Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalało mi łazienkę :(

Recommended Posts

Witam

Właśnie w mieszkanu zalało mi łazienkę. Z nieznanych przyczyn pralka nie wyłączyła pobierania wody i się przelewało. Na szczęście byłem w chacie i jakoś zdążyłem się uratować.

Ale ...

Od razu pomyslałem, że w noym domku przydałoby się zrobic kratki ściekowe w łazienkach na takie przypadki. Macie/robicie coś takiego ?

Fantom

myslalem o tym,ale....wyglada ,jak w pralni,zenujaco lekuchno...poza tym,nalezy pamietac o dolewaniu wody do syfonu,gdyz posmiergiwac moze...poza tym....niby moze przydatne przy myciu podlogi,takim ostrym,ale...wyglada to w ladnej lazience nijako,no i to siedlisko bakteryjek...a wiec odpuscilem sobie...i nie zaluje :-)

dosc drogi odplywik ;-),ale ladny....ale do pralki,zal jakos dawac....

Bo to odplyw do natrysku :)

Odplyw mozna schowac np. za pralka, pod wanna, pod wiszaca miska WC. Wiele zalezy od rozplanowania lazienki. Kratka w "widocznym" miejscu oczywiscie gustowna i nierzucajaca sie w oczy.

Nie przejmowalbym sie zbytnio nachyleniem podlogio poniewaz wystarczy nieduzy odchyl od poziomu, w koncu mowimy o zabezpieczeniu od nieszczesnego wycieku a nie laniu wody cala srednica rury pod cisnieniem. :)

Albo z innej mańki: zrobić zawór główny wody z siłownikiem (przyda się np do odcinania wody gdy wychodzimy z domu i uzbrajamy alarm) i zastosować przekażnik zalania-czyli czujnik wody gdzieś na podłodze. Przekaźników może być kilka w różnych pomieszczeniach. I w razie awarii centralka zakręca wodę i np wyłacza prąd i włacza alarm czy tam powiadomienie.

tylko problem może być kiedy ta schowana kratka będzie wysychać a przez to ukrycie pod pralka czy wanną zalewanie syfonu do przyjemności należeć nie będzie (no chyba ze kontrolowany przeciek z pralki raz w mesiącu :) )

No mylisz sie.

Mialem wlasnie taka kratke w domu w ktorym mieszkalem kilka lat temu.

Byla schowana pod wanna (na boku podciecia na stopy) wystarczylo raz na tydzien czy nawet dluzej wlac kubek wody pod wanne w tamto miejsce i po sprawie, wlewanie praktycznie w kratke ktora byla niewidoczna z zewnatrz.

widzisz, ja chciałbym dążyć do jak najbardziej bezobsługowych instalacji a nie lataniem co tydzień z kubkiem pod wannę, to nie dla mnie, zresztą nie raz bym zapomniał i dopiero smród by mi przypominał, i dlatego patrze z tego a nie innego punktu widzenia..

poza tym: wciągu mego (niekrótkiego już) życia nie spotkałem się osobiście z zalaniem łazienek, które użytkowałem... więc ja chyba podejmę to ryzyko (choć jak na razie mam możliwośc wykonania kratki)

a jeśli juz to też proponowałbym łazienkę z prysznicem nie z brodzikiem tylko z odwodnieniem liniowym, odwodnienie to będąc częścią prysznica może robić tez za kratkę przy poprawnie wykonanej podłodze, i wcale nie musi być to dużych spadków, zresztą przed powodzią uratuje juz nawet poziom w łazience, nadmiar wody spłynąłby do odwodnienia, a 2-3mm wody porządnie wykonanej łazienki nie zniszczą

U mnie w pralni pod pralką zamontowałem kratkę ściekową - oczywiście nie zapomniałem o odpowiednich spadkach przy układaniu ceramiki na podłodze - ale nie ma się co czarować, jak pękłaby rura lub zawór i woda lałaby się do pralni pod pełnym ciśnieniem / u mnie ciśnienie wody w instalacji wewnętrznej 3 bary / to nie ma szans żeby ta kratka odebrała cały napływ wody ...

No ale odpływ jest - w przypadku przecieków lub wycieków na pewno spełni swoją rolę .

http://www.tece.pl/galeria/drainline02.jpg

- piękny odpływ liniowy - ale do zastosowania przede wszystkim w łazienkach przy natryskach/prysznicach ...

No i cena zapewne też piękna - jak ja interesowałem się takowym odpływem do mojej łazienki - odpływ liniowy VIEGA Visign - to koszt metrowego odcinka takiego odpływu kształtował się na poziomie 1 kpln ...