Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bansz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej,

dziewczyny - ja mam pytanie: Która z Was ma merbau w salonie na podłodze i jak on się sprawuje??? Pomóżcie, bo muszę szybko podjąć decyzję. Ja jestem za parkietem dębowym tradycyjnym a mój mąż drewno egzotyczne preferuje i namawia mnie do marbau lub też innego. A może ktoś ma dąb parzony??? Proszę o opinie!!! Chodzi mi najbardziej o to czy na takim ciemnym nie widać kurzu już na drugi dzień po umyciu. Bo codziennie biegać na szmacie, to mi się nie uśmiecha... Dzięki :)

PAVIS - super salon!!! Schody i podłoga... Boskie. Od razu poproszę o producenta drzwi, które widać przy schodach i podłoga - jekie to drewno i kolor. Dzięki :)

dzięki :)

Drzwi robiliśmy tu:

http://www.forma.katowice.pl/drzwi.html

a jeśli chodzi o podłogę, to jest to olejowany merbau.

W użytkowaniu nie jest problematyczny, choć, jak to na ciemnej podłodze, widać np. ścieżkę, którędy szło moje dziecko z herbatnikiem ;)

Myję raz w tygodniu, dwa razy w tygodniu odkurzam i codziennie zmiotka w użyciu. ;)

No, ale mając małe dziecko, to chyba tak jest niezależnie od tego, jaką ma się podłogę. W mieszkaniu miałam parkiet dębowy i w użytkowaniu naprawdę niewielka różnica (jak dla mnie). Na olejowanym merbau nawet mniej kurz widać niż na tym moim wcześniejszym dębowym lakierowanym. Jedynie te okruszki...

Gdybym urządzała dom raz jeszcze, to zauroczona salonem efilo, poszłabym w jesion.

u mnie też merbau.. gotowa deseczka z DLH.. bardzo jestem zadowolona z tej podłogi.. w mieszkaniu miałam jasny dąb - rzeczywiście widać na nim mniej, ale częstotliwość mycia była taka sama, bo przecież kurz zbierał się tam tak samo..

za to schody mam z jakiegoś tam egzotyku w bardzo podobnym kolorze i najchętniej zmywałabym je po każdym przejściu..

dzięki :)

Drzwi robiliśmy tu:

http://www.forma.katowice.pl/drzwi.html

a jeśli chodzi o podłogę, to jest to olejowany merbau.

W użytkowaniu nie jest problematyczny, choć, jak to na ciemnej podłodze, widać np. ścieżkę, którędy szło moje dziecko z herbatnikiem ;)

Myję raz w tygodniu, dwa razy w tygodniu odkurzam i codziennie zmiotka w użyciu. ;)

No, ale mając małe dziecko, to chyba tak jest niezależnie od tego, jaką ma się podłogę. W mieszkaniu miałam parkiet dębowy i w użytkowaniu naprawdę niewielka różnica (jak dla mnie). Na olejowanym merbau nawet mniej kurz widać niż na tym moim wcześniejszym dębowym lakierowanym. Jedynie te okruszki...

Gdybym urządzała dom raz jeszcze, to zauroczona salonem efilo, poszłabym w jesion.

Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Ale to jaka jest właściwie różnica w olejowaniu a lakierowaniu parkietu???

naberia nie za bardzo czuję się kompetentna, żeby doradzać innym w sprawie wnętrz :( ale spróbuj małymi kroczkami - nanoś stopniowo te zmiany, o których pisza dziewczyny: tzn. zostaw w salonie tylko szafkę rtv, telewizor, stolik i wypoczynek.. i zobacz jak to wygląda.. a czy meble kuchenne też już masz? pytam w kontekście tej ścianki pomiędzy salonem a kuchnią.. czy ona tam musi być?

dzięki skaba. Mebli kuchennych jeszcze nie mam. Tylko wstępny projekt. Zastanawiam się jeszcze czy robić ciemne czy czasem nie nada lekkości jak zrobie jednak jasne kuchnię. Na zamieszczonej wizualizacji kolory wyszły dziwnie. Może to też robi taki bałagan. Wszystkie meble są wenge. Kanapa ciemny beż.

Co do ścianki - obawiam się, że jak by jej nie było (choć już jest) to salon byłby bardziej nieustawny... Spróbowałam zamienić stronami - tam gdzie ścianka barowa - dać tv, ale jakoś nie bardzo mi się widzi żeby siedząc patrzeć na kuchnie.... Jak myślicie?

Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Ale to jaka jest właściwie różnica w olejowaniu a lakierowaniu parkietu???

jest cały wątek (ponad 100 stron) o wyższości jednego nad drugim

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?35424-Parkiet-olejowany-czy-lakierowany

:)

Pewnie dlatego, że zdjęcie było robione wieczorem, przy ledowym oświetleniu. Zasłony są jasno szare i mają stalowy i beżowy ornament.

Nie mam nowego zdjęcia na kompie. Tu staroć, jeszcze z starą wersją krzeseł. Też są częściowo za narożikiem.

http://images50.fotosik.pl/383/8731bed2d4302a49med.jpg

Jaksie czy masz w salonie ten materiał - pierwszy wzór od góry....?!

http://lh4.ggpht.com/_AiWOYseGZjI/TBqPNrPLEBI/AAAAAAAAaqw/NCJyH8n-Wd4/s576/Obraz%20305.jpg

Jeśli tak, to napisz proszę jak się układa, bo z tego co widzę na zdjęciach, to mam wrażenie, że jest dość sztywny...!? :rolleyes: