Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Beata wg mnie tez najwiecej zamieszania robia rożnego rodzaju dziecięce akcesoria czy zamierzony misz- masz na kuchennej polce. Dopóki tyle rzeczy dziecięcych bedzie w salonie dopóty bedzie on niespójny i jak napisalas mało przytulny. Ale jak wiadomo dziecko tez mieszkaniec wiec swoje prawa ma:) moze trzeba wszystkie dziecięce przedmioty umieścić w jednym miejscu salony aby nie były tak porozrzucane? Na rożne dziecięce zabawki i akcesoria kupic " dorosłe" pudła iż w razie konieczności wszystko do nich na szybko wrzucić i wtedy dziecięce kolory nie beda sie tak odznaczać na tle dorosłego salonu? Co do polki w kuchni- ja tez byłabym za uporządkowaniem jej. Jesli nie chcesz sie z niej wszystkiego pozbywać to kupic jakies koszyki/ pudełka wszystkie identyczne i do kich wrzucić drobiazgi. Nawet gdyby kubki czy filiżanki były identyczne i w kolorze idealnie pasującym do kuchni ( biały, szary, czerń) i poukładane w jednym miejscu to od razu zrobiłby sie wizualny porządek. W salonie masz dostatecznie duzo miejsca i na pewno postawiłbym ze dwie kanapy. Jesli fotel jeszcze sie zmieści to rownież dałabym go bo miejsca do siedzenia nigdy dosc- ale to dopiero mozesz zdecydować jak juz beda wlasnie 2 kanapy. Tak samo z dywanem- mozesz zdecydować czy faktycznie jest potrzebny, a poza tym kupic go za jakis czas jak juz dzieci podrosna:) jedynie co to stolik mi nie gra. Wizualnie jest ładny ale zlewa sie z podłoga i nie do konca pasuje mi style do kanapy- moze da sie go chociaż przemalować na jakis inny kolor?

Elfir dobry napis :lol2:

Beata piękne schody i balustrada (a byłam pewna, że dawno wyleczyłam się ze szklanej tafli :lol: ), masz zbliżenie na tę półkę? Napisałam, że tam na pewno trzeba pochować drobiazgi a mogę nie mieć racji tj. te drobiazgi powinny być moim zdaniem ujednolicone w jednym kolorze np żeby nie sprawiały wrażenia chaosu.

Może zamiast napisu farba kredowa?

Granat mamy w salonie na fotelach, uwierz ponuro nie wygląda ;)

nie pomyśłałam o nim, ale to może być idealne rozwiązanie.

wiesz co... ja się z mężem zgadzam a propos napisu. oklepane, jak kuchnie w bieli (no offence).

jeśli masz ochotę na jakieś mądre literki, to ja bym kupiła plakat i postawiła go na tej półce. jak się już znudzi, to wymienić (lub zdjąć) go łatwiej niż zdzierać nalepkę ze ściany, no i mi się takie "postawione" ramy podobają, a ty do sufitu masz sporo miejsca. i filiżanki się po sąsiedzku zmieszczą :) (zgadzam się, że półkę przydałoby się nieco odgracić)

OK! To plakat i roślinki może male zielone albo ziola pojda na półkę i książki kucharskie :)

ps. moja kuchnia nie jest biała :)

Witaj Beatko

Piekne masz okna , bardzo Cie prosze o wymiary kuchennego ,czy jest tylko uchylne?Z jakiej firmy zamawialas okna ?Widze ,ze HS olbrzymi . Mozesz podac parametry?

Dzieki serdeczne

Hej, okno w kuchni ma 240 cm na 60 cm. Okna zamawiane były w firmie ALBUD z Wołomina.

HS - 400 cm na 275 cm.

Basiu, salon masz pokaźny :) na dałabym jeszcze jedna kanapę lub fotel . Zgadzam sie z Venuska, ze granatowy fajnie pasowałoby u Ciebie i wcale nie będzie ponuro :) masz przewidziane oświetlenie salonu, jakiś żyrandol ? Myślałam żeby dać konsolke na ścianie z zegarem, ale tam masz wyspę wiec chyba nie bardzo .

Hej, okno w kuchni ma 240 cm na 60 cm. Okna zamawiane były w firmie ALBUD z Wołomina.

HS - 400 cm na 275 cm.

Dzieki kochana, wracajac do kuchennego ,jest tylko uchylne?Ja mam 200 na 0,90 ale 120 cm od podlogi ,wychodzi na to ze bedzie 30cm nad szafkami i z parapetem i mocno sie zastanawiam czy by go troche nie obnizyc i zrownac z szafkami , tak na 90cm od podloza.Doswiadczenie w uzytkowaniu juz zdobylas , wiec co mi radzisz.Obnizac??

HS-y mam 2 ,wychodza podobnie tylko wysokosc raczej standard 376 na 240

vze, jam ma okno w kuchni 110/230 na wys 110cm i na pewno bym go nie podwyższała a jestesmy raczej wysocy - ja 175cm. Mam bardzo dobry widok za oknem. Kwiatki czy zioła go nei zasłaniają, a pewnie przy wyższym parapecie już mogłyby

Nie równałabym również parapetu z blatem, jeśli planujesz coś później wieszać w tym oknie. Ja wiedziałam od początku, że będę miała żaluzje drewniane mocowane w nadoprożu, a wtedy, żeby cokolwiek zrobić w kuchni musiałabym je podnosić.

http://sal.pl/dom/kuchnia7.jpg

Dzieki kochana, wracajac do kuchennego ,jest tylko uchylne?Ja mam 200 na 0,90 ale 120 cm od podlogi ,wychodzi na to ze bedzie 30cm nad szafkami i z parapetem i mocno sie zastanawiam czy by go troche nie obnizyc i zrownac z szafkami , tak na 90cm od podloza.Doswiadczenie w uzytkowaniu juz zdobylas , wiec co mi radzisz.Obnizac??

HS-y mam 2 ,wychodza podobnie tylko wysokosc raczej standard 376 na 240

Kuchenne tylko uchylne i mam cokół z łupka czyli z tego co jest blat zrobiony na 5 cm i tak jest dla mnie na wysokość ok. Nigdy się jeszcze nie zachlapalo od zlewu a w tym układzie jest nowoczesne i dopasowane do pozostałych w domu. Ja nie mam ani jednego okna w domu z parapetem. Wszystkie sa do samej ziemi.

vze, jam ma okno w kuchni 110/230 na wys 110cm i na pewno bym go nie podwyższała a jestesmy raczej wysocy - ja 175cm. Mam bardzo dobry widok za oknem. Kwiatki czy zioła go nei zasłaniają, a pewnie przy wyższym parapecie już mogłyby

Nie równałabym również parapetu z blatem, jeśli planujesz coś później wieszać w tym oknie. Ja wiedziałam od początku, że będę miała żaluzje drewniane mocowane w nadoprożu, a wtedy, żeby cokolwiek zrobić w kuchni musiałabym je podnosić.

http://sal.pl/dom/kuchnia7.jpg

sheenaz dziekuje za zdjecie .Upewnilam sie ,ze jednak obnize ,bo ja z tych malych jestem 165.Zrownam z szafkami i przeciagne na 325 ,tylko co z otwieraniem ? Obnizenie o 20cm spowoduje dodatkowo parapet, ktory to wyskoczy 10cm nad blatem , czy to ma sens?Czy takie dlugie okno mozna zrobic uchylnym ,czy podzielic?O,,cholercia tyle watpliwosci .Ty masz fix plus to male okienko ?

Za oknem las i nie planuje go zaslaniac tym bardziej , ze od wschodu .

Edytowane przez vze

Sprawa czesciowo sama sie rozwiazala . Mam slup zelbetowy w scianie zewnetrznej , wiec takiego pieknego dlugiego okna nie bedzie;)Beda dwa rozdzielone,pomiedzy nimi 30cm muru .Nadal gnebi mnie to otwieranie ,czy montujac okno na rowni z blatem koniecznoscia jest fix ? Czy istnieje mozliwosc wykonania go uchylnym ?

Przepraszam za wkretki , powinnam z tym na okna sie wrzucic:offtopic:

Edytowane przez vze

Witam się i ja.

Chciałam pokazać mój salon i spytać forumowiczki jak go zmienić.

Proszę nie patrzcie na zabawki i łóżeczko. Mamy piętrowy dom i dwa łóżeczka dla mojej córeczki. W tym na dole jest jak i ja tu jestem. A zabawki są mojego niespełna dwuletniego synka.

Kanapa przywieziona jest ze starego mieszkania, do celowo ma być inna. Zanim zamieszkaliśmy myślałam o dwóch. Jednej granatowej a drugiej szarej. Teraz ta czerwien wydaje się nawet pasować. Granat bardzo smutno będzie wyglądać więc ten kolor wykluczam.

Jest mi teraz mało przytulnie tutaj. Wydaje mi się że powinien być dywan ale najwięcej kłopotu mam z kanapami. Czy możecie coś powiedzieć co Wam rzuca się w oczy? Może jest coś co Was drażni?

Nie patrzcie też proszę na to co za oknami. Ziemia jest rozkopana bo poki nie skończymy ogrodzenia nie zrobimy tez ogródka a z ogrodzeniem staneliśmy w miejscu :(

[ATTACH=CONFIG]256632[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256633[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256634[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]256635[/ATTACH]

bardzo mi się podoba i Twoje zagracenie w kuchni i w salonie, bo widać, że dom żyje i ma mieszkańców :lol2:

a kanapa jest świetna i bardzo tu pasuje

jej wyraźny kolor ładnie się komponuje z szarym i beżowym

piękny dom :yes:

Sprawa czesciowo sama sie rozwiazala . Mam slup zelbetowy w scianie zewnetrznej , wiec takiego pieknego dlugiego okna nie bedzie;)Beda dwa rozdzielone,pomiedzy nimi 30cm muru .Nadal gnebi mnie to otwieranie ,czy montujac okno na rowni z blatem koniecznoscia jest fix ? Czy istnieje mozliwosc wykonania go uchylnym ?

Przepraszam za wkretki , powinnam z tym na okna sie wrzucic:offtopic:

vze ja mam okno w kuchni na równi z blatem - w sumie dwa okna, bo są w rogu (nie mam zdjęcia niestety, zrobię przy okazji). Jedno większe to okno nieotwierane, a drugie otwierane. Z technicznej strony nie miałam z tym najmniejszego problemu. Z praktycznej może być taki, że otwierając zwalasz wszystko z blatu :) ale podejrzewam, że raczej najczęściej będzie uchylane (podejrzewam bo jeszcze nie mieszkam). Moja rada jest taka - nie montuj żadnego okna tylko uchylnego - jego umycie jest praktycznie niemożliwe (kiedyś już o tym pisałam w wątku czego nie zrobię ponownie:) Rama się brudzi tak samo jak w otwieranym, ale nie możesz jej umyć we wszystkich zakamarkach. Choćbyś miała otwierać tylko do mycia, zrób otwierane. Albo fest czy tam fix.

Kupilam dziś dywan :)

Zdjecia nie mam bo znowu mam bałagan - jak posprzątam umieszczę i ocenicie :)

Tymczasem znowu proszę o porade.

Mamy jadalnie w której jest stół z krzesłami ale brakuje biblioteki. Tak sobie dziwnie zaprojektowaliśmy żeby w jadalni była biblioteka. To dlatego że wyobrażałam sobie że wieczorami będziemy wszyscy siedzieć przy naszym wielkim stole i odrabiać lekcje, malować, lepić i dodatkowo coś tam czytać. Taki miałam wizerunek naszej jadalni :) Myślę że dzieci będą odrabiać lekcje jednak w swoich pokojach. Ale projekt został i biblioteka być musi!

Tak wygląda jadalniaDSC_0861.JPG

A to sa inspiracje barcelona-krzeslo-3-300x300.jpgkolor_13_architekt_biblioteka.jpgregal.jpgbeznazwy.jpg

Może ktoś cos podpowie, co mu się podoba, co sadzi?

Edytowane przez Beata Weronika