piu 19.11.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 mój komentarz faktycznie zbyt dosadny, przepraszam Nie zmieniam jednak zdania co do niefunkcjonalności tego salonu, w którym nie ma gdzie wygodnie usiąść. Na hokerach okrakiem, by nie zahaczać kolanami o uchwyty szafek, na krzesłach niezbyt długo, bo nie tapicerowane, a na wypoczynku ? Nie wiem... Brak oparcia dla lędźwi, dla karku, bardzo głębokie siedziska ( osoba niższa musi usiąść na skraju, by nie wisiały jej nogi). Salon to przecież miejsce spotkań i wypoczynku. Gdzie posadzić tam wygodnie starszych rodziców? A salon mógł być na szóstkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 19.11.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Mimo, że salon nie mój, przeprosiny przyjmuję ;);) Tak sobie pomyślałam, że może użytkownicy lubią jak w Rzymie (swego czasu) uczty na leżąco ... I wtedy nie potrzeba oparcia na lędźwie ... A swoją drogą zobaczyłabym chętnie "ludzia" na tej kanapie .... I może właściciele wypowiedzieliby się czy to wygodne czy jednak niekoniecznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 19.11.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 A to mój salon http://images44.fotosik.pl/498/f62fd2048f56b6c4m.jpg http://images43.fotosik.pl/1636/b40488d52e5159aem.jpg http://images33.fotosik.pl/466/3349b7ee59f1f2ccm.jpg http://images44.fotosik.pl/498/bcd81a4a79ceb1b1m.jpg http://images46.fotosik.pl/1858/b39fadb0e87d2d70m.jpg Ja bym złamał te kolorki jakimś soczystszym dodatkiem. Jak sie siedzi na tych kanapkach>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 19.11.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Znalazłam bardzo odpowiedni cytat: [h=3]"Bardziej oficjalnie meble w nowoczesnym salonie Jeśli zależy nam na tym, by salon pełnił przede wszystkim rolę wizytówki domu, musimy położyć nacisk na wzornictwo mebli. Nie oznacza to oczywiście, że fotele i sofy będą niewygodne, ale trzeba mieć świadomość, że dla pięknej bryły zagraniczni i polscy projektanci poświęcają elementy poprawiające komfort siedzenia - szczególnie dotyczy to oparć.[/h] Współczesne trendy sprzyjają niewysokim rozłożystym kanapom o bardzo niskich oparciach i nieproporcjonalnie głębokich siedziskach. Te modne meble są przeciwieństwem tradycyjnych kanap, z wysokimi oparciami i nie tak głębokimi siedziskami. [TABLE=class: photoCenter, width: 600] [TR] [TD] [/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [/TR] [/TABLE] Nie wszyscy będą skłonni uznać te nowoczesne wersje za wygodne, szczególnie że siadając na nich (a właściwie w nich), często zapadamy się w niezwykle miękkie siedzisko, co skutecznie utrudnia wstawanie. Niższe osoby zmuszone są przyjąć na takiej kanapie pozycję półleżącą, natomiast wyższe będą miały kolana na poziomie ramion i w żaden sposób nie skorzystają ze zbyt niskiego oparcia. Faktem jest, że kanapa o takich odwróconych proporcjach wygląda elegancko i nowatorsko" http://czasnawnetrze.pl/salon/zakupy/13522-nowoczesny-salon-jak-wybrac-meble-tapicerowane Inaczej się chyba na to patrzy, gdy miało się już problemy z kręgosłupem. muszę chyba zjeść snikersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 19.11.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 wydaje mi się, że tego typu wnętrza nie przetrwają próby czasu. są wymarzone do robienia zdjęć, i chyba na tym koniec. cieszą oko, to prawda, ale nie sprzyjają życiu rodzinnemu. ale to chyba znak czasu.tez mam trochę zbyt głebokie kanapy, i moja niska mama się męczy, jak do nas przyjedzie. myślę o zakupie dodatkowego fotela specjalnie dla niej.a konkretne wypowiedzi (jak Piu) są chyba bardzo potrzebne, bo prawdziwe i niejednemu dadzą do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 19.11.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Ja tak sobie właśnie przejrzałam Ogródku ofertę dobrych polskich firm i wszystkie stawiają na komfort i funkcjonalność.Pierwszy z brzegu ETAP, NOWOŚCI : są wysokie oparcia, podgłówki, regulowane siedziska http://www.etap-sofa.pl/index.php?option=com_multicategories&view=category&layout=blog&id=93&Itemid=778&lang=pl Znalazłam tu pomysł na skrócenie głębokiego siedziska - nie do końca to jest to, ale jakaś alternatywa :http://www.etap-sofa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=652&Itemid=664&lang=pl Jak już tapicerujesz swoje meble, to może warto by było kupić w JYSK poduszkę Termopur dla mamy i ją wytapicerować do podkładania pod lędźwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eveee 19.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Piu wydaje mi się, że to temat wałkowany od początku tego, co dziś nazywa się dizajnem. nie jestem znawcą absolutnie, ale kompromis między wygodą i funkcjonalnością a nieprzeciętnym wyglądem udaje się tylko najlepszym. Choć ja osobiście uważam, że warto czasem iść w totalny design i pierniczyć funkcjonalność - zobacz choćby nieszczęsny wyciskacz Juicy Salif - nie używałam, ale podobno nie da się za wiele na nim wycisnąć no ale jaki piękny jest! Wprawdzie myślę, że w przypadku sofy nie poszłabym na kompromis, ale tak jak piszesz - dobre firmy dają radę. Mi wnętrza Zakrzów się podobają, szczególnie lampa nad stołem (kolejny piękny "glutek" na tym forum ) oraz sam stół. No i lubię jak jest biało i jasno. Edytowane 19 Listopada 2012 przez eveee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 19.11.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 evee - użyłas słowa "kolejny"i to jest to nieszczęście - piękna lampa, ale "kolejna" co oczywiscie nie oznacza, że ja zrobiłabym to lepiej - wprost przeciwnie. też potrafię tylko naśladować, i to słabo,niestety...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 19.11.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 evee - użyłas słowa "kolejny" i to jest to nieszczęście - piękna lampa, ale "kolejna" Ej, bez przesady, wcale tak dużo takich fajnych glutków tu na forum nie ma. A glutek i tak jest dużo bardziej oryginalny od tradycyjnego abażuru w kształcie walca, kryształowych żyrandoli lub lamp z IKEA. Zresztą, czego byś nie powiesiła, to i tak kogoś skopiujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 "glutek" (chodzi o lampę "Drop" przy kanapach) mi również wpadł w oko, ale na zdjęciu miał taka małą żaróweczkę, że bałam się, iż nie doświetli wystarczająco wnętrza. Poza tym żaróweczka wydawała mi się nietypowa i bałam się, że będą problemy z zakupem nowej, gdyby się przepaliła. Tak więc zrezygnowałam z tej lampy, ale nadal mi się okrutnie podoba. Chociaż ja oglądałam podróbkę "Dropa" - "Perle" Jestem ciekawa jak mocno w rzeczywistości świeci? Piu - Faktem jest, że trudno znaleźć ładną, wysoką kanapę. Mam taką teraz w domu, dwuosobową - wysoka jest prawie jak siedzisko krzesła, bo dostawia się do niej stół, jak przychodzą goście. Wszyscy zachwalają wygodne wstawanie z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 20.11.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ej, bez przesady, wcale tak dużo takich fajnych glutków tu na forum nie ma. A glutek i tak jest dużo bardziej oryginalny od tradycyjnego abażuru w kształcie walca, kryształowych żyrandoli lub lamp z IKEA. Zresztą, czego byś nie powiesiła, to i tak kogoś skopiujesz sam fakt posiadania lampy jest już nieoryginalny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 20.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 sam fakt posiadania lampy jest już nieoryginalny..... Hahahaha Tak właśnie! Kolejna lampa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eveee 20.11.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 sam fakt posiadania lampy jest już nieoryginalny..... rozbawiłaś mnie okrutnie Eh, kochana wiem o co chodzi, sama spędziłabym chętnie życie na wybieraniu tych niepowtarzalnych i niebanalnych przedmiotów do swojego domu, ALE 1. urządzanie swojego domu jest mimo wszystko wyczerpujące 2. jest tyle innych dylematów, typu "kochanie, właz na strych po otwarciu ma blokować drzwi do naszej sypialni, łazienki czy do pokoju dziecka?":bash: 2. ktoś musi na to zarobić ) BTW wolałabym mieć w domu "kolejnego glutka" niż kolejny (idąc za asizo) "abażur w kształcie walca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 20.11.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jak już znajdziemy swój wymarzony wypoczynek, moja rada - przemyśleć modele z pianką wysokoelastyczną w skórze sofa z gąbką w salonie po paru latach (Bizzarto): Pianka mocno pracuje i skóra dosyć szybko się wyciąga Sofa u córki jest jak nowa, choć codziennie na niej śpi, dzieci po niej skaczą i jak widać po bałaganie zupełnie nie dbają (także Bizzarto): Przepikowanie skóry zapobiega jej naciąganiu się na piance wysokoelastycznej, jednak nie zawsze to się musi podobać, zależy od modelu. Inna sprawa, że np. mama męża nie może siedzieć na tych miękkich, zapadających się siedziskach. Musi mieć w miarę twardo. My z kolei je uwielbiamy. to tyle o sofach ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.11.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Z tymi kanapami to jest faktycznie duży problem. I często tak jest że wybieramy np minimalistyczny styl,a potem jak przychodzi czas kupowania wypoczynków to albo musimy się pogodzić albo z tym że kanapa w danym wnętrzu "będzie wyglądać",albo z tym że wyglądać nie będzie,ale siedzieć się na niej będzie fantastycznie. Uwielbiam minimalistyczne kanapy z niskimi oparciami które dodają dodatkowej przestrzeni,ale już siedzieć/leżeć wolę na takiej,w którą się zapadam i która daje mi pełne oparcie łącznie z głową I co tu teraz robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 20.11.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 da się, tylko że za te dodatki (ruchome oparcia i składane zagłówki) trzeba niestety słono zapłacić bizzarto - ruchoma półka/oparcie usatwiana pod dowolnym kątem http://www.mega-meble.pl/upload/Arezzo_funkcja2.jpg http://www.mega-meble.pl/upload/bizzarto_diament_wntrzarstwa/Bolzano.jpg czy warto? to już sprawa indywidualna http://www.etap-sofa.pl/images/stories/zestawy_nowoczesne/bentley/aranzacje/1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.11.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Grube kanapy z grubymi podłokietnikami to nie są minimalistyczne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Minimalistyczna kanapa to powinien być materac na ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piu 20.11.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Grube kanapy z grubymi podłokietnikami to nie są minimalistyczne propozycje nio, John Pawson to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 20.11.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Salon wygląda na spójny kolorystycznie i stylowo, ale jest nieprzemyślany jeśli chodzi o ustawienie. Kaloryfery zaburzyły całą przestrzeń i wymuszają takie a nie inne ustawienie. No ale o tym trzeba myśleć na etapie projektowania ogrzewania a nie teraz. Myślę, że te ''dziurawe'' kanapy zostały wybrane celowo, aby przepuszczały ciepło z kaloryfera który zasłaniają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts