arrow00 22.11.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam,wentyle włączałem pojedynczo ale nie słyszałem różnicy w działaniu.Niestety nie miałem dziś zbyt wiele czasu i nagrałem tylko działającego Janka 350 DC na 2 i 5 biegu.Nagrywałem komórką z odległości około 50 cm od reku.Praca na 2 biegu:http://k003.kiwi6.com/hotlink/dcrd71b8r8/janek_350_dc_2bieg.mp4Start i praca na 5 biegu:http://k003.kiwi6.com/hotlink/7l2903sztf/janek_350_dc_5.mp4Posłuchajcie proszę i dajcie znać czy tak jest ok czy coś nie tak z wentylami. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 22.11.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Czy to szumienie słychać tylko przy reku czy też przenosi się poprzez rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrow00 22.11.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Czy to szumienie słychać tylko przy reku czy też przenosi się poprzez rury? Szumu nie słychać. Jedyne co to jest problem z tym burczeniem. Ale tak jak pisałem nie przenosi tak bardzo przez rury - choć trochę to słychać. Mam sufit drewniany, który działa jak membrana i od drugiego biegu w górę słychać pracę reku praktycznie w całym domu. Choć nie jest to takim problemem w ciągu dnia bo dochodzą inne dźwięki i tego nie słychać, to w nocy spać mogę tylko gdy reku jest ustawiony na minimum. Myślę że zmiana posadowienia reku powinna pomóc. Zrobię w weekend taką kanapkę - deska/wełna/deska/wełna/deska i na tym go postawię. Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Nie rób kanapki tylko centrala do serwisu.To jest to samo buczenie jak w 500-tce którą montowałem niedawno. Zauważ że to buczenie nie jest skutkiem wady mechanicznej, włącz na bieg 5 i wyłącz zasilanie, buczenie ustąpi mimo że wentyle dalej się kręcą . Zastanawia mnie tylko dlaczego producent nie chce/potrafi tego wyeliminować ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.11.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Nie twierdze że wszystkie egzemplarze tak buczą.Ja w tym roku montowałem prawie wszystkie na prąd zmienny, jedna była na stałym i buczy jak na plikach które wkleił arrow00 .Reszta cichutko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 23.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Przykro mi ale żadnej nie znam bliżej. steibel wydaje sie "brinkopodobny". I to tyle. Sam jestem ciekawy Juwenta. Masz moze cenę? Cena Juwenta: reku rgs 250 h-p - 4778 netto automatyka awk5 - 2124 netto chłodnica freonowa - 1020 netto nagrzewnica elektryczna - 877 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.12.2011 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Zastanawiam się jak wykombinować Jan-gaza w Poznaniu? Przecież z Rzeszowa nie będą jechali do małego domku Ja i mąż raczej z tych leworęcznych w sprawach samodzielnego montażu instalacji - gdyby jeszcze można było gdzieś podpatrzeć technologię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Ja mogę przyjechać ,,, Chętnie się też poradzę w sprawie ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 04.12.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Re Elfir Jan-Gaza dostarczą Ci na drugi dzień roboczy kurierem w dowolne miejsce Polski - dopłata 86 zł Pod tym względem firma idealna - umawiam się tydzień do przodu, że reku ma być np. w środę około 12 na budowie w Tychach, i tak jest Rekuperator jest prosty w montażu, każdy instalator sobie poradzi. Samodzielnie też jak najbardziej możecie go zamontować, od razu po przyjeździe na budowę włącza się wtyczkę i już chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 04.12.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Czy rekuperator można odliczyć od podatku VAT? Jaki symbol PKWiU mieliście na fakturze za Janka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumar 04.12.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) JG500DC drogi (6950netto +22% = 8479brutto- po rabacie 5% =8055, i buczy to może brink large - 7074 (cena z allegro http://allegro.pl/rekuperator-brink-renovent-excellent-cala-polska-i1968521147.html) ale JG 500m3/h brink400m3/h zatem dla mnie - dom 300m2 powierzchni przy wysokości 2,7 parter 3 piętro- chyba za mały może jakieś inne propozycje? pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2011 przez kumar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 04.12.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Kumar - powietrze jest dla ludzi żyjących, nie dla powierzchni. Jeżeli się tak upierasz to możesz zapewnić sobie w 0,5 wymiany na dobę, czyli 400m3/h powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 07.12.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam. Mam Jan-gaza 500DC i niestety też mi buczy Na razie nie udało mi się zlokalizować przyczyny ale to buczenie jest cykliczne i przyśpiesza wraz ze zmiana biegu na wyższy - wygląda jakby coś wpadało w rezonans (obudowa wentylatora?). Mam jeszcze pytanie - czy jest możliwość odczytania temperatur (nawiewu, wywiewu, gwc) na wyświetlaczu sterownika? Przecież są zamontowane czujki i centrala wie gdzie jaka panuje temperatura. Dlaczego nie ma nigdzie tych informacji? No chyba, że ja nie umiem tego znaleźć w opcjach stęrownika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.12.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Logiczne podniósł ceny żeby ludzie nie kupowali. Po co ma im buczeć. Klient musi być zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumar 09.12.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) słyszałem że usterka w 500kach została usunięta przez wymianę wentylatorów na nowe i bardziej wydolnektoś coś może na ten temat powiedzieć? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez kumar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 10.12.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) 500-tki dość dawno nie montowałem, ale faktem jest, że od około miesiąca w centralach prądu zmiennego Jan-Gaz montuje nowe, sprawniejsze wentylatory kilkuuzwojeniowe - w efekcie sprawność silnika bardzo wzrosła, ponieważ został wyeliminowany transformator. Nowe wentylatory posiadają też dwa wirniki, i są cichsze. Stąd pewnie podwyżka ceny. Z drugiej strony, w porównaniu do konkurencji o zbliżonych cenach, Jan-Gaz wypada znacznie lepiej. Dlatego w 90% moich instalacji zalecam i montuję właśnie te centrale. Klienci są zadowoleni z tych central, ja też - bo chodzą bezawaryjnie, a jak czasem jakaś pierdółka wyskoczy (raz się zdarzyło), to od razu cała firma staje na głowie by szybko pomóc - a nie odsyła do producenta w Szanghaju, jak coponiektórzy Edit: Żeby było jasne - Jan-Gazy powstają w polskiej, rodzinnej firmie pod Rzeszowem, a w Chinach produkuje się szajsowate centrale sprzedawane na Allegro i supermarketach Edytowane 10 Grudnia 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 10.12.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Aż miło poczytać. A z tą firmą stojącą na głowie to aż łza się w oku kręci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annndrzej 11.12.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 (edytowane) Indiana - co do nowej 500 na prąd stały - to są już charakterystyki nowych silników w linku niżej http://termokontrol.com.pl/charakterystyki Edytowane 13 Grudnia 2011 przez annndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.12.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Aż miło poczytać. A z tą firmą stojącą na głowie to aż łza się w oku kręci... No ale to akurat prawda. Raz miałem uszkodzony potencjometr do sterowniak i dostałem go w ciągu 2 dni. Teraz zamawiałem reku dla mojego Brata. Zdecydował się na 420 DC z prostym sterowaniem. Problem polegała na tym że mielismy przeciągnietą tylko skrętkę komputerową do sterowanika. Jan Gaz przrobił sterowanie tak (przekaźniki) aby dało się tą skrętke wykorzystać a nie ciągnąć nowego kabla 5x1mm2. Przy czym nie wziął za to ani złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 przy pełnym obciążeniu dc 280w, ac 300w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts