cubus2 27.12.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Witam, jak w temacie, może się ktoś orientuje? Mam możliwość "zakupienia" pięknego końskiego "obornika", celem użycia go JAKO NAWOZU oczywiście. Nie wiem tylko czy gra warta świeczki, czy taki nawóz zakwasza ziemię? Jakie rośliny to polubią? (tuje?, rododendrony?, hortensje? a może inne?). Dziękuję i pozdrawiam, w nagrodę oferuję jeden "tobołek" nawozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 27.12.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Pieczarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.12.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Musi być dobrze przekompostowany ze słomą, inaczej popali rośliny. Pod rośliny nadaje się koński obornik usuwany po produkcji pieczarek. A świeży pod pieczarki lub uprawę warzyw na balach (daje wysoką temperaturę podłoża)Taki rozłożony doskonały jest po róże, które są bardzo ,,żarłoczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 28.12.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Ja kiedyś dostałam świeży "obornik" koński, miał ze dwa miesiące, świetny nawóz podobnie jak krowi, moich roślin nie popalił, porównaj skład NPK i innych składników np w tym linku http://www.wsa.edu.pl/baza/skrypty/1_6.html wg literatury - lepszy od świeżego jest jedno, dwuletni, ale już taki paroletni wg mnie to chyba ma już mało azotu może ktoś mądry się wypowie Jeśli jest świeży to nawet teraz jeśli warunki pogodowe pozwalają przekop i przykryj cienką warstwą ziemi max 10,12 cm, ok. 4-5 kg obornika/metr kw., praktycznie na głębokość łopaty i ze 4 płaskie łopaty obornika na metr kw. albo można zrobić kompost układając warstwami - rodzima ziemia, warstwa obornika itd i na wiosnę gotowy, A jeżeli jest taki zleżały wysuszony to potraktuj go jak kompost na wiosnę i warto chyba pehametrem zbadać jego odczyn A co do zakwaszania, trochę zakwasza, przeważnie ma pH 5-6, powinieneś wiedzieć jakie pH ma twoja ziemia z którą wymieszasz, zakwasza przede wszystkim ściółka z kory, igliwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Obornik nie jest wazny dla ogrodu ze wzgledu na zawartośc skladników pokarmowych. O wiele lepiej zbilansowane są nawozy mineralne.Obornik natomiast ma za zadanie wzbogacic glebe w próchnicę. Prochnica powoduje lepsze stosunki powietrzno-wodne w glebie, lepiej magazynuje wodę, lepiej współpracuje z mikroogranizmami, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 29.12.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Elfir z tego jest zrobiony mój ulubiony kawałek ogrodu /Chelsea Flower Show/ http://media.canada.com/b17a5268-e809-4db2-a84b-06fc4c00d03e/71008426.jpg na mineralnych tak by nie wyrosło nie wspomnę o winnicach w Prowansji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus2 29.12.2008 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Dusia, o jacie!!!! Napisz więcej. Co to?????? Na czym to?????? Trudne to????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 30.12.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 niby taki gó....y temat ... zielona dama ... specjalna konstrukcja bo musiała być przetransportowana ... nie http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/pop_ups/06/uk_enl_1148380714/img/1.jpg a to przygotowana dla niej altanka http://www.4headgarden.co.uk/images/stumpery.gif tu jest strona z wystawy z wykazem roślin a ten tobołek to duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubus2 01.01.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Dusia, a ja i tak nie wierzę, że to zasługa g...a jakieś tam zdjęcie wkleiłaś, piękne jest, owszem, ale nie wiem, jak to nawiązuje do tematu. Pokaż jak to było robione. Kroczek po kroczku. Tobołek będzie, jaki chcesz, ale tobołek miał być "za coś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts