Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

Proszę więc trzymać się prawdy. I bez szantażu.OK?

To trzymaj kulturę wypowiedzi.

Tutaj każdy oceniał wnętrze, a ty jedna ocieniłaś ludzi, który się tu wypowiadają.

I tym wystawiłaś sobie laurkę swojej kultury osobistej.

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmiana tematu :lol2:

Mam ja w salonie długa ścianę. Ponad 5,5 metra.

Zawisną obrazki, w swoim czasie :D

Ale ona jest biała... co z nią zrobić?

Jakaś tapeta? Struktura?

Bo ta biała to już mi się czkawką odbija... :(

lewa strona, stoi kanapa...

IMG_2732.jpg

dalej będzie komoda...

http://dl.dropbox.com/u/77244481/murator/IMG_1073.jpg

i stół na końcu....

http://dl.dropbox.com/u/77244481/murator/IMG_0993.jpg

Skoro stół na końcu to ja od końca zacznę.Czy możesz mo powiedziec jaka jest długość stołu? U siebie planuje takie krzesła a nie wiem jakiej wielkości stół zamówić.? Widze ze u Ciebie swobodnie stoją dwa krzesła na boku a ja przewiduje po cztery wiec sobie podwoje długość.

To trzymaj kulturę wypowiedzi.

Tutaj każdy oceniał wnętrze, a ty jedna ocieniłaś ludzi, który się tu wypowiadają.

I tym wystawiłaś sobie laurkę swojej kultury osobistej.

Po części i mnie się to tyczy. Macku - z popalaniem to w zamyśle był lekki żarcik dla rozładowania atmosfery.

agatah

(jaką masz piękną lampę :D)

a co za komodę planujesz? bo ja myslę, że fajnie by tam wyglądało coś ciut wyższego (niż kanapa), co by trochę tą ścianę podzieliło "na połowy" .

ta galeryjka nad kanapą jest fajnym pomysłem, choć porozsuwałabym trochę obrazki (szerokość). natomiast w okolicy stołu - nic bym nie dawała. stół jest we wnęce i ładnie wygląda taka jasna oprawa.

odnośnie tapety... nie mówię nie, ale gdybym miała ci podpowiadać jaką, to bym wybrała najnudniejszą, najjaśniejszą tapetę jaką znajdziesz, może nie białą, ale jakieś maksymalnie wybielone beże. może mieć wzór, ale niesamowicie delikatny (aby nie zburzyć też czystości). czyli obawiam się, że efekt, zróżnicowania powierzchni, który chciałabyś uzyskać i tak będzie nie do osiągnięcia w tym wypadku, bo zamiast długiej białej ściany, za moją radą miałabyś długą nudną ścianę :)

agatah

podpatrzyłam u Ciebie pomysł z bombkami, już kolejny sezon tak robię - dziękuję za inspirację :)

aniołek.jpg

Twoją ścianę zostawiłabym gładką albo tak jak radzi duś, coś bardzo delikatnego.

Może ...

http://www.rasch1861.com/

http://www.rasch-textil.pl/kolekcja-verity-1861

Nie dawałabym chyba tych obrazków nad narożnikiem, może jedynie lustro nad komodą (zależy, co miałoby odbijać) albo grafikę czy fotografię.

073.jpg

tylko nowoczesne oczywiście :)

http://www.tapja.com/wp-content/uploads/2013/11/Simple-Minimalist-Living-room-Design-Ideas.jpg

albo żadnych obrazków, za to jakiś delikatny motyw na tapecie, np. jakiś flugger

fiona..

http://polki.pl/work/privateimages/formats/E/62162.jpg

http://flugger.pl/Farby/Tapety/Light_and_Bright/Fiona_Light__Bright_350116%28350116%29.aspx

Albo grafika nad sofą...

http://indohomedesign.net/wp-content/uploads/2012/11/Scandinavian-Style-White-Apartment-Living-Room-Decor-550x368.jpg

Edytowane przez piu

To i ja poproszę o pomoc, Lubię biel i czyste ściany, ale one chyba proszą się o to, by coś na nich powiesić. Myślałam nad zegarem nad stołem albo boku ściany tv, ale nie jestem przekonana czy to dobry pomysł. Albo nad galerią zdjęć (grafika) w czarnych ramkach na ścianie nad narożnikiem albo boku ściany tv.

