f.5 10.05.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Problem napełnienia i pory roku nie ma znaczenia. zimą przy otworze nic nie zamazło. przy -10 stopniach wypompowywałem wodę aby zrobic miejsce na wodę ze sniegu z dachu.Problem to niewłasciwe zbiorniki i zbyt głęboki wykop.Celowo zrobilismy tak głęboki wykop bo rury z drenazu i deszczowki sa na głębokosci 1 metra plus odpowiedni spad i wyszło połtora metra ziemi na zbiorniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Problem napełnienia i pory roku nie ma znaczenia. zimą przy otworze nic nie zamazło. przy -10 stopniach wypompowywałem wodę aby zrobic miejsce na wodę ze sniegu z dachu. Problem to niewłasciwe zbiorniki i zbyt głęboki wykop. Celowo zrobilismy tak głęboki wykop bo rury z drenazu i deszczowki sa na głębokosci 1 metra plus odpowiedni spad i wyszło połtora metra ziemi na zbiorniki.Czyli masz opracowane ręczne wypompowywanie wody w razie zapełnienia zbiorników. Jesienią się nie przepełniały? Czy też musiałeś jakoś odpompowywać wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.05.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 O to chodzi Więc tak : gdy dochodzi do przepełnienia zbiornika woda sie cofa do rury z rynny i dalej do głównej rury deszczowej czyli nadmiar wylatuje deszczowką. Rury z deszczowki mam na głębokosci 1 - 1,5 m wiec powinno to zadziałac - oczywiście gdyby zbiorniki to wytrzymały. W tej chwili szukam czegos mocniejszego czyli betonowego szamba ale nie kurywam ze szukam tez jakiejs przyjaznej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 O to chodzi Więc tak : gdy dochodzi do przepełnienia zbiornika woda sie cofa do rury z rynny i dalej do głównej rury deszczowej czyli nadmiar wylatuje deszczowką. To znaczy którędy? co rozumiesz poprzez 'główną rurę deszczową'? 'nadmiar wylatuje deszczówką'? Jakoś nie potrafię sobie Twojego rozwiązania ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.05.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Popatrz. z 5 rynien woda deszczowa leje sie do zbiornika. Po osiągnięciu pewnego pułapu zbiornik nie przyjmuje wiecej wody bo poziom wody w zbiorniku jak i rurze sie wyrownuje i nadmiar leci dalej do odpływu czyli do kanalizacji deszczowej --ze tak ją nazwę czyli zbiornik sie napełnia a nadmiar ulatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Popatrz. z 5 rynien woda deszczowa leje sie do zbiornika. Po osiągnięciu pewnego pułapu zbiornik nie przyjmuje wiecej wody bo poziom wody w zbiorniku jak i rurze sie wyrownuje i nadmiar leci dalej do odpływu czyli do kanalizacji deszczowej --ze tak ją nazwę czyli zbiornik sie napełnia a nadmiar ulatujeNo tak - jak masz dojście do kanalizacji deszczowej to spokój. Tylko w takim razie dlaczego na mrozie wypompowywałeś wodę aby zrobić miejsce na topniejący śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.05.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Juz piszę . zbiorniki zasypywała koparka i w jednym miejscu gosc nadsypał ziemi bo i tak miała wpasc pomiędzy zbiorniki.jednak przyszedł deszcz ziemia namokła obsuneła sie i przekrzywiła rurę ktora byla nałożona na otwor aby moc wypompowywac wodę.ziemnia wpadła do zbiornika przez szczelinę ale głowny problem to taki ze jak odkopałem ten zbiornik to okazało sie ze sie cały zapadł.nie wiem co z pozostałymi bo szczerze mowiac nie che mi sie juz kopac dalej (płacic za kopacza) musze zamowic koparkę wykopac to gów....... i zakupic konkretne szambo betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.05.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Juz piszę . zbiorniki zasypywała koparka i w jednym miejscu gosc nadsypał ziemi bo i tak miała wpasc pomiędzy zbiorniki. jednak przyszedł deszcz ziemia namokła obsuneła sie i przekrzywiła rurę ktora byla nałożona na otwor aby moc wypompowywac wodę. ziemnia wpadła do zbiornika przez szczelinę ale głowny problem to taki ze jak odkopałem ten zbiornik to okazało sie ze sie cały zapadł. nie wiem co z pozostałymi bo szczerze mowiac nie che mi sie juz kopac dalej (płacic za kopacza) musze zamowic koparkę wykopac to gów....... i zakupic konkretne szambo betonowe.Opis nadaje się super dla tych, co planują szamba w oparciu o te zbiorniki Co do szamb betownowych - nie wiem ile chcesz wydać i jaką objętość uzyskać, ale zerknij na producentów z okolicy Radomia - dość tanio wychodzi. Nam pod Wrocław opłaca się sprowadzać z tamtą aniżeli kupować w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.05.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Wiec znalazłem ofertę 1500 netto za 4m3 i to jest dla mnie kwota akceptowalna tylko ze za dowoz chca 500 i to juz nie jest fajne. Jak jeszcze doliczą vat bo cos tam cos tam to sie robi 2,5 koła za troszkę wody. tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.05.2009 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Wiec znalazłem ofertę 1500 netto za 4m3 i to jest dla mnie kwota akceptowalna tylko ze za dowoz chca 500 i to juz nie jest fajne. Jak jeszcze doliczą vat bo cos tam cos tam to sie robi 2,5 koła za troszkę wody. tak to widzę Znalazłem w Szczecinie taką manufakturę gdzie emeryt zatrudniał 2 gości i sobie robili te kręgi..1,2m x 0,5m coś ok 1,1 m3 pojemności jeden, za 120pln. Potrzebowałem 16 aby uzyskać ok 9m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.05.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 1920 zl wychodzi za 16 kręgów/ 9 m3 dobra cena a transport ???A co masz na dnie aby woda nie wsiąkała w grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.05.2009 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 1920 zl wychodzi za 16 kręgów/ 9 m3 dobra cena a transport ??? A co masz na dnie aby woda nie wsiąkała w grunt? Ostatni kręg jest z dnem cena już wyższa, chyba 240 plus pokrywy, chyba też były po 120, transport - 250 ale jeden uszkodzili-niegroźnie i wyszło 190 Całość za wszystko 2600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.05.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Czyli cena podobna Szambo 11 m3 2650 zł w komplecie: zbiornik dwuczęściowy, płyta włazowa**, przykrywki z blachy ocynkowanej. Zbiornik 11m3 jest 1-3 komorowy. http://probud.pl/szambo11.htm#wyrob tylko ten transport hds 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 tylko ten transport hds 500 dowiedz się czy mają możliwość transportów łączonych - czyli dwa lub więcej szamb w jedną okolicę - wtedy transport taniej... a co do VATu to w przypadku szambo bardzo łatwo go nie płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 12.03.2010 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wiec znalazłem ofertę 1500 netto za 4m3 i to jest dla mnie kwota akceptowalna tylko ze za dowoz chca 500 i to juz nie jest fajne. Jak jeszcze doliczą vat bo cos tam cos tam to sie robi 2,5 koła za troszkę wody. tak to widzę Znalazłem w Szczecinie taką manufakturę gdzie emeryt zatrudniał 2 gości i sobie robili te kręgi..1,2m x 0,5m coś ok 1,1 m3 pojemności jeden, za 120pln. Potrzebowałem 16 aby uzyskać ok 9m3. Witam mam prośbe o namiary na ta manufakture. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.03.2010 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wiec znalazłem ofertę 1500 netto za 4m3 i to jest dla mnie kwota akceptowalna tylko ze za dowoz chca 500 i to juz nie jest fajne. Jak jeszcze doliczą vat bo cos tam cos tam to sie robi 2,5 koła za troszkę wody. tak to widzę Znalazłem w Szczecinie taką manufakturę gdzie emeryt zatrudniał 2 gości i sobie robili te kręgi..1,2m x 0,5m coś ok 1,1 m3 pojemności jeden, za 120pln. Potrzebowałem 16 aby uzyskać ok 9m3. Witam mam prośbe o namiary na ta manufakture. pozdrawiam Eugeniusz Pieczyński 601 414 762 Proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 12.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dzieki serdeczne. Powiedz mi jak zdały u ciebie egzamin kregi? I jaką w sumie pojemnosc osiągnełeś nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.03.2010 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Dzieki serdeczne. Powiedz mi jak zdały u ciebie egzamin kregi? I jaką w sumie pojemnosc osiągnełeś nimi? Pojemność to około 9m3, no może 8,5 bo przelew jest jakieś 20cm poniżej końca studni. Nigdy się nie przelało, przelew to rura rozsączająca żółta z dziurami jak do odwodnienia, ok 15m zakopana pod trawnikiem - nie trzeba było żadnego żwiru bo akurat tam był fajny piasek - to taka "studnia chłonna". Studnie od środka zabezpieczone takim cementem do uszczelnień - nie pomnę nazwy ale był do kupienia w Casto. Z zewnątrz - dysperbit. Woda dostępna całe lato w ub roku. Jeden problem, to słabe wykonanie zagęszczenia wokół studni przez ekipę, która to kopała...zapadła mi się ziemia wokół kręgów-raz po deszczach jesiennych-wtedy ok 20-30cm - poprawiliśmy. A teraz po zimie znowu ok 10cm - trzeba będzie dosypać ziemi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 12.03.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wielkie dzieki chyba zdecyduje sie na takie rozwiazanie wychodzi relatywnie tanio. Zastanawiam sie tylko na systemem 2 studni jedna szczelna z przelewem a 2 ga chłonna. Jeszcze to przekalkuluje no i musze co nieco "pokopac" działce i poszukac piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 12.03.2010 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 Wielkie dzieki chyba zdecyduje sie na takie rozwiazanie wychodzi relatywnie tanio. Zastanawiam sie tylko na systemem 2 studni jedna szczelna z przelewem a 2 ga chłonna. Jeszcze to przekalkuluje no i musze co nieco "pokopac" działce i poszukac piasku Zapomniałem dodać, że mam dwie studnie szczelne połączone na dole plus ta chłonna pozioma połączona na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts