Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator Jan-Gaz opinie

Recommended Posts

Temperatura z termometru na parapecie , mierzona na kanale wyrzutni gdzies 0,5m od centrali i 0,5m od wylotu na zewnątrz .Mam też GGWC czyli nie wiem ile wypadało do centrali . U mnie to w morzy widać jak wylatuje para z wyrzutni i się zastanawiam czy to nie jest wina że tak mam małą wilgotność w domu ??

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Odświeżę temat.

Czy orientuje się ktoś z Was jak ustawić by-pass aby schładzał dom w nocy przy obecnych temperaturach?

Mam rekuperator JanGaz 350 co może być przyczyną, że temperatura nawiewu jest wyższa niż na zewnątrz przy obecnych temperatura (załączam zdjęcie) Może mi ktoś wytłumaczyć czy to kwestia ustawień czy coś innego? Jeżeli ustawienia to w jaki sposób ustawić parametry HDIS i CDIS bo powiem szczerze, że instrukcja do sterownika E5 jest jak dla mnie napisana tragicznie. Wszystkie kanały mam ułożone w styropianie oraz położone wylewki cementowe.

Z góry dziękuję za pomoc

20170523_191650.jpg

• 1 month później...

Witam,

Czujnik temperatury nawiewu umieszczony jest na tłoczeniu. Powoduje to nieco zakłamany pomiar ze względu na spręż powietrza (po rozprężeniu na skrzynce rozprężnej temperatura spadnie) oraz podgrzanie (ok. 1 stopnia) przez wentylator. Po licznych pomiarach na warsztacie wynika, że gdyby czujnik został umieszczony przed wentylatorem, wówczas różnicy temperatur pomiędzy nawiewem a temp. zewnętrzną by nie było. Oczywiście powietrze będzie "to samo" niezależnie od umiejscowienia czujnika.

Ustawienia ma Pan dobre- tzn. powietrze idzie przez by-pass i nie ma odzysku ciepła. Szczelność przepustnicy by-pass jest ok. 98%, wiec tutaj różnica w temp. wynika tylko w zasadzie z nieco przekłamanego pomiaru oraz podgrzaniu przez wentylator.

Pozdrawiamy,

Jan-Gaz

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Uruchomiłem u siebie nową centralę WNWH500EC. Do tej pory używałem centrali zamówionej w 2013 roku.Kilka dodatkowych plusów dla nowego sprzętu. Centrala z nowszymi i oszczędniejszymi wentylatorami, troszkę przebudowana wewnątrz ze względu na inny rodzaj wentylatorów, pracuje ciszej od poprzedniczki, sterowanie z panela E7 również bardzo wygodne.

• 1 year później...
  • 2 months później...

Witam serdecznie

Zastanawiam się na zakupem modelu WNWH 500 PBA E5/E7 EC plus FlowControl do domu 150m2.

Poprzeglądałem trochę postów ale większość ma już parę lat, zapewne konstrukcja i sterowania central trochę się zmieniły.

Proszę użytkowników o opinię jak sprawują się te centrale czy występują jakieś większe awarie, ogólnie czy warto ją kupić czy szukać czegoś innego.

Jak wygląda z tym sterowaniem E7 proste i intuicyjne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 8 months później...

Witam wszystkich

Posiadam kilkuletnia centralę Jan Gaz WNM0350PBAE5DC z GWC i bypassem wyposażoną w sterownik E5. Dokupiłem teraz nagrzewnicę elektryczną wtórną i zastanawiam się nad zmianą sterownika na taki z obsługą nagrzewnicy wtórnej. Czy da się "wprost" zastąpić sterownik E5 sterownikiem E7 czy może znacie inny model (inne

Pozdrawiam

• 1 year później...

Czy rekuperator Jan-Gaz da się wysterować z mojego programu (Arduino), czy to jest tylko zamknięty system? Czy mogę wysłać komendy lub jakieś sterowanie i odczytać parametry z innego systemu?

Waham się pomiędzy obrotowym Jan-Gaz (ROT 500), a Reqnet ERV z odzyskiem wilgoci). Reqnet na pewno ma udostępniony protokół REST do własnego sterowania.

Edytowane przez Lew2