Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

To może i ja się odważę :)

Obraz%2520610.jpg

Wnętrze piękne - stonowane kolory, jasno i tak... spokojnie :) Bardzo mi się podoba, a sofy po prostu cudne!

Jeśli mogę tylko się przyczepić, to nie widzą mi się te za długie zasłony - to wyłącznie moje osobiste zboczenie, więc nie przejmuj się tym kompletnie :)

Dla mnie wyglądają jak przydługie spodnie :) i nie mogę się pozbyć tego skojarzenia, wolę proste, kończące się milimetr nad ziemią - wyglądają bardziej elegancko. No i kurz się ich tak nie ima!

(przykład pierwszy z brzegu, może nienajtrafniejszy:

http://www.houzz.com/photos/2271316/Contemporary-Living-Room-contemporary-living-room-sydney

Co nie zmienia faktu, że salon przepiękny, a będzie jeszcze lepiej z dodatkami - czakamy!:popcorn:

;)

Edytowane przez eveee

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie :)

Zacznę od ivy, bo obiecałam kolor farby: przepraszam Cię ale nie mogę znaleźć zapisków z numerami farb. Jeśli wytrzymasz do jutra to obiecuję, że jutro na pewno ustalę to w sklepie w którym kupowałam farby - oni wszystko zapisują :D Ale napiszę tylko, że kupiłam ten kolor z myślą o salonie, kuchni i holu a ostatecznie pomalowałam nim wszystko oprócz łazienek i sypialni. Na ścianie na żywo wygląda o niebo lepiej niż we wzorniku. Ten szary jest taki srebrzysty - ale nie chodzi mi o to, że się świeci :)

Zeberr - chodzi Ci o "plecy"? Jeśli tak to 52cm. Cena - musiałabym sprawdzić w papierkach a Bóg jeden wie w którym są pudełku. Ale kojarzy mi się, że coś ok. 2600-2700zł za sztukę.

Kochani - jest mi tak bardzo miło, że salon Wam się podoba, że aż brak mi słów żeby to wyrazić. Nie urządzałam domu pod kogoś a tylko i wyłącznie pod naszą rodzinę. Ale czytając Wasze opinie - po prostu serce rośnie:) I tak się zastanawiam do czego tę sytuację porównać. Może to trochę tak jak z ubieraniem. Ubieram się dla siebie, w sensie żebym ja była zadowolona ze swojego wyglądu, ale jak mąż powie: "Kochanie, ślicznie wyglądasz" to jakieś zadowolenie "kwalifikowane" powstaje :) Wierzę, że wiecie o co mi chodzi. Macie tak?

Tak naprawdę to Wam należą się ogromne podziękowania za Wasze rady dla innych. Forum czytam od kilku lat i właśnie dzięki Waszym radom dawanym innym forumowiczom starałam się uniknąć błędów, które Ci inni mieli nieszczęście popełnić :) Mam nadzieję, że uznacie, że nauka nie poszła na marne :)

Przepraszam z a może trochę chaotyczny wpis, ale cholera! - jestem wzruszona :)

I jeszcze:

piu - Ty maupo jedna! Ile ja zdjęć wrzuconych przez Ciebie obejrzałam! Uwielbiam Cię i nienawidzę! Nienawidzę przede wszystkim za kosmiczne ilości inspiracji do pokoju dziecięcego. Przez Ciebie do samego końca nie wiedziałam na co się zdecydować!!!

reni - wielki ukłon w Twoją stronę - Twój dom był jednym z niewielu które były mi inspiracją :)

eveee - masz rację, zasłony są oczywiście za długie. Z prostego powodu - braku czasu. Aby je skrócić muszę je najpierw uprać (co ma się zbiegnąć niech się zbiegnie) a dopiero potem ciachać. A jak uprać to i uprasować. No i na to właśnie brak mi czasu. Ale do świąt postaram się to zrobić bo mnie samej niewygodnie sprzątać podłogę :)

Ania - z podłogi jestem naprawdę zadowolona - taka sama w całym domu oprócz łazienek, kotłowni i spiżarni :) Ale koniecznie lakierowana tym lakierem bo daje efekt takiej (nie wiem jak to nazwać) "tępości". Taka nie śliska jest jak to zwykle bywa po lakierze.

I jeszcze jeśli można - prośba: doradźcie proszę coś w sprawie tego kąta w którym stoją sofy. Kinkiety czy jednak lampa stojąca. A jeśli stojąca to czy te które pokazałam byłyby ok czy raczej szukać czegoś innego?

I pytanie - co macie na myśli pisząc dodatki?

Edytowane przez Sylwia_LBN
dopisek

Sylwia,

dołączam się do ochów i achów. Wszystko zostało powiedziane, więc nie będę się rozpisywać.

Z lampą poczekałabym na komodę, może jakąś na niej postawić, a może podłogową? Bez komody (wzór świetny!) trudno mi doradzić. A co z dodatkami? Bo ja wiem, może jakiś zegar nad komodą? Nie szukałabym niczego na siłę. Lampy nad stołem obniżyłabym tylko troszkę, jeśli się da.

Ula - dziękuję :) Komoda będzie stała zupełnie gdzie indziej - na pierwszym zdjęciu po prawej stronie widać tę ścianę. Na niej również będzie stała lampa (mam chyba jakieś zboczenie lampowe - lubię dużo :))

Ale niezależnie od tego w kącie z sofami jakieś źródło światła musi być bo ciemno tam teraz jak w d... Dlatego przytargałam lampę z biblioteki (na marginesie - kupiona przez pomyłkę).

Co do dodatków: oglądając Wasze zdjęcia widzę, że macie różne dodatki: kolorowe poduszki, świeczniki, patery, wazony, lampiony, ramki, obrazy i co tam kto jeszcze wymyśli. U mnie to tylko komoda do stawiania, ew. stolik czy mini komódka za sofą - zatem niewiele tych dodatków się tam zmieści. Ten wywód tylko dlatego, że kilka osób pisało, że jak dojdą dodatki to będzie ok - no, ale cały problem w tym, że raczej tak surowo bez dodatków zostanie :)

I jeszcze pytanie: czy stolik kawowy jest konieczny?

Sylwia,

powtórzę za wszystkimi: przepięknie i bardzo, bardzo szlachetnie - przecudna podłoga, oszczędna, doskonale dobrana kolorystyka, fantastycznie zgrana całość, no te i absolutnie obłędne kanapy!!!!!

(wygodne?? jaką mają długość??? - proszę napisz, co to za tkanina i czy jest łatwa w utrzymaniu/ czyszczeniu??).

Salon udał Ci się fenomenalnie - pokażesz inne wnętrza????

Edytowane przez Sharlotka

Sylwia ja pisałam o dodatkach bo sama napisałaś, ze jeszcze wiele do roboty zostało:o więc pomyślałam , że chodzi o dopieszczanie , ale jesli ma ich nie byc to ok

stolik kawowy bardzo ci się przyda, stół jest daleko a jeśli chodzi o te dodatki to widziałabym poduchy, moze jakies grafiki, jedna duza donica na kwiat ale jedna i tyle

Ja byłam pewna, że podłoga jest olejowana :) Co to za lakier, który daje taki efekt? Świetny!

Stojąca lampa (podłogowa albo stołowa) zawsze daje więcej elegancji niż jakikolwiek kinkiet, ale masz tam wyprowadzone kabelki, więc może na ścianę galeria/grafika/obraz podświetlony po prostu obrazówkami?

Są tu dziewczyny, które doradzą coś lepiej niż ja, bo akurat własnym salonem nie mam się co chwalić póki co ;)

I jeszcze pytanie: czy stolik kawowy jest konieczny?

Sylwia, jeśli nie masz dużej potrzeby posiadania typowego stolika, to może puf? Zawsze na tacy można kawkę podać, a i czasem nóżki zarzucić :)

http://www.homestoriesatoz.com/wp-content/uploads/2012/08/houzz.jpg

http://a57.foxnews.com/global.fncstatic.com/static/managed/img/World/660/371/Houzz_Matarozzi_-contemporary-living-room.jpg?ve=1

http://nabolsi.net/wp-content/uploads/2013/01/Modern-Brown-Sofa-and-White-Coffee-Table-Furniture-Sets-in-Small-Living-Room-Interior-Decorating-Designs-Ideas.jpg

http://mydecorative.com/wp-content/uploads/2013/08/home-life-cococozy-white-brick-wall-living-room-blue-knitted-pouf-armchairs-french-doors-leading-to-patio-terrace.jpg

Dziewczyny - jest mi tak miło, że Wam się podoba. Dziękuję :)

Sharlotko - niewiele jest do pokazania, bo u mnie gdzie się nie odwrócić to prawie wszędzie pudła stoją. Wstyd pokazywać :D Powoli, każdego dnia coś rozpakowuję, ale dopóki nie mamy szafy w wiatrołapie, zabudowy w garderobach i spiżarni oraz szafek w górnej łazience to i nie ma gdzie tych wszystkich rzeczy chować. Postaram się za chwilę wrzucić kuchnię, ale naprawdę u mnie to tak wszystko skromnie jak w salonie - żadnych wodotrysków, więc można się rozczarować :)

Jeśli chodzi o sofy to szczerze przyznaję: uwielbiam je! Moje mają szerokość ok. 200 cm, ale były można zamówić w innym wymiarze. Tu link do katalogu: http://www.mti-furninova.pl/pdf/katalog_mti_furninova.pdf - strona 7, sofa Avignon. Sprawdziwszy w katalogu - moja sofa ma szer. 208 cm :) Nie pamiętam nazwy tkaniny, ale obiecuję, że sprawdzę. Ja osobiście jestem zadowolona. Sofy mają zdejmowane pokrycia z poduszek i można je prać w pralce, dla mnie przy niespełna 3-letniej córeczce było to bardzo ważne. I jeszcze w kwestii wspomnianych poduszek: można zamówić z wypełnieniem z pianki albo z pierza. Ja zamówiłam z pierza. Poduszki są super miękkie i przyjemnie się siedzi. Z pianki na pewno byłyby sztywniejsze. Oczywiście ma to swoje i złe strony - poduszka z pierza się odkształca, więc co jakiś czas trzeba ją przywrócić do stanu pierwotnego - coś tak jak normalne poduszki do spania. Ja mimo takiej wiedzy zdecydowałam się jednak na pierze. Polecam!

reni - myślałam o jakiejś wysokiej donicy w kolorze chyba czarnym w tym kącie po lewej stronie stołu (choć ja fanką kwiatków doniczkowych nie jestem, bo wszystkie jakoś u mnie marnieją :(). Czy to miejsce byłoby odpowiednie? Co do grafik - również brałam to pod uwagę, ale nic jeszcze nie szukałam - po prostu czasu brak.

Aniu - ja chciałam olejowaną podłogę (bardzo mi się podoba ten satynowy efekt), ale biorąc pod uwagę fakt, że pod olejem drewno ciemniej zrezygnowałam z tego pomysłu, bo chciałam aby podłogi były jasne :) Bona Naturale doradził mi forumowy Ghost - on kładł u mnie tę deskę. W efekcie mam podłogę, która wygląda jak olejowana ale olejowana nie jest :)

Co do kinkietów - wciąż się nie mogę zdecydować. W ogóle elektryka w domu to jeden wielki niewypał: bojąc się, że będzie za mało to zrobiłam za dużo - teraz będę zalepiać :D

evee - puf bardzo mi się podoba, tylko nie wiem czy u mnie nie za mało miejsca na niego :(

Kanko - dziękuję :) 800 Euro to dużo. W zona-design ta komoda jest za 2600zł, ale mnie i tak ona nie urządza bo ma tylko 80cm szerokości.

Stolarz powiedział, że przy szerokości 160cm i wysokości 80cm w 3000zł powinniśmy się zmieścić, ale wierzę, że to wyjdzie taniej bo za schody też mówił 11-12 tys. a skończyło się na dziewięciu :D

I jeszcze jeśli mogę prosić - założyłam wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221722-Ca%C5%82kiem-inny-z40-czyli-jak-Sylwia-kombinowa%C5%82a-)&p=6253451#post6253451 Bardzo serdecznie Was tam zapraszam licząc na Waszą pomoc :)

ivy - nr koloru farby to 5496, tak jak wcześniej pisałam Fluggera. Baza to Flutex 7S.

Edytowane przez Sylwia_LBN
dopisek dla ivy :)

Pytanie mam :)

Czy regały na książki dobrze wyglądają z przeszklonymi drzwiami?

ania_zet - ja co prawda w salonie regału nie mam, ale mogę Ci pokazać jak wygląda regał z szybą w mojej bibliotece. Nie patrz tylko proszę na wszechobecny bałagan w pokoju jak i w samym regale, zdjęcie robione podczas rozpakowywania. My niestety wciąż jeszcze w pudełkach, a do regału książki i dokumenty wkładałam na szybko, byle jak najwięcej miejsca na podłodze zwolnić :D Przed świętami mam nadzieję w końcu to wszystko ogarnę. Ha! Mam nawet plan aby zrobić jakiś spis książek bo czasem to sama nie wiem czy coś mam czy nie. Mam nadzieję, że choć trochę Ci się rozjaśni w głowie mimo, że mój regał nie biały :)

Obraz%2520015.jpg

ania_zet - ja co prawda w salonie regału nie mam, ale mogę Ci pokazać jak wygląda regał z szybą w mojej bibliotece. Nie patrz tylko proszę na wszechobecny bałagan w pokoju jak i w samym regale, zdjęcie robione podczas rozpakowywania. My niestety wciąż jeszcze w pudełkach, a do regału książki i dokumenty wkładałam na szybko, byle jak najwięcej miejsca na podłodze zwolnić :D Przed świętami mam nadzieję w końcu to wszystko ogarnę. Ha! Mam nawet plan aby zrobić jakiś spis książek bo czasem to sama nie wiem czy coś mam czy nie. Mam nadzieję, że choć trochę Ci się rozjaśni w głowie mimo, że mój regał nie biały :)

Obraz%2520015.jpg

Ale fajna biblioteka :)

Sylwia, chodziło mi o wysokość poduszki. Nie jest za niskie to oparcie? Da się na tym siedzieć, czy tylko półleżeć? Ostatnio mam wrażenie, że wszystkie sofy maja bardzo niskie oparcia, takie do "rozwalenia się", ale niekoniecznie normalnego siedzenia. U mnie salon będzie chyba w podobnym tonie jak Twój, mam dębową podłogę, szare ściany, antracytowe okna i nie mam sof, ale szukam czegoś fajnego szarego.

Sylwia_LBN ja też mam wielkie szyby balkonowe i nadal są puste, ale już mam chyba na nie pomysła :lol2:

dziekuję

Czyli jakiego??? :D

I kochana - zapraszam w moje skromne progi http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221722-Ca%C5%82kiem-inny-z40-czyli-jak-Sylwia-kombinowa%C5%82a-)&p=6254031&posted=1#post6254031

Zeberr - przepraszam, nie zrozumiałam ale już zmierzyłam :) wysokość poduszek tych o które się opieram to ok. 45cm. Kiedy siedzę to górna krawędź poduszki sięga mi do łopatek, mam 175cm wzrostu. Aha! Sofy nie polecam raczej dla niższych osób - ma głębokie siedzisko i osoba o krótszych nogach nie mogłaby się swobodnie oprzeć. Sprawę ewentualnie ratują dodatkowe poduszki za plecy. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Zeberr - edytuję bo jakoś wcześniej nie doczytałam uważnie. Konkretnie chodzi mi o to:

szukam czegoś fajnego szarego.
Ja te sofy wybierałam z katalogu na podstawie tylko zdjęcia, a w katalogu ta sofa jest w kolorze gorzkiej czekolady. Tkaninę i jej kolor wybierałam ze wzornika. Jeśli mogę Ci doradzić: szukaj najpierw modelu a potem tkaniny :) Edytowane przez Sylwia_LBN

@optima

światło w salonie powinno dawać rozproszone, a nie punktowe światło. ten zwisik wygląda bardzo ubogo.

albo coś wiekszego, albo w większej ilości (choć ze względu na to skupienie światła, poszłabym w zdecydowanie inną lampę)

@agulenkaosw

przyłączam się do wszystkich krytycznych głosów i od siebie dodam jeszcze krytykę firan. meble mają być nowoczesne, a falbanki jak z zamku księżniczki. słabo to wygląda.

Dobry żarcik, ale zupełnie niezgodny z naszymi realiami. :-) Zmiana planu zagospodarowania to tylko kilka podpisów. Pozostaje tylko trzymać kciuki, żeby nigdy nikomu nic się nie odmieniło.

miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to uchwała gminy - nie można tego zmienić kilkoma podpisami.

przeprowadzenie procedur planistycznych, prognozy oddziaływania na środowisko czy choćby zwrócenie się opinię i uzgodnienia a także wyłożenie planu celem umożliwienia zapoznania się z projektem to nie taki mały miki.

@Sylwia_LBN

jestem pod dużym wrażeniem. ładnie, schludnie i gdyby nie ostatnie zdjęcie sof, pomyślałabym, że już wszystko na tip-top macie :)

Dus, może i nie dwa podpisy, może i nie taki mały miki ale... W dzielnicy Katowic - Zarzeczu, plan przewidywał wyłącznie budownictwo jednorodzinne, do 8 metrów z małym kawałkiem maksymalnej wysokości i co? Stoi sobie "apartamentowiec" na trzy czy cztery pietra wysoki i śmieje się z nieszczęścia tych, którzy się w okolicy kilka lat temu wybudowali. Edytowane przez Kasia Wojtek

Dus, może i nie dwa podpisy, może i nie taki mały miki ale... W dzielnicy Katowic - Zarzeczu, plan przewidywał wyłącznie budownictwo jednorodzinne, do 8 metrów z małym kawałkiem maksymalnej wysokości i co? Stoi sobie "apartamentowiec" na trzy czy cztery pietra wysoki i śmieje się z nieszczęścia tych, którzy się w okolicy kilka lat temu wybudowali.

ciekawe czy ktokolwiek z tych wybudowanych kilka lat wcześniej zgłaszał uwagi do projektu.

bo z moich doświadczeń wynika, że często wtedy, kiedy można - ludzie nie reagują, a jak zostanie klepnięte, stanie ostateczne i jest "po śliwkach", to okazuje się, że w okolicy wyrasta nam odstający koszmarek, w dodatku w kolorze różowym. i wtedy wszyscy pytają "jakto!?" (oczywiście nie generalizujmy - doskonale znam historię wyrastających znikąd ufoludków - ale z drugiej strony nasza świadomość prawna jest znikoma i często nie reagujemy w porę)