Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

q-bis

Recommended Posts

Wielkie dzieki chyba zdecyduje sie na takie rozwiazanie wychodzi relatywnie tanio. Zastanawiam sie tylko na systemem 2 studni jedna szczelna z przelewem a 2 ga chłonna. Jeszcze to przekalkuluje no i musze co nieco "pokopac" działce i poszukac piasku :D

Zapomniałem dodać, że mam dwie studnie szczelne połączone na dole plus ta chłonna pozioma połączona na górze.

Powiedz mi nie byłoby dla Ciebie problemem gdybym chciał do Ciebie podjechac o zobaczyt to "cacko" ?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzieki chyba zdecyduje sie na takie rozwiazanie wychodzi relatywnie tanio. Zastanawiam sie tylko na systemem 2 studni jedna szczelna z przelewem a 2 ga chłonna. Jeszcze to przekalkuluje no i musze co nieco "pokopac" działce i poszukac piasku :D

Zapomniałem dodać, że mam dwie studnie szczelne połączone na dole plus ta chłonna pozioma połączona na górze.

Powiedz mi nie byłoby dla Ciebie problemem gdybym chciał do Ciebie podjechac o zobaczyt to "cacko" ?

Mam nadzieję, że prv dotarł :D

Czy można podłączyć przelew ze zbiornika na deszczówkę z odpływem z oczyszczalni do jedej studni chłonnej ? Czy lepiej rurą drenarską osobny przelew dla deszczówki ? pozdr adam

Coś mi świta, że przepisy na to nie zezwalają, ale nie jestem pewien, może wypowie się jakiś fachowiec.

Pytanie czy ta studnia to odbierze, bo przecież projekt dla oczyszczalni zapewne nie przewiduje tak dużych ilości jak np. po dużej burzy...

Kazda ma po 3 m3 (razem 9m3) ?

A jak zrobiona jest chlonna ? Tez z tych betonowych kregow tylko "nieszczelna" ?

Fantom

...

Kazda ma po 3 m3 (razem 9m3) ?

A jak zrobiona jest chlonna ? Tez z tych betonowych kregow tylko "nieszczelna" ?

Fantom

Dwie studnie jako zbiorniki wody deszczowej po 4,5 m3.

"Studnia chłonna" to ok 15mb rury drenażowej, rozwiniętej na głębokości ok 1,5m pod trawnikiem - szczęśliwie jest tam odpowiedni grunt chłonny.

Witam

Jestem na etapie "wymyslania" instalacji deszczowej. Z powodu braku w drodze, jestem zmuszony do zagospodarowania deszczowki we wlasnym zakresie. No i oczywiscie sa dwa wybory :

- zbieranie (do podlewania ogrodka, splukiwania WC itp)

- rozsaczanie.

Duzo ludzi zaczyna preferowac pierwsza metode, ale jakos nie moge sie do nie przekonac. Pomozecie mi czy ytez wlasnie odradzicie ?

Ja znalalzem tylko takie wady/zalety :

+ oszczednosc podczas uzytkowania (woda ze zbiornika a nie z wodociagow)

- problemy z samym zbiornikiem (duuuzo drozszy)

- podczas uzytkowania glony itd

- zakup i utrzymanie pompy, rur do domu

- woda bedzie w zbiorniku tylko "czasami" (z 20 % w roku uzywamy ?).

- koniecznosc czasami silowego wypompowania "gdzies" wody

Cos pominalem ?

Sama woda kosztuje chyba u nas cos kolo 3 zl/m3 (a ze sciekami z 8 zl). To jak sobie to kalkuluje, to taki zbiornik nigdy sie nie zwroci. Koszt zbiornika, pompy, ekploatacji, pradu itd. Jakby to policzyc to jest to chyba wydatek niezwracalny nawet w nieskonczonosci ??

I jeszcze inne problemy :

- co mowia na to wodociagi, jak lejemy deszczowke do WC ? Kiedy sie przyczepia za nieplacenie za scieki ??

- jak ktos ma wode na poziomie 20-30 m to z 2 razy taniej bedzie mu zrobic studnie a woda bedzie zawsze kiedy trzeba (choc do prania raczej nie do uzycia bez filtrow).

A jak do tego wszytskiego licze, ze to idzie z kredytu, i kazde 100 zl wydane to 200 zl do splaty, to gromadzenie deszczowki juz chyba calkowicie traci dla mnie sens....

Fantom

Też sie nad tym zastanawiam. Do tego dochodzi jeszcze wielkość zbiornika na wodę. Mały zbiornik na krótko wystarczy, a w zasadzie to wodę będziesz miał krótko po deszczach więc do podlewania jej nie użyjesz bo ziemia i tak mokra będzie. Jak już wyschnie to z małego zbiornika będziesz miał na dwa, trzy podlania ogrodu a latem to raptem tydzień. Jaka musiałaby być pojemność tego zbiornika aby to miało sens ? 10 tys czy 20 tys litrów, bo mniej to chyba nie ? Poza jakąś tam ekologią to innych argumentów za nie widzę. Używanie do wc może skończyć się problemami ze spłuczkami, a filtrowanie tej wody jest już czasochłonne i kosztowne. Aby używać tego do prania to już super filtracja musi być, a oszczędności żadne. Jeśli policzyć cenę jakiegoś zbiornika 2000 i koparkę na 1000 + pompa i rury to koszty są już znaczne, a korzyści poza byciem eko raczej marne :( Czy może jednak ktoś ma inne argumenty za ? może nie trzeba dużego zbiornika i wystarczy 5000 litrów ? pozdr adam

A może tylko mały, tani zbiornik i tania pompa i coś tam z tego się uda zyskać ? 1000 litrów wody na jedno podlewanie 15 razy w miesiącu przez 3 miesiące razy 3pln daje nam oszczędności 135 pln. To nawet ja nie mogę dostrzec tu korzyści choć słabo znam się na ekonomii. Wydane 5000 zwraca się po 37 latach, chyba, że podlewamy dłużej i częściej. No a może coś źle liczę ? pozdra adam

• 2 months później...

Dla potomnych jeszcze : zrobilem studnie chlonna rzedu 3 m3. Rzut dachu to okolo 150m2. Po duzej ulewie mialem zbiornik zapelniony w 80 % ! Mam do tego jeszcze 15mb rury drenarskiej na wszelki wypadek. Ale jakby ta ulewa byla o 30% mocniejsza to ... by mi sie to jak nic wszystko przelalo. Moglem zrobic troche wieksza ta studnie. Zycie pokaze.

Fantom

• 1 year później...

Podciągam temat. Może ktoś doradzi. Większość deszczówki mam zbierane w betonowym szambie i potem podlewam sobie ogródek .

Ostatnio dobudowaliśmy taki mały szklany daszek - ok 8 m2 powierzchni przykrywa. Ponieważ szklany to okresowo trzeba będzie myc jakąś chemią i nie chce takiej wody wpuścić sobie na roślinki. Postanowiłam ją rozsączyć. Tylko nie bardzo wiem jak.

Czy rury drenarskie mogą służyć jako rury rozsaczajace ? - czy tez trzeba kupić te rozsączajace? Jeśli to muszą być te specjalne to może podacie namiary - bo ja tylko Rehau znalazłam a to pewnie drogie jak ch..ra. http://instalacjeb2b.pl/produkty/p/8998-rury_rozsaczajace_w_systemie_rausikko_master

Ile metrów długości powinno mieć takie rozsączenie dla mojego daszku? Rozumiem,że pierwszy metr rury to ma być bez otworów. Potem chciałabym dać z rury jakiś trójnik ? czwórnik? a może jeszcze bardziej rozdzielającą złączkę dla kilku rur, żeby to zakopać na powierzchni powiedzmy 3 m2. Tylko ,ze ja nigdzie takiej złączki nie znalazłam. Efekt ma być taki jak powyżej na zdjęciu w linku

Edytowane przez ewadora

Nie bardzo rozumiem cel, bo myjąc ten daszek raz na jakiś czas można rynnę wypiąć i puścić tę wodę gdzieś w bok. Ale wracając do problemu. Każda rura drenarska jest dobra, chodzi po prostu o rurę z dziurkami :-). Można albo samemu owinąć włókniną, albo kupić gotowe owinięte, jak ja robiłem to cenowo wychodziło na to samo, więc po co się męczyć. Co do tego ile potrzeba to nie jestem pewien, ale myślę że 10mb wystarczy, ale sprzedawca powinien doradzić. I tak może być problem, żeby kupić krótszy odcinek. Zobacz tu http://www.agrodren.pl/pl/ruryd.php

Dzięki za odpowiedz.

Wypinanie takiej rury jest jednakowoż upierdliwe - trzeba odmontowac od muru , podciągnąć , wypiąć.Znając siebie nie zawsze tez będę o tym pamiętać wiec zawczasu chce podjąć kroki zapobiegawcze- a kopanie i tak mnie czeka i tak więc jedna chwała. Podaj jeszcze namiary na te rury z otulina jeśli możesz.

Co do tego ,ze te drenarskie to takie same to chyba nie do końca jest prawda. Te drenarskie mają zbierać wodę do siebie z gruntu a te rozsączające wypuszczać od siebie w grunt.Wyobrażam sobie , że musi być inny sposób wykonania tych otworów w każdym z przypadków.Ale może to jest tylko moje wyobrażenie?

A myć ten daszek to pewnie będziesz raz na tydzień albo częściej :-) I tak przecież musi być osadnik na poziomie gruntu (coś takiego http://www.marley.com.pl/osadniki.html) więc nie ma problemu żeby to zatkać, wypiąć czy jeszcze inaczej zabezpieczyć raz na jakiś czas. A o różnych rurach do zbierania wody i do jej rozsączania nie pomyślałem. Mogą mieć rzeczywiście różne kształty otworków. Otwory okrągłe - rura drenarska, otwory kwadratowe - rura do rozsączania - woda sprawdza kształt otworka i wie w którą stronę płynąć; ew. można jeszcze dla pewności owinąć to wszystko gore-texem, tylko uwaga na odpowiednią stronę.

Oczywiście powyższe należy traktować z :-)

Rury owinięte kupowałem w Castoramie, będę pewnie w większości hurtowni, z takimi materiałami.

A o różnych rurach do zbierania wody i do jej rozsączania nie pomyślałem. Mogą mieć rzeczywiście różne kształty otworków. Otwory okrągłe - rura drenarska, otwory kwadratowe - rura do rozsączania - woda sprawdza kształt otworka i wie w którą stronę płynąć; ew. można jeszcze dla pewności owinąć to wszystko gore-texem, tylko uwaga na odpowiednią stronę..

Możesz się śmiać , ale moim zdaniem inaczej zachowa się rurka ,której otwory nabito od środka ( wygląda jak łodyga róży z kolcami - i ta byłaby dobra do rozsączania) oraz ta z nabitymi od zewnątrz - powinna wodę łatwiej ściągać do środka.Ale może rzeczywiście są to pobożne życzenia