Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

asia - a czy na mówię o jednej witrynce? Cały ciąg, w dwóch lub więcej rzędach.

Poza tym tam wcale w tych witrynach wiele ksiązek się nie zmieści.

http://www.paseoner.com/images/wooden-wall-with-black-bookshelves1.jpg

http://www.allegaleria.pl/images/s3ivad33v2hz6rnr12.jpg

http://homesickdesigns.com/wp-content/uploads/2011/02/Integrated-Bookshelves-with-TV-Cabinet-for-Entertainment-Center-Living-Room-Design-by-MisuraEmme-800x491.jpg

Mozna też ustawić za plecami kanapy komodę-szafkę na ksiązki.

Witryny mam zapełnione książkami obie. Jedna z nich spełnia dodatkowo rolę barku, na jednej z półek stoją kieliszki i szklanki, wina. Dzięki temu, że witryny są głębokie, mogę przed książkami ustawić inne ważne dla mnie przedmioty, pamiątki. Szafki na dole wykorzystuję na to, co się nie zmieściło na półkach. Mam duży salon, więc zupełnie ciężkości witryn nie czuję :) No ok, czuję, kiedy próbuję je gdzieś przepchnąć ;)

Kochani !

Otrzymałam wizki salonu :) Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii, każda wskazówka jest dla mnie bardzo cenna!

Na pewno będę lampa nad stołem będzie niżej, będę szukać innego stołu w ksztłcie jajka na 8 osób biały lub czarny - jak ktoś może coś polecić to byłoby super, do zmiany będzie jeszcze stolik kawowy, i lampa stoąca.

Jakie są Wasze odczucia

marsela

Funkcjonalnie bardzo słaby projekt - kominek w przejściu i ściana z TV bez żadnego wygodnego miejsca do jego oglądania.

Estetycznie nie moje klimaty, więc się nie wypowiadam, sugerowałabym jednak rezygnację z obniżanych sufitów :)

Kule polecam Frandsen ball chrome

marsela

Funkcjonalnie bardzo słaby projekt - kominek w przejściu i ściana z TV bez żadnego wygodnego miejsca do jego oglądania.

Estetycznie nie moje klimaty, więc się nie wypowiadam, sugerowałabym jednak rezygnację z obniżanych sufitów :)

Kule polecam Frandsen ball chrome

Piu, zgadzam się z Tobą w pełni. Zapewne projektantowi chodziło o to, by kominek był widoczny z 'jadalni' i salonu jednocześnie.

Kombinacje sufitowe to również nie moja bajka - ogólnie jak dla mnie to znów za dużo się dzieje. Specjalistką ani znawczynią nie jestem, więc marsela moimi uwagami zupełnie nie musisz się przejmować, ale to kolejny już projekt,który oglądam,gdzie za dużo się dzieje - według mnie- kolejny przykład na 'upchnięcie' mnóstwa modowych nowinek - przepraszam bardzo - bez gustu i składu i ładu. Takie działania architektów budzą we mnie wewnętrzny opór... Krowia skóra, betony, dziwaczne, przekombinowane sufity, niewygodne ustawienie kanap byle by były, dziwaczne bele drewniane dodające ciężkości, kominek w ciągu komunikacyjnym i grafiki na osłodę- jakoś to wszystko nie po mojemu....:no::no::no:

jeśli masz czas, to popracuj jeszcze z architektem, chyba, że to Ci nie przeszkadza, w końcu to Twój Domek i Tobie powinno być tam dobrze:)

pozdrawiam

Marsela, nie wiem czy masz/planujesz mieć dzieci ale wykończenie kominka postawionego w przejściu może doprowadzić do dramatu. Nie upilnujesz dziecka, żeby nie biegało koło tych ostrych kamiennych kantów. Słabo mi się robi na myśl, co mogłoby się stać... Jeśli to Cię nie dotyczy, możesz mieć gości z dzieckiem. Ja bym wyrzuciła tę kamienną półkę. Byłoby nawet prościej i ładniej.

Ja jestem jak najbardziej za owalnym stołem w jadalni. Nawiązywałby do stolika kawowego. Jadalnia jest dość ciasna, więc owal byłby nieco lżejszy i łagodziłby te wszechobecne kanciastości. No i ponownie mniej potencjalnych zagrożeń. :D. Jeśli prostokąt, widziałabym też raczej coś innego.

Polscy architekci maja często problem z upychaniem wielu rozwiązań, jakby chcieli w ten sposób "zarobić" na swoje wynagrodzenie. Chyba myślą, że jeśli będzie zbyt prosto, klient powie: i za co mam tu płacić? Takie mam przynajmniej wrażenie. Jeśli tak jest, w pewnym stopniu to wina również klientów. Architekt robi, czego klient oczekuje. Ci, którzy coś potrafią, u siebie projektują zwykle dużo prościej. No ale są też tacy, którzy rzeczywiście lubią jak się tyle dzieje. Tym gorzej dla nich ...

