joaniko 28.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 O jeszcze pokroiłam kilka kromek w kostkę i podsuszyłam. chleba sie raczej ptakom zimą nie daje, ma mało wartości odzywczych, tylko zapycha żołądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 29.01.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Mam w domu kaszę jęczmiennną, proso, manne, płatki owsiane, rodzynki, i nawet pół torebki musli znalazłam. Poszłam na róg do mięsnego kupiłam trochę słoniny. O jeszcze pokroiłam kilka kromek w kostkę i podsuszyłam. Praki zadowolone, ja jeszcze bardziej. Ty może i zadowolona, ale z tego chleba to ptaki nie bardzo. Zjedzą bo jak nie ma czegoś innego to dobry i chleb. Tyle, że jest on dla ptaków bardzo niezdrowy. Jeśli więc masz je karmić chlebem to lepiej niczym. Dokarmianie ptaków na ma celu pomaganie im a nie szkodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 29.01.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 W temacie - gdzie kupować ? Poszukać na bazarku czy targu sprzedawców kaszy z worka. Z reguły mają też karmę dla ptaśków. Za kilogram płacę 3 pln plus 8 pln za łuskany słonecznik. Czasem trafiam na wpół łuskany - ok 5 pln. Fantastycznie zjadają ptaszki zwykłą margarynę wymieszaną z ziarnami ( np. muesli plus siemie lniane ) i wpakowaną w siatkę po warzywach. Starcza na 4-5 dni, czasem nawet dłużej. Stawiajcie wodę ptakom, one naprawdę nie mają teraz zbyt dużej możliwości do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 margaryna to utwardzone chemikaliami tłuszcze roślinne. W dodatku jest solona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 29.01.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Margaryna utwardzana, masło z antybiotykami, słonina ze sterydami albo wściekła lub zagrypiona..Ziarno pryskane albo mutowane. Nawet muesli nasączone kolejnymi E-ileśtam.Chleb z polepszaczami , wypełniaczami, przedłużaczami.. heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.01.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Dlatego smaże wyłacznie na olejach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 30.01.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Kupuję słonecznik tzw. czarny po 2,50 kg. Na targu w Grodzisku Maz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 31.01.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Kupuję słonecznik tzw. czarny . zdaje sie ten sam, co ja. Czarny, znaczy nie łuskany, ptaki b. go lubią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 01.02.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Kupuję słonecznik tzw. czarny po 2,50 kg. Na targu w Grodzisku Maz. O bandyty.. Ale mają przebitkę u mnie ( Konstatncin- Piaseczno) Za czarny czasem jak jest duże zapotrzebowanie na ziarno, krzyczą 12 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.02.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Ostatnio widziałam (nie wiem po ile ) spore opakowania w Auchanie w Piasecznie (coś ok. 5 zł - tylko za ile?) Niełuskany to też w smalcu można czy wysypywać sam trzeba... bo mam psy, które konkurować chcą ze skrzydlatą bracią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 01.02.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Moja jamniora szczególnie uwielbia chadzać pod słoninkowe drzewko. Żal mi jej, jak tak tęsknym wzrokiem patrzy na te dyndające połcie . I tak bidna wzdycha.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 01.02.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Moja jamniora szczególnie uwielbia chadzać pod słoninkowe drzewko. Żal mi jej, jak tak tęsknym wzrokiem patrzy na te dyndające połcie . I tak bidna wzdycha.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Fantastycznie zjadają ptaszki zwykłą margarynę wymieszaną z ziarnami Lepszy dla nich byłby smalec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 03.02.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 od tygodnia na gałązkach wiszą kule dla sikorek i ....ani jedna nie przyleciała a takie smakołyki im przygotowałam za to w karmniku mam pełno wróbli ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.02.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 sikorki muszą się zwiedzieć. Początkowo też wydawało mi się, że nie przylatują do słoninki dopiero z bliska zobaczyłam ślady ich bytności, a po jakimś czasie i sprawców tych dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorka31 06.02.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Fakt, muszą się zwiedzieć. U mnie trwalo to jakiś tydzień. Teraz jest mnóstwo sikorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.02.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Po trzech dniach nauczyły się kolejnych stołówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 07.02.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 To nasze, samodzielnie zrobione, kulki dla sikor: http://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2010/02/5.JPG Kule kupione w nylonowych siatkach, lepiej wyjąć i przełożyć do karmnika, doniczki, łupiny kokosowego orzecha. Poszarpany dziobami nylon, może dostać się do przewodu pokarmowego ptaków i szkodzić go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 07.02.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 http://img15.imageshack.us/img15/667/sikorkih.jpg wieszam w starych siatkach po warzywach i nie widziałam śladu by był z nimi kłopot. Nie widziałam gotowych więc nie wiem jakie są, ale siatki po ziemniakach faktycznie takie miękkie i czepliwe wydają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 07.02.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Sama zrobiłam karmik, sypię co mam a ostatnio z lenistwa kupiłam w Kauflandzie duży kubełek mieszanki nasion, ziaren, słonecznika i do tego sypie płatki owsiane, a do słoniny nie mam zaufania z marketu. Daję wodę w 2 dużych pojemnikach żeby szybko nie zamarzła, jeszcze pod drzewo wykładam 2-dniowe bułki, znikają najszybciej hehe, szczególnie sójki i kosy je lubią, wiem że nie powinnam ale skoro im smakują. Najwięcej radochy z ptaków ma kot, oczywiście gapi się przez szybę i szczęka mu lata. Ta zima jest ciężka i raczej na wsi to obowiązek dokarmiać, oczywiście regularnie, bez przerw żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts