Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Mam pytanko, jakie kupujecie filtry do janka? Chodzi o grubość aby weszła w ramkę. EU4 są w rużnych grubościach tj, 1cm, 1,5cm , 1,8cm. Myślałem o tym pierwszym. Swoją drogą wymiana filtrów w janku nie jest dobrze przemyślana.

Witam,

kolego autorus czy kupiłeś odpowiedni materiał do filtra?

Możesz podzielić się informacjami ewentualnie gdzie kupiłeś?

Dziękuje za pomoc.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie będzie indukcja więc nie będzie problemu z tłuszczem, który osadza się wszędzie od spalaniu gazu, ale jednak tłuszcz od gotowania zawsze idzie w górę. Dlatego kangaxx dobrze prawi! Anemostat w kuchni ma mniejsza moc niż okap, ale też zaciąga syf z gotowania.

O ile się orientuję "problem z tłuszczem" nie zależy od systemu podgrzewania potraw (indukcja, gaz, płyta elektryczna, itp.). A zatem mimo "indukcji" będzie problem z tłuszczem. Wiem bo mam indukcję :) Tłuszcz nie osadza się również od spalania gazu.

Problem z tłuszczem będzie zawsze podczas jego podgrzewania i bez okapu z filtrem tłuszczowym ciężko się obejść. Taki okap nie musi być podłączony do wentylacji, można dołożyć filtry węglowe żeby dodatkowo pochłaniał zapachy, potem powietrze wraca na kuchnię i spokojnie może lecieć do WM, bez żadnego wpływu na jej pracę.

Zastanawia mnie kwestia zwiększania mocy GW na czas pobytu gości. Czy to wynika z dążenia do ideału jeśli chodzi o jakość powietrza w domu? Czyżby GW dostarczała min. ilość powietrza jedynie dla danej ilości osób i każdy gość powoduje, że się zaczynamy dusić? :p

Edytowane przez Andrzej19699

@byry007

Nie jestem pewien ale przy kuchence gazowej moze byc problem z odbiorem kominiarskim

jak nie bedzie wywietrznika grawitacyjnego, a okap jesli z wyrzutem na zewnatrz to wpiety o oddzielny kanal

nie wiem jak to rozwiazac przy WM i gazie, jak mam indukcje i okap z filtrem weglowym

a anemostat w poblizu okapu.

Kuchenka gazowa pobiera powietrze do spalania z otoczenia, spaliny oddaje również do otoczenia i w związku z tym rodzaj zastosowanej wentylacji NIE MA WPŁYWU na jej działanie. Przy wentylacji mechanicznej ZABRONIONE JEST korzystanie z wentylacji grawitacyjnej do kuchenki.

Kominiarz NIE ODBIERZE wentylacji, jeśli w domu z WM ktoś sobie wybije kratkę WG do kuchenki.

Zrozumiano raz a dobrze?

Już się zmieniło.

Odbioru wentylacji wcale nie musi dokonywać mistrz kominiarski.

1. Jeśli wentylacja jest zgodna z projektem (a powinna być z przyczyn "prawnych"), kominiarz może jedynie potwierdzić "drożność" kominów, a nie sposób wentylacji bo nie ma do tego uprawnień.

2. Odbiór kominów może tez być dokonany przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi.

3. Odbiór wentylacji, zwłaszcza mechanicznej powinien być dokonany (jeśli urząd tego wymaga) przez osoby z uprawnieniami budowlanymi w zakresie :

4. Przez uprawnienia budowlane odpowiednie do dokonywania kontroli stanu technicznego przewodów kominowych i wentylacyjnych, rozumie się uprawnienia, które upoważniają ich posiadacza do projektowania lub kierowania robotami budowlanymi w specjalności konstrukcyjno – budowlanej oraz uprawnienia do projektowania lub kierowania robotami budowlanymi w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń wodociągowych i kanalizacyjnych, cieplnych, wentylacyjnych i gazowych, w zależności od zakresu posiadanych uprawnień

. Osoby posiadające stosowne uprawnienia w ograniczonym zakresie (kubatura do 1.000m3), mogą przeprowadzać kontrole stanu technicznego przewodów kominowych i wentylacyjnych tylko w obiektach wchodzących w zakres tych uprawnień.

5. Podstawa prawna: Prawo Budowlane art. 62. pkt.6 - warto też rzucić okiem na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU1) z dnia 11 września 2014 r. w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie § 14 pkt. 3 i 4, oraz zał. nr.3 poz. 10.

Robię kilkadziesiąt instalacji rocznie, ostatni raz z problemem odbioru WM przez kominiarza spotkałem się około 2009 roku, lub jakoś tak tuż po zmianie przepisów.

Gdy kominiarz robił problem, miałem na pamięć wyuczone nowe artykuły dotyczące WM, i grzecznie przez telefon wyjaśniałem, że przepisy się właśnie zmieniły.

Kominiarz wtedy również grzecznie odpowiadał że dziękuje, sprawdzi i nigdy problemu nie było.

Ale to się działo z 6 lat temu, dawno już wyleciały mi z głowy numery paragrafów, bo od 6-ciu lat żaden z moich klientów nie miał już problemów z kominiarzami.

Tak sobie myślę, że pewnie zależy to od rejonu - moja firma działa wyłącznie lokalnie (zachodnia Małopolska i wschodni Śląsk), i widocznie lokalna izba kominiarska czy co oni tam mają solidnie podchodzi do kwestii edukacji własnych kominiarzy i dlatego też nie mam od wielu lat głupich pytań.

