Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do jakich roślin dobre jest KOŃSKIE G...O ? ;-)

Recommended Posts

Witam,

jak w temacie, może się ktoś orientuje?

Mam możliwość "zakupienia" pięknego końskiego "obornika", celem użycia go JAKO NAWOZU oczywiście.

Nie wiem tylko czy gra warta świeczki, czy taki nawóz zakwasza ziemię? Jakie rośliny to polubią? (tuje?, rododendrony?, hortensje? a może inne?).

Dziękuję i pozdrawiam,

w nagrodę oferuję jeden "tobołek" nawozu ;-)

Musi być dobrze przekompostowany ze słomą, inaczej popali rośliny. Pod rośliny nadaje się koński obornik usuwany po produkcji pieczarek. A świeży pod pieczarki lub uprawę warzyw na balach (daje wysoką temperaturę podłoża)

Taki rozłożony doskonały jest po róże, które są bardzo ,,żarłoczne"

Ja kiedyś dostałam świeży "obornik" koński, miał ze dwa miesiące, świetny nawóz podobnie jak krowi, moich roślin nie popalił, porównaj skład NPK i innych składników np w tym linku

http://www.wsa.edu.pl/baza/skrypty/1_6.html

wg literatury - lepszy od świeżego jest jedno, dwuletni, ale już taki paroletni wg mnie to chyba ma już mało azotu :roll: może ktoś mądry się wypowie

Jeśli jest świeży to nawet teraz jeśli warunki pogodowe pozwalają przekop i przykryj cienką warstwą ziemi max 10,12 cm, ok. 4-5 kg obornika/metr kw., praktycznie na głębokość łopaty i ze 4 płaskie łopaty obornika na metr kw.

albo można zrobić kompost układając warstwami - rodzima ziemia, warstwa obornika itd i na wiosnę gotowy,

A jeżeli jest taki zleżały wysuszony to potraktuj go jak kompost na wiosnę i warto chyba pehametrem zbadać jego odczyn

A co do zakwaszania, trochę zakwasza, przeważnie ma pH 5-6, powinieneś wiedzieć jakie pH ma twoja ziemia z którą wymieszasz, zakwasza przede wszystkim ściółka z kory, igliwia

Obornik nie jest wazny dla ogrodu ze wzgledu na zawartośc skladników pokarmowych. O wiele lepiej zbilansowane są nawozy mineralne.

Obornik natomiast ma za zadanie wzbogacic glebe w próchnicę. Prochnica powoduje lepsze stosunki powietrzno-wodne w glebie, lepiej magazynuje wodę, lepiej współpracuje z mikroogranizmami, itd.

niby taki gó....y temat ...:D

zielona dama ... specjalna konstrukcja bo musiała być przetransportowana ... nie

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/pop_ups/06/uk_enl_1148380714/img/1.jpg

a to przygotowana dla niej altanka

http://www.4headgarden.co.uk/images/stumpery.gif

tu jest strona z wystawy z wykazem roślin

a ten tobołek to duży? :D