Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Justyna,

Twoje wnętrza mają potencjał (widziałem kuchnię w odpowiednim wątku). Wydaje się, patrząc na przestrzeń w salonie, że sofy mogłyby zostać odsunięte od ścian i powędrować bliżej centrum salonu w różnych konfiguracjach/ustawieniach. Pełniłyby wtedy rolę podzielnika przestrzeni, niwelowały wrażenie pustki, a zwolnione miejsce pod ścianą mogłaby zająć jakaś ciekawa komoda o lekkiej konstrukcji, pełniąca rolę drugiego punktu odniesienia w salonie. Zwolniony róg salonu to też ciekawe miejsce na regał-biblioteczkę i wygodny fotel do czytania w kontrastowym kolorze - oczywiście, jeśli potrzebujesz takiej funkcji w salonie. Ponadto ściany salonu zyskałyby trochę "oddechu" za zabiegu przesunięcia kanap.

Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale mam wrażenie, że ściśnięcie sof w rogu salonu trochę zabija jego potencjał. Może spróbuj nieco poeksperymentować z sofami, pamiętając oczywiście, że To Twoje wnętrza i to dla Ciebie ma być funkcjonalnie.

Dziękuje wszystkim za opinie, miłe słowa i spostrzeżenia - pewnie z niektórych skorzystam w przyszłości - chyba każdy ma potrzebę choć drobnych zmian.

Uważam, że ten wątek jest naprawdę wspaniałą skarbnicą "pomysłów i spostrzeżeń" (wogóle forum - dzięki niemu pojawiła mi się jakakolwiek wizja naszego domu - nawet jeżeli chodzi o układ pomieszczeń itp - układ domu jest tylko i wyłącznie moją wizją co do cm - tylko do siebie będę mogła mieć pretensje jak coś okaże się totalnym niewypałem - architekt i mąż się w temat nie zaangażowali - ale to nie ten wątek) i właśnie dzięki niemu ukształtowała się nasza wizja naszego parteru, wiele jest pięknych wnętrz ważne żeby coś wybrać dla siebie.Chyba również ważna jest pewna spójność całego domu, najbardziej się bałam, że wymieszam niepotrzebnie style i wyjdzie totalna klapa. Moim priorytetem była prostota, minimalizm, funkcjonalność, łatwość w utrzymaniu czystości, poczucie przestrzeni. Parter jest stosunkowo mały - na 80m2 jest łazienka, wiatrołap, kotłownia, pokój gościnny/gabinet, kuchnia, salon/jadalnia, spiżarnia, schody i ciąg komunikacyjny. Generalnie te 80 to i tak więcej niż nasze mieszkanie oczywiście. Również poszliśmy w kierunku ograniczenia ilości "mebli stojących" - poszliśmy w kierunku przechowywania w miejscach typu garderoba (mamy dwie), pomieszczenie gospodarcze, spiżarniach.

Greywolf - najważniejsze jest dla mnie, że właśnie w takiej "bazie" możemy eksperymentować, bawić się kolorami dodatków, itp. Salon ma ok 34 m2 oczywiście z częścią jadalnianą.

Sofy stały bliżej środka, nawet wiem jaki stolik kawowy i dywan by mi marzył. Ale moje szkraby (prawie 5 lat oraz prawie 2 lata) sofy dosuwają co chwila do ścian, ponadto przechodziły górą i wskakiwały za nie, itd itp. Stąd zrezygnowaliśmy tymczasowo z większej ilości gadżetów (pufa co chwila zmienia miejsce). Poza tym takie wnętrza jest mi łatwo utrzymać w czystości i ogarnąć - a to jest dla mnie priorytet gdyż chyba każdy z nas ma ograniczony czas i woli go spędzać w inny sposób niż sprzątanie (mam trochę tych metrów i pomieszczeń do posprzątania)

Biorąc pod uwagę, że w grudniu urodzi nam się dziewczynka - zatem w takim minimalistycznym wnętrzu pomieszkamy jeszcze kilka lat. Generalnie mamy w domu żywioł.

Gorąco pozdrawiam odwiedzających ten wątek

To ja również się rozpisałam - ale może dla kogoś ta nasza wymiana spostrzeżeń okaże się pomocna.

KamilaDeMon - sofy to kler cancan - nie szukaliśmy strasznie długo - ja od razu je pokochałam. Jednakże szukaliśmy dalej - porównując ceny, negocjując itp. W sumie ta opcja wyszła nas najtaniej - trafiliśmy na rabat targowy - Oglądaliśmy m.in. bizzarto, develde, leavingroom i jeszcze kilka ale nie pamiętam nazw.

Edytowane przez Justyna P

Mieszkamy od roku, kawałek mojego salonu.

[ATTACH=CONFIG]217888[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217890[/ATTACH]

Witam Adriado, czy mogłabyś powiedzieć mi co to są za żaluzje. Bardzo mi się podobają a szukam coś na okien. Możesz napisaćtu albo na prv.

P.S. Czy one są na oknie w jednym kawałku i jak się je użytkuje.

Justyna P - jakikolwiek watek na wnetrzach otwieram - trafiam na Twoje realizacje;), więc i ja dodam kilka słów - tak dla równowagi;)

daleka jestem od złośliwości- to gwoli wstępu:wiggle:

kuchnia - wyszła swietnie. Reszta, którą pokazywałaś równiez bardzo ładnie, tyle ze jak dla MNIE to architekt poszalał/a za bardzo- chciał/chciała zmieścić duzo faktur, nowości, w każdym pomieszczeniu 'upchnąć' zbyt wiele 'must havów';)

wg mnie - powtarzam to moja osobista i niezalezna;) opinia- jest tego zbyt duzo i dla mnie jest to po prostu za meczące - np w łazience ta fala na scianie - gdyby nie ona i te półki w prysznicu - to wg mnie byłaby wręcz idealna.

Nie zrozum mnie źle - Twoje wnętrza sa ładniusie, tylko zbyt wiele sie w nich dzieje - taka moja opinia.

a w salonie te kulki na ścianie - no dla mnie to nieporozumienie, do tego cegiełki, brzozy, podłoga mieszana kafle-drewnopodobne panele czy płytki i firanki i wiszące błyszczące cos koło stołu i baranek???? na kominku - wszystko to fajne pewnie, ale nie skumulowane w jednym wnetrzu, troche jakby na siłe.

Widac, że dużo pracy z dekoratorem czy architektem w to włożyłaś, gratuluję ogółu i myślę sobie, że to - jak dla nas wszystkich - spełnienie Twoich oczekiwań i marzeń, życzę Ci jak najfajniejszych chwil w Twoim domku i duzo radości.

pozdrawiam:bye:

amglad 1 dziękuje za opinie :)

Tak jak podkreślasz najważniejsze jest to aby każdy czuł się dobrze w swoim domu - mi w końcu nic nie przeszkadza (poza "brakami", które mój mąż ma zrobić bądź usunąć a czasu brak) - w mieszkaniu pewne rzeczy mnie męczyły i uważam, że wykańczaliśmy je za szybko, bez przemyślenia.

Wypowiem się co do baranka - baranka miało nie być - ale niestety często tak jest, że coś musi być - generalnie nasz kominek to piecokominek - ściągnęliśmy na siebie taki problem, że na kominku nie mogła być gładź - tylko musiał być jakiś tynk - to była najgładsza struktura - to nie jest baranek - są to takie delikatne smugi z góry na dół, w dodatku farba też nie mogła być "do szorowania", bez zbędnych, chemicznych dodatków - na początku mnie to strasznie zdenerwowało - ale odwrotu już nie było - za to teraz palimy pełny wsad i przez osiem godzin obudowa oddaje ciepło - to tak dla przestrogi i do rozważenia - stąd odnoszę się do "baranka". Domek chcieliśmy żeby przede wszystkim był energooszczędny i bezpieczny - zdecydowaliśmy się na pewne rozwiązania - a ja nie świadoma, że np w kuchni będę musiała mieć miejscowo opuszczony sufit. Choć chciałam mieć go gładki - bez uskoków, podwieszeń, odstającego oświetlenia, itp.

[ATTACH=CONFIG]223441[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]223443[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]223444[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]223445[/ATTACH]

witam

a mi sie podoba twoj salon a ciekawi mnie rozmieszczenie plytek czemu polaczone biale z brazowymi czy to panele moze???aha i jaka jest szerokosc tego ciemniejszego pasa plytek czy tez paneli przy oknie??????i jaka masz szerokosc pomieszczenie salonowego:)

pytam bo zastanawiamy sie czy nie dac takiego pasa z plytek przy oknie tarasowym i nie wiem na jaka szerokosc:)

z gory dzieki za odpowiedz:D

Cameo cudowny salon. Ogolnie piekne wnetrze, z gustem i smakiem wszystko dobrane :yes:

Potrzebuje pomocy...

Czy ktos moze posiada te wlasnie meble? Chcialabym zobaczyc je na zywo, bo niestety w zadnym salonie brw nie bylo ich na wystawie.

W ogole co o nich sadzicie? Mam salon bardzo duzy, bo 43m2 i na dodatek zamkniety. Myslalam, zeby urzadzic go w bardziiej nowoczesnym stylu, nie za wiele mebli, tylko jakas rtvka, duzy tv, ale jednak to za duze pomieszczenie na tak niewiele mebli i ze wszystkich mebli te wydaja nam sie najlepsze.

[ATTACH=CONFIG]222701[/ATTACH]

Marzenko, na pewno podobają Ci się takie meble? O ile te brązowe części są w miarę OK, to te czarne dają wrażenie pozawieszanych na ścianach piekarników czy mikrofalówek albo jak wnętrze studia nagrań.

Bardzo ładne wnętrza,jadalnia super,salon trochę mniej mi się podoba,wyrzuciłabym firanki a zrobiła rolety, obraz lepiej by wyglądał w czarnej ramce.

myślę, że z firankami lepiej....gdyby nie te firanki byłoby identycznie jak u mnie w pracy .... bez urazy, bo moja firma ma piękne biura, ale te firanki dają sygnał, że to dom.

i również uważam, że kanapy powinny stać na środku - przestawić, zrobić zdjęcie, zobaczyć - to nic nie kosztuje.

dziwna tylko ta apteczka na ścianie w jadalni, może lepsze byłoby coś z drewna.

Edytowane przez Zielony ogród

Ja też jestem za firankami, choć mogłyby być z innej tkaniny, grubszej, nie błyszczącej. Wiem jednak, jak trudno takie ładne znaleźć, a jeśli już są, to kosztują za metr więcej niż najbardziej fantazyjnie haftowana organza.

W salonie zdjęłabym te brzozy. Nie pasują mi tam, za dużo już tych akcentów. I tak bardzo mi brakuje tych osobistych, rodzinnych ... Zdjęć dzieci itp.

Co do ustawienia mebli, to faktycznie wyglądają takie ściśnięte, no ale rozumiem aspekt praktyczny :) Będzie tam jakaś ława ? Brakuje tam stolika.

Ogólne wrażenie dla mnie bardzo smutne, jednak nie przejmuj się moją opinią, ja nie lubię po prostu takich barw w domach i nie bez powodu prowadzę wątek o kolorystycznych trendach :) Kiedy ja się jednak doczekam na tym forum kolorów, ferii barw i wzorów ???? :D Chyba niedoczenie moje :bash: