szczukot 19.12.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 WitamWłaśnie w mieszkanu zalało mi łazienkę. Z nieznanych przyczyn pralka nie wyłączyła pobierania wody i się przelewało. Na szczęście byłem w chacie i jakoś zdążyłem się uratować. Ale ...Od razu pomyslałem, że w noym domku przydałoby się zrobic kratki ściekowe w łazienkach na takie przypadki. Macie/robicie coś takiego ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 19.12.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Dobre zabezopieczenie, z tym że wiąże sie to z estetyką żeby uzyskać spad do owej kratki, chętnie również zobacze czy ktoś ma coś takiego i jak to wygląda.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.12.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 myslalem o tym,ale....wyglada ,jak w pralni,zenujaco lekuchno...poza tym,nalezy pamietac o dolewaniu wody do syfonu,gdyz posmiergiwac moze...poza tym....niby moze przydatne przy myciu podlogi,takim ostrym,ale...wyglada to w ladnej lazience nijako,no i to siedlisko bakteryjek...a wiec odpuscilem sobie...i nie zaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 19.12.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 http://www.tece.pl/galeria/drainline02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.12.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dosc drogi odplywik ,ale ladny....ale do pralki,zal jakos dawac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 19.12.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dosc drogi odplywik ,ale ladny....ale do pralki,zal jakos dawac.... Bo to odplyw do natrysku Odplyw mozna schowac np. za pralka, pod wanna, pod wiszaca miska WC. Wiele zalezy od rozplanowania lazienki. Kratka w "widocznym" miejscu oczywiscie gustowna i nierzucajaca sie w oczy. Nie przejmowalbym sie zbytnio nachyleniem podlogio poniewaz wystarczy nieduzy odchyl od poziomu, w koncu mowimy o zabezpieczeniu od nieszczesnego wycieku a nie laniu wody cala srednica rury pod cisnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.12.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 tylko problem może być kiedy ta schowana kratka będzie wysychać a przez to ukrycie pod pralka czy wanną zalewanie syfonu do przyjemności należeć nie będzie (no chyba ze kontrolowany przeciek z pralki raz w mesiącu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.12.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Albo z innej mańki: zrobić zawór główny wody z siłownikiem (przyda się np do odcinania wody gdy wychodzimy z domu i uzbrajamy alarm) i zastosować przekażnik zalania-czyli czujnik wody gdzieś na podłodze. Przekaźników może być kilka w różnych pomieszczeniach. I w razie awarii centralka zakręca wodę i np wyłacza prąd i włacza alarm czy tam powiadomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.12.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 to moze pralke podlaczyc do alarmu,niech wyje,jak zacznie sama wirowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.12.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 niestety nie zadziała gdy np. wyleje się woda z napełnionej wanny przez nieszczelność syfonu, wąż odpływowy pralki spadnie na podłogę itp. odcięcie wtedy nic nie zdziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.12.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 niestety nie zadziała gdy np. wyleje się woda z napełnionej wanny przez nieszczelność syfonu, wąż odpływowy pralki spadnie na podłogę itp. odcięcie wtedy nic nie zdziała Fakt. No ale przynajmniej jakieś zabezpieczenie dla tych co kratki w podłodze dać już nie mogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wingerman 19.12.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 tylko problem może być kiedy ta schowana kratka będzie wysychać a przez to ukrycie pod pralka czy wanną zalewanie syfonu do przyjemności należeć nie będzie (no chyba ze kontrolowany przeciek z pralki raz w mesiącu ) No mylisz sie. Mialem wlasnie taka kratke w domu w ktorym mieszkalem kilka lat temu. Byla schowana pod wanna (na boku podciecia na stopy) wystarczylo raz na tydzien czy nawet dluzej wlac kubek wody pod wanne w tamto miejsce i po sprawie, wlewanie praktycznie w kratke ktora byla niewidoczna z zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.12.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 widzisz, ja chciałbym dążyć do jak najbardziej bezobsługowych instalacji a nie lataniem co tydzień z kubkiem pod wannę, to nie dla mnie, zresztą nie raz bym zapomniał i dopiero smród by mi przypominał, i dlatego patrze z tego a nie innego punktu widzenia.. poza tym: wciągu mego (niekrótkiego już) życia nie spotkałem się osobiście z zalaniem łazienek, które użytkowałem... więc ja chyba podejmę to ryzyko (choć jak na razie mam możliwośc wykonania kratki) a jeśli juz to też proponowałbym łazienkę z prysznicem nie z brodzikiem tylko z odwodnieniem liniowym, odwodnienie to będąc częścią prysznica może robić tez za kratkę przy poprawnie wykonanej podłodze, i wcale nie musi być to dużych spadków, zresztą przed powodzią uratuje juz nawet poziom w łazience, nadmiar wody spłynąłby do odwodnienia, a 2-3mm wody porządnie wykonanej łazienki nie zniszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 19.12.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 ... żeby uzyskać spad do owej kratki... W kotłowni dałem kratkę na wszelki wypadek, ale oczywiście o spadku już nie pomyślałem. Jak wylała mi się z wiadra woda to popłynęła wszędzie tylko nie do kratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian z wrocka 20.12.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witamja mam takie kratki właściwie w każdym punkcie przyłaczenia wody tzn.łazienka, kotłownia, pom gosodarcze i kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 20.12.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam ja mam takie kratki właściwie w każdym punkcie przyłaczenia wody tzn. łazienka, ................ kuchnia w kuchni na środku czy pod szafkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.12.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 U mnie w pralni pod pralką zamontowałem kratkę ściekową - oczywiście nie zapomniałem o odpowiednich spadkach przy układaniu ceramiki na podłodze - ale nie ma się co czarować, jak pękłaby rura lub zawór i woda lałaby się do pralni pod pełnym ciśnieniem / u mnie ciśnienie wody w instalacji wewnętrznej 3 bary / to nie ma szans żeby ta kratka odebrała cały napływ wody ... No ale odpływ jest - w przypadku przecieków lub wycieków na pewno spełni swoją rolę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witam ja mam takie kratki właściwie w każdym punkcie przyłaczenia wody tzn. łazienka, ................ kuchnia w kuchni na środku czy pod szafkami ? - na pewno na środku kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.12.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 http://www.tece.pl/galeria/drainline02.jpg - piękny odpływ liniowy - ale do zastosowania przede wszystkim w łazienkach przy natryskach/prysznicach ... No i cena zapewne też piękna - jak ja interesowałem się takowym odpływem do mojej łazienki - odpływ liniowy VIEGA Visign - to koszt metrowego odcinka takiego odpływu kształtował się na poziomie 1 kpln ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 20.12.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 A jak w takiej kratce wyschnie woda w syfonie to smród gwarantowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts