Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legalett nie Legaleta.

Killer_su

Recommended Posts

aaaaa.... W ten deseń. moim zdaniem chałupniczy legalett będzie ciężki do wykonania. A raczej nie tyle do wykonania (bo tutaj nie ma nic cięzkiego "technologicznie") tylko on jeszcze musi dobrze działać. No chyba że zdecysdujesz się na wersję pośrednią czyli kable zatopione w płycie i odpowiedni sterownik ładowania - Devi ma fajne. Tylko że nie da się zmienić paliwa. To zawsze będzie prąd. Z drugiej strony po co dla innego żródła robić akumulację?

No właśnie, w tym "niemieckim legalettcie" podłogówka jest przypięta do samego dołu na styro, a na to idzie zbrojonko i beton. Co myślicie o tym, aby podłogówkę dopiąć jednak do zbrojenia na jakichś wieszaczkach i zalać. Koniecznie chcę mieć płytę pomimo dobrych warunków gruntowych i chciałbym za jednym zamachem (zalewem) mieć wszystko skończone i zapomnieć. Nie jestem jednak fanem grzania prądem i zdecydowałem się przez Adama_mk, jego bufory, solary i inne na wodę w podłodze i w suficie.

Jutro rano idę na pierwsze spotkanko z architekto/konstruktorem omawiać mój projekt indywidualny, więc pomóżcie wiedzą. Jak to zrobić dobrze, jakie pytania jutro lub później zadawać?

aaaaa.... W ten deseń. moim zdaniem chałupniczy legalett będzie ciężki do wykonania. A raczej nie tyle do wykonania (bo tutaj nie ma nic cięzkiego "technologicznie") tylko on jeszcze musi dobrze działać. No chyba że zdecysdujesz się na wersję pośrednią czyli kable zatopione w płycie i odpowiedni sterownik ładowania - Devi ma fajne. Tylko że nie da się zmienić paliwa. To zawsze będzie prąd. Z drugiej strony po co dla innego żródła robić akumulację?

Eeee. nie zgadzam się z kolegą. W końcu to płyta fundamentowa, a nie statek kosmiczny :)

Można skopiować pomysł Legeletta i tak jak oni dają, dać wymienniki woda/powietrze.

Pytanie czy nie prościej zrobić dodatkową podłoge na płycie i tam dać normalne wodne. Podniesie to koszty, ale i tak będzie taniej niż legaletowanie. A w razie czego płytę można zdjąć i wyp... przez okno :lol:

Rozmawiałem z Twoim projektantem i mówił, że się tego nie podejmie bo nielegalne. W sumie ma rację :-) Mówił też, że prawdopodobieństwo sknocenia czegoś przy zalewaniu rurek wodnego w płycie jest 10% - sporo....... :evil: Co 10-ta płyta jest sknocona..... :-?

• 2 weeks później...
Koniecznie chcę mieć płytę pomimo dobrych warunków gruntowych i chciałbym za jednym zamachem (zalewem) mieć wszystko skończone i zapomnieć. Nie jestem jednak fanem grzania prądem i zdecydowałem się przez Adama_mk, jego bufory, solary i inne na wodę w podłodze i w suficie.

Jutro rano idę na pierwsze spotkanko z architekto/konstruktorem omawiać mój projekt indywidualny, więc pomóżcie wiedzą. Jak to zrobić dobrze, jakie pytania jutro lub później zadawać?

Rozumiem twoje "zalac i zapomnieć" :)

Jak było na spotkaniu?

Koniecznie chcę mieć płytę pomimo dobrych warunków gruntowych i chciałbym za jednym zamachem (zalewem) mieć wszystko skończone i zapomnieć. Nie jestem jednak fanem grzania prądem i zdecydowałem się przez Adama_mk, jego bufory, solary i inne na wodę w podłodze i w suficie.

Rozumiem twoje "zalac i zapomnieć" :)

Jak było na spotkaniu?

Tragicznie jednym słowem.

Architekci z polecenia typu "wszystko za dobrą cenę Ci zrobią, to znajomi" tylko, że okazali się niekompetentni w każdym omawianym zagadnieniu. Jak już wyjaśniliśmy, że płyta może być aby zachować ciągłość ocieplenia to nagle pada hasło o podpieraniu jej słupami i nie da rady inaczej. Notorycznie mylili GWC z rekuperatorem i znali tylko wodne GWC z grzałką elektryczną, bo gdzieś to widzieli albo mylili z PC. Wentylacja mechaniczna to dla nich koszt 30000zł i nie robią klientom indywidualnym, bo bez sensu, to działa tylko w hipermarketach. Bufor ciepła to max 200 litrów, przecież więcej nie zużyję, bo nie jestem w stanie. Jak nie założę kotła olejowego, to pójdę z torbami i zamarznę. Ocieplenie to max 12 cm styropianu, bo więcej się nie nie opłaca, nikt więcej nie daje i nic to nie daje. Mój "projekt" indywidualny, prostokąt prosty jak stodoła z takim samym stodołowym dwuspadowym dachem i wszystko za nich pomyślane, narysowane, tylko przenieść gotowe pliki *.dwg do profesjonalniejszego CADa, zwymiarować zgodnie z normami itp, bo ja się na tym nie znam, a rysować to rysowałem w jakiejś darmowej Arcadii i można łatwo przenieść na wycenili na 12kzł, bo branżówki podrożały i najlepiej jak wezmę gotowy projekt za 2kzł, a oni mi podstawią firmę, która za jakieś 80kzł to dla mnie zbuduje jak pokryję koszty materiałów... Poszedłem do tych baranów jeszcze raz z fotkami z tego forum aby im pokazać o czym w ogóle rozmawiamy , a oni jak to barany w kółko beee... tego się nie da, beee.., tak się nie robi, beee.. to kosztowne będzie... beee beeee beeee.... Żeby ich całkiem pogrążyć rzuciłem jeszcze na koniec hasełko ekofiber i prefabrykowane we własnym zakresie płyty, które żeśmy z Adamem rozwałkowywali na sitach z siarczanem miedzi...

Rzeczywiście z takim podejściem to nie da się domu wybudować za 300k i zejść z rachunkami poniżej kosztów mieszkania w zwykłym bloku i trzeba będzie zatykać dziury w oknach, wentylacji i drzwiach w zimę oraz hodować grzyby na ścianach gratis...

Od tego czasu byłem w trzech "firmach" i sytuacja mniej lub bardziej przypominała powyższą. Zmądrzałem i od razu wykładam laptiego z fotkami na stół i pytam, czy takie coś widzieli i znają. Tak znamy... z nazwy... tago się nie robi... beeee beeee beeee...

Dzięki Coulignonowi i jego namiarom spiknąłem się z jego projektantem płyty, tylko, że na razie stanęło na tym, że daleko mamy do siebie i płytę w cenie 1-1,5kzł może mi od ręki zrobić po domek, ale cała chata to będzie problem ze względu na odległość i konieczność dyskusji na "żywo" i pokiwania się nad projektem.

A propos projektu, to stanęło po głębokich poszukiwaniach na gotowcu o nazwie KOLOR i niewielkich zmianach w nim jeśli chodzi o ściany. Cała reszta to i tak indywidualnie z branżowcami. Niedługo założę wątek o jego przeróbkach i budowie w "zrób to sam i polepsz" i tam zapraszam już dziś. Czy jest w Bydgoszczy albo okolicach jakiś (oczywiście niedrogi :) ) projektant z dużymi "kochones"?

hmmm

jesteście pewni co do patentu ?

legallet chwali się na stronie że posiada patent o numerze 173035

ok sprawdźmy :

google wypluwa że :

DECYZJE O WYGAŚNIĘCIU PATENTU

patent nr -(B1) 173035 data wygaśnięcia - 1999 01 12

ok sprawdźmy u źródeł :

UPRP powiada że :

DECYZJE O ZMIANIE LUB UCHYLENIU DECYZJI

(opublikowanych w Wiadomościach Urzędu Patentowego)

(Bl) 173035 02/00 2000 05 04 uchylono decyzję o wygaś-

nięciu patentu

ok decyzję uchylono

szukajka na stronie UPRP powiada że :

dla nr 173035 znaleziono 1 wpis

zgłoszenie o tym numerze traktuje o budowie nowego typu ... podtorza

jedyna możliwość że tego nie znalazłem jest taka że UPRP nie wprowadził tego aktu do swojej bazy danych

bowiem nie ma w spisie roku 1994 z ktorego to roku pochodzi widniejący na stronie legaletta patent ... ale !

skoro tak to zdaje się bardzo dziwnym dlaczego UPRP ma w bazie danych ten numer pod zupełnie innym patentem ?

poza tym bardzo podejrzany wydaje mi się sam wpis w patencie

SPOSÓB POSADOWIENIA FUNDAMENTU BUDYNKU

czyli mam rozumieć że sposób posadowienia budynku na płycie fundamentowej jest chroniony prawami patentowymi ?

hmmm mam do czynienia z patentami i powiem tak - bardzo ale to bardzo ogólnikowy wpis -ja jeszcze nie widziałem takiego a widziałem ich sporo

zazwyczaj w patencie jest dokładny opis

można sprawdzić na UPRP jak wygląda zgłoszenie /patent i dlaczego bardzo ważny jest zarówno numer jak i opis

w zasadzie każdy może powiedzieć że mam patent i go sobie zrobić i wkleić na stronę

nie chcę aby mnie kto źle odebrał ale.... samo stwierdzenie że ktoś posiada patent jak dla mnie to za mało

na zakończenie :

być może się mylę - jeśli tak to przepraszam zainteresowanych

a jeśli nie .?

legallet chwali się na stronie że posiada patent o numerze 173035

To ten dokument, którym się chwalą :

http://www.legalett.com.pl/patent/patentcopy.jpg

Na stronach :

http://www.targibudowlane.pl/?p=48

i http://baza.budujemydom.pl/pl/produkty/stan_surowy/sciany_i_stropy/legalett/charakterystyka.html

jest informacja o patencie nr P-301-895 .

• 2 weeks później...
Panowie, a nie prościej po prostu zadzwonić do Gdańska niż snuć domysły i pisać o rzekomym chwaleniu się? I tak tworzą się plotki, sensacje... :( .

Czegoś się boicie? Tego, że nielegalnie coś chcecie zrobić? :-?

Dobrej zabawy życzę... byle nie cudzym kosztem.

Pozdrawiam

taaa jak widzę uzurpujeswz sobie prawo nieomylności w sprawie legalletu

wiec informuję że dzwoniłem i się dowiedziałem że ;

patetnt jest na stronie

jak chcialem przyjechać do firmy to zaczęli wykręcać się od spotkania

cudzym kosztem ? czyim Twoim ?

uspokój się z tym beszczelnym promowaniem najdroższego rozwiązania z płytą grzejną !

rozmawiałem z niemcami i koszt ichnej płyty 17% mniejszy jak tych ... z gdańska z patentem

daj se na luz bo robisz im krecią robotę !