Gosiek33 13.11.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 To my lubimy (szczególnie przed oknem, w ogródku) popatrzeć jak kolorowa trzepocząca brać z apetytem zajada nasz poczęstunek, bo to fajnie wygląda. przyznaję się bez bicia że dokarmiam z pobudek czysto egoistycznych akurat karmniczek mam w takim miejscu że stanowi cudny przerywnik w pracy to zazdroszczę, niedługo mam nadzieję wyprowadzić się na trochę do domu i wtedy nie omieszkam słoninki powiesić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 14.11.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 U mnie durne sroki przegonią wszystkoZbudowałem karmnik, kupiłem worek na targu mieszanki, ale sroki nie pozwalają zbliżać się nikomu.Patrolują, pilnują.......Bażanty tylko sie nie boją.Im wysypuję kukurydzę na odgarniętym śniegu.Rekord - 18 sztuk razem kolorowego i szarego bażantowego .Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 14.11.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 A dla sikorek mam orzech kokosowy na pół. W srodku patyk i wieszam do niego. Sikorki świetnie wiszą głową w dół, nie pada na nie, wisi toto na drzewie, jak sroki nie wpadną, to próbują coś zawsze podłubać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 26.11.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 U mnie durne sroki przegonią wszystko Zbudowałem karmnik, kupiłem worek na targu mieszanki, ale sroki nie pozwalają zbliżać się nikomu. Patrolują, pilnują....... Bażanty tylko sie nie boją. Im wysypuję kukurydzę na odgarniętym śniegu. Rekord - 18 sztuk razem kolorowego i szarego bażantowego . Super. U mnie urodzaj na sroki wyjątkowy, ale drobnica najada się bez problemu. Może masz karmnik za duży. Dla drobnicy powinny być małe karmniki, żeby duże ptaki nie mogły się podłączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.01.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Temat zamarzł a właśnie teraz tu gorąco powinno być. Dajcie znać czym i jak dokarmiacie ptaki. I jakie u Was się pokazują Zacznę od siebie: czasem sikorka modra, sójki, sroki, gawrony, jakieś wróblowate a ostatnio kosy, którym teraz tak ciężko, że stołują się na śniegu wyjadając co spadnie sikorkom - te mają w siatkach ulepione kule smalcu z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego (bo to najłątwiej kupć ) i porozwieszanie na drucie słoninki (nie solone) http://img339.imageshack.us/img339/165/sikorki2.jpg http://img194.imageshack.us/img194/664/kosl.jpg tu przydatny link http://ptaki.info/news/index.php?id=94 Nie karmić ptaków spleśniałym chlebem i słoniną! Większość osób wykazuje dobre chęci i niezależnie od poziomu wiedzy na temat ptaków, chętnie "rzuca" im coś do jedzenia od czasu do czasu. Nie zawsze jednak dobre intencje i wiedza o odżywianiu ptaków idą w parze, o czym świadczą liczne przypadki chorób i śmierci wśród ptaków, które z głodu zjadały spleśniałe pieczywo, soloną słoninę, stare zeschnięte ciasta lub też przyzwyczajane do stałego źródła pożywienia pewnego dnia nie doczekały się pomocy i nie miały sił, by znaleźć kolejne miejsce z pożywieniem. Aby dokarmianie osiągnęło swój pozytywny skutek, należy je rozpocząć już w październiku i kontynuować regularnie co najmniej do końca marca (do momentu, gdy będą regularnie będą występować dodatnie temperatury w nocy), tak aby dać ptakom możliwość "przestawienia się" na naturalny pokarm, co jest bardzo istotne w kontekście potrzeb piskląt dla których najlepszy jest naturalny, wysoko białkowy pokarm. Rozpoczynając zimowe dokarmianie należy zdawać sobie sprawę, że przejmujemy odpowiedzialność za zdrowie i życie naszych potencjalnych podopiecznych. W dużym stopniu od nas zależeć będzie, czy ptaki przetrwają w dobrej kondycji do wiosny, czy będą zagrożone obecnością drapieżników w miejscu ustawienia karmnika i czy wdrożymy je do samodzielnego poszukiwania pokarmu na wiosnę. ODPOWIEDNIE MIEJSCE - NA DOBRY POCZĄTEK Aby dobrze wywiązać się z zadań koordynatora karmnika, w pierwszym rzędzie należy znaleźć odpowiednie miejsce, w którym można będzie ustawić karmnik. Idealne miejsce to takie, w którym ptaki będą mogły korzystać z karmnika, nie niepokojone przez ludzi i drapieżniki - zwłaszcza koty. Dobrze, aby było osłonięte od wiatru iby w pobliżu były krzewy czy drzewa - tak aby w razie niebezpieczeństwa ptaki mogły się tam szybko skryć. Nie najlepszym pomysłem jest zakładanie karmników w bezpośrednim sąsiedztwie dużych szklanych powierzchni, okien, werand - ptaki wlatujące i wylatujące do karmnika będą się o nie rozbijać. DOBRY KARMNIK TO PODSTAWA Druga, nie mniej ważna kwestia, to sam karmnik. Jeśli chcemy dać szansę mniejszym ptakom, warto na 1/3 wysokości ścian karmnika, zainstalować poziome poprzeczki, które uniemożliwią wyjadanie ziarna ptakom, takim jak gołębie. Bez względu na to, które gatunki chcemy dokarmiać, ważne jest, aby karmnik miał daszek chroniący przed deszczem, śniegiem i wiatrem. Im więcej wolnej przestrzeni w karmniku na swobodny wlot i wylot z karmnika - tym lepiej. Dwa otwory, czy też przestrzenie wylotowe, to absolutne minimum. Kolejna istotna sprawa to podłoga karmnika. Duża część karmników dostępnych na rynku nie posiada wyjmowanej podłogi. Szukając karmnika, warto zwrócić na ten szczegół uwagę, ponieważ łatwo pozwoli nam utrzymywać karmnik w czystości, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko powikłań pokarmowych i zachorowań wśród ptaków. WŁAŚCIWA KARMA - KLUCZEM DO SUKCESU Wskazań dotyczących tego, co jest najlepsze dla ptaków najczęściej odwiedzających karmniki, takich jak sikorki, wróble, mazurki, gołębie, grubodzioby, kawki, gołębie, jest wiele. Jednak jak wynika z doświadczeń w praktyce najlepiej sprawdza się słonecznik pastewny. Ten rodzaj pokarmu ma wiele zalet: jest naturalny, wysoko energetyczny, zawiera olej korzystnie wpływający na stan upierzenia. Z wad zaś tylko jedną: trzeba sprzątać łupinki, których stosy zalegają pod karmnikiem. Dla sikor i dzięciołów warto wywiesić surową, nie soloną, nieprzyprawianą niczym słoninę lub smalec. Znakomitym pomysłem jest przetopienie słoniny i wymieszanie z ziarnami słonecznika. Po dwóch tygodniach należy zdjąć nie dojedzoną przez ptaki słoninę i zastąpić ją świeżą, by uniknąć zatruć. Podobne działanie należy wykonywać w trakcie odwilży i dodatnich temperatur. Gołębiom miejskim oraz ptakom krukowatym, takim jak wrona siwa, gawron, kawka i sroka możemy wykładać lekko namoczone, rozdrobnione, białe pieczywo. Sierpówki ucieszy menu składające się z kaszy i płatków owsianych. Dla wróbli najbardziej wartościowym pokarmem jest proso. Można też podawać mieszankę taką samą, jak dla kanarków, grube kasze zbożowe oraz drobno pokruszone białe, czerstwe pieczywo. Pieczywo, które wykładamy większym ptakom, również może być czerstwe, ale zawsze pełnowartościowe, pokrojone w centymetrową kostkę tak, aby ptaki mogły spokojnie skorzystać z dokarmiania bez tracenia sił na walkę o rzucony ogromny kawał pokarmu. Jeżeli w naszym karmniku lub ogródku pojawią się kosy, czy kwiczoły - możemy im wyłożyć trochę pokrojonych rodzynek, moreli, suszonych jabłek, daktyli - chętnie to zjedzą. Natomiast jeżeli już mamy własny ogród - warto pomyśleć o ptasich żołądkach już wiosną i zasadzić rośliny, których nasiona i owoce będą później wykorzystywane przez ptaki jako pożywienie: jarzębinę, czarny bez, dziką różę, jabłoń, jesion...... to ostanie uzupełniam o śnieguliczkę którą bardzo chętnie kosy wcinają, a nawet z braku laku (chyba) i na ligustrze też się pożywiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 25.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 WitamNo właśnie dobra uwaga z tymi roślinami. Specjalnie na jesieni nie przycinam zbyt ostro ligustru aby zostało trochę owoców. Zauważyłam, że zainteresowaniem cieszą się również owoce berberysu. Zostawiłam też w tym roku sporo aronii i winogrona dzikiego. Nie przerobiłam wszystkich owoców bo było ich sporo, ale dzięki temu ptaki mają co jeść. Od czasu mocnych opadów śniegu, słoninę, którą wywieszam dla sikorek systematycznie zżera mi jakieś wielkie ptaszysko. Może jastrząb albo coś jeszcze większego. Przylatuje regularnie co 3 dni i nie jestem z tego zadowolona bo przez niego nie uświadczysz innych ptaków. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wywieś topioną słoninę z nasionami w woreczku z siatki z tworzywa - ten ptak raczej tego nie ruszy (bo w woreczku), a sikorka wydłubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.01.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 doczytałam się, że słoninę to dzięciołom się wywiesza może to on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 25.01.