robertsz 21.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ale tego gipsu używa się w postaci placków, a nie pasów na całej długości.To tynk trzyma i zakrywa instalacje. A tak a propo, na innym forum (elektroda) wyczytałem, wprowadziłem w życie i stosuje... zamiast gipsu klej gipsowy do płyt gipsowych. Można sobie rozrobić wiadro i spokojnie w ciągu godziny używać, nie zasycha tak szybko jak zwykły gips, a swoją role spełnia znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2010 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 bardzo chcialbym zobaczyc brzoze z piterkiem, jak wymieniaja przewod w peszlu ... bardzo chciałbyś ?to zapraszam /zrobie Ci pokaz indywidualny ale z Piterkiem to załatwiaj sobie pokaz osobno :P/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 21.02.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 U mnie w kilku miejscach jest bardzo cienka warstwa tynku, ale kable nie przebijają, mam tynki tradycyjne, dom pomalowany na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 21.02.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 na moj pokaz nie licz od ciagania drutów na budowie to sa elektrycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 21.02.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 niestety i ja dołączam do grona osób z widoczną linią kabli. kable "wyszły na wierzch" dopiero 2-3 lata po remocie, kiedy kładliśmy instalację alarmową. teraz w całym domu widać ścieżkę kabli do czujek itp farba na wierzchu to dulux pastelowa orchidea, a więc bardzo jasna. łapię się za głowę na myśl, że przy następnym remoncie musiałabym przykrywać to dodatkową warstą lub głębiej je wmontowywać w ścianę. masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
catalina81 11.02.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ja mam tynki cementowo-wapienne, przewody niestety nie zostały wkute i ślady wyłażą na kolorowych ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 14.02.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 W poprzednim domu kable mieliśmy ukladane bez bruzdowania i po okresie ok 4 lat stały się bardziej lub mniej widoczne,(nie pomoglo stosowanie specjalistycznych farb kryjących-po jakims czasie znowu się pojawiały).Dlatego w budowanym obecnie domu wszystkie kable rozprowadzone są w podlodze a odcinki w ścianach poprowadzone są w bruzdach.Mam nadzieję,że tym razem niczego nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.02.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Bo do instalacji wtynkowych są inne przewody, a do podtynkowych inne.Czasem nie warto oszczędzać i lepiej zrobić coś "na zapas" niż żałować (czyt. bruzdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 14.02.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 A ja z kolei gdzieś czytałem, że ślady pojawiają się głównie na przewodach o zbyt małym przekroju do podłączonego obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.02.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Niestety nie ma to bezpośredniego związku.Typowy przewód oświetleniowy to 1,5mm2, a mocy w nim całe 100W albo i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzego 05.01.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Witam mam problem z przebarwieniami na ścianach w miejscach gdzie idą kable elektryczne. Mam położony tynk gipsowy KNAUF MP 75L. Prosze o poradę. Zdjęcia w załączniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 05.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Przewody pokryte zbyt cienką warstwą tynku. Widać nawet w których miejscach przewód był mocowany. Kable muszą być przykryte około 10mm tynku aby tak się nie dzaiało.W przypadku tynków cementowo-wapiennych nie ma tego problemu lub jest minimalny a przy gipsowym bawa tak jak u ciebie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 05.01.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Teraz to chyba nie pozostaje nic innego, jak jeszcze raz to pomalować. Może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 06.01.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Też tak miałam w swoim poprzednim domu, ale problem jest do rozwiązania. Kup sobie np. Leroy Merlin taką specjalną farbę na tłuste plamy i pociągnij nią tylko te miejsca, gdzie widać przebarwienia od kabli. Farba ta jest w kolorze białym, więc potem oczywiście trzeba ponownie pomalować właściwą farbą. Ja w ten sposób pozbyłam się tych smug szybko i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzego 07.01.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Witam mam problem z przebarwieniami na ścianach w miejscach gdzie idą kable elektryczne. Mam położony tynk gipsowy KNAUF MP 75L. Prosze o poradę. Czy ktoś może zna jakiś środek , którym można pomalować ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.01.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Środka takowego nie ma, po prostu trzeba malować do skutku, a gdy to nie pomoże trzeba wkuć kable głębiej.One po prostu idą po wierzchu i nad nimi jest 2-3 mm tynku, stąd te odbarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.wesolowski 07.01.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Tak jak kolega robertsz napisał:bardziej bym się skupił nad przyczyną, a nie sposobem maskowania, bo możesz ponieść klęskę i niepotrzebne koszty przy próbie maskowania.Powodem może być zła izolacja przewodów, przez co pod wpływem temperatury przez nie oddawanej farba blednie.Mogą być za płytko osadzone, wtedy nawet najwyższej klasy przewody nie zapewnią odpowiedniej izolacji, bo po prostu jest za mało na nich tynku.Przy tak intensywnych kolorach będzie problem aby to czymkolwiek zamaskować, przy białym kolorze ścian spróbowałbym akrylatexem w dwóch lub trzech warstwach, co powinno na kilka miesięcy sprawę zatuszować, ale aby zamaskować na pomarańczowym to przyznam się, że nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 07.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Środka takowego nie ma, po prostu trzeba malować do skutku, a gdy to nie pomoże trzeba wkuć kable głębiej. One po prostu idą po wierzchu i nad nimi jest 2-3 mm tynku, stąd te odbarwienia. Nie koniecznie, tak naprawdę do końca nie wiadomo dlaczego pojawiają się te prześwity, słyszałem opinie o wytwarzanym polu elektromagnetycznym w kablach i z tego powodu widoczne są ślady na farbie lub winna może być sama izolacja kabli z której czasami wydostają się jakieś tłuszcze i w tym przypadku wkucie przewodów głębiej nic nie da, ale istnieją specjalne farby którymi można malować tłuste i przebarwione miejsca więc myślę że w tym przypadku również pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 PO CO ZAKŁADASZ DWA IDENTYCZNE WĄTKI?Łączę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.01.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 u mnie też ten problem występuje.Mam tynk maszynowy knauf mp 75 gipsowy.Jak będzie następne malowanie, to pociągnę te miejsca tą farbą, co pisze asbeA na przyszłość, to nigdy więcej tynków gipsowych, tylko tradycyjny cementowo - wapienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts