie ścienną i GWC to proponuję ścianę południową na ścienną, wiosną i jesienią będzie ładnie ogrzewana poprzez słoneczko, wyrzutnia, wg mnie nie ma znaczenia , wg mnie nie powinna być z zachodniej strony - w Polsce większość wiatrów jest z zachodu.

Pozdrawiam

Konrad

WPolsce przeważnie dominują wiatry z zachodu i dlatego czerpnie powinno umiejscowić się od strony zachodniej eleminuje to że czerpnia do kominka będzie czerpać powietrze a nie zasycać

:o o co chodzi z tym kominkiem? Przeciez tu chodzi o czerpnie i wyrzutnie wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej.

Proponuje SW na czerpnie, a wyrzutnie po przeciwnej stronie, znaczy NE.

Pozdrawiam

Czy zastanawialiście się nad miejscem montażu czerpni: ściany szczytowa czy grunt - działka.

Jeden z instalatorów doradził mi, żeby czerpnia została zainstalowana na poziomie gruntu. Unikniemy w ten sposób np.:

- zawiany dym z komina,

- dym z ogniska sąsiada,

- wszelkie dymne maści, które będą się unosiły.

Pozdrawiam.

to w końcu jak to jest? czerpnia powinna być od zachodu aby przeważające wiatru wiejące z zachodu w nią nawiewały? czy też powinna być na innej ścianie nie narażonej na bezpośrednie silne wiatry?

ps. wyrzutnię rozważam też w pionie do góry jednym z kanałów wentylacyjnych murowanych

• 8 years później...

Witam

Jestem po montażu reku. Z powodu ograniczonego miejsca w pomieszczeniu gdzie powieszono reku czerpnie skierowano mi na ścianę południową (długosc kanału tylko 0.5m, a wyrzutnie na ścianę północną (długość kanału około 8m). Wydaje mi sie to nieprawidłowe. Poczytałem kilka artykułów i zwykle zalecają czerpnie od północy żeby w lecie wtłaczane powietrze do domu było jak najchłodniejsze. Wydaje mi sie to logiczne bo powietrze w cieniu w lipcu może być nawet kilka stopni chłodniejsze niż te z południowej nagrzanej ściany. Czy to jest podstawa do zamiany miejscami rur na rekuperatorze? JEst to wykonalne bo i tak uzywają elastycznych kanałów, po prostu bede bardziej skręcone. W projekcie mialem czerpnie od północy.

Czerpnia od zachodu... Hmmm, z tymi wiatrami zachodnimi to taka troszkę teoria. W moim rejonie rozkład jest taki, że może i najczęściej wieje z ćwiartki zachodniej, ale też najsłabiej. Mocniejsze wiatry są przeważnie z południa (halny) lub z północnego wschodu.

Ja miałem wybór lekko północny wschód vs lekko południowy zachód (ok 20 stopni odchylenia). Po tym, jak zrobiłem elewację, nie miałem już wątpliwości. W słoneczny dzień wzdłuż elewacji zachodniej unosi się powietrze o temperaturze chyba z 50 stopni. Nie chciałbym tego zaciągać do wentylacji.

Od równoważenia wiatru mam system constant flow...

Tyle że ja nie mam w promieniu 100m żadnego kopciucha palącego węglem, cała ulica albo gaz albo pompy ciepła. Więc pytam czy czerpnia od południa jest akceptowalna czy mam wzywać fachowców żeby mi zamienili wlot i wylot na rekuperatorze? Chodzi mi jedynie o fakt czy czerpnia od ciepłej strony budynku rzeczywiście spowoduje że w lato będzie jeszcze cieplej w budynku ? Edytowane przez dwiecegly

Ja proponuję co niektórym najpierw wsadzić termometr do tej południowej czerpni, zobaczyć co pokazuje i jaki to ma faktyczny wpływ na temperaturę powietrza nawiewanego do pomieszczeń a dopiero potem pisać jakieś zalecenia...

Ja z własnego doświadczenia wiem że nie ma to praktycznie żadnego znaczenia na której stronie świata się znajduje a najlepiej aby czerpniami i wyrzutnią znajdowała się na tej samej płaszczyźnie naporu wiatru bo się równoważy...

A jakie masz doświadczenia konkretnie? jak to zmierzyłeś?

Przejrzałem instrukcje montażu mojego reku i jest tam napisane że czerpnia powinna być zlokalizowana w mocno zacienionym miejscu od chłodniejszej strony budynku, najlepiej od północy lub północnego wschodu. I tak na zdrowy rozum to dlaczego umiejscowienie od południa miało by nie mieć wpływu? PRzeciez to powietrze nagrzane od słońca na pewno będzie cieplejsze a reku go przeciez nie schłodzi.

• 7 years później...