A może nic?

Kolumny są jakie są, planujemy zakup innych i myślimy nad ich rozsądnym umiejscowieniu, także przymknijcie na nie oko;) Storczyk stoi chwilowo na stole. Głównego oświetlenia raczej nie będzie, lampa nad stołem (wydaje mi sie, że pasuje, jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu), lampa koło narożnika (idealnie spełnia swoją funkcję, służy mi do czytania) i oświetlenie które będzie nad ścianą z trawertynem chyba dadzą radę.

Na oknach są rolety, to był błąd. Planujemy zawiśić białe drewniane rolety - dobrze tak będzie?

p.s. nie patrzymy na balkon;)

IMG_5215.jpgIMG_5216.jpgIMG_5221.jpgIMG_5224.jpgIMG_5242.jpg

Edytowane przez ania_zet

To i ja poproszę o pomoc, Lubię biel i czyste ściany, ale one chyba proszą się o to, by coś na nich powiesić. Myślałam nad zegarem nad stołem albo boku ściany tv, ale nie jestem przekonana czy to dobry pomysł. Albo nad galerią zdjęć (grafika) w czarnych ramkach na ścianie nad narożnikiem albo boku ściany tv.

A może nic?

zagar odrzuciłabym. U mnie wisiałyby (wiszą:) ) plakaty w ramkach zgodne z zainteresowaniami i zdjęcia robione przez nas.

Wydaje mi się, że zawsze "obrazki -zawieszki" powinny oddawać nasz charakter i zainteresowania. wtedy wnętrze jest .... "nasze"

lampy bardzo fajne :) ta przy kanapie wygląda na bardzo oswojoną ;)

właśnie najgorsze jest to, że mając białą ścianę chcemy coś z nią zrobić - dać kolor lub fakturę, a mieszkając w kolorowych wnętrzach po kilku latach marzymy o bieli lub szarość...ech, mam to co parę lat, człowiek pragnie zmian. Inaczej też wnętrze wygląda na zdjęciu, inaczej biel się odbiera na żywo. To trudny temat - ożywić białe wnętrze.

zauwazyłam, że na inspiracjach nigdy tak naprawdę nie ma pustych ścian, a to co na nich wisi jest albo duże, albo w dużych ilościach, nawet te "białe na białym" w inspiracjach od Piu.

Mnie biel absolutnie nie przeszkadza, tylko mam wrażenie, że z gołymi ścianami jest pusto. czy byłyby one kolorowe, czy też nie.

No i ja mam tak, ze zmian nie lubię :D W poprzednim mieszkaniu przez 8 lat miałam ten sam kolor, który był tylko odświeżany ;) Ale miałam na ścianach zdjęcia w ozdobnych ramkach i olejne obrazy, w ramach drewnianych frezowanych i złotych. Pokój miałam zupełnie inny, urządzony w typowo klasycznym stylu. A tu nie wiem co by pasowało. W każdym razie nic z poprzedniego mieszkania.

Ave! lampa jest super, bardzo ją lubię i co wieczór cudnie oświetla mi książkę :)

Edytowane przez ania_zet

to duże białe z ostatniej inspiracji piu to ja bym przytuliła.

zresztą ostatnio z kawy z przyjaciółką mało nie wyszłam z obrazem. niecałe 3 stówki z minutami, duży, oryginalny, w szaro-brązach i bordo. się powstrzymałam, bo to był jednak portret, a ja się upieram na coś abstrakcyjnego (a przynajmniej nie aż tak oczywistego).

ale wracając do tematu

aniu_zet, jeśli już miałabym "obwieszać czymś" ściany, to rzeczywiście chyba tylko okolice stołu się o to proszą.