Lampy Frandsen jak najbardziej. Moje (czarne) czekają nadal w kartonie na powieszenie. :cry:

Edytowane przez -ula-

Dziękuję wszystkim za opinie !

sufity zostawię bo mi się zwyczajnie podobają, zmienie stoliki, lampę przy TV i coś na tej ścianie z TV mi niepasuje tam faktycznie jest czegos za dużo nie mam pomysłu jak to zmienić :(

Naroznik poszukam taki aby oparcie było wzdłuż dwóch boków to rozwiąże mi problem oglądania TV

i zamienie chyba na kolor czarny.

• 2 weeks później...

Witam,

proszę o opinie o pomyśle na ścianę TV podobnej do tej z załącznika.

Mój mąż muzyk nie ustąpi z umieszczenia kolumn w salonie :( Mają być czarne na wysoki połysk.

Mi marzy się delikatny beżowy salon z jasnymi panelami. Pomyślałam żeby dać dwa pasy czarnego lacobelu na ścianę i wtedy kolumny "zlicowały" by się z tłem. Do tego jasny środek, półka pod tv biała (nie czarna jak jest na zdjęciu), biały stolik kawowy, beżowy narożnik i czarne dodatki nawiązujące do tych beznadziejnych czarnych kolumn i czarnego lacobelu.

sds.jpg

Edytowane przez Afera86

Troszkę dziwne, że muzyk upiera się na kolumny w salonie. Oj będzie żałował .. W salonie trudno raczej o dobrą akustykę. Ktoś, kto ma wyczulone ucho i dobry sprzęt do słuchania w życiu dobrowolnie nie pozbawiłby się możliwości zrobienia pokoju odsłuchowego (skoro dom budujecie).

Troszkę dziwne, że muzyk upiera się na kolumny w salonie. Oj będzie żałował .. W salonie trudno raczej o dobrą akustykę. Ktoś, kto ma wyczulone ucho i dobry sprzęt do słuchania w życiu dobrowolnie nie pozbawiłby się możliwości zrobienia pokoju odsłuchowego (skoro dom budujecie).

To mieszkanie, nie ma innej możliwości.

Afera

ja też nie cierpię swoich głośników, ale coś za coś. Może zamiast paneli szkła zrobiłabyś w jasnym salonie kilka innych elementów w czerni, wtedy kolumny się zgubią, coś jak tu:

http://wymarzone-wnetrza.pl/wp-content/uploads/2011/08/male-miewszkania.jpg

A to przepraszam. Jak nie ma innej możliwości, może warto pomyśleć o mniejszych głośnikach. Dobre wcale nie muszą być duże. Przejrzyjcie np. ofertę firmy Monitor Audio. Słuchałam u znajomych i małe głośniki, które na półce można postawić są naprawdę niesamowite. Poza tym głośniki to tylko jeden z czynników wpływających na dźwięk. Porządne kable potrafią kosztować fortunę i są tacy, którzy rzeczywiście słyszą różnicę przy ich zastosowaniu.

ech... a ja sobie myslę, że jednak rozmiar ma znaczenie;) znajomi maja małe kolumny firmy bose czy jakoś tak - ja sie nie znam za mocno na firmach audio- i słychać ale nie tak jak na dużych... zresztą to od wielu rzeczy zależy, kolumny chyba na końcu tej drogi są;) przy tv to nie ma wiekszego znaczenia, ale jak muzyka gra - to już zdecydowanie ma:yes:

ja tez mam dom i też niestety kolumny w salonie - gdyż za mały dom zbudowaliśmy;) i również za nimi nie przepadam, ale co zrobić?? na szczęście kolumny są czarne a wystrój domu biało-czarno-dębowy, więc fajerwerków nie ma, widać je, ale się przyzwyczaiłam - jak do większości niedociągnięć w domku;)

ja też optuję za tym, by do salonu dodatki czarne wprowadzic, ale bez przesady bo panel przyciągnie wzrok i to mocno

pozdrawiam

Zapewniam Cię, że do mieszkania nieduże Monitory dadzą radę. Bardzo fajnie je słychać też w sąsiednich pomieszczeniach. Nawet mój kolega audiofil był nimi zachwycony a należy do tych, co kabel do zasilania mają gruby na trzy palce, bo słyszy różnicę nawet w przesyle prądu (a raczej braku zakłóceń), nie tylko dźwięku.

W mieszkaniu nie poszalejesz tak, jak w domu, więc nie ma sensu chyba kupować sprzętu mogącego obsługiwać koncerty.;)

Edytowane przez -ula-