Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

q-bis

Recommended Posts

Witam,

jaki może być orientacyjny koszt budowy systemu zbioru wody deszczowej?

Składać się będzie z rur zbierających deszczówkę z rynien, studni chłonnej, 2 zbiorników retencyjnych+pompa(posiadam).

Zakładam tak:

2x zbiorniki po 5 kręgów 10x150=1500zł;

4x dno i pokrywy 4x130 = 520;

120m rura szara (dł3m) 40x25 = 1000zł;

kolanka, klej, dysperbit, zaprawa,żwir 500zł;

koparka 8h 8x100 = 800;

robocizna 1000zł (strzelam)

Razem 5320zł :-?

Trochę zawyżyłem, mam nadzieję?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

System składa się z dwóch zbiorników szczelnych, które gromadzą wodę plus studnia chłonna, której zadaniem jest przejęcie nadmiaru wody podczas silnych opadów.
Czy zakładasz jakieś wzmocnienie boków studni chłonnej?

Na moje raczej tak (http://www.budujemydom.pl/artykuly/70_oczyszczalnie_sciekow/3/) - a tego nie widzę w kosztorysie

System składa się z dwóch zbiorników szczelnych, które gromadzą wodę plus studnia chłonna, której zadaniem jest przejęcie nadmiaru wody podczas silnych opadów.
Czy zakładasz jakieś wzmocnienie boków studni chłonnej?

Na moje raczej tak (http://www.budujemydom.pl/artykuly/70_oczyszczalnie_sciekow/3/) - a tego nie widzę w kosztorysie

Moja studnia chłonna to nic innego jak dół powstały po usunięciu ziemi rodzimej i zasypaniu żwirem.

W takim razie jeżeli ilości i ceny mat. są sprawdzone, to wygląda ok.

Zastanawiać się można jeszcze nad koparką. Musi wykopać rowy na rury, studnie. To jednego dnia. Potem wstawienie kręgów i ich malowanie dysperbitem. Czy zamierzasz malować od zewnątrz też - jeżeli tak - to przed zasypaniem będzie musiało chwilę postać i koparka będzie musiała przyjechać drugi raz.

• 1 month później...

Też myślę teraz o wykonaniu czegoś takiego. Dlaczego chcesz zrobić zborniki + studnia chłonna, czy po prostu kręgi bez dna nie będę lepsze/wystarczajace? Myślałem właśnie o zakopaniu takich kręgów wypełnionych żwirem/gruzem bez dna. Jaką masz powierzchnie dachu. Mnie najbardziej nurtuje jak obliczyć ile wody spada w czasie ulewy. Udało mi się znaleźć tylko średnie opady.

Pozdr

Też myślę teraz o wykonaniu czegoś takiego. Dlaczego chcesz zrobić zborniki + studnia chłonna, czy po prostu kręgi bez dna nie będę lepsze/wystarczajace? Myślałem właśnie o zakopaniu takich kręgów wypełnionych żwirem/gruzem bez dna. Jaką masz powierzchnie dachu. Mnie najbardziej nurtuje jak obliczyć ile wody spada w czasie ulewy. Udało mi się znaleźć tylko średnie opady.

Pozdr

Kręgi bez dna umożliwią być może odbiór deszczówki ale niekoniecznie użytkowanie jej do podlewania-będzie to studnia chłonna.

Gdzieś na forum jest rozstrzygnięta kwestia wyliczania tej wody-trzeba liczyć powierzchnię po obrysie domu a nie jak np. powierzchnię do zakupu dachówki. Poszukaj...

Użyłem tego:

site:forum.muratordom.pl

i szybko uzyskałem taki rezultat...

http://forum.muratordom.pl/dylemat-z-woda-deszczowa-poradzcie,t76638.htm

:wink:

Pomijając ekologię, moim zdaniem nie ma ekonomicznego sensu zbieranie deszczówki, więc tego nie planuję. I tak też zrozumiałem twojego posta, ale jeśli chcesz jednak zbierać i korzystać z deszczówki no to jasne. Dzięki za linkę, nie wpadłem na użycie gogla, a szukanie forumowe jest ... no kiepskie :-). Wyglada na to że będę musiał wkopać conajmniej po 2 x po 3 kręgi (fi 100 i wys 60 cm) na moje 150 m2 dachu (w rzucie). Myślałem, że mniej da radę.

A takie pytanie dotyczące zbierania deszczówki:

Czy jak jest wokopane w ziemię kilka kręgów albo jakiś zbiornik plastikowy i jest napełniony deszczówką to przed zimą trzeba tę wodę wypompowywać żeby nie rozmroziło zbiornika czy sama temperatura gruntu zabezpiecza zbiornik przed zamarznięciem i rozsadzeniem?

• 3 weeks później...
A takie pytanie dotyczące zbierania deszczówki:

Czy jak jest wokopane w ziemię kilka kręgów albo jakiś zbiornik plastikowy i jest napełniony deszczówką to przed zimą trzeba tę wodę wypompowywać żeby nie rozmroziło zbiornika czy sama temperatura gruntu zabezpiecza zbiornik przed zamarznięciem i rozsadzeniem?

jeśli jest poniżej poziomu przemarzania gruntu to nie powinno nic się stać - oczywiście jeśli nic w rurze "wychodzącej na wierzch" nie zostawisz :)

• 1 month później...
Witam,

Składać się będzie z rur zbierających deszczówkę z rynien, studni chłonnej, 2 zbiorników retencyjnych+pompa(posiadam).

Zakładam tak:

koparka 8h 8x100 = 800;

Można tylko po co ? Jak susza to zaraz jej nie będzie, jak długo postoi to z glonami. Taniej wywiercić sobie studnię z wodą ( 6, 7 metrów) mnie taka kosztowała łącznie z pompą 1100 zł.

Studnie chłonne do rynien około 700 zł z robocizną.

Pozdrawiam

Witam,

Zakładam tak:

koparka 8h 8x100 = 800;

Można tylko po co ? Jak susza to zaraz jej nie będzie, jak długo postoi to z glonami. Taniej wywiercić sobie studnię z wodą ( 6, 7 metrów) mnie taka kosztowała łącznie z pompą 1100 zł.

Studnie chłonne do rynien około 700 zł z robocizną.

Pozdrawiam

A no po to, żeby zadowolić urzędników-bez projektu zbiórki tej wody nie dostałbym PnB, a nie wyobrażam sobie, żeby tego nie wybudować-bo odbiory itp.

A woda u mnie jest na 80m.

Coś co sprawdza się w jednym miejscu niekoniecznie pasuje do innego ...

Przyłacze sie do dyskusji......mam 290 mkw dachu.......grunt glina ......pytanie?????

1. jaka średnica kręgów studni chłonnej dla deszczówki?

2. jaka głebokość ?

3. jaki układ i grubość warstw filtracyjno-chłonnych?

4. jak rozwiazac problem gruntu otaczajacego studnię....obsypać gruntem rodzimym czy żwirem?

5. czy w czasie ulewy wody powierzchniowe nie zaleja mojej studni ?

??????????????

Oto moje doswiadczenie ze zbieraniem wody deszczowej i budowaniem pewnej instalacji :o .

Dodam ze koszty byly prawie zerowe dlatego sie na to zdecydowałem.

http://images40.fotosik.pl/19/2ced4f890f297210med.jpg

4 zbiorniki połączone na dole i odpowietrzone z pcv w obudowie aluminum.

http://images42.fotosik.pl/19/8484c5f33cbc7e15med.jpg

do 1 zbiornika weszły 2 przewody z drenazu i deszczówki.

Na zbiornik przyszło 1,5 ziemi /stanowczo za duzo efekt wszystko się chyba zapadło bo powstała duuuza dziura. Jesli chcenie zdjęcie dziury :) to proszę napiszcie a wykonam je.