natomiast jedna jedyna rzecz jaka mi przeszkadza u ciebie i niestety chyba to jest to, co mi burzy ogólne wrażenie, to niezbyt szczęśliwe (moim zdaniem) umiejscowienie tv. powoduje to, że kanapa musi być wciśnięta do narożnika, a połowa tej dużej przestrzeni jest zwyczajnie pusta. robią się dwie strefy - stół i kanapa, przy czym na tej kanapie to trochę jak w plutonie egzekucyjnym, pod samą ścianą. brakuje mi domknięcia, zrównoważenia tej przestrzeni, niejako skupienia wokół stolika/podnóżka.

zamiast szukać ozdób na ściany, wolałabym wynaleźć najpierw dywan czy stolik kawowy, który tą pustawą przestrzeń zapełni.

(tylko żebyś sobie nie pomyślała, że jestem na nie. salon w ogóle bardzo mi się podoba, wspominiałam jedynie o mankamencie, ale zalet nie umniejszam :))

Duś dzięki za opinię:) Miło mi, że choć trochę salon się podoba, mimo pewnych mankamentów:)

Niestety miejsca na tv innego nie widzę. gdybym postawiła narożnik (a chcemy, by był na przeciwko telewizora) w innym miejscu zachodziłby albo na przejście do kuchni (na 2/3 szer.) albo blokował swobodne wejście na balkon, a słońce świeciłoby wprost na tv (salon jest od strony południowej) A co do przestrzeni, to nie jest ona zbyt wielka, może tylko na zdjęciach tak to wygląda?

Myślałam ,że podział na strefy, tzw. jadalnianą i wypoczynkową, który wyszedł tak w sumie sam z siebie nie jest taki zły. Ale ja się nie znam za bardzo na urządzaniu wnętrz ;)

Co do stolika i dywanu, to nie chcę ani jednego ani drugiego :) Pufa z tacą daje radę, kupiliśmy ją tylko po to, by pełniła funkcję właśnie stolika :)

kori, na ścianie mam kamień - naturalny trawertynIMG_5233.jpg

Edytowane przez ania_zet

Piu dziękuję.Lakierowana komoda to jedyne w salonie nawiązanie do kuchni , która jest otwarta na salon [ATTACH=CONFIG]235455[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235456[/ATTACH]

Piu nie mam pojęcia co to za kwiatek.Kupiłam go chyba z 5 lat temu w nomi i tak już z nami jest.Sama się dziwie, ze wtedy nie zwróciłam uwagi na nazwe...

Można wiedzieć co to za gres na podłodze?

Skoro stół na końcu to ja od końca zacznę.Czy możesz mo powiedziec jaka jest długość stołu? U siebie planuje takie krzesła a nie wiem jakiej wielkości stół zamówić.? Widze ze u Ciebie swobodnie stoją dwa krzesła na boku a ja przewiduje po cztery wiec sobie podwoje długość.

Stół ma 140x84 cm w takiej postaci jak widać.

agatah

(jaką masz piękną lampę :D)

a co za komodę planujesz? bo ja myslę, że fajnie by tam wyglądało coś ciut wyższego (niż kanapa), co by trochę tą ścianę podzieliło "na połowy" .

ta galeryjka nad kanapą jest fajnym pomysłem, choć porozsuwałabym trochę obrazki (szerokość). natomiast w okolicy stołu - nic bym nie dawała. stół jest we wnęce i ładnie wygląda taka jasna oprawa.

odnośnie tapety... nie mówię nie, ale gdybym miała ci podpowiadać jaką, to bym wybrała najnudniejszą, najjaśniejszą tapetę jaką znajdziesz, może nie białą, ale jakieś maksymalnie wybielone beże. może mieć wzór, ale niesamowicie delikatny (aby nie zburzyć też czystości). czyli obawiam się, że efekt, zróżnicowania powierzchni, który chciałabyś uzyskać i tak będzie nie do osiągnięcia w tym wypadku, bo zamiast długiej białej ściany, za moją radą miałabyś długą nudną ścianę :)

Lampa śliczna :D

I już się dotarłyśmy - nie mam problemów z utrzymaniem jej w czystości :)

Co do komody... tak właśnie myślę, że jak tę białą scianę ubiorę w komodę i jakieś ramki, zdjęcia to nie będzie tak biało i pusto.

Jak ma być nudno z tapetą to wolę bez ;)

Aha, stół stoi teraz w drugą stronę, tzn. odwrócony o 90 stopni, krótszym bokiem do okna. Jest wygodniej.

komoda tej wielkości mniej więcej...

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/bjursta-bufet__73952_PE190718_S4.jpg

albo

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/besta-kombinacja-regaowa-z-drzw-szuf__0213130_PE367224_S4.JPG

agatah

podpatrzyłam u Ciebie pomysł z bombkami, już kolejny sezon tak robię - dziękuję za inspirację :)

[ATTACH=CONFIG]238461[/ATTACH]

Nie dawałabym chyba tych obrazków nad narożnikiem, może jedynie lustro nad komodą (zależy, co miałoby odbijać) albo grafikę czy fotografię.

tylko nowoczesne oczywiście :)]

Ja te bombki tak zawieszone bardzo lubię :)

Chyba jednak poczekam na komodę i zobaczę co dalej.

A może nic?

Kolumny są jakie są, planujemy zakup innych i myślimy nad ich rozsądnym umiejscowieniu, także przymknijcie na nie oko;) Storczyk stoi chwilowo na stole. Głównego oświetlenia raczej nie będzie, lampa nad stołem (wydaje mi sie, że pasuje, jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu), lampa koło narożnika (idealnie spełnia swoją funkcję, służy mi do czytania) i oświetlenie które będzie nad ścianą z trawertynem chyba dadzą radę.

Na oknach są rolety, to był błąd. Planujemy zawiśić białe drewniane rolety - dobrze tak będzie?

p.s. nie patrzymy na balkon;)

Mamy podobne dylematy :D

Chyba żaluzje drewniane?

We wnęce chyba bo na ramie okna u was się nie da,prawda?

Te szafki to Besta?

Ania_zet czy na krzesłach masz poduszki , jeśli tak to gdzie takie można kupić? A z krzeseł jesteś zadowolona?

Ja może też odpowiem :D

Krzesła sa bardzo wygodne, a poduszki to z Ikei prawdopodobnie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10150094/

adibu, poduszki tak napisała agatah to ikea, a krzesła są bardzo wygodne - jedyny mankament to zimno plastiku podczas siedzenia, stąd poduchy.

agatah, masz racje - żaluzje :) na ramie okna da się jak najbardziej, drzwi balkonowe są przesuwne. Jedyny minus to ciągłe podnoszenie jednej z nich w przypadku wyjścia na balkon, ale to chyba nie będzie wielkim problemem.

Szafka rtv to faktycznie Besta Burs

Co dylematu, to nadal jest aktualny ;)

Aaaa, powiedz mi, co to lampa na suficie?

Przepięknie w każdej odsłonie ! Gratuluję gustu, umiejętności łączenia różnych stylów :) Poproszę o więcej jeśli można :)

Agatah

a Ty tę komodę koniecznie potrzebujesz w sensie dodatkowego miejsca na klamoty ? Salon nie jest duży, ja bym unikała zastawienia go meblami. Może lepiej lampę stojącą przy narożniku, a w miejscu planowanej komody grafika/fotogram/lustro od połogi lub jakaś odjechana "komódka" i obraz nad nią...

http://2.bp.blogspot.com/-TfW5figzGh8/TviMtRN8Z0I/AAAAAAAADVY/9xE3TGkGDDI/s1600/Per_Gunnarsson_ad943f66c7208af2835c772d2b799c6f.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-rPxQ_AjJU8s/TviMt5tZ04I/AAAAAAAADVc/z4I36J2tUSE/s1600/Per_Gunnarsson_283fbef38c3650347f0648763676c8e4.jpg

Przełam to wnętrze czymś osobistym, nawet zupełnie z innej bajki, czymś oryginalnym, takim waszym :)

Ukośna 23.jpg