Panowie, jak radzicie podejść do formalności w sytuacji, gdy w projekcie mam went. grawitacyjną a robię mechaniczną (projekt własny)? @HenoK, @sSiwy12, czy zmiany o których wspominacie jakoś to upraszczają? W domu jest gaz, kocioł kondensat 12kW z kominem koncentrycznym przez ścianę, w kuchni indukcja (choć w projekcie mam kuchenkę gazową).

Czy powinienem szukać przyjaznego projektanta który rzuci okiem na mój projekt i (jeśli jest OK) go podbije? Mój kierownik budowy ma do mnie pełne zaufanie (widocznie się już wykazałem wielokrotnie) , ale czy on ma tutaj coś do gadania?

W internecie znajduję taki tekst: "Projekty instalacji sanitarnych w domach jednorodzinnych nie wymagają pieczęci i uprawnień do projektowania bez ograniczeń.". Hmm...

Edytowane przez grzeniu666

Panowie, jak radzicie podejść do formalności w sytuacji, gdy w projekcie mam went. grawitacyjną a robię mechaniczną (projekt własny)? @HenoK, @sSiwy12, czy zmiany o których wspominacie jakoś to upraszczają? W domu jest gaz, kocioł kondensat 12kW z kominem koncentrycznym przez ścianę, w kuchni indukcja (choć w projekcie mam kuchenkę gazową).

Czy powinienem szukać przyjaznego projektanta który rzuci okiem na mój projekt i (jeśli jest OK) go podbije? Mój kierownik budowy ma do mnie pełne zaufanie (widocznie się już wykazałem wielokrotnie) , ale czy on ma tutaj coś do gadania?

W internecie znajduję taki tekst: "Projekty instalacji sanitarnych w domach jednorodzinnych nie wymagają pieczęci i uprawnień do projektowania bez ograniczeń.". Hmm...

Za sprawę zgodności budowy z projektem odpowiada kierownik budowy. Jeżeli takie zmiany wprowadziłeś, to powinien je potwierdzić projektant adaptujący Twój projekt do warunków miejscowych (branża sanitarna) z zaznaczeniem, że są to zmiany nieistotne. Prawidłowo powinien to zrobić przed wykonaniem tych zmian.

Jeśli tego nie zrobisz, narazisz kierownika budowy na potwierdzenie nieprawdy.

dzięki @HenoK za opinię.

Czy zmianę WG na WM (i ew. projekt WM) musi wpisywać jakiś specjalny branżysta, czy może to być mój kiero? Pomijając zgodę i info dla projektanta PB (o tym niżej).

Było to dawno, projekt indywidualny, ale wydaje mi się że zaznaczałem zamiar zmiany wentylacji (na WM) i prosiłem o w miarę możliwości zgodę na to. W projekcie w opisie mam m.in.:

"Dopuszczalne odstępstwa od projektu. Właściciel praw autorskich wyraża zgodę na wszelkie zmiany wprowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisam i technicznymi i za pośrednictwem osób do tego uprawnionych o ile zostanie poinformowany przed ich wprowadzeniem. Zgodnie z art.36a p.6 prawa budowlanego istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

- zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

- charakterystycznych parametrów obiektu: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

- zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne;

- zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

- ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu,

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

Projektant wprowadzający zmiany dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia.

Nieistotne odstąpienia należy odnotować w dzienniku budowy."

"Kominy. Komin zaprojektowano jako koncentryczny przewód spalinowo-powietrzny."

"Wentylacja pomieszczeń i odprowadzenie spalin. Spaliny z kotła gazowego jednofunkcyjnego kondensacyjnego typ EcoTEC VC 186/3-5 firmy Valliant o mocy 19,5 kW z zamkniętą komorą spalania, odprowadzane będą poprzez koncentryczny przewód spalinowo-powietrzny Ø80/Ø125, zamontowany w ścianie zewnętrznej na wysokości 2,5m nad terenem. W pomieszczeniu gospodarczym, gdzie będzie zainstalowany kocioł gazowy oraz w pomieszczeniu kuchni, gdzie będzie zainstalowana kuchenka gazowa, zaprojektowano wentylację wywiewną grawitacyjną."

Chyba muszę się wybrać do kierownika to omówić...

Chyba muszę się wybrać do kierownika to omówić...

Nie do kierbuda, tylko do projektanta, który będzie (ewentualnie) adaptował ten projekt.

Chyba, że kierbud ma uprawnienia do projektowania.

dopisałem:

Doprecyzuję. Chodzi tu o dokonanie zmiany w sposobie wentylacji budynku, naniesione przez "głównego" projektanta w/na projekcie budowlanym.

Edytowane przez sSiwy12

Ja w projekcie miałem zapis:

Na rysunkach linią przerywaną zaznaczono jedynie możliwość wykonania wentylacji mechanicznej z rekuperacją. W przypadku zastąpienia

zaprojektowanej wentylacji grawitacyjnej mechaniczną, należy zlecić odrębny projekt uprawnionemu projektantowi.

Później złożyłem w starostwie projekt WM i dostałem decyzje zmieniającą PnB.

Później złożyłem w starostwie projekt WM i dostałem decyzje zmieniającą PnB.

Pacz Pan, a gdyby ktoś pomyślał (architekt, projektant) i zakwalifikował zmianę jako nieistotną, to wystarczyłoby nanieść odpowiednie poprawki na projekcie - bez zmiany PnB.

Witam

Wszędzie widzę info ile cetrale biorą prądu podczas pracy na biegach natomiast nie mogę znaleźć informacji ile Wasze reku biorą prądu pomiędzy strefami tj. podczas przerwy? Ktoś robił pomiary?

Pozdr

NMRK

Podczas jakiej przerwy ?

Wskazana jest praca centrali wentylacyjnej przez cały czas. Zmienia się tylko wydajność (biegi) w zależności od potrzeb.