kangaxx 12.02.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ...całe to forum to istne kółeczko wzajemnych adoracji ... to nie o adorację chodzi tylko o rację, słowo krótsze i co innego znaczy, różne środowiska pomiarowe, to takie trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 r&k weź włącz taką 350 i pomierz anemometrem ile powietrza daje, myślisz że wyjdzie 350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.02.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Żeby mieć niezbite dowody to taki Jasiek powinien: 1. Znać pełny zakres wartości otoczenia/warunki podczas badań w laboratorium producenta.2. Znać rodzaj i parametry techniczne urządzeń pomiarowych.3.Wykonać wg powyższych takie same badania. A on na przekór odważył się je wykonać w domu, tam gdzie centrala pracuje. Amator! O ile jego mierniczek mógł przekłamać dane?Miałem przed chwilą w domu serwisanta do moje pompy ciepła do CWU. Serwisuje również centrale reku, wymienił chyba 6 czy 7 producentów. Opowiedziałem mu o tej dyskusji. Poborem prądu wskazanym przez Jaśka wcale nie był zdziwiony i przyznał, że inne tez tyle potrafią łyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) wniosek z tego ze wszyscy oszukują tak?bo po mojemu to ten sam motyw jest z pompami ciepła, w papierze jest tak z licznik co innego... Edytowane 12 Lutego 2013 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 to nie o adorację chodzi tylko o rację, słowo krótsze i co innego znaczy, różne środowiska pomiarowe, to takie trudne? człowieku o jakim środowisku ty mówisz...??? centrala ma stać w laboratorium czy w chałupie ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 12.02.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Komedia:) W dokumentacji auta mam średnie spalanie 4,5l/100km ale przez ponad rok od kupienia nie udało mi się zejść poniżej średniej 5,5l/100km - mam oddać? Przecież to śmiechem zabiją I co, jak napiszesz ile Ci pali naprawdę, to oczerniasz producenta i Cię pozwie? Czy raczej dzięki temu inni konsumenci będą mieć lepsze pojecie, jak jest w praktyce...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.02.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jak tak jest to bierz pod pachę tę swoją centralkę i do producenta negocjować wycofanie się z umowy a nie publicznie robić szum. ja zadaje pytanie publicznie o co biega ... licze ze ktos mi wytlumaczy zanim zloze reklamacje , jakos nikt nie powiedziale ze tak ma byc , to normalne, nie masz sie co dziwic ... etc ... wszyscy tylko o laboratorium pisza .... rok temu gdy wybieralem jednostke do dzis .... nikt o tym nie mowil i nie pisal na FORUM - powiedz mi dlaczego ? 99,99% osob nie ma czym tego pomierzyc -taka jest prawda ..... O właśnie! Trzeba odnieść się do parametrów badania i danych podawanych przez producenta. W dokumentacji auta mam średnie spalanie 4,5l/100km ale przez ponad rok od kupienia nie udało mi się zejść poniżej średniej 5,5l/100km - mam oddać? Przecież to śmiechem zabiją mowisz o roznicy 20% a my mowimy o znacznie wiekszych roznicach, ponadto co do spalania samochodow - to jest "normalne" wszyscy wiedza ze tak wlasnie jest a czy TY wiedziales ze tak wlasnie ejst z centralami od WM ? bo ja nie ! prawie nikt nie wiedzial .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jak nie wiem to pytam a jak nie pytam to nie szumię publicznie. I skąd pewność, że tak jest z centralami a nie z jednym konkretnym egzemplarzem? W skrócie - jakieś nie potwierdzone nie powinny uprawniać do publicznego pomawiania bo tak to teraz wygląda. Bez odzewu;) zapytam wprost ... siedzisz tu całymi dniami, wpierdalasz się do wszystkiego co jest niezgodne z etykietką na produkcie ... czy tobie ktoś płaci za to ... zauważyłem też że na FM jest kilka osób których "boli" moja obecność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.02.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 r&k weź włącz taką 350 i pomierz anemometrem ile powietrza daje, myślisz że wyjdzie 350? a czy R&K biadoli że mu 500 nie daje tych 500...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.02.2013 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Łał, ale się awantura zrobiła panowie wyluzujcie, jakiś spiskowe teorie, kodeksy cywilne... Sory że tak się amatorsko wcinam, Konrad Ty masz 500EC, a w pomiarach wam wychodzi jakieś 300W? Wg, wykresów u prodecenta wychodzi 200W. Ale piszą cośtam o sprężu 100Pa, to ma jakieś znaczenie, jest to jakoś porównywalne? http://jan-gaz.com.pl/rekuperatory_0_Wymiary_charakterystyki A filtry? Edytowane 12 Lutego 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 12.02.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Opory na instalacji i na czerpni mają wpływ na pobór prądu i to jest oczywiste.Z tym że producent-sprzedawca umiejętnie podaje dane które chce podać.Podaje wydajność w Q m3/h w stosunku do oporów w Pa.Przydał by się wykresik z zależnością m3/Pa/W.O ile instalacja jest inwestycją jednorazową,to Wh lecą dzień w dzień i to coraz droższe.Niby 300W/h to niedużo.Ale tą energią można podgrzewać 100m3/h powietrza o blisko 10oC.Mając dobre GWC można się zastanawiać nad sensem komplikowania sobie życia sterownikami,grzałkami wanienkami,syfonami i odmrażaniem. W podobny ,umiejętny sposób podawana jest sprawność. Producenci licytują się 90,95% sprawności.A to jest wierutna bzdura,ponieważ energia cieplna zawarta w zużytym powietrzu w postaci powietrza i pary wodnej jest blisko dwukrotnie wyższa od energii jaką może przejąć zimowe,suche powietrze. I tak trochę na nie wiedzy ,trochę na niedomówieniach jadą na inwestorskich nieświadomych portfelach. A gdyby jechali na nutce wygody,komfortu ,zresztą niezaprzeczalnej było by uczciwiej i nikt pretensji by nie miał.To musi być mocne lobby skoro dom energooszczędny czy pasywny bez rekuperatora nie może się obejść.Podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.02.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 nastepne 2 ktore będę budował nie bedą mialy zadnego reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.02.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ale (pomijając że w DB Konrada chyba inna 500ka bierze dużo mniej?) to jest pobór na pełnej mocy. Na 1/3 przepływu pożera już 1/6 tego (nie dziwi) - a to chyba bliższe przeciętnej pracy. Rynek podkoloruje sporo, no ale jakieś granicę są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 12.02.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Oszczędności na rekuperatorze są znacznie większe niż koszt zużytego prądu, ale też szału z czasem zwrotu nie ma - głównym powodem zastosowania reku jest głównie znacznie wyższy komfort i zapewnienie odpowiedniej wymiany powietrza w coraz szczelniejszych budynkach. Co do zużycia prądu pomierzonego przez forumowiczów ciężko się wypowiadać nie mając żadnych informacji poza wynikiem w W, ale dziwią mnie tak duże rozbieżności - praktycznie każdy użytkownik, ja również, ma w domu prosty licznik prądu do kontaktu i mierzy sobie zużycia różnych urządzeń. Wiele razy od moich klientów słyszałem, że są zadowoleni z niskiego zużycia prądu przez Janki (średniodobowo około 20-30W), więc zastanawiam się dlaczego u Jaśka wyszło sporo więcej. Ale nie znając instalacji nic nie wymyślę....Niedawno w którymś wątku też była dyskusja na ten temat, i moi klienci ze Śląska pomierzyli i podali tutaj niższe wyniki, niż wynika z charakterystyki. Nie podejrzewam firmy o zaniżanie danych, bo to wyjątkowo łatwo wykryć. Tutaj pierwszy raz podano wyższe wyniki....Albo instalacja ma za duże opory, albo jest jakiś feler w centrali. Edytowane 12 Lutego 2013 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 kłócta się dalej ,miło poczytać tylko bez inwektyw job was.. ma... bez sensu jeden wyraził opinię, drugi się czepił, trzeci poparł tego pierwszego, a czwarty drugiego, piaty ma zupełnie inne zdanie, a tłum podąża za draką żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.02.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jasne, że napiszę ale nie, że producent podaje niewiarygodne info tylko, że "u mnie (przy mojej jeździe) pali tyle a tyle". Gdyby to było 50% więcej to pierwsze kroki bym skierował do producenta reklamować mój egzemplarz a nigdy bym nie powiedział publicznie, że ten model pali 50% więcej niż deklaracje producenta. Z bogatej historii artykułów na temat spalania aut, opisanych reklamacji, nawet spraw w sądach, zazwyczaj zawsze cwani producenci wychodzili z tarczą. Powielanie tego w budownictwie byłoby świństwem, a rzetelność w informowaniu o parametrach central byłaby wskazana, ale też nic nie chcę sugerować tym stwierdzeniem. Po prostu ja na miejscu R&K byłbym mocno zaniepokojony wynikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 nastepne 2 ktore będę budował nie bedą mialy zadnego reku I chwała ci za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 jest dyskusja i jest pyskówka. To co tu sie ostatnio dzieje to to drugie. może i dobrze bo ciekawiej sie czyta, a i miło popatrzeć na dorosłych ludzi, ojców rodzin kłócących się i wyzywających jak małe dzieci jak zapasy kobiet w kisielu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 12.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Akurat wróciłem z 4-ro dniowej imprezy morsowej w Mielnie, a wcześniej byłem na feriach w górach i musiałbym upaść na głowę, by jeszcze kompa tam tachać Swoją drogą, każdemu z pyskowiczów przydałaby się porządna kąpiel w przeręblu - dodaje niesamowitej energii, naprawdę lepiej tak się bawić a nie pieklić przez 5 stron o głupi pomiar mocy rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 człowieku o jakim środowisku ty mówisz...??? centrala ma stać w laboratorium czy w chałupie ...??? no widzę że nadal nie wiesz o czym mówię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts