Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja pieca De Dietrich MCR 24

nonek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie masz w instrukcji wykresu temperatury zasilania w funkcji temp. zewnetrznej? tam powinny być opisane krzywe, dla podłogowki są to jakieś niskie np.. 0,4. na wykresie zobaczysz ze np. przy -20 grzeje z temp 35 stopni a dalej doświadczalnie trzeba korygowac

Witam. Czo moge liczyć na Pana pomoc. Nie wiem czemu mam na sterowniku ustawione 21 stopni w dzień. Piec sie włączył przy 21,5 stopnia jest juz na sterowniku 22 stopnie a piec dalej pracuje proszę o pomoc

przestaw na samo grzanie wg pomieszczenia i po kłopocie albo obniż krzywa grzewcza (lepiej)

nie pisz posta pod postem bo będzie ban

Tyle to wiem że mogę ustawić tylko na czujnik w pomieszczeniu. Ja puyałem się czy ktos mi pomoże ustawić krzywą grzania, jak bym wiedzial jak to się robi to bym nie szukał tu pomocy.Ale widzę że tu nikt nie chce pomagać, trudno może jakoś sam wkońcu dojdę jak to ustawić.

Panowie mam zagwozdkę :) na jakiej zasadzie działa licznik kwh w mcr3 ? wg licznika od 10-09 zużyłem 204m3 gazu za kwotę 318zł (ale to już podaję informacyjnie gaz lw czyli dawny 41,5) wspólczynnik konwersji wg gazowni wynosi 8,73 czyli ok 1780kwh kocioł pokazuje mi na cwu 358,6 kwh na CO 763,6 (razem ok 1122kwh) i mam pytanie co się stało z 659kwh???? albo kocioł podaje fikcyjne dane i robi jako gadzet ! albo gazownia robi mnie w balona i zle liczy przelicznik albo sprawność urządzenia wynosi 62% w co akurat nie wierze -bo widze zużycie gazu,chyba że o czymś nie wiem, generanie jestem zadowolony srednie użycie gazu oscyluje mi ( w tym tygodniu przy takiej pogodzie ) w granicach 5-5,5m3 gazu/doba fakt że troszkę posiedziałem i pokombinowałem z ustawieniam bo wg ustawien instalatora przy standardowych ustawieniach i takiej pogodzie kociołek spalał ok 10-12m3 gazu/doba i miałem takie same temp w domu :))) dom 150m2 temp dzienna 22st nocna 21,5 +cwu

Tyle to wiem że mogę ustawić tylko na czujnik w pomieszczeniu. Ja puyałem się czy ktos mi pomoże ustawić krzywą grzania, jak bym wiedzial jak to się robi to bym nie szukał tu pomocy.Ale widzę że tu nikt nie chce pomagać, trudno może jakoś sam wkońcu dojdę jak to ustawić.

Wszystko jest opisane na forum.

I to niezliczona ilosc razy, wiec nie dziw sie, ze nikomu nie chce sie pisac po raz setny tego samego.

Panowie mam zagwozdkę :) na jakiej zasadzie działa licznik kwh w mcr3 ? wg licznika od 10-09 zużyłem 204m3 gazu za kwotę 318zł (ale to już podaję informacyjnie gaz lw czyli dawny 41,5) wspólczynnik konwersji wg gazowni wynosi 8,73 czyli ok 1780kwh kocioł pokazuje mi na cwu 358,6 kwh na CO 763,6 (razem ok 1122kwh) i mam pytanie co się stało z 659kwh???? albo kocioł podaje fikcyjne dane i robi jako gadzet ! albo gazownia robi mnie w balona i zle liczy przelicznik albo sprawność urządzenia wynosi 62% w co akurat nie wierze -bo widze zużycie gazu,chyba że o czymś nie wiem, generanie jestem zadowolony srednie użycie gazu oscyluje mi ( w tym tygodniu przy takiej pogodzie ) w granicach 5-5,5m3 gazu/doba fakt że troszkę posiedziałem i pokombinowałem z ustawieniam bo wg ustawien instalatora przy standardowych ustawieniach i takiej pogodzie kociołek spalał ok 10-12m3 gazu/doba i miałem takie same temp w domu :))) dom 150m2 temp dzienna 22st nocna 21,5 +cwu

Witam. A napiszesz jakie ustawienia zmieniłeś i jakie masz ustawienia teraz?

KOl Misiek824, ustawienia samego sterownika to nie wszystko ! ważne są również detale, np szybkość wymiany wody,delta na powrocie a zasilaniem, ciepło odczuwalne, instalacja i masę dodatkowych rzeczy które trzeba ustawić, jak to wszystko odpowiednio zgrasz wtedy dopiero będziesz mógł się cieszyc niskim spalaniem gazu...

• 2 weeks później...

Panowie!

Najprostszym rozwiązaniem jest ustawienie temp wewnętrznej kotła na żądaną przez siebie np. 22st ustawienie cwu na np. 48 st i gra , czy kocioł będzie kondensował?-Tak, czy kocioł grzał dom do zadanych temperatur? Tak, w końcu czy kocioł będzie oszczędzał gaz?? Tutaj już nie koniecznie, zależy to od wielu czynników na które mamy wpływ i możemy je ustawić sami ! w dalszej części postów pokaże jak ja mam ustawioną swoją instalację i sterownik isense. Na początek , dom parterowy 150m2 +garaż 50 m2 temp w domu to zadana 22st noc 21,5 cwu ok 15m3/m-c (razem ciepła i zimna).Po wymianie kotła na ekogroszek -teraz ogrzewanie gazowe .Chciałbym zaznaczyć ze jest to rozwiązanie pod konkretny (mój) dom i nie mówie że u wszystkich się sprawdzi czy będzie powodował oszczędności , oczywiście wszelkie sugestie odnośnie poprawy ( zmniejszenia ilości spalanego gazu) mile widziane ! stan za ostanie 30 dni to zużycie 203m3 gazu Lw (dawny 41,5) po 1,56zł/m3

Na dzień dobry

INSTALACJA kocioł pracuje za sprzęgłem hydraulicznym w takim obiegu :kocioł gazowy-sprzęgło hydrauliczne- kocioł gazowy, jest to tz krótki obieg, dalej jest jeden obieg na grzejniki (pokoje do spania, łazienka (drabinka), wc, suszarnia + Garaż Ok 40% domu ) na salon kuchnie łazienka(podłogówka) korytarz ,wiatrołap –jest 2 pompa i ogrzewanie podłogowe, w krótkim obiegu krąży woda cały czas ( wg nastawień z krzywej grzewczej) dalej mam 2 niezależne pompki i dwa niezależne sterowniki które odpowiadają za : 1 temp w salonie i podłogówce , 1 za temp w najchłodniejszym !!!! pokoju, z histerezą 0,1 st !!! to bardzo ważne w przypadku ogrzewanie podłogowego ! np. mam zadaną temp w salonie na 22st temp spada do 21,9 włącza się pompa studzi wodę w kociołku- za chwilę włącza się kocioł gazowy, temp osiąga 22,1st kocioł gazowy off.

Jako że jest to kocioł kondensacyjny a instalacja jest ‘’ mieszana’’ musiałem dostosować kilka detali

Kocioł musi kondensować więc tem powrotu nie może być wyższa niż 56st (pkt rosy) ,kocioł powinien modulować, lub pracować na najmniejszej możliwej mocy żeby osiągnąć najwyższa sprawność na grzejniki musi iśc jak najzimniejsza woda ale taka która zapewni dogrzewanie pomieszczeń, grzejniki MUSZA oddawać ciepło całą powierzchnią po w innym wypadku nie osiągnę żądanej temperatury .Krzywa grzewcza musi być tak ustawiona żeby delikatnie po 0,1 dogrzewała w odpowiednim czasie pomieszczenia, a nie powodowała wychłodzenia……CDN

Edytowane przez Piotrek42

USTAWIENIA

W moim przypadku prowadzimy dość uregulowany tryb życia więc pierwsze co, to ustawiłem na sterowniku to opcje czasowe ( tygodniowe) ustawiłem na podłogówce temp STAŁĄ na 21,5 st (dzień/noc) podłogówka i tak przeciągnie o 0,2-0,3 st więc generalnie temp w salonie cały czas oscyluje w przedziale 22-22,5 st, do ogrzewania w pokojach wprowadziłem strefy godzinowe (dzień/ noc z limitem 22/21,5) nie lubię wstawac rano jak jest zimno więc strefa dzienną zaczyna się o godz 5 rano i delikatnie podbija mi temp do godz 8rano dzięki temu temp odczuwalna jest dużo wyższa niż temp rzeczywista, od godz 8 do 14 mam obniżoną temp do 21,5st od 14 do godz 22 mam ustawione 22st, i teraz dość ważna rzecz ,grzejniki mam przewymiarowane o 20% ale i tak muszę na nie puścić taką temp wody żeby dogrzewały mi bardzo delikatnie po 0,1st i o godz 22 temp osiągnęła 22st.zeby to osiągnąć musiałem wymusić większy ruch w 1 obiegu grzejnikowym tak żeby grzejniki promieniowały CAŁĄ swoją powierzchnią, a nie tylko góra była gorąca a dół letni, dałem pompkę (60watt) na max-a (odpadają pompki energooszczędne bo one zwalniają ruch wody !!) dzięki temu grzejniki są całe gorące, tutaj dochodzimy do NAJWAŻNIEJSZEJ rzeczy- krzywa grzewcza musi być tak ustawiona żeby dom delikatnie się nagrzewał ale nie powodował wychładzania, ja miałem dość łatwo bo przy starym kotle na ekogroszek miałem dużo narzędzi które pokazywały mi moje zapotrzebowanie domu na ciepło i dzięki temu wybrałem (chyba) optymalne ustawienia krzywej ,następnie zmieniłem ustawienia w kotle dokładnie to parametr odpowiedzialny za prace max pompy wody w kotle ,ustawiłem P 29 na 3 ! mały ruch wody=mała moc, dzięki temu kocioł praktycznie pracuje z mocą 1 czyli na minimalnych ustawieniach, naprawdę bardzo rzadko wchodzi na wyższe, dodatkowo sprzęgło hydrauliczne miesza wodę i co jest przeszkoda w kondensacie( wyższa temp powrotu) może być zaletą, bo dzięki wyższej temp powrotu kocioł nie pracuje z wyższa mocą, cwu mam ustawione również na 2 strefy 1 to stała temp 42st (szybki prysznic ew coś umyć ) a od godz 18 do 22 mam ustawione 48st

Podsumowanie

Nie jestem zwolennikiem używania termostatów na grzejnikach (chociaż mam głowice na każdym grzejniku) termometr jest w najchłodniejszym miejscu i nagrzewa wszystkie pokoje ( jak używamy termostatów i włączy się np. jedna głowica to nawet jak w innych pokojach będzie ciepło to kocioł załączy się –będzie dogrzewał tylko ten jeden pokój i musi zagrzać całą wodę która jest w układzie) Ten sposób ogrzewania opiera się na CZYSTEJ krzywej grzania i wymaga troszkę zabawy i obserwacji własnego domu ale naprawdę generuje oszczędności i mamy wpływ na zużycie gazu w naszym domu, zapomniałem napisać jest to klkuletni domek dość dobrze ocieplony (ściany 12cm styro, podłoga 10 cm strop 30 czy 35 cm wełny mineralnej okna 3 szybowe 5 komorowe (chyba ;) ) Jeżeli są jakieś pytania to proszę pytac, jeżeli sa jakieś sugestie to również chętnie poczytam.jak o czymś zapomniałem to napiszcie to uzupełnię i na koniec ! To ogrzewanie sprawdza się u mnie ! nie wiem jak będzie sprawdzało się u kogoś (dlatego nie pisałem dokładnych nachyleń krzywej-bo każdy dom ma inną ) Po prostu pokazałem 1 z możliwości ogrzewania domu kotłem kondensacyjnym gdzie komfort cieplny jest zachowany w 100%

Pozdrawiam Piotrek42

Ps Panowie to są ustawienia pod KOMFORT CIEPLNY !! a nie bicie rekordów w ilości spalonego gazu :)

Podrzucę taki temat.

Mam MCR2 i 72m2 do ogrzania - same grzejniki. Czyli po pierwsze przewymiarowany, ale taki stan zastałem i trzeba sobie radzić. Przez cały wątek przebrnąłem w tamtym roku i ostatecznie sterowanie kotłem mam takie:

- sterownik qSense (czyli OpenTherm)

- czujnik temperatury zewnętrznej.

W tamtym roku temperaturę ustawioną mieliśmy na 20.5, w tym roku jest maleństwo więc podwyższona na 22 (w nocy 21.5). I jakoś przy małych mrozach grzejniki mi na zbyt gorące wyglądały i zacząłem się przyglądać.

Krzywą grzewczą mam tak ustawioną:

P1 - 60 - temp zasilania CO dla temp zewn min ( P29 )

P27 - 20 - temp zasilania CO przy temp zewn max( P28 )

P28 - 20 - temp zewn max

P29 - 20 - temp zewn minimalna

Czyli przy -20 stopniach na zewnątrz zasilanie powinno być 60 stopni. Czyli przy np. -5 powinno być jakieś 45 stopni, a u mnie dobija do 60 stopni. Dziś dzwoniłem do Dietricha do serwisu i informacja jaką otrzymałem jest taka, że qSense jest palnikiem, który sam wybiera optymalne nastawy i jedyne czego się trzyma, to żeby nie przekroczyć P1. A krzywa grzewcza schodzi na drugi plan. Gdyby był zwykły termostat pokojowy, wówczas termostat działa na zasadzie włącz/wyłącz, a moduluje palnikiem krzywa grzewcza.

To w takiej konfiguracji jak mam teraz, krzywa jest tylko dodatkiem i na drugim planie i nie wiadomo, czy jest brana pod uwagę w ogóle. Z wypowiedzi serwisu wynika, że nastawiają się na komfort i wygodę, a ekonomika ma drugorzędne znaczenie. Ale ja i tak w sumie qSensa używam jak zwykły termostat, w zasadzie temperaturę mam stałą cały czas. Trochę mi to nie pasuje. Wolałbym żeby qSense działał jak termostat, a resztę ustawia krzywa. iSense ma 6 strategii sterowania. w qSense w intrukcji znalazłem tylko taki punkt:

Regulator pracuje przy pomocy kontroli pomieszczenia (centralne ogrzewanie jest sterowane zależnie od temperatury wewnętrznej)).

Doradzicie coś, bo już sam nie wiem.