Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury miedziane do wody pitnej?

Deamos

Recommended Posts

Witam,

Mam dom na etapie stanu surowego otwartego, ujecie wody z wlasnej studni, rura doprowadzajaca wode ze studni do domu jest stalowa 1,5".

Wczoraj z ojcem dyskutowalismy jak to dalej rozprowadzic bo ze wzgledu na jakosc wody zalezy nam na tym, by do kuchni do picia szla woda w metalu (zaden plastik). W kotlowni ta stalowa rura wystaje z fundamentu, dalej chcemy ja rozprowadzic po podlodze i zeby skrecanych laczen nie zalewac wylewka stwierdzilismy, ze pewniejsza bedzie lutowana miedz.

Orientuje sie ktos jak to jest z woda pitna prowadzona w miedzi?, slyszalem ze sa rozne rodzaje rur miedzianych do roznych zastosowac (woda pitna, ogrzewanie). Moze polecicie cos innego?

Witam,

Mam dom na etapie stanu surowego otwartego, ujecie wody z wlasnej studni, rura doprowadzajaca wode ze studni do domu jest stalowa 1,5".

Wczoraj z ojcem dyskutowalismy jak to dalej rozprowadzic bo ze wzgledu na jakosc wody zalezy nam na tym, by do kuchni do picia szla woda w metalu (zaden plastik). W kotlowni ta stalowa rura wystaje z fundamentu, dalej chcemy ja rozprowadzic po podlodze i zeby skrecanych laczen nie zalewac wylewka stwierdzilismy, ze pewniejsza bedzie lutowana miedz.

Orientuje sie ktos jak to jest z woda pitna prowadzona w miedzi?, slyszalem ze sa rozne rodzaje rur miedzianych do roznych zastosowac (woda pitna, ogrzewanie). Moze polecicie cos innego?

Nie pomogę, ale jeśli szukasz rozwiązania u różnych źródeł to ja bym sugerował poprowadzić dalej instalację n rur stalowych. Można je pospawć, ale i skręcanie na pakułu zapewni wystarczającą pewność jeśli chodzi o szczelność w postępie czasu. Wg mnie jest to nawet pewniejsze niż miedź lutowana lutem miękkim.

Sam mam wodę w stali zalaną w posadzce, a CO w miedzi 9też miejscami zalaną).

Wymyślactwo uprawiasz, że aż Ziemia jęczy!!! :o

Zrób bardzo dokładne badania tej wody w jakim SANEPIDzie.

To poszerzone!

Znajdź jakie tablice i obejrzyj szereg elektrochemiczny metali.

Powtórz o zjawisku Peltiera i Tomsona...

A potem zrób lub nie!

Przy plastiku nawet przez 3 sekundy nie musisz tego robić.

Przy metalu , a zwłaszcza kilku - KONIECZNIE!!!

Adam M.

• 5 years później...
Witam,

Deamos i co w końcu wybrałeś? Właśnie stoję przed wyborem materiału do rur. Póki co wszyscy polecają mi miedź i chcę się utwierdzić w decyzji u specjalistów :)

A mnie do miedzi zraził zielony naciek na brzegu umywalki, kiedy w moich rodziców domku letniskowym z takąż instalacją po zimie uszczelka w kranie puściła i woda sobie kilka tygodni kapała. Zielony kolorek wyraźnie świadczył o tym, że miedź z rur jednak jest wypłukiwana...

• 3 weeks później...
A ten wątek przeczytałeś? Poruszone są w nim dwie najistotniejsze wady miedzi, które moim zdaniem ją całkowicie dyskwalifikują: erozja miedzi "na zakrętach" (zwłaszcza przy twardej wodzie, czyli na 90% terenów Polski) oraz fakt, że miedź jest nie tyle bakteriobójcza, co ogólnie rzecz biorąc "bójcza".

A ten wątek przeczytałeś? Poruszone są w nim dwie najistotniejsze wady miedzi, które moim zdaniem ją całkowicie dyskwalifikują: erozja miedzi "na zakrętach" (zwłaszcza przy twardej wodzie, czyli na 90% terenów Polski) oraz fakt, że miedź jest nie tyle bakteriobójcza, co ogólnie rzecz biorąc "bójcza".

Woda calkowicie zmiekczona majaca niskie pH tez raczej miedzi zywotnosci nie podniesie ;-)

A w obecnych czasach walczac z kamieniem, coraz czesciej sobie fundujemy takie zmiekczacze.

marcin