kotecek 15.01.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 To juz ponad rok, odkad zaistnial dziennik budowy Chatki Iwy i Artka. Czasem przeglam jego wytarte, internetowe stronice i wzruszenie sciska serce. Pamietam, jak dzisiaj, dzien w ktorym tyczylismy nasz dom, nerwowi, bo za co my sie lapiemy, bo jak to bedzie, czy sie uda? Pamietam, jakby to bylo wczoraj, jak przyjechala do nas zolta koparka i zaczela kopac wieeelki dol pod fundamenty. Pamietam jak w piekacym skwarze dowozilismy wode mineralna naszym murarzom, jak pierwszy raz weszlismy na nasz nowy strop... Piekne, piekne, niezapomniane chwile. Ale teraz czas zaczac myslec o przyszlosci. O ogrodzie. Dlatego zakladam Dziennik Budowy Ogrodu Iwy i Artka. Chwilowo- pozbieram tu swoje pomysly. Pozniej - pochwale sie dokonaniami! Na dokonania trzeba bedzie chwie poczekac, w tym roku jestem uziemiona... PS: Zastanawialm sie, czy zalozyc ten dziennik w podforum "Dzienniki budowy" czy tez "Pamietajcie o ogrodach". Ale skoro mowa tutaj o ogrodzie, wybor byl prosty. Co do ewentualnych komentarzy - wpisujcie w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 15.01.2009 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Wpis 1. Koncepcja ogrodu na skarpie. Ogrodu bedziemy mieli sporo, bo cale 62 ary Jakies 30 arow za domem stanowi urocza, porosnieta w czesci swierkami, bukami i modrzewiami skarpa. Swierki co roku padaja ofiara bozonarodzeniowego, choinkowego szalu - w tm roku wycieli nam 4 drzewka . Zdjecie satelitarne naszej ziemi: Domek zaznaczony na bialo. http://images39.fotosik.pl/49/b1f126899115c0a2.jpg W tej chwili, oprocz wpomnianych drzewek na skarpie, nie rosnie tam nic. Oprocz chwastow, oczywiscie Kiedys "plaska" czesc byla uprawna. Gdy widzielismy ta ziemie po raz pierwszy w czerwcu 2007r, roslo na niej zyto. Wspomniana skarpa: http://images26.fotosik.pl/304/1c2df602396c5f47med.jpg Tak wiec roboty jest co niemiara i startujemy calkowicie od zera! Pierwsze, co wymyslilam juz jakis czas temu, to aleja za zlotokapu: http://images27.fotosik.pl/202/b70f69b0911d02a5.jpg Bedzie prowadzic przez srodek skarpy od jej poczatku, az do miejsca w ktorym zaczyna sie nasz "maly las". Oznacza to pozbycie sie z drogi paru mlodych sliw. Aleje mniej wiecej bedziemy sadzili tu: http://images26.fotosik.pl/164/5dbd81a1f0bd1e56.jpg ZŁOTOKAP WATERERA VOSII Krzew o wysokości do 5 m, w sprzyjających warunkach nawet małe drzewo! Rośnie bardzo silnie i szybko. Kwiaty zebrane w grona, bardzo okazałe, długości do 50 cm!!! Mieszaniec dwóch gatunków złotokapa alpejskiego i zwyczajnego. W południowej Szwajcarii na stanowiskach naturalnych. Najpiękniejszy złotokap, obecnie rozpowszechniany przez wiele szkółek. U nas dotychczas rzadko spotykany. Odznacza się silnym wzrostem i jest również wytrzymały na mrozy. Rozmnaża się przez szczepienie. Możliwe jest również rozmnażanie z sadzonek zielnych latem w czerwcu (to coś dla mnie ). http://images24.fotosik.pl/203/2d558e36de957ca0m.jpg Wytrzymały na mrozy, jednak w czasie bardzo surowych zim może ucierpieć i większe rozmiary osiąga tylko w łagodniejszym klimacie zachodniej Polski. Kwitnie corocznie bardzo obficie. Wymagają świeżych, żyznych gleb i słonecznych stanowisk. W półcieniu rosną słabiej i nie kwitną obficie. Dobrze rosną na glebach wapiennych. W naszych warunkach są to cenne krzewy parkowe, do zadrzewień osiedlowych i przydomowych, ogrodów. Sadzić należy pojedynczo lub w niewielkich grupach, na widocznych miejscach. Uwaga: nasiona są silnie trujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 15.01.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Link do strony swietnego architekta krajobrazu Rewelacyjne pomysly!!! http://archivert.com/portfolio.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Problem ze złotokapem jest taki, ze po przekwitnieciu nie ma specjalnych walorów estetycznych, jak bez lilak.Rownie pięknie w okresie kwitnienia wygladałby tunel porośnięty glicynią.http://www.findmeplants.co.uk/photo-wisteria-alba.aspxhttp://img.photobucket.com/albums/v203/stevefresh/kameido1.jpg A tu zywopłot:http://z.about.com/d/huntsville/1/0/j/G/1/05wisteria2.jpg a tu i wisteria i złotokpa razem:http://kathybrownsgarden.homestead.com/web_wisteria_walk.jpg Dlatego osobiście radziłabym nie prowadzić szpaleru przez środek działki ale wzdłuż jednego z jej boków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 15.01.2009 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Hmmm, ciekawa propzycja, ale mnie samej podoba sie pomysl stworzenia alejki sklepionej u gory. Wiem, ze zlotokap kwitnie relatywnie krotko, ale z zielonych roslin (szczegolnie ze zlotokap szybko przyrasta) mozna utworzyc romantyczny korytarz! Dziekuje za zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.01.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Na tym zdjęciu, ktore przedstawiłaś złotokap jest naginany przy stalowych łukach, aby utworzył taki korytarz. Normalnie pokrój tego drzewka jest bardziej wyprostowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 16.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 szpaler jest bardzo interesującym pomysłem, najlepiej gdyby ścieżka wiodaca pod nim łączyła konkretne części ogrodu albo elementy małej architektury - np. taras z ogrodową altaną, przedogrodek z ogrodem za domem (wiodąc z boku domu) itd. Szpaler nie powinien wieść "z nikąd do nikąd" Widziałam, że próbujesz uzyskac złotokap z nasion - pamietaj tylko, że zanim takie rośliny zakwitną minie duuuużo czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 16.01.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 a tak "w o gule" to jaka masz koncepcję swojego ogrodu? architekt krajobrazu, do strony którego link podałaś, specjalizuje się w ogrodach nowoczesnych, geometrycznych - więc wnioskuję że takie Ci się podobają. Natomiast alejka ze złotokapem jest bardzo romantyczna, koncepcyjnie zahacza o ogród w stylu angielskim. Jakie więc sa Twoje preferencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 16.01.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Gdy budowałaś dom doradców miałaś bez liku, teraz przy urządzaniu ogrodu miliony. Boję się o Twoją wytrzymałość nerwową. Wiesz na co się porywasz Czy Twoja koncepcja ogrodu to wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 16.01.2009 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Na tym zdjęciu, ktore przedstawiłaś złotokap jest naginany przy stalowych łukach, aby utworzył taki korytarz. Normalnie pokrój tego drzewka jest bardziej wyprostowany. Stlowe luki sie zalatwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 16.01.2009 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 szpaler jest bardzo interesującym pomysłem, najlepiej gdyby ścieżka wiodaca pod nim łączyła konkretne części ogrodu albo elementy małej architektury - np. taras z ogrodową altaną, przedogrodek z ogrodem za domem (wiodąc z boku domu) itd. Szpaler nie powinien wieść "z nikąd do nikąd" Widziałam, że próbujesz uzyskac złotokap z nasion - pamietaj tylko, że zanim takie rośliny zakwitną minie duuuużo czasu... Dokladnie tak. Szpaler bedzie prowadzil od furtki (czesc plaska dzialki ogrodzimy siatka, na reszte nie mamy jeszcze pomyslu, zastanawiam sie czy w ogole to grodzic - glownie chodzi o zwierzeta i ...sasiadow) az do mlodych modrzewi i swierkow zasadzonych ponizej na skarpie - tam pod modrzewiami na koncu aleji plauje maly kacik wypoczynkowy - maly wybrukowany kamieniem placyk, lawki, stolik. Moze byc milo Co do siania zlotokapu z nasion - w tamtym roku wyrosla mi tylko jedna sadzonka. Postanowilismy, ze skonczy sie na szkolce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 16.01.2009 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 a tak "w o gule" to jaka masz koncepcję swojego ogrodu? architekt krajobrazu, do strony którego link podałaś, specjalizuje się w ogrodach nowoczesnych, geometrycznych - więc wnioskuję że takie Ci się podobają. Natomiast alejka ze złotokapem jest bardzo romantyczna, koncepcyjnie zahacza o ogród w stylu angielskim. Jakie więc sa Twoje preferencje? A nie, nie, nie - link to tylko taki jeden z moich "zmagazynowanych pomyslow" (w sumie min dlatego powstal ten tamat - chce magazynowac pomysly, dla siebie a moze i komus innemu sie przyda ) - kawalek takiej geometrii ladnie wygladlaby kolo domu. Poniewaz mam az 62 ary, mam spore pole do popisu i planuje zalozyc ogrod "w czesciach" - gdzie osobne, oddzielone czesci reprezentowalyby rozne style. Skarpa bedzie dzika i romantyczna - na to za bardzo nie mam wplywu, nikt tego przeciez nie bedzie kosil (tylko te strategiczne miejsca - aleje, kacik wypoczynkowy itp), ale marze o kawalku ogrodu japonskiego, kawalku o charakterze barokowym...itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 16.01.2009 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Gdy budowałaś dom doradców miałaś bez liku, teraz przy urządzaniu ogrodu miliony. Boję się o Twoją wytrzymałość nerwową. Wiesz na co się porywasz Czy Twoja koncepcja ogrodu to wytrzyma Chyba nie wiem na co sie porywam W sumie to ilosc doradcow na tym, zerowym, etapie juz mnie przerosla Ale koncepcji trzymac sie bede i juz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 16.01.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 I tak trzymaj. Na tym wątku jest wiele wspaniałych doradców, nie wymienię którzy to, po prostu jest ich wielu. Uwielbiam ten wątek, to już prawie moja rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 31.01.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 http://kathybrownsgarden.homestead.com/web_wisteria_walk.jpg Piękna fotografia. Uwielbiam fiolet w ogrodzie W ogóle piękne inspiracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 31.01.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 A mój złotokap waterera 'Vossi' (szczepiony) chyba nie wie o tym, że ma szybko rosnąć. W maju będzie miał już 4 lata, a urósł nie więcej niż 30 cm. Nie jest to więc żadne szaleństwo, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.02.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 A ma zasadową glebę i dużo słońca? Az dziw ze nie chce rosnąc, to taki chwaścior. Monia i Marek - problem z tym zdjęciem jest taki, ze efekt na nim widoczny trwa najwyzej 2 tygonie. Potem jest po prostu zielono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 07.12.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 kotecek ponad rok minął od ostatnich wpisów... a tutaj nic ??? nie no - musi coś się dziać, albo działo się już tyle że wszystko skonczone na tip top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts