Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

przy których 100% ;)

te % na sterowaniu to idą bardzo "nie-liniowo" z wydatkiem (pewnie ze względu na opory nie da się zrobić "uniwersalnie-liniowo" czyli dla każdej instalacji)?

przy tych z największym zużyciem...:yes:

a z tymi procentami to mogli się bardziej wysilić...:cool:

całe to sterowanie to też "żyje własnym życiem" , i tak na prawdę to ciężko wyczuć kiedy tak na prawdę chodzi z poprawną wydajnością...

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak was tak czytam ,to sobie myślę,że szczęśliwy człowiek jestem.Wentylatorek chodzi non stop.Czy jestem w domu,czy nie.Dmucha ciepłe powietrze.Nie myślę o sterownikach,kapiących tackach,syfonach i diabli wiedzą o czym jeszcze.To takie rozwiązanie dla pracowitych inaczej.Nic przy tym nie trzeba robić.Samo działa i cieszy.A cieszy bo tanie.

E no to elegancko, prawie połowa "maxa"... Wniosek chyba nie zaskakujący: skrajnie wysoka wydajność pożera niewspółmiernie dużo prądu.

w dolnym zakresie mało pobiera ale też mniej pompuje niż wychodzi z tych %...

w górnym zakresie pompuje już gites ale zużycie energii już nie jest takie ciekawe ...:cool:

Jak was tak czytam ,to sobie myślę,że szczęśliwy człowiek jestem.Wentylatorek chodzi non stop.Czy jestem w domu,czy nie.Dmucha ciepłe powietrze.Nie myślę o sterownikach,kapiących tackach,syfonach i diabli wiedzą o czym jeszcze.To takie rozwiązanie dla pracowitych inaczej.Nic przy tym nie trzeba robić.Samo działa i cieszy.A cieszy bo tanie.

ja też siedzę teraz w swoim domku i nawet nie wiem co to ta wentylacja czy jakaś obsługa tego ...:D

Jeżeli stawiasz dom ,to i masz warunki do zainstalowania GWC i RSŚ.Jeżeli nie masz warunków do tego to i dom nie powinien tam stać.A to co przedstawiłeś to zabawka a nie poważne potraktowanie tematu szarych ścieków. A temat jest poważny bo dla domu pasywnego korzystanie z energii szarych ścieków grozi samowystarczalnością dla CO.

Ja dalej nie wiem co ty chcesz zgłaszać, o co się prosić itd. Rysujesz pod domem układ rur i na rzucie stanu zero go nanosisz. Gdzie tu jakieś problemy widzisz? Nawet tym bym się nie przejmował, gdyby to poza domem miało być wykonane.

wentylacja dwa wentylatory Ventus TT 150 max 52W/średnia 27-31W/min. 21,4

koszt +- 13,83zł/mc

Jeżeli stawiasz dom ,to i masz warunki do zainstalowania GWC i RSŚ.Jeżeli nie masz warunków do tego to i dom nie powinien tam stać.A to co przedstawiłeś to zabawka a nie poważne potraktowanie tematu szarych ścieków. A temat jest poważny bo dla domu pasywnego korzystanie z energii szarych ścieków grozi samowystarczalnością dla CO.

Ludzie boją się nowości. Miałem dziś wizytę kolegi z żoną, która miała obawy, czy przy ogrzewaniu podłogowym nie będzie za zimno w domu. Mieszkając w bloku sam miałem gorący grzejnik w łazience, a teraz mam letnie. Powierzchnia podłogi robi swoje, jednak moi goście dotykali, macali i doszli do wniosku, że podłoga zimna (a w domu ciepło). Moja szanowna małżonka 6 miesięcy truła mi, że nie zrobiłem oświetlenia na schodach, za wyjątkiem ledowego w stopniach. Kiedy dziś uruchomiłem wszystko, pięła z zachwytu, jak jest jasno.

Gdybyś wcześniej zaczął opisywać na forum swoje "wynalazki" z pewnością wykonałbym coś podobnego - jestem podatny na różne nowinki. Teraz jedynie zostaje mi wykonanie kolektora powietrznego. Jednak znaczna większość nie ma doświadczenia, trafia na instalatorów, którzy od 20 lat "robią dobrze to co robią", więc po kiego ryzykować jakieś ustrojstwa? Masz ciekawe i energooszczędne rozwiązanie, które, gdybym się teraz budował z chęcią zastosował. Ale może 0,001% wszystkich budujących czyta te forum, z czego tylko 30% rozumie opisywane tu zagadnienia. Z tych 30 % może 10% potrafi wykonać samodzielnie jakieś obliczenia na potrzeby budowy. Z tych 10%, 5% buduje się w kredycie, więc nie chcą ryzykować, choć cóż to za ryzyko. Ci bogaci płacą potężne pieniądze za WM z rekuperatorem, kolektory próżniowe i inne cuda tego świata. Więc nydar - opatentuj swoją technologię, załóż firmę, bądź konkurencyjny, wykup kilka minut na TVN i reklamuj się jako sensowna alternatywa dla dofinansowania do solarów w gminach. Najwyżej będziesz miał na sumieniu plajtujące kopalnie.

daliśmy sobie wmówić że świeże powietrze to tylko reku wm gwc

moim zdaniem to chciejstwo sprzedawców i producentów.

co się nagle zmieniło że nie potrafimy przewietrzyć domu?

lenistwo nasze/

?

ja szanuje wybór każdego z nas

no ale stałbym przed dylematem z ograniczonym budżetem

reku czy pompa ciepła to wybór jest dla mnie oczywisty.

świeże powietrze w domu zawsze można zorganizowąc tradycyjnie ..

oczywiście jeśli ktoś ma dom wiaderny to korzyści z reku będą większe .

ja zakładam że jeśliby nie miałbym reku to zuzycie na grzanie wzrosłoby z 50%

czyli musiałbym wyprodukować dodatkowe 2000kwh

2000kwh x o,50 gr wychodzi 1000zł dzieląc przez cop 2,5 wychodzi 400zł

proszę zwróccie uwagę ze przyjołem koszt kwh 0,50 [u mniespokojnie mogę grzac w tanszej tylko]

przy copie gruntowej to nawet nie chce liczyć -pewnie z 250 złoszczędności]

oczywiście każdy budynek jest inny.

generalnie przyznaję rację jasiowi i zdaję się nydarowi]

Siedem lat temu Adam napisał o GWC. Może nie dużo ludzi z tego skorzystało.Ale skorzystali ci bardziej odważni.Zresztą jaka to odwaga kilkaset PLN utopić w razie niepowodzenia.Teraz dochodzimy do tego,że Malux podważa rekuperator p-p jak jedyny środek do świeżego powietrza i oszczędności.Ja zresztą też i Jasiek i paru innych.Czy rekuperator to złe rozwiązanie?Pewnie,że nie .Ale nie jedyne.Można i taniej osiągnąć taki sam efekt.A to forum to forum ludzi którzy w większości liczą każdy grosz przy budowie.Za naście lat staniemy nieuchronnie przed wdrażaniem domów zero energetycznych więc kombinowanie już teraz jest wskazane.A że tego kombinowania nie popiera kapitał to idzie jak idzie.

....Ja zresztą też i Jasiek i paru innych.Czy rekuperator to złe rozwiązanie?Pewnie,że nie .Ale nie jedyne.Można i taniej osiągnąć taki sam efekt.

ja to się nawet zastanawiam czy nie sprzedać swojego "janka" i nie zrobic to co u Ciebie istnieje. Rozbuduje jeszcze trochę GWC , bez zgłoszenia :p i cheja.

Chce ktoś kupić ? 500-setka. chodzi 1 miesiąc

a widzę sens

przy założeniu że ktoś buduję dom 120-140m2 np i spala z 5 ton wegla albo gazu za 4 -5 tyś

to wtedy jakiś sens

jeden warunek musi spełniony- majstry na budowie narąbani są przez cały czas budowy żeby to sknocić

choć może i starczy jeden inwestor typu jakoś to będzie m2 mają być na zasadzie r0bię 180 m2 żeby nie było- a potem to się nie opłaca itd.

pewnie przesadzam teraz