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 cieszę sie, ze wątek reaktywowano. Mam dwa karmniki, do ktorych sypie ziarno slonecznika, platki owsiane, przenicę, jakas kaszę. Wisi tez sloninka i kulki ze smalcu w siatce. Pojawiaja sie sikorki: modre, bogatki, ubogie i nawet te z czuprynka na punka- (pieknie spiewają) wroble mazurki, dzwonce, kosy, dziecioly, sojki, srok na szczescie nie ma. Bardzo lubie sie przygladac chmurze ptaszkow, z atlasem ptakow w reku, moj kot tez, on bez atlasu Gdy zaczoł sie powazny snieg z pól poprzychodziły bazanty, ale nie wiem czym je karmic.... pokarm kupuje po prostu w sklepie z warzywami, maja ten towar na polkach. nie mam daleko, jakies 3,5 km do sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 25.01.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 na mojej działce od pewnego czasu pobywa kos (chyba nawet nocuje) - najpierw obgolił ostrokrzew tak, że nie została ani jedna kulka a teraz sukcesywnie podjada rajskie jabłuszka i berberys ale irgi nie rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 25.01.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Podobno , gdy zostawisz kosowi kawalek jabłuszka- zostanie i zwoła kolezków.Ja nie dałam jabłka, jakos sam przyleciał, najpierw ogołocił ognik szkarłatny ze wszystkich pomaranczowych kuleczek, a teraz dojada to, co małe ptaszki zrzucaja pod karmniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 27.01.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 U nas sikory i wróble. W karmniku mieszanka ziaren, na gałązkach "kule" o których pisała Gosiek33. Kupowane w Lidlu. W mieszance jest sporo pszenicy, której w zasadzie ptaki nie jedzą - rozrzucają wokół karmnika. (Czasem podżera ja nasza psina ) No i jeszcze klasyka - słonina http://www.maciejon.republika.pl/Podpatrzone/10_01_26-002.jpg http://www.maciejon.republika.pl/Podpatrzone/10_01_22-004.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.01.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 maciejon jak zwykle piękne fotki - na drugim zdjęciu myślałam przez chwilę, że sikorka siedzi pod ,,domkiem dla owadów" dopiero po chwili dopatrzyłam się, że to daszek karmnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 27.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Gosiek33: Dziękuję A na "deser", mimo, ze nie jest to o tym czym karmimy, taka fotka (tez przy karmniku ) http://www.maciejon.republika.pl/Podpatrzone/10_01_26-003.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 27.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Piekne zdjecia, masz dobry obiektyw, prawda? Ja usilowalam cyknac fotki co prawda lustrzanką, ale bez dobrego obiektywu. Musialabym przykleic ptaszki do karmnika, zeby zdazyc zrobic zdjecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.01.2010 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 maciejon kolejne cudo cudne światło miałeś. W ruchu znacznie trudniej zrobić zdjęcie a bez teleobiektywu to już z cudem graniczy - takie płochliwe bractwo ostatnio strzelając sójkę taka klatka wyszła http://img199.imageshack.us/img199/812/sojkawlocie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 27.01.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Mam w domu kaszę jęczmiennną, proso, manne, płatki owsiane, rodzynki, i nawet pół torebki musli znalazłam. Poszłam na róg do mięsnego kupiłam trochę słoniny. O jeszcze pokroiłam kilka kromek w kostkę i podsuszyłam. Praki zadowolone, ja jeszcze bardziej. W życiu bym nie wpadła że mam iść na plac, targ czy też do zoologicznego po karmę dla ptaków. Gotujecie coś w domu czy jadacie na mieście??? Bo większość chyba nie ma nawet mąki w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.01.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Słonina nie może być solona! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 28.01.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Ej bez jaj ... a ja myślałam że należy ją wcześniej upiec z przyprawami i podawać w sosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 28.01.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 pokarm kupuje po prostu w sklepie z warzywami, maja ten towar na polkach. nie mam daleko, jakies 3,5 km do sklepu. dokładnie ziarno slonecznika, czasem zakupie makę, ale tylko czasem, jak mocno nas przyciśnie. jak zwykle u nas, jesli zwierzątko to poturbowane, kos- który nas odwiedza nie ma nózki, kurcze sypię mu pokarm pod karmnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts