krzymi 03.01.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Przyszla zima. Rgularnie dokarmiamy ptaki niestety rezerwy z naszego ogrodu sie koncza,chcemy dokupic albo gotowe mieszanki albo ziarno slonecznika.Gdzie mozna kupic ? Krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 03.01.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Peski słonecznika,inne nasiona ja kupuje na bazarze w Piasecznie. Najtaniej . W supermarkiecie Auchen peski słonecznika i inne zestawy ale drożej. Słonine w markecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 03.01.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Ja kupuję mieszanki dla ptaków na targu i dosypuję słonecznik, żeby wzbogacić. Karmi się u mnie wszystko co żywe. Drobiazg zjada drobniejsze ziarno. Grubsze (groch, kukurydza) wymiatam pod karmik gdzie znika w dziobach większych ptaszydeł. Jak nie mogę jechać na targ to udaje mi się kupić całkiem przyzwoitą mieszankę w sklepie zoologicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymi 03.01.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Dzieki za odzew, niestety nie mamy w poblizu takich targow.Liczylem troche nainternet.Moze jeszcze sie ktos odezwie. Krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 04.01.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 No ale sklep zoologiczny to chyba gdzieś masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 04.01.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Krzymi chyba przesadzasz z tą odległościa do miejsca zakupu.Ja mam tez 15 km i jest ok. Nie zabardzo chce mi sie wierzyc ze w takiej odległości nie masz miasteczka w którym nie ma targów przynajmniej raz w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymi 04.01.2009 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 No do Szczecina mam 100 (z hakiem) .Najblizszy targ ok. 20 km.Na pytanie o po- -karm na dokarmianie ptakow patrza na mnie hmm lekko egzotycznie no taki dziwak jestem. i dobrze !!!! Krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 04.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 No to rzeczywiscie masz problem. U nas na targu jest z 5 facetów co handluja takim towarem. Pestki słonecznika małe / czarne/ duze /siwe/, proso, jeczmień, owies i jakies kasze, grochy, itp. Np. ziarna przenicy ale nie cale tylko jakosc tak posiekane, calkiem nie drogie 1 zł kg. a gdzie rolnicy kupuja pasze dla kur,i inne moze tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 05.01.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 możesz kupic przez internet tu np. siemię lniane http://edumed.com.pl/sklep.php/p7902-Siemie-lniane-1-kg-WSPANIALA-JAKOSC-I-CENA.html inne poszukaj np. według wiadomośći z Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karmnik_dla_ptak%C3%B3w moje sikorki bardzo wdzięczne były za mieszankę słonecznika i siemieniem lnianym w smalcu odległość nie musi być przeszkodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 05.01.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Dokarmianie ptaków to szczytna postawa, tylko pamiętajcie to jest "dokarmianie" a nie "karmienie" , ptaszki łatwo "przyzwyczaić" do łatwego zdobywania pokarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 W sklepach zoologicznych kupic najłatwiej. Dla tych, ktore zywią się ziarnem starczy mieszanka dla papug czy zeberek, dla mięsozernych (typu sikorki) sa specjalne kule tłuszczowe. Kiedys kupowałam po 200g ziaren róznego rodzaju (rzepik, słonecznik, proso, zboza, łubin, itp.) w sklepach rolnicznych i sama mieszałam (doskonałe do dokarmiania bazantów i kuropatew). Ale przeczytałam kiedyś w książce dotyczącej ochrony ptaków, że dokramianie wyrzadza najczęsciej więcej szkód niż pożytku. W miescie ptaki maja mnostwo jedzenia. Na wsi dokarmianie ma sens dopiero przy bardzo cięzkiej zimie. Natomiast regularne karmienie rozleniwia ptaki - gdy człowiek zapomni podsypac do karmnika, nie umieja samodzielnie znaleśc pokarmu i czesto gina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymi 05.01.2009 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Dziekuje wszystkim. Mieszkamy w ,,lesie,, i ptaki dokarmiamy z ,,glowa,,mieszanki ze sklepow zoologicznych to finansowa ,,niewyrobka,, .Odwiedzaja nassikorki,kosy,dziecioly,sojki i chba rudziki.Zawsze mam wrazenie ze ptaki odwdzieczaja sie latem ,nie mamy komarow ,much os . Krzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 05.01.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 " Zawsze mam wrazenie ze ptaki odwdzieczaja sie latem ,nie mamy komarow ,much os . " O to moje sa bezczelne. dokarmiane całą a zime , a latem muchy, osy i komary moze nie wnadmiarze ale są. Czyli nie odwdzieczniaja sie nalezycie.Zapasione widocznie. Zmiejszam dawke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.01.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 No do Szczecina mam 100 (z hakiem) .Najblizszy targ ok. 20 km.Na pytanie o po- -karm na dokarmianie ptakow patrza na mnie hmm lekko egzotycznie no taki dziwak jestem. i dobrze !!!! Bo źle pytasz. Zapytaj o karmę dla gołębi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
System744 13.01.2009 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Polecam owies jest najtańszy i z reguły można go dostać na placu targowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 13.11.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 wywlekam wątek z pajęczyn . Czy już czas dokarmiać ?? przeleciałam się po ogrodzie i nie znalazłam wiele jadalnego , czarny bez do ostatniej jagódki wyjedzony, różane owocki też, zostało trochę chwastów nieobjedzonych, kilka jabłek pod drzewami ... po tarasie pałętają się sikorki i taaaak szukają więc im trochę ziaren wysypałam (głodne bardzo chyba nie są, bo wydłubały tylko słonecznik ,siemieniem i całą resztą wzgardziły ) tylko czy nie za wcześnie? ale nie chcę by znalazły na zimę inną stołówkę . Spece od ptactwa powiedzcie podkarmiać czy twardo przetrzymać do rzeczywistej potrzeby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 13.11.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Sikorki to ja akurat dokarmiam słoninką. Kupuję w sklepie najlepiej ze skórą i wieszam na druciku. Sądząc po tym jak przylatują - bardzo to lubią i uzupełniają tłuszczyk na zimę . ... a i zauważyłam, że one same jakby wiedziały kiedy powinny się zacząć stołować, jak się robi ciepło nie ma ani jednej, jak ma być mróz przylatują w hurtowych iloościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 13.11.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ze słoninką na mrozy poczekam , nie chcę ich rozpuścić no i przy tej ilości która do mnie przylatuje szybko by mnie z torbami puściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.11.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Teraz ptaszyny takie rozleniwione Do czasu gdy mrozy nie ścisną ziemi lu (i) śniegi nie zasypią wszystkiego ptaki mają co jeść. To my lubimy (szczególnie przed oknem, w ogródku) popatrzeć jak kolorowa trzepocząca brać z apetytem zajada nasz poczęstunek, bo to fajnie wygląda. Ale jeśli ktoś mieszka na osiedlu gdzie poustawiane są kosze na śmiecie to widzi co wygodnickie, zmyślne bestie skrzydlate robią ze śmieciami - wyciągają, rozdrapują, rozdziobują, zrzucają z góry (orzechy) wszystko to - sama widziałam co sie da zjadają, resztę zostawiają oczywiście zaśmiecając chodniki i trawniki - to oczywiście o krukowatych, bo inne to raczej głupole są wniosek - one z głodu nie zginą ... przynajmniej na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 13.11.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 To my lubimy (szczególnie przed oknem, w ogródku) popatrzeć jak kolorowa trzepocząca brać z apetytem zajada nasz poczęstunek, bo to fajnie wygląda. przyznaję się bez bicia że dokarmiam z pobudek czysto egoistycznych akurat karmniczek mam w takim miejscu że stanowi cudny przerywnik w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts