Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za świadectwo energetyczne?

kapi01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
Gość elka51

Wszystkie CE robione przez tzw "neta" to zwykła lipa... ewentualnie można ten papier nazywać "certyfikatem energetycznym projektu".

Wykonanie Certyfikatu Energetycznego budynku wymaga wizji lokalnej (m.in. w celu weryfikacji czy to co inwestor przedłożył faktycznie zostało wybudowane w takiej formie jak widnieje w projekcie).

Allegro 59zł brutto za całość z uwzględnieniem kominka, PC, rekuperatora.

wychodzi szałowa kwota 47,97 zl netto - opłaty allegro... Ciekawe jak tak "profesjonalnie opracowany CE" ma się do rzeczywistości :D

Jestem bardzo ciekawa jakie konsekwencje prawne może ponieść sprzedający nieruchomość z przedłożonym takim wirtualnym "certyfikatem" (poświadczenie nieprawdy = zwykłe oszustwo). Przedłożony CE z nieprawdziwymi wynikami wpływa na decyzje o zakupie - na szczęście wystarczy zrobić porządnie drugi CE zaraz po zakupie i sprzedający ma "problem" i to duży.

Można to porównywać do sprzedaży kradzionego auta z podrobionym dowodem rejerstracyjnym ;-)

W UK dane z CE są wręcz święte... w PL ludzie nadal myślą że to jest niepotrzebny i wymyślony przez ustawodawcę "papier" za który trzeba "niepotrzebnie" zapłacić.

Ale kogoś zabolało, że skończyły się złote czasy "golenia" inwestorów...

Prawda jest taka, że jeżeli ktoś podaje prawdziwe informacje to takie świadectwo z Allegro niczym nie różni się od tego za ciężkie pieniądze.

elka51 to powinna pracować w urzędzie skarbowym albo celnym bo z góry zakłada, że wszyscy to kombinatorzy i oszuści. Ciekawe czy z klientem też w ten sposób rozmawia? Jeżeli tak to nie dziwię się frustracji...

Brutalna rzeczywistość wygląda jednak tak, że większości ten dokument delikatnie mówiąc "zwisa"... Niewielki odsetek osób chce sprzedać budynek od razu po wybudowaniu, to raczej domena deweloperów, więc po co Cetryfikat? Jak ktoś potrzebuje audytu energetycznego to robi go w momencie kiedy jeszcze można coś zmienić a nie jak dom jest gotowy do zamieszkania. To po prostu kolejny papierek do zgłoszenia zakończenia budowy, jakich wiele i o podobnej praktycznej przydatności.

Na koniec informacja, że urząd nie wniósł żadnych uwag, mam prawomocne uznanie zakończenia budowy i zachowane parę stów w kieszeni :)

I nie boję się żadnych konsekwencji prawnych, bo po pierwsze odpowiedzialność za certyfikat ponosi Certyfikator a po drugie podałem prawdziwe dane (tak, tak elka51 są jeszcze tacy ludzie, a w zasadzie i tu będzie pewnie dla ciebie szok, większość...).

• 1 month później...
  • 4 months później...

Forum Muratora - Asolt - robi dokładną analizę energetyczną planowanego budynku - daje mozliwosć inwestorowi zapoznać się z prognozowanymi wydatkami na ogrzewanie , uzasadnia ekonomicznie czy warto i gdzie inwestowac w dodatkową izolację - koszt OZC jezienią 2011 - 200 złjeśli dobrze pamietam + 50 zł ŚE - dla osob ktore robiły OZC

z czystym sumieniem mogę polecić człowieka

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 years później...
Powiem tak - pytałam o to w Nadzorze Budowlanym - mowia i sa na to dokumenty ze takie swiadectwo moze wydawac osoba ktora ma mgr z projektowania (architektonicznego, instalacyjnego i takie tam) lub ukonczyla specjalny kurs. I na tym polega problem - wiekszosc ktora moze go wydawac albo nie dokladnie czyta przepisy albo mydli glowe ze musi zrobic kurs ktory duzo kosztuje wiec i za swiadectwo duzo biora - 800 - 1000. Zdaniem tej samej urzedniczki powinno to kosztowac ok. 200 bo do wystawiania tego jest specjalny formularz i wystarczy wstawic dane.

Ja jestem na etapie szukania kogos kto mi takie swiadectwo wystawi w sensownej cenie - albo wprowadze sie bez :roll:

Wystawiam świadectwa energetyczne w dobrej cenie zależnie od metrażu mieszkania. Średnia cena to 300 zł. Polecam. Kontakt. 602326931

• 1 year później...