Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam w domu kaszę jęczmiennną, proso, manne, płatki owsiane, rodzynki, i nawet pół torebki musli znalazłam. Poszłam na róg do mięsnego kupiłam trochę słoniny.

O jeszcze pokroiłam kilka kromek w kostkę i podsuszyłam.

Praki zadowolone, ja jeszcze bardziej.

Ty może i zadowolona, ale z tego chleba to ptaki nie bardzo. Zjedzą bo jak nie ma czegoś innego to dobry i chleb. Tyle, że jest on dla ptaków bardzo niezdrowy. Jeśli więc masz je karmić chlebem to lepiej niczym. Dokarmianie ptaków na ma celu pomaganie im a nie szkodzenie.

W temacie - gdzie kupować ?

Poszukać na bazarku czy targu sprzedawców kaszy z worka. Z reguły mają też karmę dla ptaśków. Za kilogram płacę 3 pln plus 8 pln za łuskany słonecznik. Czasem trafiam na wpół łuskany - ok 5 pln.

Fantastycznie zjadają ptaszki zwykłą margarynę wymieszaną z ziarnami ( np. muesli plus siemie lniane ) i wpakowaną w siatkę po warzywach.

Starcza na 4-5 dni, czasem nawet dłużej.

Stawiajcie wodę ptakom, one naprawdę nie mają teraz zbyt dużej możliwości do picia.

To nasze, samodzielnie zrobione, kulki dla sikor:

http://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2010/02/5.JPG

Kule kupione w nylonowych siatkach, lepiej wyjąć i przełożyć do karmnika, doniczki, łupiny kokosowego orzecha.

Poszarpany dziobami nylon, może dostać się do przewodu pokarmowego ptaków i szkodzić go.

Sama zrobiłam karmik, sypię co mam a ostatnio z lenistwa kupiłam w Kauflandzie duży kubełek mieszanki nasion, ziaren, słonecznika i do tego sypie płatki owsiane, a do słoniny nie mam zaufania z marketu. Daję wodę w 2 dużych pojemnikach żeby szybko nie zamarzła, jeszcze pod drzewo wykładam 2-dniowe bułki, znikają najszybciej hehe, szczególnie sójki i kosy je lubią, wiem że nie powinnam ale skoro im smakują.

Najwięcej radochy z ptaków ma kot, oczywiście gapi się przez szybę i szczęka mu lata. Ta zima jest ciężka i raczej na wsi to obowiązek dokarmiać, oczywiście regularnie, bez przerw żadnych.