jasiek71 22.02.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 przy których 100% te % na sterowaniu to idą bardzo "nie-liniowo" z wydatkiem (pewnie ze względu na opory nie da się zrobić "uniwersalnie-liniowo" czyli dla każdej instalacji)? przy tych z największym zużyciem... a z tymi procentami to mogli się bardziej wysilić... całe to sterowanie to też "żyje własnym życiem" , i tak na prawdę to ciężko wyczuć kiedy tak na prawdę chodzi z poprawną wydajnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No i co to za silniki? za kilka dni będę w chałupie z tą centralą co wcześniej podawałem ( z GGWC...) to sobie poczytam i podam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 te % na sterowaniu to idą bardzo "nie-liniowo"(...)? a z tymi procentami to mogli się bardziej wysilić... To było pytanie Nie mierzyliście przyadkiem wydatku na np. 50%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 To było pytanie Nie mierzyliście przyadkiem wydatku na np. 50%? przy 50% było 4,1m3/min czyli ok.246m3/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.02.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 przy 50% było 4,1m3/min czyli ok.246m3/h... E no to elegancko, prawie połowa "maxa"... Wniosek chyba nie zaskakujący: skrajnie wysoka wydajność pożera niewspółmiernie dużo prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Jak was tak czytam ,to sobie myślę,że szczęśliwy człowiek jestem.Wentylatorek chodzi non stop.Czy jestem w domu,czy nie.Dmucha ciepłe powietrze.Nie myślę o sterownikach,kapiących tackach,syfonach i diabli wiedzą o czym jeszcze.To takie rozwiązanie dla pracowitych inaczej.Nic przy tym nie trzeba robić.Samo działa i cieszy.A cieszy bo tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 E no to elegancko, prawie połowa "maxa"... Wniosek chyba nie zaskakujący: skrajnie wysoka wydajność pożera niewspółmiernie dużo prądu. w dolnym zakresie mało pobiera ale też mniej pompuje niż wychodzi z tych %... w górnym zakresie pompuje już gites ale zużycie energii już nie jest takie ciekawe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Jak was tak czytam ,to sobie myślę,że szczęśliwy człowiek jestem.Wentylatorek chodzi non stop.Czy jestem w domu,czy nie.Dmucha ciepłe powietrze.Nie myślę o sterownikach,kapiących tackach,syfonach i diabli wiedzą o czym jeszcze.To takie rozwiązanie dla pracowitych inaczej.Nic przy tym nie trzeba robić.Samo działa i cieszy.A cieszy bo tanie. ja też siedzę teraz w swoim domku i nawet nie wiem co to ta wentylacja czy jakaś obsługa tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 nydar, ja tam się jankiem Konrada nie mam co trapić... W sumie jak spojrzałem w dane EBMa R3G220 to jest np:(11) 435 m3/h @ 153Pa = 42W(2) 810 m3/h @ 160Pa = 96Wto znowu ten przyrost zużycia nie jest chyba duży przy górnej wydajności (11) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ja tam nie wiem bo prosty chłop siłą od pługa odciągnięty jestem.Ale jak mi wychodzi,że przy odrobinie sprytu z rurą fi 200 ,plus małe doładowanie z szarych ścieków mam ciepełko za fri zamiast kPLN,to sobie myślę że ktoś tu kogoś w coś robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.02.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jeżeli stawiasz dom ,to i masz warunki do zainstalowania GWC i RSŚ.Jeżeli nie masz warunków do tego to i dom nie powinien tam stać.A to co przedstawiłeś to zabawka a nie poważne potraktowanie tematu szarych ścieków. A temat jest poważny bo dla domu pasywnego korzystanie z energii szarych ścieków grozi samowystarczalnością dla CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pozwolenie na GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 23.02.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Ja dalej nie wiem co ty chcesz zgłaszać, o co się prosić itd. Rysujesz pod domem układ rur i na rzucie stanu zero go nanosisz. Gdzie tu jakieś problemy widzisz? Nawet tym bym się nie przejmował, gdyby to poza domem miało być wykonane.wentylacja dwa wentylatory Ventus TT 150 max 52W/średnia 27-31W/min. 21,4koszt +- 13,83zł/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 23.02.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jeżeli stawiasz dom ,to i masz warunki do zainstalowania GWC i RSŚ.Jeżeli nie masz warunków do tego to i dom nie powinien tam stać.A to co przedstawiłeś to zabawka a nie poważne potraktowanie tematu szarych ścieków. A temat jest poważny bo dla domu pasywnego korzystanie z energii szarych ścieków grozi samowystarczalnością dla CO. Ludzie boją się nowości. Miałem dziś wizytę kolegi z żoną, która miała obawy, czy przy ogrzewaniu podłogowym nie będzie za zimno w domu. Mieszkając w bloku sam miałem gorący grzejnik w łazience, a teraz mam letnie. Powierzchnia podłogi robi swoje, jednak moi goście dotykali, macali i doszli do wniosku, że podłoga zimna (a w domu ciepło). Moja szanowna małżonka 6 miesięcy truła mi, że nie zrobiłem oświetlenia na schodach, za wyjątkiem ledowego w stopniach. Kiedy dziś uruchomiłem wszystko, pięła z zachwytu, jak jest jasno. Gdybyś wcześniej zaczął opisywać na forum swoje "wynalazki" z pewnością wykonałbym coś podobnego - jestem podatny na różne nowinki. Teraz jedynie zostaje mi wykonanie kolektora powietrznego. Jednak znaczna większość nie ma doświadczenia, trafia na instalatorów, którzy od 20 lat "robią dobrze to co robią", więc po kiego ryzykować jakieś ustrojstwa? Masz ciekawe i energooszczędne rozwiązanie, które, gdybym się teraz budował z chęcią zastosował. Ale może 0,001% wszystkich budujących czyta te forum, z czego tylko 30% rozumie opisywane tu zagadnienia. Z tych 30 % może 10% potrafi wykonać samodzielnie jakieś obliczenia na potrzeby budowy. Z tych 10%, 5% buduje się w kredycie, więc nie chcą ryzykować, choć cóż to za ryzyko. Ci bogaci płacą potężne pieniądze za WM z rekuperatorem, kolektory próżniowe i inne cuda tego świata. Więc nydar - opatentuj swoją technologię, załóż firmę, bądź konkurencyjny, wykup kilka minut na TVN i reklamuj się jako sensowna alternatywa dla dofinansowania do solarów w gminach. Najwyżej będziesz miał na sumieniu plajtujące kopalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 daliśmy sobie wmówić że świeże powietrze to tylko reku wm gwcmoim zdaniem to chciejstwo sprzedawców i producentów.co się nagle zmieniło że nie potrafimy przewietrzyć domu?lenistwo nasze/?ja szanuje wybór każdego z nas no ale stałbym przed dylematem z ograniczonym budżetemreku czy pompa ciepła to wybór jest dla mnie oczywisty.świeże powietrze w domu zawsze można zorganizowąc tradycyjnie ..oczywiście jeśli ktoś ma dom wiaderny to korzyści z reku będą większe . ja zakładam że jeśliby nie miałbym reku to zuzycie na grzanie wzrosłoby z 50%czyli musiałbym wyprodukować dodatkowe 2000kwh2000kwh x o,50 gr wychodzi 1000zł dzieląc przez cop 2,5 wychodzi 400zł proszę zwróccie uwagę ze przyjołem koszt kwh 0,50 [u mniespokojnie mogę grzac w tanszej tylko]przy copie gruntowej to nawet nie chce liczyć -pewnie z 250 złoszczędności]oczywiście każdy budynek jest inny.generalnie przyznaję rację jasiowi i zdaję się nydarowi] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 jeszcze inaczej kasę za reku dokładam do gruntowej zamiast powietrznej i po zawodachtakich kombinacji może być więcejja przeciwko reku absolutnie nic nie mam.tylko nie wmawiajmy sobie że to jedyny sposób na świeze powietrze i superoszczędności.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 23.02.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Siedem lat temu Adam napisał o GWC. Może nie dużo ludzi z tego skorzystało.Ale skorzystali ci bardziej odważni.Zresztą jaka to odwaga kilkaset PLN utopić w razie niepowodzenia.Teraz dochodzimy do tego,że Malux podważa rekuperator p-p jak jedyny środek do świeżego powietrza i oszczędności.Ja zresztą też i Jasiek i paru innych.Czy rekuperator to złe rozwiązanie?Pewnie,że nie .Ale nie jedyne.Można i taniej osiągnąć taki sam efekt.A to forum to forum ludzi którzy w większości liczą każdy grosz przy budowie.Za naście lat staniemy nieuchronnie przed wdrażaniem domów zero energetycznych więc kombinowanie już teraz jest wskazane.A że tego kombinowania nie popiera kapitał to idzie jak idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.02.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Do włączeniu do swojej WM wymiennika zużycie jakoś drastycznie by się zmieniło? tu nie chodzi o zużycie energii przez wentylatory a raczej o sensowność inwestycji w "dobrą" centralę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 23.02.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ....Ja zresztą też i Jasiek i paru innych.Czy rekuperator to złe rozwiązanie?Pewnie,że nie .Ale nie jedyne.Można i taniej osiągnąć taki sam efekt. ja to się nawet zastanawiam czy nie sprzedać swojego "janka" i nie zrobic to co u Ciebie istnieje. Rozbuduje jeszcze trochę GWC , bez zgłoszenia i cheja. Chce ktoś kupić ? 500-setka. chodzi 1 miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 a widzę sensprzy założeniu że ktoś buduję dom 120-140m2 np i spala z 5 ton wegla albo gazu za 4 -5 tyś to wtedy jakiś sensjeden warunek musi spełniony- majstry na budowie narąbani są przez cały czas budowy żeby to sknocićchoć może i starczy jeden inwestor typu jakoś to będzie m2 mają być na zasadzie r0bię 180 m2 żeby nie było- a potem to się nie opłaca itd.pewnie przesadzam teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts