byry007 07.01.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Temperatura z termometru na parapecie , mierzona na kanale wyrzutni gdzies 0,5m od centrali i 0,5m od wylotu na zewnątrz .Mam też GGWC czyli nie wiem ile wypadało do centrali . U mnie to w morzy widać jak wylatuje para z wyrzutni i się zastanawiam czy to nie jest wina że tak mam małą wilgotność w domu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 05.06.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Witam Odświeżę temat. Czy orientuje się ktoś z Was jak ustawić by-pass aby schładzał dom w nocy przy obecnych temperaturach? Mam rekuperator JanGaz 350 co może być przyczyną, że temperatura nawiewu jest wyższa niż na zewnątrz przy obecnych temperatura (załączam zdjęcie) Może mi ktoś wytłumaczyć czy to kwestia ustawień czy coś innego? Jeżeli ustawienia to w jaki sposób ustawić parametry HDIS i CDIS bo powiem szczerze, że instrukcja do sterownika E5 jest jak dla mnie napisana tragicznie. Wszystkie kanały mam ułożone w styropianie oraz położone wylewki cementowe. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan-Gaz 18.07.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Witam,Czujnik temperatury nawiewu umieszczony jest na tłoczeniu. Powoduje to nieco zakłamany pomiar ze względu na spręż powietrza (po rozprężeniu na skrzynce rozprężnej temperatura spadnie) oraz podgrzanie (ok. 1 stopnia) przez wentylator. Po licznych pomiarach na warsztacie wynika, że gdyby czujnik został umieszczony przed wentylatorem, wówczas różnicy temperatur pomiędzy nawiewem a temp. zewnętrzną by nie było. Oczywiście powietrze będzie "to samo" niezależnie od umiejscowienia czujnika. Ustawienia ma Pan dobre- tzn. powietrze idzie przez by-pass i nie ma odzysku ciepła. Szczelność przepustnicy by-pass jest ok. 98%, wiec tutaj różnica w temp. wynika tylko w zasadzie z nieco przekłamanego pomiaru oraz podgrzaniu przez wentylator.Pozdrawiamy,Jan-Gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.08.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Na wyświetlaczu RMC 20 wyskoczył mi komunikat zegar: wyłączony i miga dioda RUN. Jak włączyć ten zegar? Dodam, że zegar ustawiałem w odpowiedniej zakładce i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 23.08.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Uruchomiłem u siebie nową centralę WNWH500EC. Do tej pory używałem centrali zamówionej w 2013 roku.Kilka dodatkowych plusów dla nowego sprzętu. Centrala z nowszymi i oszczędniejszymi wentylatorami, troszkę przebudowana wewnątrz ze względu na inny rodzaj wentylatorów, pracuje ciszej od poprzedniczki, sterowanie z panela E7 również bardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.06.2019 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 W jaki sposób na RMC 20 ustawić przedziały czasowe? komuś to się udało? Chodzi o to, żeby w różnych przedziałach czasowych rekuperator chodził na różnych biegach. Próbuję i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 12.06.2019 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Np od 0 do np 6tej od 6tej do 24tej, jak próbowałem przez północ strefę ustawić to nie działało, a który sterownik jest w reku? Edytowane 12 Czerwca 2019 przez RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.06.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Mi tez to nie działa. Zewnętrzny jest RMC 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czorekopole 29.08.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Witam serdecznie Zastanawiam się na zakupem modelu WNWH 500 PBA E5/E7 EC plus FlowControl do domu 150m2. Poprzeglądałem trochę postów ale większość ma już parę lat, zapewne konstrukcja i sterowania central trochę się zmieniły. Proszę użytkowników o opinię jak sprawują się te centrale czy występują jakieś większe awarie, ogólnie czy warto ją kupić czy szukać czegoś innego. Jak wygląda z tym sterowaniem E7 proste i intuicyjne?Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 23.09.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Podbijam...jakieś spostrzezenia w temacie powyższego modelu? Plusy/minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.09.2019 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 E5 jest skomplikowane i ciężko je ogarnąć nawet z instrukcją. Chyba wszytko będzie lepsze niż ono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw33p 08.06.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Witam wszystkich Posiadam kilkuletnia centralę Jan Gaz WNM0350PBAE5DC z GWC i bypassem wyposażoną w sterownik E5. Dokupiłem teraz nagrzewnicę elektryczną wtórną i zastanawiam się nad zmianą sterownika na taki z obsługą nagrzewnicy wtórnej. Czy da się "wprost" zastąpić sterownik E5 sterownikiem E7 czy może znacie inny model (inne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 21.09.2021 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Czy rekuperator Jan-Gaz da się wysterować z mojego programu (Arduino), czy to jest tylko zamknięty system? Czy mogę wysłać komendy lub jakieś sterowanie i odczytać parametry z innego systemu? Waham się pomiędzy obrotowym Jan-Gaz (ROT 500), a Reqnet ERV z odzyskiem wilgoci). Reqnet na pewno ma udostępniony protokół REST do własnego sterowania. Edytowane 21 Września 2021 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts