Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co mi schrzanili z tym dachem?

mieczotronix

Recommended Posts

Ihaa, ihaa, ihhaahaaa!

Witaj Sir Seldric! :wink:

Zarżałem radośnie, gdyż Twój post to miód na moją duszę utrudzoną! Cały dzisiejszy dzień poswiecilem zagadnieniu: czy potaniac produkty czy nie :)) Wprawdzie branża diametralnie różna, ale bestia konsument :evil: pozostaje!

Owóż ja jestem zdania, że nie potaniać. To znaczy nie kosztem JAKOSCI. Właśnie przekonałem pewne szacowne gremium, że warto przemysleć kwestie zmniejszenia ceny kosztem MARŻY jednostkowej, z załozeniem, że wzrost sprzedaży tej korzystnej oferty pozwoli zachować GLOBALNĄ wartość tejze marży... :lol:

Co do jednego się zgadzam: Maxi Classic, to piękna, powtarzam: piękna blacha. Do tego stopnia, że zdecydowalem się na nią POMIMO szczegółowego zapoznania się z przypadkiem kol. Mieczotronixa.

Poza tym, ze piękna, to podejrzewam, ze za chwilę bedzie cholernie na fali :D Przy obecnych tryndach na pseudostarocia, supernowoczesne pokrycie udajace stare (ok.: twórczo wariacjujące na tematy tradycyjne :wink: ) musi być hitem. Masz pojęcie ile nowych dworków powstało a ile powstanie? wszystkim będzie do twarzy w Maxi Classicu! Widzę ile samochodów od niechcenia zwalnia przed moją bramą a ilu ludzi niedbale zapuszcza żurawia... A jakie było poruszeństwo wśród dekarzy, a ilu zapowiedziało się, że obejrzy. Krótko: zainteresowanie jest wielkie - i strach przed kompromitacją jeszcze większy. Zatem i potencjał produktu - spory - trzeba tylko dopracować go technicznie i technologicznie i nauczyć fachowców obsługi.

A moje roczne zainteresowanie tym produktem (w tym: od 5 m-cy w praktyce) przekonuje mnie, że szacowne Ruukki machnęło tzw. babola przy wprowadzeniu na rynek :oops:

A nie warto było pokryć kilka Bardzo Opiniotwórczych Budynków, co to ludziska się gapią? i to pokryć dobrze? i to dobrą blachą? Niech się ludziska dziwują! niech mlaczczą i "zazdraszczają" i narzekają że drogie. I bedą kupować. Ja za krycie zapłaciłem o 5zł z m2 więcej niż standard. Był to koszt stresu i nauki ekipy. Pewnie i dla mnie i dla Ruukki (i w konsekwencji dla dekarza też) lepiej byłoby, żebym zapłacił o 5 pln/m2 wiecej za prawidłowo przygotowaną (jw.) blachę+technologię, a mniej za ułozenie.

Nie uważasz? wg mnie przychodzi ten czas, że drogie zaczyna byc na fali i to w coraz szerszych kręgach...

Pewnie trzeba było trochę poczekać, zgoda - szkoda, że ktos w ruukkim nie wytrzymał presji czasu :-?

• Odpowiedzi 306
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja dodam - bo pasuje do tematu - jak ktoś będzie miał okazję niech obejrzy zachodnią elewacje (tą przy "bazie" Polskiego Ekspresu") nowego budynku ("Złote Tarasy" ??) przy Centralnym w Warszawie.

Elementy "małoformatowe" w porównaniu z dachowymi a sciana wygląda jakby przed montażem, arkusze spadły z wagonów.

Alemoże się nie znam i tak ma być :wink: .

Pozdrawiam

Co do złotych tarasów

To z tego co się oriętuję to jest Aluminium układane na rąbki i faktycznie ostrawo faluje , ale ten materiał kosztuje ok 60 PLN za samą blachę a do tego jeszcze montaż robiony pewnie przez Austryjacką ekipę to już daje ze 150 a pomimo to faluje.

Co do marketingu to zgadzam sie jm że taki trend idzie i że po 15 latach szaleństwa i rewolucji w branży przychodzi czas na wyprostowanie głupot które się nadziały przez te lata

A oczywiście najwiekszą głupota są chasła "Najlepsza jakość za rozsądną cenę", jak coś jest najlepsze to musi by ć najdroższe i koniec.

A swoją drogą jm jak byś był zainteresowany to słyszałem za Ruukki bedzie szukać ludzi :-)

pozdrawiam

• 4 months później...

Sam nie wiem czy dobrze że zanalazłem ten wątek :roll: :)

Wczoraj już zdecydowaliśmy się z żoną na tę blachę, a dziś po przejrzeniu tego wątku mam wątpliwości czy "moi" dekarze sobie z tym poradzą?

Na folderach ruukki wygląda super.

Czy na prawdę trzeba zainwestować w tę grubszą tzn 0,6 mm?

Czy ktoś ma jakieś "nowe" doświadczenia z tą blachą?

Nie mam nowych doświadczeń, tylko furt te same :lol: i powiem: trzeba!

Moja blacha mimo, że bardzo starannie układana jest dość istotnie pofalowana (rymło się :D ) i dzis sam bym zainwestował w 0,6 mm. Z drugiej strony podobno falowanie blachy płaskiej jest b. trudne do całlkowitego wyeliminowania - trochę jest o tym w tym wątku.

Tym nie mniej ja załozyłem sobie, że blacha mi się podoba i tej wersji się trzymam (i to bez trudu :lol: )

Weź swoich blacharzy na inspekcję jakiejś trefnej realizacji, np. obejrzyj z nimi dach w dworku w Mościbrodach par. Wiśniew i omów z nimi błędy wspomnianej realizacji oraz co zamierzają zrobić, żeby ich uniknąć na Twoim dachu i juz bedziesz wiedział, czy sobie dadzą radę :roll:

Pozdrawiam

• 3 months później...
  • 3 years później...

Cześć Mieczotronix i Inni

Bardzo ciekaw jestem, jak tam wasze dachy z Maxi Classica?

U mnie - bez zastrzeżeń. W zeszłym roku po wichurach minimalnie poderwało mi jeden z pasów blachy - przy łączeniu w połowie połaci,na długości kilkunastu cm wysunął się z zamka i zaczął delikatnie odstawać - bez utraty szczelności. Rozszczelniło się również uszczelnienie silikonem obróbki jednego z kominów. Ekipa wykonawców poradziła sobie z problemami w pół godziny - w ramach gwarancji.

Dach nadal cieszy oczy.

I zgodnie z przewidywaniami pokryć tego typu - coraz więcej :)

Pozdrawiam