Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

no mówiłam, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i to dosłownie w tym przypadku :)

sprzedawcy jednak często oszukują jaki widać (znalezienie tych stron i skradzionych zdjęć zajęło mi minutę!).

A nabywcy....

No cóż, czasem nie wiedzą, czasem nie chcą wiedzieć, czasem mają to w nosie. Ja w to nie wnikam i jak idę w gości nie przyglądam się meblom, czy są oryginalne :bye: Byleby ktoś nie puszył się z tego powodu że ma eamesy a nie brw, b&w, ikea czy bodzio i - zacytuję tu nesska

"obciach to kupić podróbkę a przed wszystkimi udawać, że to oryginał"

o! :)

AMEN;):D

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do Ikei - nie wszedzie ona wszedobylska -wśród moich znajomych bliższych i dalszych królują meble BRW czy z salonów typu Bodzio, Agata, więc w realu az tak popularna Ikea nie jest. Osobiście lubię rzeczy od nich - niektóre, inne uważam za papierowa tandetę, ale przede wszystkim lubię sobie po niej połazic i pooglądac pomysły ;)

W kwestii oryginałów i inspiracji przeczytałam takie zdanie w czasopiśmie wnętrzarskim:

"Luksus jest lususem, bo jest drogi i nie jest dostepny dla każdego.

Gdyby każdego było stać na mebel przestalby on być luksusowy. Odnosi się to do wszystkiego, co uznajemy za luksusowe - do homarów, diamentów, torebek Louisa Vittona czy butów Loboutina.

Oryginał jest dziełem sztuki użytkowej i jako taki z czasem nie traci na wartosci, wręcz przeciwnie. Orygnialny Lounge Chair z czasów jego twórcy jest o wiele więcej wart niż jego nowsze wznowienie na licencji, natomiast fotel inspirowany nie ma żadnej wartości poza ceną zakupu".

Bardzo mi się podobają meble od dobrych projektantów i myslałam o zakupieniu "inspiracji", bo na oryginał mnie nie stać.

Ale po przemyśleniu powyższego tekstu chyba wolę postawić na oryginalne wzory od Augustyniaka czy Rygalika.

co do Ikei - nie wszedzie ona wszedobylska -wśród moich znajomych bliższych i dalszych królują meble BRW czy z salonów typu Bodzio, Agata, więc w realu az tak popularna Ikea nie jest. Osobiście lubię rzeczy od nich - niektóre, inne uważam za papierowa tandetę, ale przede wszystkim lubię sobie po niej połazic i pooglądac pomysły ;)

zgadzam się!

wśród moich znajomych także nie króluje Ikea

mamy kawałek do najbliższego sklepu w związku z tym w mojej okolicy nie są tak popularne meble, czy dodatki typowo ikeowe

Tak na marginesie ciekawa jestem bardzo, jak to jest w innych krajach, gdzie prawo autorskie jest surowiej przestrzegane. Warto by było to robić, choćby dla ochrony rodzimych projektantów i producentów, którym coraz trudniej się będzie przedrzeć przez tanie chińskie produkty.
Nieeee,ktoś kto nie ma na oryginalny produkt,jak nie będzie zamienników i tak go nie kupi.A kogo stać nie kupi w życiu inspirowanego.

To są ogromne przepaście cenowe,przeciętnego Kowalskiego i tak ledwo stać na kopie.Cena 300-400 zł za np plastikowe krzesło nie jest wcale przeciętna.

Chociaż zbyt duży rynek produktów inspirowanych może obrzydzić produkt wszystkim i w końcu nic się nie będzie sprzedawało-wchodzę ja dzisiaj na stronę Agaty i co widzę-oprócz mebli wprowadzili wyposażenie...no i w każdym dziale jakaś inspirka jest ;)

http://www.agatahome.pl/1-Katalog,produktow/187-Meble/212-Krzesla,i,fotele.html?katalog=1&strona=5

W końcu te krzesła wylądują w sklepach z plastikowymi miskami i będą najbardziej dostępnym wzornictwem dla ludu ;)

Z Ikea też parę pomysłów zebrali,ale cena oczywiście wyższa.

Edytowane przez marynata

Mam pytanie do posiadaczy krzesel "inspirowanych" :) Eames DAW - czy sa wygodne, czy oparcie jest wystarczajace (na zdjeciach nie wyglada na zbyt wysokie, wiec zastanawiam sie, czy daje odpowiednie oparcie plecom)? Bardzo mi sie podobaja, ale nie mialam okazji na nich siedziec. Bede wdzieczna za opinie.

Ja mam na drewnianych nozkach-i te z podlokietnikiem i te bez;)

Sa bardzo wygodne-siedziesko pod pupke bardzo ladnie wyprofilowane ,oparcie podchodzi(w moim przypadku-168 cm wzrostu)ponad moje lopatki-tez bardzo fajnie wyprofilowane;)

POLECEM;)

ja mam oryginalne i teraz żałuję, ze nie pokusiłam sie na inspirowane. Łatwiej byłoby mi je zmienić po jakimś czasie.

Co do produkcji wszystkiego w chinach....znajoma była w stanach, jako, że tam ceny niskie więc w sklepie Levisa kupiła 3 walizki ubrań dla rodziny. Kilkadziesiąt sztuk. W Polsce zorientowała się, że tylko jedna koszulka była wyprodukowana w Stanach, reszta na całym świecie.;)

żona m

Za to lampę do kuchni mogłaś kupić oryginalną Caravaggio, bo stalowy środek wiele bardziej by pasował, a ten miedziany w podróbie ni przypiął, ni przyłatał.

Miałam już nie ciągnąć tego tematu, ale po przejrzeniu kolejnych ofert podrabianych mebli na allegro i w necie chwyciłam się za głowę

90% sprzedawców oszukuje! :sick:Już nie mówię w tym momencie o tym, że sprzedają podróby, ale o tym, że wklejają kradzione zdjęcia z oryginalnymi produktami.

Więc jeśli ktoś chce podróby (nic mi do tego), niech przyjrzy się najpierw dobrze oryginałom, bo różnice są widoczne gołym okiem. By się potem nie zdziwić.

Oszukują też, podając w opisie tylko skrót ins. Co to kurcze jest ins ??? Krzesło inspektor ?

Inni wcale nie podają, że to podróba.

I tylko niska cena o tym świadczy plus oczywiście zdjęcia ( jeśli ktoś się choć trochę w tym orientuje, od razu pozna, że to podróba).

Spójrzcie, jak jest pięknie wykończony oryginał:

http://www.atakdesign.pl/userdata/gfx/cd259e78a8b5cd25807148452796ecef.jpg

a jak wygląda podróba:

eames.jpg

Mam też nadzieję, że podane przykłady pomogą w wyborze i jeśli ktoś szukający oryginałów dzięki temu nie da się oszukać, to warto było :)

Zaczęło się do tego, że "za dużo IKEA" w salonie... I się nam temat rozwinął. Warto by go było może przenieść, bo wątek jest ciekawy, ale salony nam uciekają ...

Edytowane przez piu

yokasta

Myślę, że nie w porządku to oszukiwać, kraść zdjęcia i pokazywać oryginalne produkty, a wysyłać kupującym podróbki. Ale OK, skasowałam, a kto chce, to już sobie sam sprawdzi konkretną ofertę bo będzie wiedział, na co zwracać uwagę :)

Dokładnie tak,większości jest wszystko jedno.Wiele osób też nigdy nie słyszało słów Panton czy Eames,wchodzą do sklepu i kupują towar który im się podoba i który jest w ich zasięgu finansowym w takiej formie jak jest w sklepie,bez tej całej historii powstania wzoru.

Po prostu oryginały są tak drogie,że nie są w stanie przedrzeć się z informacją do przeciętnego konsumenta.

Ale temat jest ciekawy i wart wydzielenia.

Wiedzy w każdej dziedzinie nigdy za wiele,ale na rzeczy patrzymy albo obojętnie,albo z powodu zainteresowania daną dziedziną bądz poprzez tzw"skrzywienie zawodowe".

Rynek zamienników istniał od zawsze i trudno nawet sobie wyobrazić co by było gdyby każdy zgłębiał każdą rzecz którą chce kupić i podchodził poważnie do jej oryginalności.

W dziale o dachach dekarzy boli serce jak forumowicze montują blaszane panele"na rąbek"-podróbkę w oryginale ręcznie formowanych szlachetnych blach(sama mam na tym punkcie hopla,widzę różnicę i wydałam kupę kasy na dach który i tak dla przeciętnego Kowalskiego nie różni się niczym od paneli),miłośnik motoryzacji złapie się za serce kiedy np do mercedesa zamontujemy lampę zamiennik (z naszego punktu widzenia montowanie oryginalnej lampy która często osiąga wartość naszego pojazdu jest bez sensu)itd,itd.

:)